SMPS zdroje poruchy

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

SMPS zdroje poruchy

Príspevok od používateľa Victorio » 25 Nov 2024, 19:03

neviem ako Vy, ale posledny cas mi tie zdroje robia problem.
vacsinou priklady , masina funguje, a z nicoho nic vypadne, alebo vypadne ak sa nahreje, alebo naskoci az ked sa nahreje teplovzduskou.

pri diagnostike zistim kondiky elyty ktore nemali dostatocnu kapacitu, alebo maju zvod, vymenim, nejde, atd,
vsetko naokolo vyzera vsetko ok, a zdroj vacsinou nenaskoci uz vobec.
preto uz zacinam mat podozrenie, ci tie zdroje nie su nastelovane na konkretnu sadu suciastok, a ak napr. vymenim io, alebo kondik tak to nejde.
podla vsetkeho blbost ale co ak ?
0

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Re: SMPS zdroje poruchy

Príspevok od používateľa jezevec » 25 Nov 2024, 19:10

Je to blbost.
0

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 25 Nov 2024, 19:14

Ako pise Jezevec... blbost.
Jedine Philips vyrabal zdroje do CTV, ktore bezali len na ich suciastkach :lol:
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Príspevok od používateľa misocko » 25 Nov 2024, 22:34

Viky, a Ty si elektrikár, alebo šaman.
Šak meriam, a zistim prečo nejde... Ak zom elektrikár
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 26 Nov 2024, 08:05

@ Victorio , povedal by som , ze je to nulta faza vyhorenia :) ., alebo sa tomu vravi , den blbec ...
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 26 Nov 2024, 09:39

ok, blbost a den blbec, a mozno aj faza "vyhorenia", z tych zdrojov mam uz foobiu, lebo mi ich posledny cas pristalo ja stole viac a natrapil som sa s nimi az az.

dobre , meriam, ale schema nie je, doska obojstranna , elektronika z roku 1987,
vstup je taky, ze najprv ide napatie cez jednu diodu na imp. zdroj, a az ten nabehne resp. dostane pokyn, ze periferie su zapojene, tak zopne rele a potom ide cez gretz mostik uz plny vykon. a
ale rele nechce zopnut, a na uc3844 nie je ziadne napatie, pritom vadny nie je, a diody naokolo su vymenene, aj kondiky.
zase to vyzera na nejaky prepoj v dps medzi stranami.

este upresnim, ze doska elektroniky ma 3 samostatne zdroje, prvy je aktivny po zapnuti, dalsie naskocia az system potvrdi ze je vsetko ok, periferie pripojene atd.
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 27 Nov 2024, 00:31

Rozbehove odpory? Su dost napetovo namahane a s velkimi hodnotami mozu sa prerusit alebo zvecsit odpor
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 27 Nov 2024, 09:01

rozbehove odpory, pozriem, ktore to su, jeden smd pri pine io bol preruseny, vymenil som ale bez zmeny,
hladal som pre ten IO nejake realne schemy, v DS je iba. vnutorne zapojenie a nejake ciastkove pre meranie

delic pre Vcc pre IC je ok, ale napatie Vcc je iba 2V, pritom by tam malo byt 12-15v,

skusim nakreslit schemu, a dam tu foto, ak sa na to bude chciet niekto pozriet,

o par dni tu budem mat novu elektroniku, tak to budem vediet skor porovnat,
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 27 Nov 2024, 12:12

Takto vyzerá tá elektronika

Vľavo je filter, mosfet ktorý ? asi ? vybíja filtračné kondenzátory, aspoň zo zapojenia to tak vyzerá, relé spína až keď naskočí pohotovostný zdroj. Ešte sú v zapojení aj ten keramický výkonový rezistor a kontakty faston idu pod motor, zrejme tepelná poistka, keď to je odpojené, mašina nejde (ona niekedy naskočila, iba po výmene elytov to prestalo fungovať celkom.

Na veľkých kondíkoch je 315 - 330V, na chladiči vľavo usmerňovací mostík, blok je pre motor, 6x spínač tranzistorový.
potom vpravo sú ešte dva mosfety a dióda.

je tam samostatný zdroj 5V a 24V tj. to malé trafko od stredu v pravo je 5V. a vpravo je 24V.
Problém je zdroj s trafkom veľa veľkých kondíkov.

Neviem zistiť prečo ide iba 2V na Vcc, smd rezistory sú práve pod trafom, takže som ho musel vybrať aby som sa dostal ku nim a premeral ale sú OK

Viem že podľa obrázku dosky to veľa nepovie, ale rozkresľovať schému je náročné.

Pošlem ešte "čarbanicu" tej vstupnej časti, kde mi nie je celkom jasné, načo je tam ten mosfet či naozaj na vybíjanie kondíkov, alebo neviem.

IMG_20241127_091624.jpg
Prílohy
IMG_20241127_091632.jpg
IMG_20241127_091641.jpg
IMG_20241127_091649.jpg
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Atlan » 27 Nov 2024, 13:35

Uc3844 milon schem vyhodi google, navyse cela rodina 38xx je takmer rovnaka tjprincip ten isty.
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 28 Nov 2024, 08:13

Atlan, ano, su tam schemy, ale velmi mi zatial nepomohli,
otazka: ak teraz mi na IO Vcc ide z odporoveho delica iba 2V, moze to byt v poriadku, teda ze inou trasou by mal menic nastartovat a potom az sa to napatie rozkmitanim trafka zvysi na vyssie napr 12-16V ?
0

Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa Radus » 28 Nov 2024, 08:22

...nenaštartuje, to UCCčko potrebuje cca 12V minimálne na rozbeh... Kuk DS.
obrázok.png
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Atlan » 28 Nov 2024, 10:49

Victorio napísal:
28 Nov 2024, 08:13
Atlan, ano, su tam schemy, ale velmi mi zatial nepomohli,
otazka: ak teraz mi na IO Vcc ide z odporoveho delica iba 2V, moze to byt v poriadku, teda ze inou trasou by mal menic nastartovat a potom az sa to napatie rozkmitanim trafka zvysi na vyssie napr 12-16V ?
Cez tienodpory 220k a vysie sa nabija kondik az dosiahne startovacie napatiebobvod sa pokusi o start ked nastartuje z p9mocneho vinutia uz bezi. Neodisiel tam tranIstor potom zvykne zobrat sebou aj io?
Neosadil si ten pomocny kondik obratene?
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 28 Nov 2024, 11:19

image.png

ktorý odpor 220 myslíš ?
a kondík ten elyt pri trafku väčší ozn. 1 ?
elyty všetky 3 som menil, tie menšie 4,7uF (2 ) mali malú kapacitu a veľký odpor,
rovnako som menil ten malý modrý kondík keramický či papierový, (3) neviem teraz presne 22pF to asi bolo, presne rovnaký,
dióda 5 je pôvodná, mala by to byť obyčajná, nechal som pôvodnú,
menil som ale shottky diódu nad trafkom 8, mala skrat.
mosfet 6 som menil, ale zatiaľ je tam náhrada, nie presne rovnakým ten má prísť dnes, tak skúsim osadiť, tester mi ani ten pôvodný ani náhradu neukáže ako mosfet, iba ako diódu medzi pinmi 2 a 3, preto som ten pôvodny menil, ale zrejme aj pôvodný je v poriadku, iba ho tester nevie detekovať.
IO som menil, iba že by ho "sa" zase odpálil :)

image.png
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 29 Nov 2024, 16:43

dnes sa mi podarilo na krátko rozbehnúť zdroj, zistil som vadnú zenerku v G mosfetu, dal som tam 18 tak ako je v schémach a tiež porovnal som s druhou, ktorá je tiež v zapojení.
Ale zdroj bral veľký prúd a po chvíli strelil tranzistor mosfet :pain: , nestihol som to vypnúť...

tak môžem začať od znova. ......
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Atlan » 29 Nov 2024, 19:08

TranIstor nwmoze strelit lebo je chraneny snimacim odporom a ten zabezpeci ze budenie zdroja znizi vykon. Tak ze ten zdroj by mal byt dokonca skratuvzdorny.
V podstate aj s 830 tranzistorom to musi behat. Nafoxsictam pchal 230V, napoj 60v z zdroja, na Io prived z druheho zdroja 14V ci kolko je potrebntch na beh zdroja. A meraj pozerajnosciloskopom. A tusim ze od 80V ten zroj mozno by aj behal na prazdno.
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 29 Nov 2024, 22:28

zdroj naskocil az pri cca 100V, mozno aj viac, neviem ci mohol byt problem ze som dal zenerku 15V a nie 18v ako tam ma byt. ale skor nie,
ale piskal tak ze bezal na nizsej frekvencii ako by mal,
no co uz, moja chyba,
dam tam novy tranzistor, odišli aj smd tie 1R, , tak to musim zreparovat a skusit znova
ale ja som to spustal cez oddelovacie trafo, tak ze napatie som pridaval postupne az zacal zdroj kmitat
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Príspevok od používateľa misocko » 29 Nov 2024, 23:41

Zdroj s týmto obvodom som riešil tým štýlom že som samotne UC napajal z ineho zdroja aby kmitalo. (oscik podmienka pri tomto, aby si vedel či kmita- naštudovať datasheet). Hlavne napetie som dával cez žiarovku (taký elektrikarsky trik ako obmedziť prúd ak niečo skratne, aby nič nevyhorelo - ak ju daš na rozumne miesto - medzi polovodič a veľky kapacitor, nikdy nič nezhori).
Následne som zistil že mosfet, ktorý prešiel meranim ako OK sa pri cca 100V začal spravať akoby mal vnutri zenerku , a vyššie napetie proste skratoval.
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 30 Nov 2024, 08:54

ok, dik za radu, skusim to napajat cez ziarovku, skoda ze oddelovacie trafo nema zabudovany obmedzovac prudu, je tam sice poistka 1.6A ale ta prekvapivo vydrzala.
inak mosfet ked som tam daval s podobnymi parametrami, aj ekvivalent s rovnakymi neslo to, az presne origonal K1119 s tym to naskocilo ale potom sa akoby nekontrolovatelne rozkmital a odtrhlo mu dekel
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 30 Nov 2024, 11:42

Nuz troska som zaskoceny , opravovat spinane zdroje a len tak na surovo to pustit do zataze , ked som pred par rokmi som nasiel na Ali takyto displey od nuly , uz som necakal ... ale neviem ci tu je este jeden dopisovatel , on si ten displey upravil od "nuly " ,standartne je v ponuke od okolo 80V .. krabicka je z plosnych spojov , nepodarilo sa mi najst moj rozmer , samozrejme je to na oddelovaci , t.j ten 6A istic , prepinacikom sa prepina na ziarovku , ci nieje skrat a ked sa nerosvieti , ziarovka je vo vnutri , na krabicke nieje zadna stena , jednoducho osvieti stenu ,prepne na zataz , nepouzim casto , ale je poruke .Autotrafo do 3A , zavesena autoziarovka 6V , a oddelovacie je mimo . Uz tu bol "zlepsovak" so ziarovkou na stole , to mi sa dvihol tlak .Skoda ze si od ruky , mohol som ti podarovat pokazene sp. zdroje na trening. /zakonita robi obed a kuka ako puk , co beham s mobilom / :)
Nedavno som dal bo bazaru oddelovacie na primar 400V , lenze sa mi nechcelo z kuchyne tahat dve fazy , tak som si zohnal ine .
Prílohy
IMG_0114.jpeg
0

Napísať odpoveď