Blikanie LED svetla Mercedes A180 AMG

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Re: Blikanie LED svetla Mercedes A180 AMG

Príspevok od používateľa Victorio » 04 Aug 2024, 13:17

schemu urcite bez sance, jedine ak si niekto dal namahu zo spatnym "inzinierstvom", mne by stacilo zapojenie konektora, aspon napojit napajanie, a skusit merat nejake napatia, alebo sledovat IR kamerou.
Meniť suciastky a skusat nepripada do uvahy, auto tu nemam, a aj tak je tam komplikovany pristup ku konektoru, naraznik dolu atd.
vie mi niekto aspon naznacit ci tie silove konektory su napajacie alebo idu na Ledky ?
lebo je Tam sada tenkych pinov a potom silove tri plus dva, tie idu na tie feritove ? tlmivky a mosfety , ak silove na ledky potom neviem isto z tych tenkych pinov ktore su napajacie, zo spodu dosky je este plno tranzistorov, diod, ...
tj ak by niekto mal zapojenie pinov modulov LAM-3 resp moze byt aj 5 a pod, bude to podobne, len nenasiel som nikde popis konektora
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 06 Aug 2024, 10:30

tak konečne som sa dostal ku autu aby som vyskušal, premeral čo sa na tom module deje.
ten modul ovlada 3 sady LED, denne svietenie - biele led je rozdelene na 2 casti, neskumam preco, ale je to tak, a potom smerovky ,
takze tie tri zdroje kde su trafka ci tlmivky, este som to neskumal detailne su podla toho menice pre kazdy led blok.
ak zapnem zapalovanie, tak sa rozsvietia led denne, a aj keď zapnem smerovky, tak denne aj smerovky blikaju, tj. smerovky v svojom rytme plus rýchle blikanie, teda zdroje kde som nameral od 20 do 26 V sú podľa mňa v poriadku.
Ak sa dotykam miesta kde je ten Atmel čip, tak to reaguje = bud svetlo slabne, hasne, alebo menice piskaju.

S tými konektormi je to komplikovanejsie, lebo z centralnej jednotky ide konektor na reflektor, a na nom sú dve moduly, jeden pre xenony a druhy pre tie ledky, takze scasti to mam vysledovane, ale datovy konektor nie, sú tam rozne napatia, 2,5, 3.3,5,6,12 V ..

Tak ostava len "naslepo" vymenit ten Atmel, ak ho zozeniem, a ak nepojde, potom hladat este nieco v jeho okoli.
hmmmm čo už.
0

Používateľov profilový obrázok
balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 06 Aug 2024, 12:11

Zkus nejdříve horkovzdušnou pájkou "proletovat" ten Atmel. Třeba to pomůže.
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 06 Aug 2024, 12:20

Atmel som mal dole, skontroloval som plôšky na DPS aj čipe, až na 1 pin, ktorý z boku čipu okorodoval ale spodok je OK resp. nejaký prechod do čipu tam je, ale neviem to inak zmerať, dal som spät, a správa sa to rovnako.
problémový pin je 11 INH, Battery related High-side switch.
Podľa datasheetu neviem, kam ide, v schéme v datasheete je uvedené iba INH
v blokovej schéme obvodu toide na nejaký tranzistor a blok Normal and Fail-safe mode.

Uvažoval som nad tým, že ak sa tam dostala voda, tak blízko je menič , kde je cez 20V takže to napätie mohlo poškodiť buď Atmel alebo ešte z druhej strany je kadečo.

Musím počkať až príde čip, vymeníme uvidíme :)
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 06 Aug 2024, 12:40

Podle datasheetu a popisu v něm je na tomto pinu buď napětí VS během Normal a File-safe režimu nebo je rozpojený (Hi-Z) v případě Sleep a Silent režimu. V každém případě v zapnutým stavu by tam mělo být VS.
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 06 Aug 2024, 13:15

problém je v tom, že dnes som mal možnosť to pripojiť, a merať, ale mimo mojej dielne, takže chcel by som to skúsiť zapnúť "na stole" na napájanie, ale zrejme bez pripojenia ku autu sa ani meniče nerozbehnú.
predpokladám, že cez CAN lebo aké je tam rozhranie LIN , v tom sa ešte nevyznám, dostane modul príkaz aby zopol svetlá ? ,
nemám predstavu, ako by sa to dalo inak aktivovať, jedine zopnúť mosfety externým napätím,
vyzerá to tak, že cez jeden mosfet ktorý je napojený ku konektoru ide napájanie celej dosky, , sú tam tri meniče, ktoré by ale mali byť v poriadku, svietia všetky tri stringy LEDiek, , a blikajú tiež všetky tri.
Neviem presne akú úlohu tam má ten Atmel, či pre poruchu nejde do nejakého resetu, ale v takom rýchlom slede mi to nepripadá
potom je tam ešte jeden obvod, to bude zrejme nejaký procesor.
Ale zatiaľ som nezistil, ktorý obvod riadi "normálne" blikanie LEDiek, tj. to že nesvietia trvale, ale blikajú vyššou frekvenciou, možno niečo okolo 50Hz ? a či to modulovanie má každý menič vlastné alebo spoločné.
Ak spoločné, potom by som tam hľadal chybu.
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 06 Aug 2024, 14:00

A jeden polu-blbý návrh - nedalo by sa s druhej strany svetla zobrať modul, a nasadiť ho, poprípade vymeniť miesta?

Len kvôli otestovaniu?
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 06 Aug 2024, 14:25

chyba je 100% v module, menili sme to, bliká vždy to svetlo kde je chybný modul.

zopakujem, po zatečení som to čistil, zreparoval som poškodené odhnité spoje, prepojky a vymenil rezistor, ktorý bol tiež rozpadnutý, resp. skorodovaná odporová vrstva. Meral resp. porovnával som hodnoty medzi dobrý a zlým modulom, teraz je to takmer identické, odchýlky sú v dvoch, kondenzátoroch, ale keďže také nemám, ešte som ich nevyberal, lebo väčšinou jednoduchšie je hlavne SMD elyty vykrútiť a potom dať preč nožičky, ako sa pokúšať ich odpájkovať a aj tak taký kondík je už rizikové použiť

ešte teraz uvažujem, či DPS nie je náhodou troj alebo viacvrstvová, ak áno, a práve ten opravovaný prepoj strán sa napája na vnútornú vrstvu, tak to by bol problém, nie že by sa to nedalo opraviť, iba "vypátrať" kam ide a ak ide pod nejakú súčiastku, tak to je už neprimerane kopec času.
To už by som skôr kúpil nový modul, a kvôli "eliminácii" kódovania by som prehodil čip/procesor resp. čo tam je kde je uložené info za predpokladu, že modul by bol 100% identický klon, ale to je málo pravdepodobné
0

YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Vek: 34

Príspevok od používateľa YellowJacket » 06 Aug 2024, 17:32

Ja len k tomuto:
lebo väčšinou jednoduchšie je hlavne SMD elyty vykrútiť a potom dať preč nožičky, ako sa pokúšať ich odpájkovať
Vykrucanie elektrolytickych SMD kondenzatorov urcite nie, nikdy som takymto sposobom nevyberal kondenzatory. Rovnako nie pomocou teplovzdusnej pistole, kedze vieme, ze elektrolytu teplo neprospieva. Ide to uplne jednoducho, rovnako ako SMD cievky, a to takym stylom, ze pridavas cin raz na jednu, potom na druhu stranu, az kym kondenzator/cievku nevyberies.

// EDIT: nejako takto:
https://youtu.be/Eg8WZZAjilI?si=ZVKhe4EdUzSt-xiP
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 06 Aug 2024, 18:20

aj mne to pripada drasticke, navyse riziko ze sa vytrhne spoj, ja to robim presne ako pises, ale niekedy to ide tazko , pouzivam aj nizkoteplotny "cin", ktorym znizim teplotu tavenia, mam aj pinzetovu pajkovacku ale ta ma problem ze nezohreje na rovnaku teplotu obe strany ak je plocha gnd velka, len takyto kondik ide uz do kosa roztavi sa plast a pripadne povytiahnu nozicky
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Aug 2024, 13:17

Dnes som po výmene Atmel čipu znova skúsil zapojiť ten modul, ale bliká to stále. Meral som nejaké priebehy osciloskopom, a vyzerá, že signál ktorý spôsobuje to blikanie, nejak súvisí priamo s mikroprocesorom, R5F2121 , kde na jednom pine je cca 22Hz, čo zodpovedá akurát frekvencii blikania, potom je tam ešte cca 45-47Hz, predpokladám, že takou frekvenciou okolo 50Hz blikajú svetlá ? Možno sa mýlim, a tých 22Hz je iba vydelená frekvencia, na mosfetoch som nameral pulzy, viď foto
tie ostré sú na G , tie pravoúhlé na S alebo D, teraz už neviem.
Vyzerá že samostatné zdroje pre všetky 3 segmenty LED sú v poriadku, usuzdujem z toho, Že bliká rovnako smerovka aj oba segmenty
Mosfet ktorý je v strede modulu predpokladám, že je hlavný spínač, a tento vyzerá zopnutý, je na ňom na S aj D nula V.
Potom je tam ešte multiplexor HC4851, kde tiež vidím tento signál.
Je možné že je procesor odpálený alebo niečo okolo neho a bliká to iba preto, že sa opakovane pokúša naštartovať a vypína, to iba fantazírujem :)

Aká je pravdepodobnosť, že procesor nemá ROM naprogramovanú od výrobcu ? 0,00% ?
Teda ak má, tak jeho výmena by nepomohla.

Ak to ale zhrniem, tak všetky 3 segmenty sa dajú zapnúť aj vypnúť, teda modul reaguje na podnety z centrálnej jednotky, teda za predpokladu, že smerovky, a svetlo denné sa nezapína priamo signálom na konektore ale ovláda sa "digitálne" cez CAN, alebo LIN (rozdiel fakt neviem, možno aj I2C)
Ak cez CAN,t ak potom časť interface sériového ovládania, ako aj procesor funkčný je.

Ak priamo prepojim S+D hlavného mosfetu, nič sa nedeje, bliká rovnako, tak mosfet s tým nemá nič spoločné , potom už ďalej nemám potuchy čo sa tam deje.

Zaujímalo by ma hlavne, čo riadi frekvenciu spínania LED, teda tú "Modulačnú", nenašiel som tam súčiastku, ktorá by reagovala napr. na pripojenie externého kondenzátora, aby sa frekvencia zmenila.
Je možné že to riadi procesor, ale prečo by sa "rozladil" tj. tu sú také záhady, ešte mi napadá, či tam nie je obvod spoločný pre všetky tri segmenty, ktorý je iba obyčajný Generátor pre blikanie, myslím to "rýchle" ktoré ľudské oko nepostrehne /tak ako TV obraz/
Prílohy
image.png
image.png
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Vek: 58
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peterple » 19 Aug 2024, 19:02

A ako to vyzerá na druhej dobrej jednotke? Máš veľkú výhodu že vieš porovnávať dobrú a zlú.

Ten odhad že sa vypína a znova zapína nie je vôbec od veci. Bežne si kontrojujem v aplikácii či mi prúd neprekročil nejakú max hodnotu a vtedy vec vypnem. Zvyčajne to ale reportujem ako chybu. Ten MCU má 12 analógových vstupov a kludne nejaký môže byť využitý na meranie prúdu (nadprúdu) Alebo tam môže byť kontrola nadprúdu robená cez hw a tak blbo že sa o jej zafungovaní ani ten MCU nedozvie ak to nie je tvrdý skrat.

Potom má MCU ešte kontrolu napájacieho napätia ktorá by tiež mohla blbnúť ak tam behajú nejaké pulzy a spôsobovať reset. Jedine porovnávať dobrú a zlú vec inak sa tu nedá nič robiť, ak to teda nechceš celé vyvinúť na novo.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Aug 2024, 23:04

to ze mam na porovnanie aj dobru jednotku ano, vyhoda urcite je, aj pomocou toho som nasiel poskodeny rezistor, ale aj riziko aby som ju neodpalil to by som si zarobil ..., to porovnavanie je ale pracne, ale pri systematickom kontrolovaní komponentov je nejaka sanca ze najdem rozdiel (pasivne), pod napatim som meral len tu vadnu ci sa niekde nestraca signal ale zatial neviem ako spustiť vystupy menicov, ale dobry tip si mi dal mizno tam je komponent ktory meria prud a pri skrate resp pretazeni vypne restartuje , preskumam to.
je tam pri procaku multiplexor, ten sa mi zda podozrivy vykazuje rozdiel pri prepipnuti v porovnani s dobrym modulom, ale mozno tam je iba na prepinanie vystupov na segmenty led, ale to by som vedel preverit.
nerobim si ale velke nadeje ze najdem chybu 😏
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 03 Sep 2024, 22:43

taaak oprava sa ako tak podarila, problem bol predsa okolo toho atmelu, zistil som ze jedno miesto na dps reaguje na dotyk resp vlhkost , postupnym upresnovanim polohy a podla datasheetu som dosiel az ku kondiku a rezistoru ktore idu na pin oscilatoru, a problemu s rezistorom 51kohm, ten sa zrejme vlhkostou poskodil,
po zapajkovani 51k naskocil pekne signal ako 7 tej druhej jednotky a svetla uz neblikaju 🥳
pri testovani sem tam svetla este zablikli ale to uz moze byt ina pricina, resp. chcelo by to oscilator presne naladit,
3
Obrázok 1 Obrázok 2

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 04 Sep 2024, 07:18

Musím priznať, že som bol dosť skeptický...
:thumbup:
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 04 Sep 2024, 08:39

no ani ja uz som tomu velku sancu nedaval, pomohlo ze som riskol napojenie druheho funkcneho modulu a sledovanie osciloskopom.
v jednom bode procesora bol na dobrom 12Hz obdlznik, na zlom 22Hz so zakmitom, preto som isiel po tom, co tuto frekvenciu generuje.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok