Orava RR-51

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 24 Máj 2022, 20:19

Ahojte ...potreboval by som poradiť s opravou tohoto rádia....po zapnutí spínača sa rozsvieti stupnica ale po asi 2sekundach zhasne... počuť v repro len tuknutie ako pri vybití kondika...ma niekto skúsenosti s týmto rádiom resp. s jeho opravou?
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 24 Máj 2022, 20:54

vadný kontakt v tlačidlovej sade, ktorým sa spína napájanie celého inštrumentu. Nieje dimenzovaný na prechádzajúci prúd a teplom sa kontakt vtaví do plastu a nespína korektne. Vyčistenie a napruženie kontaktu pomôže na pár zapnutí, alebo nepomôže vôbec. Náhradný diel nezoženieš, doporučujem spojiť natvrdo a vyviesť na bok alebo zadok rádia nejaký externý vypínač, alebo vyťahovať zo siete.
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 24 Máj 2022, 22:15

Ahoj Ivan...ďakujem za reakciu....práve som ho rozobral je tam spínač zboku a ako píšeš raz to zapne potom viac krát nie... skúsil som ho skratovat, ale nepomohlo...musel som viackrát zasuvkovym vypinacom zapnúť vypnúť rovnako aj som prespajkoval kontakty na plosaku a stále sa to tvári rovnako...
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 06:54

ako je tam riešený hlavný vypínač? Taký okrúhly čierny tlačidlový?
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 07:38

Ahoj..áno okrúhly čierny a vyvody červený a čierny z neho idú na plosak ktorý je v takom plastovom obale vedľa trafa....
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 07:53

ten tlačidlový spínač vymeníš za tvarovo taký istý ale musí mať dve polohy ZAP/VYP. Nájdeš prívod k sieťovému trafu a cez ten vypínač pripojíš sieťovú šnúru na 230V. Tým pádom tú krabičku, ktorá slúži len ako pomocný obvod na zapínanie a vypínanie jedným tlačidlom a kurvitko toho rádia, vyradíš z funkcie a sieťové napájanie budeš spínať tým novým vypínačom. Pozor, pracuješ s nebezpečným napätím, tak dodržuj všetky pravidlá BOZP.
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 08:14

A keby som ten vypínač chcel prepojiť len natvrdo s tým. že sa bude zapinat a vypínať len sieťovou šnúrou ako ten plosak prepojil resp.vyradit to kurvitko?okrem. prívodu toho tlačítka ide z neho ďalší prepojjovaci káblik na plosak rádia...nebude to vadiť?
0

Používateľov profilový obrázok
kapor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 208
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa kapor » 25 Máj 2022, 08:19

MacikTO napísal:
24 Máj 2022, 22:15
....... aj som prespajkoval kontakty na plosaku a stále sa to tvári rovnako...
Asi by som sa pozrel na odber prúdu pri zapnutí.....
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 08:32

ten káblik môžeš odpojiť, nebude to vadiť ničomu. Ak si preukrutne šikovný, môžeš si ten tlačidlový spínač prerobiť na "cvakací", rozoberieš ho a vyberieš z neho pružinku, ktorá vracia hmatník do jednej polohy. Na tom pomocnom plošáku je relé? Ak áno, spoj jeho spínacie kontakty natvrdo kúskom drôtu, a budeš to vypínať vytiahnutím zo zásuvky. Toto ale nepovažujem za opravu.
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 09:16

Relé tam nieje...pohladam či niekde nenájdem nejaký spínač ak nie premýšľam dať na prívodu šnúru lampovy vypínač len najskôr teda vyradiť ten plosak a spojiť to natvrdo ak nenájdem ten spínač...
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 09:24

tak potom tam je triak, bolo viacero modelov. Fotku nemáme ?
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 16:09

1653487621121..jpg
1653487663767..jpg
1653487722587..jpg
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 16:12

Červený s čiernym sú vypínač....prívod 220V a prívod trafa....a biela 4linka ide na veľký plosak rádia
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 16:17

modrý a hnedý je prívod 220, hrubšie červené sú primár sieťového trafa. Ak spojíš červený na modrý a druhý červený na hnedý a do sieťového prívodu zaradíš šnúrový vypínač, bude to hrať.
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 16:20

1653488369841..jpg
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 16:21

Takže ten plosak úplne vyradiť? Našiel som tento starý spínač...možno by poslúžil...dal by sa tam použiť?
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 16:23

daj tam takýto za 80centov alebo rozober ten pôvodný a uprav ho
Prílohy
84278.jpg
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 266
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa MacikTO » 25 Máj 2022, 16:27

Skúsim len keby sa to nepodarilo neposluzil by tento packovy s ponechaním toho plosaku?alebo radšej navrhujes ten plosak obísť a vyradiť ho?tento packovy by som nemohol použiť na zopnutie prívodu a trafa?
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 322
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa ivan_01 » 25 Máj 2022, 16:55

ten plošák funguje ako pomerne zložitý ale celkom zbytočný obvod ktorý plní len jednu jedinú funkciu. Stlačením tlačidla na boku rádia zopne sieťové trafo, druhým stlačením trafo vypne. Nič viac. Teda ešte jednu vec, aj vo vypnutom stave má určitú spotrebu. Takže ho úplne vyraď. Ak chceš, môžeš použiť aj tento tvoj páčkový vypínač, ale zrejme ti nebude pasovať do tej diery a páčka bude trčať mimo obrys rádia. .
0

Používateľov profilový obrázok
Mek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1111
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Vek: 35
Kontaktovať používateľa:

Re: Orava RR-51

Príspevok od používateľa Mek » 25 Máj 2022, 16:55

Pokial je ten packovy oznaceny, ze znesie sietove napatie, tak ho mozes pouzit.
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok