Brum vo Walkmane od motora
Moderátori: mirosne, Moderátori
- purdo
- Stály člen
- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 54
- Kontaktovať používateľa:
Re: Brum vo Walkmane od motora
Teda, nechcem do toho zbytocne kecat... ale co ma dynamika zvuku spolocne s tym aky motor pohana pasku kazety, by ma fakt zaujimalo.
2

Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť
Ako som čital celé vlákno,nikde som sa nedozvedel,v čom a akým spôsobom sa ten bum prejavuje.Či je to klasický brum zo zemnej slučky,alebo iný brum, alebo bzukot spôsobený uhlíkmi a ich vyžarovaním rušenia do elektroniky a tým do signalu.
Mňa ale celý čas máta myšlienka, či sa tam nejedná o nejaké mechanické vibrácie, ktoré sa nesprávnym odpružením motorceka od šasi prenáša k snimacej hlave a tónovej dráhe a tým aj do reprodukovaneho signálu.Ak sa chveje hlava voči páske, vzniká podobný jav,ako keď na gramofóne prenoska sníma hluk z mechaniky...
Iba tak snorim aj v slepých uličkách,aj tam sa občas zjaví svetielko.
Mňa ale celý čas máta myšlienka, či sa tam nejedná o nejaké mechanické vibrácie, ktoré sa nesprávnym odpružením motorceka od šasi prenáša k snimacej hlave a tónovej dráhe a tým aj do reprodukovaneho signálu.Ak sa chveje hlava voči páske, vzniká podobný jav,ako keď na gramofóne prenoska sníma hluk z mechaniky...
Iba tak snorim aj v slepých uličkách,aj tam sa občas zjaví svetielko.

0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
v starsich kazetakoch mali motorceky aj tlmivky, cievky na ferite, mozno aj tie by pomohli eliminovat bzukot.
nedavno som mal na opravu taky stary MK125 alebo nieco podobne, tam bol motor celkom "stuhnuty", bolo treba komplet rozobrat precistit premazat
ak si ten problem vyriesil, tak bezpredmetne, ak nie, skusil by som motorcek napajat externym zdrojom ci sa neprenasa priamo z napajania spolocneho pre predzosilovacva motor.
nedavno som mal na opravu taky stary MK125 alebo nieco podobne, tam bol motor celkom "stuhnuty", bolo treba komplet rozobrat precistit premazat
ak si ten problem vyriesil, tak bezpredmetne, ak nie, skusil by som motorcek napajat externym zdrojom ci sa neprenasa priamo z napajania spolocneho pre predzosilovacva motor.
0
Ked som vynal motorcek od pristroja, ten brum tam nebol alebo len nepatrny. Ked som sa priblizoval s motorom ponad dosku tak nad niektorymi obvodmi brum zrastol. Mne to pripada tak ze plast motora nie je dokakonala klietka a ze vyzaruje pole, ktore to rusi.Kazda skara aj otvor na motore sa sprava ako antena.Pokusim sa to napojit z externeho zdroja. Ucinnost tienenia str.30 : https://naos-be.zcu.cz/server/api/core/ ... 21/content
0
ak je ten motor tak ďaleko od elektroniky ako je vidno na foto, tak si nemyslím, že brum pochádza z vyžarovaného magnetického poľa, skôr by som overil napájanie motora z DPS, či tam nie je nejaký filtračný kondenzátor vyschnutý, a pod.
ak napojíš motor napr. dlhším prívodom dostatočne ďaleko od mgf, bzučí tiež ?
ak áno, tak
a, buď s tým nespravíš nič
b, alebo zistíš, o aký brum sa jedná, napr. na osciloskope a čisto teoreticky by sa ten brum dal filtrom naladeným na tú frekvenciu odrušiť,
c, ak je to skôr bzukot, ako brum, stačilo by odfiltrovať vyššie frekvencie
d, skús dať na prívod motora rôzne kondenzátory, od rádovo nF po uF, či sa niečo zmení
Už veľmi dávno som dorábal do "stolového" MGF Unitra ako na obr. Dolby B ? C, kde som použil hotový modul z nejakého lepšieho kazeťáku , a podarilo sa mi celkom úspečne potlačiť šum a zlepšiť kvalitu zvuku pri nahrávaní CD na kazety. Trocha strata a výškach ale vtedy to bol úspech nepočuť šum z repro, skoro ako CD
Takýto modul by sa do walkmanu nevošiel, možno to existuje už ako čip.
ak napojíš motor napr. dlhším prívodom dostatočne ďaleko od mgf, bzučí tiež ?
ak áno, tak
a, buď s tým nespravíš nič
b, alebo zistíš, o aký brum sa jedná, napr. na osciloskope a čisto teoreticky by sa ten brum dal filtrom naladeným na tú frekvenciu odrušiť,
c, ak je to skôr bzukot, ako brum, stačilo by odfiltrovať vyššie frekvencie
d, skús dať na prívod motora rôzne kondenzátory, od rádovo nF po uF, či sa niečo zmení
Už veľmi dávno som dorábal do "stolového" MGF Unitra ako na obr. Dolby B ? C, kde som použil hotový modul z nejakého lepšieho kazeťáku , a podarilo sa mi celkom úspečne potlačiť šum a zlepšiť kvalitu zvuku pri nahrávaní CD na kazety. Trocha strata a výškach ale vtedy to bol úspech nepočuť šum z repro, skoro ako CD

0
ešte mi napadlo, ak je to brum od vibrácie motorčeku, tak len čisto málo pravdepodobné by to mohli spôsobovať zatuhnuté , stvrdnuté gumové prechodky na ktorých je motorček upevnený, a bolo by ich treba vymeniť za nové, resp. silikónové.
Ale ten walkman má aj nahrávanie? Nie je problém v nejakom odtrhnutom prívode ku hlave, napr. uzemnenie, alebo dobre prepína prepínač play/record ?
Ale ten walkman má aj nahrávanie? Nie je problém v nejakom odtrhnutom prívode ku hlave, napr. uzemnenie, alebo dobre prepína prepínač play/record ?
0
Skusim vsetky vase pripomienky aj mechanicke vibracie. Brum nebol ked bol motor 10cm od walkmana.Este ma napadlo ze ten komutator by som mal vylestit a eliminovat iskrenie alebo ho potlacit. Brúsil som to zrnom 1000 a lestil pastou.Tak uvidim. Hlava na to nemala vplyv, pri skusani bola odpojena.
0
zopakujem otazku, je to brum nizkej frekvencie alebo skor bzukot, ktory by mohol vychadzat z iskrenia komutatora. skus pripojit motor cez filtracny odtusovavi kondenzator ktory sa dava napr ku motorom vysavaca alebo inych el.spotrebicov. napr nieco take ako na obr.
prva moznost ak by to bolo vplyvom magnetickeho pola tam asi jedine pouzit iny motor.
druhy pripad by mali pomoct tlmivky a kondenzator podla moznosti priamo na kontakty motora.prva moznost ak by to bolo vplyvom magnetickeho pola tam asi jedine pouzit iny motor.
0
Pouzil som aj filtracny kondik 100nF a tlmivky. Nemalo to vyrazny vplyv. Pokial bol motorcek mimo zariadenia pomahlo aj zvacsenie kondika C321 na 1300uF resp.3x470uF. Brum ma nizsiu frekvenciu ale zalezi ake su otacky motora.
0
- purdo
- Stály člen
@Victorio: nechcem byt hnedopich, ale ten filter je navrhnuty pre AC 50Hz, navyse, kam pripoji ten prostredny PE vodic?
A co ked to bude nahodou fungovat? Bude mat dalsi problem, ako ten filter narvat do toho walmana

A co ked to bude nahodou fungovat? Bude mat dalsi problem, ako ten filter narvat do toho walmana

0
- purdo
- Stály člen
... tak ma este napadlo ... skus tu diodu co mas v serii s motorom radsej zapojit do serie s tou tlmivkou L305.
0
Schottky diodu dam na dosku v pravo dole?Zmestila by sa tam, je mala.Motor je zlozeny.Ked som ho zlozil a testoval ani som nepostrehol ze sa toci. Predtym mi skor primominal vybrator.Uvital by som gulickove loziska. Na loziska som dal vazelinu a na komutator strekol este Isol.
0
nefiltruje ten kondik skor iskrenie komutatora, a tam su vyssie frekvencie ?, tj aby motor nerusil tv rozhlas atd..
navrhol som to na vyskusanie, ci ten brum ide po drotoch alebo vzduchom,
a mozno by sa zmestil miesto jednej baterky ako to uz davaju do niektorych pagerov
0
napojil som externym zdrojom 2V povodny motor osadeny v sasy, a brum pocut. Teraz je jasne ze to nejde po drotoch ale polom. Cize cely problem je konstrukcia motora.
0
ok, to je uz jednoznacna informacia, aj ked ma to prekvapuje ze sa prenasa do elektroniky.
asi by velmi nepomohlo odtienit dosku elektroniky napr Fe plechom polepenym izolacnou foliou lebo by to pokrylo iba stranu spojov.
Ak som dobre pochopil motorcek si ibalil Al plechom ale to by chcelo zelezo, magneticke, hlinik tu nepomoze,
asi by velmi nepomohlo odtienit dosku elektroniky napr Fe plechom polepenym izolacnou foliou lebo by to pokrylo iba stranu spojov.
Ak som dobre pochopil motorcek si ibalil Al plechom ale to by chcelo zelezo, magneticke, hlinik tu nepomoze,
0
Teraz som povodny aiwa motor neobalil alobalom ale uz som so zvukom spokojny.Tajomstvo odfiltrovania brumu je zpletenie privodneho napajania a vylesteny komutator. Pouzil som velmi tenky vodic aby sa dobre splietal. Na motor som dal 100nF kondik. C321 som zvacsil podla navodu az na 1300uF co moc pomohlo.Pouzil som male smd kondiky 3x470uF aby som ich tam napakoval. Komutator by mal byt co najhladsie vybruseny aj kefky aby nesposobili iskrenie. Pouzil by som brusny papier min zrno 2000 ale mam len 1000. Uvital by som motor kvalitnej konstrukcie 5 polov, gulickove loziska, komutator s extra hladkym povrchom. Touto cestou chcem vsetkym podakovat za vase pripomienky a rady.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 7 Odpovedí
- 1934 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa cs001
-