Blikanie LED svetla Mercedes A180 AMG

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Blikanie LED svetla Mercedes A180 AMG

Príspevok od používateľa Victorio » 30 Júl 2024, 11:21

Čo by mohlo spôsobovať blikanie LED svetla ? bliká led pás denné svietenie, LEDky sú 100% v poriadku, rovnako kabeláž (boli prehodené riadiace jednotky, ktoré sú rovnaké ), riadiaca jednotka tú som repasoval, bola zatečená voda, tj. opravené spoje, vymenený rezistor 10K, ktorý skorodoval, ale problém stále zostal.
Predpokladám, že nejaký kondenzátor ale riadiaca jednotka je komplikovaná, nedá sa to zapnúť na stole bez pripojenia ku CAN rozhraniu.
LEDky blikajú rovnakou frekvenciou cca 3-5Hz,
ešte budem kontrolovať kondíky, ale ak by niekto mal tip kde hľadať, aby som nehľadal ihlu v kope sena :)
Prílohy
RiadJednotkaLED.jpg
PoOprave.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Re: Blikanie LED svetla Mercedes A180 AMG

Príspevok od používateľa mr.dred » 30 Júl 2024, 14:45

..no chlape... prajem ti veľa úspechov v hľadaní tej "ihly" vo zvezenom sene z pol chotára ... :agree:

Vidím tam minimálne tri SMPS zdroje - dva vyzerajú byť rovnaké - pre každé LED svetlo samostatne a pokiaľ blikajú narovnako tak by mohli byť OK. a riadenie po CAN-buse tiež..
Ale ten vpravo (kde je indukčnosť "6R8" - označený žltým rámikom) by mohol byť spoločný.
Skús tam niečo pomerať a skontrolovať aj druhú stranu dps vrátane prekovov (mohli prehniť - ako všetky medvede - vyrobené z "pivných štupľov :lol: ) ... Kapacitu a ESR červeným označených "C"
.... keramika (kondík) keby mala zvod, asi by to nešlo vôbec, alebo by to spadalo do chyby...
Podľa typu IC v ďaľšom žltom rámiku by sa možno dala predpokladať funkčnosť obvodu podľa DS
Prílohy
obrázok_2024-07-30_144603655.png
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 30 Júl 2024, 15:02

Pre odľahčenie situácie...
Victorio napísal:
30 Júl 2024, 11:21
Čo by mohlo spôsobovať blikanie LED svetla ?
BMW majú akékoľvek blikanie svetiel zakázané - lebo by sa im vybila batéria :lol: :lol: :lol:
1
Obrázok 1

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 30 Júl 2024, 15:59

a nerobí ti to can bus - kontrola funkčnosti ?
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 30 Júl 2024, 16:15

no overím to, ten obvod v žltom obdĺžniku je Atmel, ATA6630
image.png
image.png (38.21 KiB) 2025 zobrazení
teda LIN Bus transceiver s 3,3V/5V regulatorom a watchdog, tipujem, že skôr zabezpečuje nejakú komunikáciu neviem, či pre CAN, alebo niečo iné,

mám ale k porovnaniu identickú funkčnú jednotku,podla nej som porovnával hodnoty, v okolí toho ATMELU by už po oprave malo byť všetko v poriadku, teda aspoň čo multimeter ukazuje,.
kontroloval som aj prepojky, jednu som musel opraviť, bola vnútri prehnitá.
inak to bolo v tom rohu kde je atmel zašpinené, usadeniny z vody a kadečoho, plus zoxidovaný cín, neviem ako to vyzerá pod Atmelom, ten by som dával dole až v krajnom prípade, očistil som čo sa dalo.

modul neviem, či je iba pre denné LEDky ktoré sú zároveň smerovky, alebo to spína aj svetlá, skôr asi iba tie ledky, svetlá sú podľa všetkého xenony.

neviem, ako by sa to dalo "aktívne" otestovať, zapnúť na "stole" neviem nájsť zapojenie konektora, a "medveďa" tu nemám, síce mi ho môžu doniesť, ale zabarikaduje mi tu pol dvora :roll:

ešte taký detail, prekvapilo ma, že kontakty konektora sú do plošáku iba tak zasunuté, žiadne pájkovanie, nič ? nechápem , ani z jednej ani druhej strany, to sa tak spoliehajú na pozlátené prekovy a piny poniklované, či pocínované ?, Žeby tam asi nešli veľké prúdy ?

Zdroje asi sú tam oddelene pre biele a oranžové LEDky a tretí pre hlavné napájanie ?
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 30 Júl 2024, 16:26

CAN bus myslíš na diagnostike ? Asi to nič nehlási, to by mi povedali. Preto to bude asi iba vec zdroja pre LED, napadlo mi že ako sa to správa ak zapnú smerovky.
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 30 Júl 2024, 16:35

Prepáč za OT.. ale medvede nás začali obmedzovať čím ďalej - tým viac :lol: ... a samozrejme aj tieto ich neskutočné paškvily čo Mercedes súka do do tých ich supervozidiel !?!
Len na okraj.. Ako sa môže stať u vozidla takejto renomovanej značky, že do nejakej - aj keď podružnej RJ zatečie voda??? Veď to ani Dácia hádam nevie !?! ..síce nevie..lebo ju nemá...stačí relátko :lol:
2
Obrázok 1 Obrázok 1

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 30 Júl 2024, 16:53

no práve to zatekanie, nielen medved, aj iné renomované značky, napríklad taká s krúžkami kve7, a kopec elektroniky v kufri je paráda keď tam spraví voda paseku.
ja som sa nedávno zľakol, že mu do R Clio 22 ročného už zateká voda , mokrý koberček pred spolujazdcom, potom som si spomenul, že sa mi tam rozbili dve fľaše piva :biggrin: čo som z obchodu len tak položil, že šak pôjdem opatrne a jemne do zatáčok, ale na kruháči si fľaše povedali, pivo dnes piť nebudeš...

k veci : potvrdené, robí to aj pri smerovkách, teda blikajú ako smerovky ale plus aj v rýchlejšom rytme preblikávajú
BTW: to blikanie sa často stáva na bežných LED svietidlách, a tam to predsa robia kondíky, čo by to mohlo byť tu ? ak to robí nejaký riadiaci obvod tak to bude zložitejšie ,
no večer idem merať čo sa dá...
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 31 Júl 2024, 16:55

Doplnková otázka : kde by som sa dopátral zapojenia konektora tohto modulu ? Teda pokiaľ nechcem kupovať servisný manuál za 55€ aj to ktovie či toto tam nájdem

Modul má 5 silových kontaktov, predpokladám, že tie sú napájacie, podľa všetkého pravé tri sú pre tie SMTP zdroje pre biele a oranžové LED, tj, napájanie a gnd, ľavý zrejme ten ďalší zdroj pre procesor.

môže ten modul fungovať tak, že 2 zdroje pre LED sú napájané z "hlavných" poistiek resp. povedzme batérie, tretí zase napája procesor, ktorý cez komunikáciu LIN resp. CAN riadi spínanie tých LEDiek ? Podľa plošáku by som to takto chápal. Či ???

OK, ak by to tak bolo, potom by som zbytočne hľadal chybu v tých dvoch zdrojoch, resp. meničoch, zrejme tam vytvára vyššie napätie pre LED pás, lebo bliká aj biela aj smerovková oranžová
ale skôr v tej druhej časti, ktorá to riadi.
A tu už nemám celkom predstavu čo sa deje, ak by bol vadný procesor, tak asi by to vyhodila diagnostika a tá nevyhodí nič, ak komunikácia cez CAN, tak to by tiež zistila, potom to musí byť niečo v časti ktorá je spoločná pre oba LEDky.

to by vyzeralo na tento mosfet ktorý vidno že sa aj trocha prehrieval :
image.png
image.png (99.44 KiB) 1951 zobrazení
mal by to byť 090N03LS,
vymením, a uvidíme, ale možno to bude nejaký kondenzátor pri porovnávaní oboch modulov som zistil, že niektoré sa parametrami líšia, ale vyberať SMD elyty, ak nemám poruke také hodnoty ....
0

sergej
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 07 Dec 2014, 16:49

Príspevok od používateľa sergej » 02 Aug 2024, 10:56

Skor hladaj ci to nema aktivovanu nadprudovu poistku. Bocnik mohol pod vodou zmenit hodnotu a RJ si teraz mysli ze ide vela prudu.
Uzivatelske chyby to zobrazovat nemusi, zobrazuju sa len tie zavazne. Je niekolko urovni chyb, tie najhlbsie vie precitat len vyrobca modulu.
1
Obrázok 1
Ked to funguje na 1. zapnutie, je to prinajmensom podozrive...

sergej
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa sergej » 02 Aug 2024, 11:01

Victorio napísal:
30 Júl 2024, 16:15
ešte taký detail, prekvapilo ma, že kontakty konektora sú do plošáku iba tak zasunuté, žiadne pájkovanie, nič ? nechápem , ani z jednej ani druhej strany, to sa tak spoliehajú na pozlátené prekovy a piny poniklované, či pocínované ?, Žeby tam asi nešli veľké prúdy ?
To je ok. Su to press-fit piny. Studeny zvar. Znesie to aj velke prudy.
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 03 Aug 2024, 07:08

Trochu mimo - netreba sa diviť prečo tam voda, relatívne slabé kontakty, a že to drbe na drahom a mladom aute...
Spravený je žeby ti zobrali čo viac prachov keď si kúpiš nového, a po záruke žeby si pravidelne dával 10 násobok viac než na niečo bežné...
Prečo dať 1€ na žiarovku, a vymeniť si ju za 5 min, keď môžeš celé to svietidlo meniť (a napr aj programovať) na objednávku v ich servise za 500€+. ..?

Inak, klobúk dolu za entuziazmus.
1
Obrázok 1

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 03 Aug 2024, 09:18

keby 500€, to by bolo este ok, ten modul stoji cca 750e plus nakodovanie 300e, a svetlo to uz bude dalsia pekna suma.
No ak na to niekto ma tak ho to netrapi. Ale v tomto pripade ide o kupu jazdenky, co v pripade zvucnych znaciek je riziko kvoli nahradnym dielom.
1
Obrázok 1

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 03 Aug 2024, 17:14

"pokiaľ nechcem kupovať servisný manuál za 55€"
Pre majiteľa AMG je toto tak tringelt za kávu.
500e, 750e, 300e... pokiaľ máš AMG, také su ceny. Denne vídam na castách Meďáky, BMW s pneumatikami zodratými až na výplet. Borec nemá 1500 na nové gumy ale hlavne, že sa vezie v prémiovke. A to som už videl aj oveľa horšie veci.
Ospravdlňujem s za moralizovanie. Toto mi ale nejde do hlavy. Čo tak sa prikrývať perinou, na akú máš?
3
Obrázok 1 Obrázok 2

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 03 Aug 2024, 23:22

suhlasim, ja MB nemam a v podstate ani nechcem 😀,
chodit na nom po meste 50tkou to akoby som vencil peso zavodneho kona 😆
mne ani tak nejde o to ci na to majitel ma alebo nema, skor ma to zaujima z technickeho hladiska, co v takych pripadoch sposobi problem aky casto vidno u led lamp, ci je to kondik, mosfet, alebo io,
iba ako kuriozitu uvediem ze som riesil problem s digitalnym tachometrom skutra, nemeral rychlost s problem bol uplne inde, v nastaveni senzoru vzduchovej klapky motora . tu v tom svetle mozno zatecenie do miesta kde je cip pre Lin mozno vobec nema nic s tym co nefunguje ,
0

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 04 Aug 2024, 08:01

To je práve ťažké povedať, čo je vadné, keď nemáš ani schému. Detailná vizuálna kontrola a prípadná oprava, to už si asi aj urobil. Môžeš naslepo vymieňať súčiastky. Napr. tie elektrolytické kondenzátory stoja bagateľ. Potom ale čo ďalej?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 04 Aug 2024, 08:16

Opravovať takúto vec, ktorú nemáš ako na stole odskúšať je doslova na "mašlu"...

K tým elytom - keď také doma na výmenu nemáš, vyskúšaj zatiaľ aspoň ku každému nejakú kapacitu (THT prevedenia) pridať na "stojato"... nahoď do káry a či sa niečo zmení... potom cvikačky a po jednom dávať dole a pozorovať zmenu k pôvodnému ..možno sa zadarí...
0

sergej
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa sergej » 04 Aug 2024, 09:34

Zabudnite na to ze v nejakom servisnom manuale (aj keby stal 500€) najdete elektricku schemu modulu. Tu nema ani vyrobca auta, nema ani FW do modulu. Ak si u dodavatela zaplatil za implementaciu bootloaderu (nizsie 100ky k€) tak sa da v jednotke prehrat FW.
Pri tychto drobnostiach sa nerata s opravou, len vymenou.
Schema byva vacsinou trivialna, vsetka inteligencia je v MCU
1
Obrázok 1

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 04 Aug 2024, 09:56

schemu urcite bez sance, jedine ak si niekto dal namahu zo spatnym "inzinierstvom", mne by stacilo zapojenie konektora, aspon napojit napajanie, a skusit merat nejake napatia, alebo sledovat IR kamerou.
Meniť suciastky a skusat nepripada do uvahy, auto tu nemam, a aj tak je tam komplikovany pristup ku konektoru, naraznik dolu atd.
vie mi niekto aspon naznacit ci tie silove konektory su napajacie alebo idu na Ledky ?
lebo je Tam sada tenkych pinov a potom silove tri plus dva, tie idu na tie feritove ? tlmivky a mosfety , ak silove na ledky potom neviem isto z tych tenkych pinov ktore su napajacie, zo spodu dosky je este plno tranzistorov, diod, ...
tj ak by niekto mal zapojenie pinov modulov LAM-3 resp moze byt aj 5 a pod, bude to podobne, len nenasiel som nikde popis konektora
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 04 Aug 2024, 10:59

skús pozrieť na stránkach Mercedes klubov . tam skorej budú vedieť čo a ako .... sú informovanejší ako my tu
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok