Amiko HD8240

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Vek: 34

Amiko HD8240

Príspevok od používateľa YellowJacket » 27 Sep 2024, 19:54

Ahojte,

budem nadvazovat na >> tento prispevok << kedze po vymene IC tento prijimac dlho nepozil :)

Fungoval mozno dva tyzdne, potom ze zacal blbnut takym stylom, ze display svietil slabsie a niekedy to chlapovi slo zapnut iba ak zapol/vypol par krat hlavny vypinac vzadu. Az mu to jedneho dna bachlo znova - tentokrat horsie ( samozrejme znova odstrelilo dekel :rolleyes: ). Vymenil som poistku, 2 usmernovacie diody, hlavny filtracny kondenzator ( tento je podla mna povodca tohto vsetkeho ), preventivne aj kondenzator pri VCC pine. Pomeral som, ci nikde nie je skrat, zapol a ... bang, skoro odstrelilo dekel aj mne. Poistka vystrelila na orbit tesne vedla mojej hlavy. Vobec som to necakal, neviem ci som nieco zle zmeral, ale proste to odislo znova. Mozno aj moja chyba, ze som to nerobil doma, kde vsetko testujem cez ziarovku, teraz som ju nemal.
Tu by uz kazdy normalny ukoncil tento pokus krovli rentabilite, ale u mna to uz je boj s egom :biggrin:

Aktualna situcia - zhorena poistka, vsetky styri usmernovacie diody, riadiaci IC, X2-kovy kondenzator, a dokonca aj vstupny odrusovaci filter - ta dvoj cievka navinuta na jedno jadro. Ako keby tam ani nebola poistka, ktora by to zachranila. Vsetko nateraz vymenene, avsak zdroj nespina. IC je urcite funkcny, pretoze na VCC pine vidno zivot. Avsak iba za usmernovaciou diodou. Pred nou nic, vid prilozeny obrazok1 ( zelena za usmernenim, zlta pred ). Prvotne som myslel, ze je to z AUX vinutia a teda ze spina, ale na druhom obrazku vidiet popis Vstr pinu, a ono ten priebeh na VCC pine je vlastne napajanie z vnutornej struktury, z pinu Vstr.

Dlhy popis, ale chcel som, aby ste zachytili co najviac z predchadzajucej cinnosti a teraz konecne otazka - co moze byt problem? Vzhladom na uplnu jednoduchost obvodu mi napada iba jedine a to transformator. Mohol to schytat vzhladom na popisany priebeh? Ak ano, nejaky sposob, ako si to overit? Doplnim, ze napatie na pine 5 je pritomne ( nie je tam ziaden rezistor, ako v datasheete ) a napatie na draine ( pin 8, 7, 6 ) sa nemeni, je rovne napatiu filtracneho kondenzatora. Dakujem vopred za rady.
Prílohy
VCC.png
schematic_01.png
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: Amiko HD8240

Príspevok od používateľa mr.dred » 27 Sep 2024, 23:52

Pokiaľ nemáš kde zistiť indukcie jednotlivých vinutí - čo zrejme určite nie... odmeraj aspoň jeho "izolačnú pevnosť " medzi vinutiami... A to aspoň na 1000V!
pokiaľ tam nebude nekonečno, tak môžeš považovať trafo za vadné.. (alebo aspoň 50MOhm... aj to už by som bol pri SMPS trafe neistý.. )
Problém môže byť aj medzizávitový skrat vo vinutí, ale to bez znalosti indukcie vinutia nemáš ako zistiť . A potom zase je tam elektrická izolačná pevnosť na rozložení vinutia... .jedine porovnať s identickým trafom z druhého - funkčného zariadenia ..
Takéto merania robím bežne na každom imp. trafáku ešte pred montážou, aby sa predišlo "nejakým neúspechom" . Pritom tie trafáky navíjam ja.. v podstate s dvojnásobnou izoláciou..ale nikdy nevieš čo sa kde poserie..
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa YellowJacket » 28 Sep 2024, 08:19

Zial, ani izolacny stav nemam ako zmerat momentalne. Skusim si poziciat merak z prace.

//EDIT:

Skusil som vymenit tranformator za iny, primarne vinutie a pomocne vinutie som pripojil ako povodny, a tento nahradny mal iba jedno sekundarne napatie -> 5V, tak toto vinutie som napojil na miesto, kde bolo aj povodne 5V a je tam aj spatna vazba. Sprava sa to uplne identicky - ani jedno zopnutie, nic. Teraz uz ozaj netusim, co skusit dalej. Nejake tipy?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 28 Sep 2024, 11:49

Tu chyba v trafe nieje.
YellowJacket napísal:
27 Sep 2024, 19:54
Doplnim, ze napatie na pine 5 je pritomne ( nie je tam ziaden rezistor, ako v datasheete )
a kam je ten pin5 pripojený?? Veď to je "štartovací" odpor zabezpečujúci rozbeh, kým sa nenabudí trafo a nevyrobí na pomocnom vinutí napájanie pre IC.
A nie je náhodou prdnutý C106 ?? -vybrať a premerať! - najlepšie vymeniť...(C108 tiež)
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa YellowJacket » 28 Sep 2024, 12:16

C106 som vymenil medzi prvymi. C108 v mojom zapojeni nefiguruje. Pin5 je priamo pripojeny na plus pol hlavneho filtracneho kondenzatora. A ako som uviedol aj v prvom prispevku, je to v poriadku. Citacia z datasheetu:
In previous generations of Fairchild Power Switches (FPSTM) the Vstr pin had an external resistor to the DC input voltage line. In this generation the startup resistor is replaced by an internal high voltage current source and a switch that shuts off when 15ms goes by after the supply voltage, Vcc, gets above 12V. The source turns back on if Vcc drops below 8V.
Je to vidiet aj na scheme v prilozenom screene z datasheetu v prvom pripsevku. Rezistor tam proste nie je. Je nahradeny prudovym zdrojom a vypinacom. A to je prave ten priebeh, ktory som nameral na oscilosckope, vsetko to ide cez pin5, nie z pomocneho vinutia transformatora.

Podstatne je ale pre mna utvrdenie, ze chyba nie je v transformatore. Dam ho preto naspat a skusim vybrat kazdu jednu suciastku z HOT strany, ktora akokolvek suvisi s driverom a preventivne vymenim, ak budem mat nahradu.

//EDIT: Zahada vyriesena - problem bola zenerova dioda 12V, paralelne pripojena k vystupu optoclena ( vid moj nakres v odkaze, ktory som dal v prvom prispevku ). Meranim nevykazovala zle hodnoty, ale ked som ju vymenil, zdroj konecne nabehol. Nerozumiem, ako je mozne, ze na osciloskope som nevidel ani len jediny zakmit, ale toto je zjavne nad moje chapanie. Stalo ma to hodne casu, ale moje ego neutrpelo 8) Bola by hanba neopravit tak jednoduchy zdroj. Hadam uz vydrzi kamaratovi ovela dlhsie.
Dakujem pekne mr.dred za usmernenie, inak by som sa zrejme este stale zdrzoval s tym transformatorom.
0

jaro17
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 21 Jan 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jaro17 » 23 Okt 2024, 21:15

Ak by ti to odislo zase, napis mi SZ a poslem ti cely zdroj alebo prijimac za postovne :) Mám zopar modelov amiko STB na ND ;)
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok