Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 30 Dec 2022, 22:51

Ahojte vsetci, prosim o pomoc, pokazil sa mi bezdrotovy termostat SIEMENS, ale myslim si ze to ma sancu na opravu, bohuzial zatial som neuspesny.

Termostat - vysielacia jednotka funguje bezchybne
Prijimac - signal na zapnutie aj vypnutie prijima, aj tento stav signalizuje na LED kontrolkach, bohuzial nespina, nakolko je tam relatko na 24V, ale realne je na nom v zopnutom stave len 8V.

na prijimaci som vymenil vsetky kondenzatory, tak isto aj relatko pre istotu, ale nepomohlo.

Chcem sa preto spytat, ci nahodou nemate niekto pristup na nejaky server, kde by bol k dispozicii servisny manual (pripadne aj plateny) k tomuto zariadeniu, moje tyzdnove hladanie na internete skoncilo neuspechom.

Budem povdacny za kazdu radu.

tu je link na zariadenie, ked by som kupoval nove: https://www.bola.sk/bezdrotovy-termosta ... ev24rf-set

prijimacia jednotka ktoru potrebujem opravit ma oznacenie RCR10/868
skusal som ci sa neda kupit prijimac samostatne, ale tiez som nenasiel

dakujem
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4946
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 57

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa mr.dred » 31 Dec 2022, 00:38

Hoď sem aspoň dobré fotky prijímača - DPS z oboch strán.
Typujem, že napájanie bude nejakým FlyBack AC/DC konvertorom. Podľa typu riadiaceho IC (LNKxxx, TNYxxx) a jeho datasheetu sa to bude dať spraviť aj bez SM. Prípadne až je to len jednohladinový (napäťový) zdroj na 24V tak by sa mohol nahradiť aj nejakým adaptérom v prípade núdze...
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 31 Dec 2022, 15:53

mr.dred
dakujem za tvoju ochotu

prikladam foto zdroja
zdroj-RCR10.jpg
zdroj-RCR10-2.jpg
0

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 31 Dec 2022, 15:58

este prikladam foto celej dosky
zdroj cela doska 1.jpg
0

Ďuri12
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 617
Dátum registrácie: 10 Máj 2009, 00:00
Bydlisko: Novosad
Vek: 27

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa Ďuri12 » 31 Dec 2022, 16:31

Ja by som asi na začiatok skúsil vymeniť ten sivý kondenzátor hneď pri svorkovnici. Prípadne pred výmenou ešte skús zmerať napätie za mostíkom BD1.
zdroj-RCR10-2.jpg
0

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 31 Dec 2022, 16:37

Ahoj "Duri12", dakujem za tvoju odpoved, ako som pisal, vsetky kondiky su uz vymenene, a za mostikom je cca 6,9V DC. Napatie pred a po vymene sa nijak znatelne nezmenilo.
0

Používateľov profilový obrázok
YellowJacket
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 436
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Bydlisko: Hrinova
Vek: 32

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa YellowJacket » 31 Dec 2022, 16:40

A ten sivy kondenzator si vymenil za presne ten isty typ? Lebo ak dobre vidim ( mozno sa mylim ), tak na jednom elektrolytickom vidiet, ze je na 16V, a je zapojeny zrejme k cievke rele. Rele ale je na 24V.

Rezistor R1 si premeral?

// odveci, ale treba sa uistit - na privodnej svorkovnici mas spravne AC napatie ?
0

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 31 Dec 2022, 16:53

Ahoj "YellowJacket", dakujem
ano sivy bol vymeneny za parametrovo ten isty.

ten co vidis je naozaj pri relatku a aj povodny bol na 16V, ten druhy co neni vidno bol povodne na 63V ale mam vymeneny na 100V, hodnoty samozrejme rovnake.

povodne rele malo oznacenie RT314024 - https://sk.farnell.com/schrack-te-conne ... price=true

nahradil som ho FINDER 41.61.9.024.0010 z GME

Odpor som meral a hodnotovo odpovedal plus/minus ciarovemu kodu
Na vstupe je naozaj 230V

do dosky som dokreslil zapojenie kondenzatorov a rele
prijimac-rele-a-kondiky-opr.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
YellowJacket
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 436
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Bydlisko: Hrinova
Vek: 32

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa YellowJacket » 31 Dec 2022, 17:06

Tak v pripade funkcnosti vsetkych komponentov na AC strane, pozrel by som sa este na samotny usmernovac. Pomerat diodovym testom a idealne skusit iny, alebo hoci len THT diody naspajkovat, na vyskusanie.
0

Používateľov profilový obrázok
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 979
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Bydlisko: okr.Rimavská Sobota
Vek: 53

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa cool-zool » 31 Dec 2022, 17:57

Keď máš pred mostíkom BD1 striedavé napätie len 9,3 V , tak je jasné že nemôžeš mať za mostíkom 24 V jednosmerných !!!
Takže musíš merať potupne od vstupných svoriek 220V až po prívod na mostík !!! Ve´d jedna strana mostíku je pripojená na prívod 220V ( asi N ) a druhá (asi L ) ide postupne cez R1 , veľký sivý kondík , potom dvojicu SMD odporov .... Nič viac v tej ceste nie je ?! Tak meraj postupne , za jednotlivými súčiastkami !
Výstup z mostíka ide priamo na nejaký filtračný kondík ( ten 16 V , alebo 63V , prípadne kam , okrem cievky relé ) ??? Totiž môže byť že ti aj niečo napätie po usmernení sťahuje ( nejaký skrat , vadná súčiastka a pod. )
0

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 680
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa budvar10 » 31 Dec 2022, 18:13

@cool-zool: 230, je to 230V. Zmenili to. :) Mňa to štve hlavne kvôli tej rockovej pesničke Karla Zicha: "mám silnejch 220V v síti...".

Keď si mal vonku to relé, mal si zmerať napätie, aké ide na cievku.
Ten kondík na 16V mi tiež príde divný. Ak tam dáš kondenzátor na vyššie napätie, nič sa nestane.
0
Naposledy upravil/-a budvar10 v 31 Dec 2022, 18:24, upravené celkom 1 krát.

Používateľov profilový obrázok
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 979
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Bydlisko: okr.Rimavská Sobota
Vek: 53

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa cool-zool » 31 Dec 2022, 18:17

OK 230V , dokonca niekde 240 , ale ja zo starej generácie som zvyknutý na socialistických 220 , aj keď som si vedomý že je to viac , no to akosi zostáva v podvedomí a stále vyskakuje aj bez vedomia .... :wink:
1
Obrázok 1

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4946
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 57

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa mr.dred » 31 Dec 2022, 18:29

branor napísal:
31 Dec 2022, 16:53
Odpor som meral a hodnotovo odpovedal plus/minus ciarovemu kodu
Na vstupe je naozaj 230V
a môžeš prezradiť, koľko Ω si nameral ???
Podľa mňa sa ti napätie stráca práve na ňom. Ten odpor by mal mať hodnotu max. pár desiatok Ω a mal by byť poistkového typu. Možno je "strelený", alebo prasknutý.
Daj mu paralelne 100 Ω/ 2W a skús to zapnúť...
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 979
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Bydlisko: okr.Rimavská Sobota
Vek: 53

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa cool-zool » 31 Dec 2022, 18:33

V tom tvojom poslednom obrázku mi niečo nesedí ???!!!
Jedna polarita napájacej vetvy za mostíkom ide na obidva filtračné kondíky ( aj 16V aj 63V ) , ale podľa tvojho popisu pri 16 V ide na + pól a pri 63V na - pól a druhá strana asi cez prekovy na druhú stranu mostíka ??? Nemáš ten kondík opačne ???
P.S. a naviac ak je ten 16V kondík pripojený paralerne k cievke 24V relé tak to je nejaká blbosť , potom by mal byť ten kondík min na 25 V , radšej 35 V !!!
0

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 31 Dec 2022, 19:10

mr.dred napísal:
31 Dec 2022, 18:29
branor napísal:
31 Dec 2022, 16:53
Odpor som meral a hodnotovo odpovedal plus/minus ciarovemu kodu
Na vstupe je naozaj 230V
a môžeš prezradiť, koľko Ω si nameral ???
Podľa mňa sa ti napätie stráca práve na ňom. Ten odpor by mal mať hodnotu max. pár desiatok Ω a mal by byť poistkového typu. Možno je "strelený", alebo prasknutý.
Daj mu paralelne 100 Ω/ 2W a skús to zapnúť...
285 Ω som teraz nameral, podla kodu som desifroval ze by mal mat 270Ω (a uz na jeho vystupe je 11V AC takze teda vymenit ho? Aka by mala byt spravna hodnota a vykonove zatazenie?
rezistor.jpg
0

branor
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 119
Dátum registrácie: 12 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: TN
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa branor » 31 Dec 2022, 20:22

cool-zool napísal:
31 Dec 2022, 18:33
V tom tvojom poslednom obrázku mi niečo nesedí ???!!!
Jedna polarita napájacej vetvy za mostíkom ide na obidva filtračné kondíky ( aj 16V aj 63V ) , ale podľa tvojho popisu pri 16 V ide na + pól a pri 63V na - pól a druhá strana asi cez prekovy na druhú stranu mostíka ??? Nemáš ten kondík opačne ???
P.S. a naviac ak je ten 16V kondík pripojený paralerne k cievke 24V relé tak to je nejaká blbosť , potom by mal byť ten kondík min na 25 V , radšej 35 V !!!
kreslim ako vidim, to neni moja schema a navrhoval to SIEMENS, tak to hadam nedogabali ;-) navyse to takto fungovalo peknych 12 rokov ;-)

na strane kondikov je nakreslene ako ich osadit polaritou a tak su aj osadene
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4946
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 57

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa mr.dred » 31 Dec 2022, 22:48

ten odpor je určite strelený ... v zapojeniach s ledkami sa bežne používa cca 100 Ω "bezpečnostný- poistkový" odpor pre prúd 10-15mA... V tomto zariadení je treba viac prúdu - tak že menej ohmov...podľa prvých dvoch farbičiek skôr 27 Ω...tá tretia už môže byť očný klam - zdegradovaný teplotou...alebo shitom výrobcu !!
Ten odpor je tam len na zníženie prúdového nárazu pri zapnutí, ale keď je poškodený - padá na ňom napätie až pod úroveň potrebného výstupného napätia... Zariadenie by kľudne fungovalo aj bez neho, keby bol predimenzovaný usmerňovač...ale to už v tejto dobe nehrozí...skús ten 100 ohmový...malo by to nabehnúť...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4105
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 46

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa misocko » 31 Dec 2022, 23:00

Zmeraj napetie aj na vstupe toho odporu, pripadne rovno napeťovú stratu na ňom (napetie medzi jeho nožičkami)
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4946
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 57

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa mr.dred » 31 Dec 2022, 23:07

..úbytok na tom odpore bude cca 220V :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
Ado_PO
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 875
Dátum registrácie: 31 Mar 2008, 00:00
Bydlisko: U Koňarov/Prešov
Vek: 39

Re: Bezdrotovy termostat SIEMENS REV24RF

Príspevok od používateľa Ado_PO » 31 Dec 2022, 23:22

Na doske vidím 2 stabilizované zdroje, jeden je tvorený TL431 (Z1), ten bude pre riadiacu časť a mal by byť 5V alebo 3,3V a tam je pripojený ten 16V elyt a tých 3,3/5V tam namerám. Druhý zdroj 24V je pre samotné relé a je tvorený zenerovou diódou Z3 a tým 63V elytom (relé má pri 1,44kohm cievke odber cca 18mA). Pokiaľ funguje riadenie, potom je problém v druhom zdroji, kde bude niečo v skrate alebo zníženom odpore a zvýšeným odberom sťahuje napätie. Zmeral by som Z3 na prieraz, to sklenené púzdro vie po čase zdegradovať a na PN prechod sa dostane vzdušná vlhkosť. Nezaškodí zmerať tiež tranzistory Q1 a Q2.

Rezistor R1 čítam 270ohm, vidím pekne červenú, fialovú, hnedú.
0
RoHS? Hrôza a des.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok