Nabijacka li-ion 42V 1.5A - ake suciastky
Moderátori: mirosne, Moderátori
Nabijacka li-ion 42V 1.5A - ake suciastky
vie niekto poradit ?, na vystupe zhoreli dve suciastky, podla vsetkeho ochranne diody , doslo ku prepolovaniu, zdroj ako taky ide iba na vystupe je mensie napatie, zrejme kvoli spatnej vazbe to nereguluje, .
dovod prepolovania : no aby sa to nestalo este niekomu, tak priznavam moja chyba, menil som bateriu v kolobezke Monkel a ku bateriu bol dodany rovnaky kablik na dc jack ako original v kolobezke, prehliadol som papierik k baterke ze aj ten treba vymenit, je zapojeny opacne.
noo nechapem preco , ale je to tak a nedavnobsom sa stretol s nabijackou, ktora ma vystupny jack zapojeny s plus na vonkajsom kontakte a pritom original nabijacka s presne rovnakym krytom, typom to ma standardne, teda vyrobca zariadenia musel tie nabijacky speci pre svoj ucel upravovat (su rozoberatelne) dost pravdepodobne preto aby si kupovali len "original" nabijacky 9d vyrobcu 0ristroja hoci su bezne dostupne
dovod prepolovania : no aby sa to nestalo este niekomu, tak priznavam moja chyba, menil som bateriu v kolobezke Monkel a ku bateriu bol dodany rovnaky kablik na dc jack ako original v kolobezke, prehliadol som papierik k baterke ze aj ten treba vymenit, je zapojeny opacne.
noo nechapem preco , ale je to tak a nedavnobsom sa stretol s nabijackou, ktora ma vystupny jack zapojeny s plus na vonkajsom kontakte a pritom original nabijacka s presne rovnakym krytom, typom to ma standardne, teda vyrobca zariadenia musel tie nabijacky speci pre svoj ucel upravovat (su rozoberatelne) dost pravdepodobne preto aby si kupovali len "original" nabijacky 9d vyrobcu 0ristroja hoci su bezne dostupne
0
Re: Nabijacka li-ion 42V 1.5A - ake suciastky
tutu foto, dve pravdepodobne diody boli zapojene paralelne ale uskvarili sa, po rezistoroch by ostala keramicka dosticka.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
POZOR! Táto schéma nie je schémou konkrétnej nabíjačky - len pre ilustráciu obvodu !!!
A neboli to náhodou odpory na "meranie prúdu" - šunty ako na tejto schéme ?? Skús tu niečo pohľadať https://www.google.com/search?q=HLT-180 ... 73&dpr=1.1
A neboli to náhodou odpory na "meranie prúdu" - šunty ako na tejto schéme ?? Skús tu niečo pohľadať https://www.google.com/search?q=HLT-180 ... 73&dpr=1.1
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Určite sú to "šunty", veď majú označenie RS1 a RS2. Diódy na tej doske sú označené D alebo ZD (zener).
0
- Najgel
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 02 Júl 2010, 00:00
- Vek: 29
Vyzerá že aj ten riadiaci obvod to má už za sebou, podľa ten škvrny na jeho puzdre.
0
Keď neodpisujem tak tu nie som, alebo som a neodpisujem
MPLAB & PIC
Texas Instruments DSP TMS320Fxxxxx
Tevo Tarantula 3D
Ponúkam 3D tlač.
Ponúkam návrh a vývoj elektroniky na zákazku.
UNIZA 5.ročník
MPLAB & PIC
Texas Instruments DSP TMS320Fxxxxx
Tevo Tarantula 3D
Ponúkam 3D tlač.
Ponúkam návrh a vývoj elektroniky na zákazku.
UNIZA 5.ročník
ano, presne to sedi, skusmo som daval od stovky kohm nizsie, az naskocilo na vystupe 42V, pri cca 330ohm.
este musim zistit aku hodnotu tam treba presne, resp. rezistory idu este na 100ohm a na lm358 vstupy 5,6.
tak predpokladam ze urcuju prud ci napatie ?,
ak je do serie 100ohm, tak predpokladam ze tam bude na doladenie hodnota v jednotkach ohm.
ale to si uz nastudujem, aj tak velka vdaka
este musim zistit aku hodnotu tam treba presne, resp. rezistory idu este na 100ohm a na lm358 vstupy 5,6.
tak predpokladam ze urcuju prud ci napatie ?,
ak je do serie 100ohm, tak predpokladam ze tam bude na doladenie hodnota v jednotkach ohm.
ale to si uz nastudujem, aj tak velka vdaka
0
tak konecne som sa dostal ku preskumaniu tych rezistorov na vystupe,
empiricky + vypoctom som sa dostal ku hodnote cca 0.040 az 0.018 ohm, kedy nabijacka da prud max 1.3A,
nechcem ist na doraz stitkovych 1.5A, .
isiel som ale postupne od cca 100ohm a sledoval pri akom prude nabijacka vypina.
tie rs1 a rs2 mate pravdu su to "shunty", na druhej nabijacke je iba drotik z nejakeho odporoveho drotu.
aku wataz na tie rs dat ?, pri takom malom odpore aj pri 1.5A je na nich strata minimalna, takze mi to vychadza na obycajny rezistor, ale planujem tam dat 1calebo 2W,
uvazujem dobre ???
este viete dat tip na nejaku dobru literaturu alebo el.prirucku ku spinanym zdrojom, aby som si to nastudoval, lebo mi niektore veci nejak unikaju, napr. start zdroja, spatne vazby optoclenmi a pod. ?
empiricky + vypoctom som sa dostal ku hodnote cca 0.040 az 0.018 ohm, kedy nabijacka da prud max 1.3A,
isiel som ale postupne od cca 100ohm a sledoval pri akom prude nabijacka vypina.
tie rs1 a rs2 mate pravdu su to "shunty", na druhej nabijacke je iba drotik z nejakeho odporoveho drotu.
aku wataz na tie rs dat ?, pri takom malom odpore aj pri 1.5A je na nich strata minimalna, takze mi to vychadza na obycajny rezistor, ale planujem tam dat 1calebo 2W,
uvazujem dobre ???
este viete dat tip na nejaku dobru literaturu alebo el.prirucku ku spinanym zdrojom, aby som si to nastudoval, lebo mi niektore veci nejak unikaju, napr. start zdroja, spatne vazby optoclenmi a pod. ?
0
Mne sa najlepšie osvedčili datasheety ku konkrétnemu IO v zapojení.
0
ano, v datasheetoch su aj vzorove zapojenia, zaujimaju ma ale ukazky kompletnych realizacii, tj varianty zdrojov, nabijaciek a pod, na youtube su vyzera ze dobre vysvetlene asi indicke (?) videa, iba kto by im rozumel, jedine online hlasovy prekladac si zapnut , myslim ze titulky tam nie su.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Ukážky takýchto obvodov sa dosť ťažko zháňajú - a hlavne tých novších , kde si výrobca stráži "how-no-w". Pritom to doslova skladajú z DS použitých riadiacich obvodov. Kontrolné obvody na sekundárnej strane sú iná "parketa" to závisí od použitia, ale najčastejšie býva závada v tej prim. časti.
Ale niečo pre naštudovanie "ako to vôbec funguje" ... Je to síce stará publikácia, ale mnoho súvislostí objasní.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- YellowJacket
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
- Vek: 34
Haseeb Electronics - Ind, ale ma anglicke videa, a vysvetluje dopodrobna
https://youtube.com/@haseebelectronics? ... lTcDBW5YvQ
Diode Gone Wild - Cech, tiez videa v anglictine
https://youtube.com/@diodegonewild?si=TuIi4ycpi3CYQmEC
https://youtube.com/@haseebelectronics? ... lTcDBW5YvQ
Diode Gone Wild - Cech, tiez videa v anglictine
https://youtube.com/@diodegonewild?si=TuIi4ycpi3CYQmEC
0
ok, dik,
prave sa mi podarilo opravit dalsiu podobnu nabijacku 48v 1.6a, preruseny rezistor na napajanie io, v tomto pripade obvod KA3842a,
tento ma napaianie max 30V, vnutri cipu zd na 36V,
rezistor nebol viditelne zhoreny, tmavsi ale bez poskodenia laku, takze asi si treba dat pozor aj na smd rezistory ktore vizualne nijak o sebe nedaju vediet ze su prerusene
prave sa mi podarilo opravit dalsiu podobnu nabijacku 48v 1.6a, preruseny rezistor na napajanie io, v tomto pripade obvod KA3842a,
tento ma napaianie max 30V, vnutri cipu zd na 36V,
rezistor nebol viditelne zhoreny, tmavsi ale bez poskodenia laku, takze asi si treba dat pozor aj na smd rezistory ktore vizualne nijak o sebe nedaju vediet ze su prerusene
0
- YellowJacket
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
- Vek: 34
Samozrejme, nie vzdy je poskodenie aj vizualne. Preto je dobre poznat aspon zakladny princip funkcnosti SMPS, aby sa nemeralo nahodne hocico, ale zamerat sa na klucove komponenty a ako napr v tvojom pripade zistit, ci ma pritomne Vcc, ci je pwm signal na gate spinacieho mosfetu, atd.
0
Teraz zober osciloskop baterkovy a zmeraj impulzny prud tym snimacim rezistorom.Victorio napísal: ↑17 Jún 2024, 08:49tak konecne som sa dostal ku preskumaniu tych rezistorov na vystupe,
uvazujem dobre ???
0
Atlan,
čo tým zistím ? tj. skontrolovať výstup, či sú tam impulzy ? baterkový osciloskop nemám, ale napájam to cez oddeľovacie trafo, to by malo stačiť si myslím,
jedine ak ide o elimináciu sieťového brumu,
čo tým zistím ? tj. skontrolovať výstup, či sú tam impulzy ? baterkový osciloskop nemám, ale napájam to cez oddeľovacie trafo, to by malo stačiť si myslím,
jedine ak ide o elimináciu sieťového brumu,
0
Zistis impulzny prud cex tie snimacie odpory, ak zdroj ma skratovu ochranu, tak aj prud do skratu.
0
Atlan : osadil som na výstup tie meracie rezistory, kombináciou hodnôt som to nastavil tak, aby to dalo viac ako 1,5A, ako je podľa štítku, nie celkom presne, teraz to ide do cca 1,7A, a potom už obmedzuje napätie a pri cca 1,75A vypína.
Osciloskopom som nameral naozaj zaujímavý priebeh, čakal som že tam budú impulzy s rôznou šírkou v závislosti od prúdu, ale je tam niečo iné :
obrázky sú od menšieho prúdu cca 0,5A až po cca 1,7A,
ešte doplním, že to išlo do záťaže - reostatu, tj. pri pripojení batérie sa to môže správať inak.
Osciloskopom som nameral naozaj zaujímavý priebeh, čakal som že tam budú impulzy s rôznou šírkou v závislosti od prúdu, ale je tam niečo iné :
obrázky sú od menšieho prúdu cca 0,5A až po cca 1,7A,
ešte doplním, že to išlo do záťaže - reostatu, tj. pri pripojení batérie sa to môže správať inak.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 55 Odpovedí
- 5243 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa Victorio
-