Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

vladca
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Bydlisko: Domaňovce, okr. Levoča

Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa vladca » 18 Júl 2021, 14:05

Zdravím,
dostal sa mi do ruky tento robot, prestal fungovať z ničoho nič.

Nemá niekto poruke schému elektroniky čo je v ňom?

Podľa mňa je to len nejaké jednoduché triakové riadenie rýchlosti motora. Asi aj ten triak je v ťahu predpokladám (poistka vyzera byť OK).
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5406
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 38

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 18 Júl 2021, 14:54

co znamena nefunguje? v takychto robotoch byva niekolko bezpecnostnych poistiek, a staci, ze sa niekde zlomi kusok plastu a uz nezopne kontakt. tam by som sa zameral ako prve. pichni na privod ohmmeter a ked vsetko pozapajas a akoze zapnes, tak by si mal mat nejaky ten odpor
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

vladca
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Bydlisko: Domaňovce, okr. Levoča

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa vladca » 18 Júl 2021, 15:23

Elektronika žije
... poistka ok, spínač funguje, poteciometer takisto
... výstup na motor dáva od cca 207V po cca 217V (meral som na DC rozsahu ... ide to cez diodovy mostik)

možno je motor nefunkčný, žeby uhlíky ?
skmp1300d4.jpg
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3807
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa misocko » 18 Júl 2021, 15:55

To napetie merias medzi privodmi do motora? Motor, odporovo prepipat nevies?
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4567
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 56

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa mr.dred » 18 Júl 2021, 16:26

Choroba takýchto strojkov - zodraté uhlíky - majú "doraz" - aby sa nezodrali až po strunku. Potom by to odniesol aj komutátor ( ale nevylučujem ani prerušené vinutie). Merák (myslím tým multimeter) to odhalí :)
Pri odpojenom zariadení od elektriky odmeraj odpor medzi držiakmi uhlíkov - musí byť takmer nulový. Ak nie - uhlíky vymeň...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

vladca
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Bydlisko: Domaňovce, okr. Levoča

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa vladca » 18 Júl 2021, 17:48

Na svorkách motora nenamerám žiadny odpor ... takže asi uhlíky sú V ťahu ako písal mr.dred

EDIT: chyba merania :)
(nemal som nasadený horný kryt, tým pádom vypnutý ochranný spínač)

ďakujem za pomoc všetkým ... dám vedieť ako to dopadlo, keď zoženiem uhlíky :)
0
Naposledy upravil/-a vladca v 18 Júl 2021, 21:29, upravené celkom 1 krát.

vladca
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Bydlisko: Domaňovce, okr. Levoča

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa vladca » 18 Júl 2021, 21:06

Rozobral som na kompletku aby som sa dostal k motoru,
motor vyzerá byť v poriadku, uhlíky v pohode, vinutia na pohľad čisté, neohorené,
ochranné vypínače v ceste napájania funkčné ... to ma priviedlo nazad k elektronike
a meraním zistené toto:

- odpor na motore/vinutí cca 16 Ohm
- na výstupe do motora je napätie cca 200V, ale iba bez záťaže (rozpojený min. jeden ochranný kontakt),
- akonáhle sa zapnú ochranné spínače, napätie klesne na 0V
skmp1300d4_mer.jpg
Skrat to asi nie je ... poistka je stále funkčná, na tej doske je pár súčiastok :confused:

žeby vadný triak ? .. je tam BTB08 600C
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10914
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa Dolfi » 19 Júl 2021, 09:15

Vieš si odmerať triak ?

Ak máš nejaký DC zdroj, povedzme regulovateľný, nastav povedzme 10 V/ 0,5 A. Pripoj A2 na "+" a A1 na " -", triak nesmie viesť. Potom cez odpor, (povedzme 100R), z "+" priveď prúd do G. Triak zopne a vyskratuje zdroj. Tyristor zostane zopnutý aj po odpojení odporu. vypnúť sa dá len vypnutím zdroja.

Obdobne je možné odskúšať aj opačnú polaritu, prehodením polarity napájania.

Ak nemáš zdroj s prúdovým obmedzením, zapoj do A2 záťaž, trebárs na tých 0,5 A, (I = U/ R).
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

vladca
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Bydlisko: Domaňovce, okr. Levoča

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa vladca » 20 Júl 2021, 00:48

Triak podľa postupu Dolfiho v poriadku, ale pri meraní som zistil že sa nejako podozrivo "viklá" v DPS.

Príčina - trhlina v cestičke na DPS hneď pri plôške A1, a aj A2 vyzerala byť nejaká rozkývaná, akokeby teplom zdegradovaný cín. Že som si to hneď na začiatku nevšimol :(.

Triak som vybral, bohužiaľ aj s celou plôškou A1 a aj ostatné vyzerajú nie celkom v poriadku.
Ten bezolovnatý cín je riadna sviňa, nie a nie roztopiť.
Príde mi nový triak s dlhými vývodmi tak vyskúšam nejako nabastliť, aspoň či sa rozbehne.

Mimochodom motor je asi v poriadku, rozbehne sa už na 30V (viac mi zdroj nedá).
0

vladca
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 06 Jún 2017, 15:40
Bydlisko: Domaňovce, okr. Levoča

Re: Oprava robot Sencor SKMP 1300 D4

Príspevok od používateľa vladca » 21 Júl 2021, 20:30

Robot už funguje ... vadná bola tá najmenšia súčiatka, diak.

Po výmene triaku žiadna zmena, tak ma napadlo hodiť diódový test na diak, aj keď sa tak zmerať nedá.
V jednom smere nič, v druhom 2,9V.

Tak som ho vymenil a ... ide. :)

ďakujem všetkým za rady.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok