Zosilovač S.M.S.L A50 - šum
Moderátori: mirosne, Moderátori
Zosilovač S.M.S.L A50 - šum
Zdravím,
Mám na stole takýto zosilovač, s tým, že má dosť zreteĺný šum aj pri celkom zníženej hlasitosti,
pri jemnom pridaní keď ešte zvuk ledva počuť je to skreslené, potom už šum zaniká zrejme tým, že ho prehluší samotný audio signál.
Otázka :
1. čo môže spôsobovať tento šum ?
2. dá sa s tým niečo robiť ?
Keďže sú tam tri čipy, vyzerá to že sa signál komplet spracováva digitálne, a "podľa mňa" je to dané konštrukciou, že digitálny prevodnik sám vyrába tento šum. šum je skôr "digitálny", tak ako napr. rušenie od Wifi a pod.
Výkonové čipy sú MERUS MA12070P
Napadá ma aj to, že kvôli jednoduchosti je koncový stupeň fixne nastavený na plný výkon bez regulácie, a iba sa reguluje úroveň vstupov , ale nemám to zatiaľ ničím podložené. Vysvetľovalo by to šum pri nulovej hlasitosti.
Druhý problém by mohol byť v digitálnom prepínači vstupov, kde môže byť optický alebo analógový vstup,
+ BT, USB
má to konektor aj HDMI (ARC) na pripojenie k TV
Mám na stole takýto zosilovač, s tým, že má dosť zreteĺný šum aj pri celkom zníženej hlasitosti,
pri jemnom pridaní keď ešte zvuk ledva počuť je to skreslené, potom už šum zaniká zrejme tým, že ho prehluší samotný audio signál.
Otázka :
1. čo môže spôsobovať tento šum ?
2. dá sa s tým niečo robiť ?
Keďže sú tam tri čipy, vyzerá to že sa signál komplet spracováva digitálne, a "podľa mňa" je to dané konštrukciou, že digitálny prevodnik sám vyrába tento šum. šum je skôr "digitálny", tak ako napr. rušenie od Wifi a pod.
Výkonové čipy sú MERUS MA12070P
Napadá ma aj to, že kvôli jednoduchosti je koncový stupeň fixne nastavený na plný výkon bez regulácie, a iba sa reguluje úroveň vstupov , ale nemám to zatiaľ ničím podložené. Vysvetľovalo by to šum pri nulovej hlasitosti.
Druhý problém by mohol byť v digitálnom prepínači vstupov, kde môže byť optický alebo analógový vstup,
+ BT, USB
má to konektor aj HDMI (ARC) na pripojenie k TV
0
Re: Zosilovač S.M.S.L A50 - šum
mám niečo podobné, kupene dávno na test. Zapojil som a nehorazny šum , meniaci sa podľa polohy ruky pri zosiku, dotyk alebo tlak na chladič menil uroveň aj spravanie zosika.
Po tom čo som dal dole chladič bolo jasne, činske deti si nezmerali výšku SMD kondikov ktore osadzovali okolo chipu, boli samozrejme vyššie ako vykonový chip a tak bol chladič položený na kontaktoch kondikov. Náhodne to reagovalo aj na krivý pohľad. Asi tak k činskej, mnohými ospevovanej, "kvalite". Hlvane že cena je super.
Po tom čo som dal dole chladič bolo jasne, činske deti si nezmerali výšku SMD kondikov ktore osadzovali okolo chipu, boli samozrejme vyššie ako vykonový chip a tak bol chladič položený na kontaktoch kondikov. Náhodne to reagovalo aj na krivý pohľad. Asi tak k činskej, mnohými ospevovanej, "kvalite". Hlvane že cena je super.
0
To ako myslíš? V podstate každý koncák je na "fixne plný výkon" a jediný regulačný prvok je potenciometer na vstupe, t.j. sila vstupného signálu určuje výsledný signál.Napadá ma aj to, že kvôli jednoduchosti je koncový stupeň fixne nastavený na plný výkon bez regulácie, a iba sa reguluje úroveň vstupov , ale nemám to zatiaľ ničím podložené.
0
noo nejak som to nedomyslel, mas pravdu.
neviem ako funguju tie koncaky s digitalnymi a analogovymi vstupmi.
skontrolujem ten sum na osciloskope, a co nahodou nie je tam nejaka zrada v montazi
neviem ako funguju tie koncaky s digitalnymi a analogovymi vstupmi.
skontrolujem ten sum na osciloskope, a co nahodou nie je tam nejaka zrada v montazi
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Ten výrazný šum podľa mňa v samotnom koncáku (TPA3116) nebude... Je tam niečo iné domršené, čo by v audioreťazci malo byť urobené úplne ináč.
V prvom rade - je to koncepcia, ktorá bude zrejme ovládaná nejakým "šuvixovým audioprocesorom" (lebo ovládanie je len cez DO - multiplex do toho...) a ešte aj hlasitosť - ktorá by mala riadiť len samotný koniec, bude zaintegrovaná niekde v tom procesore...
Spomeňte si na patálie so šumom u integráčov, čo sa snažila Tesla kedysi nasúkať do rôznych TeslaHiFi zariadení (A273D, A274D) - Jedným sa riadilo zosilnenie a stereo váha...druhým korekcie... koľko bordelu z toho liezlo... A to boli založené na "analógu" !
Koľko bordelu do toho koncáku nalezie pri jeho " v podstate" plnom vybudení a digitálnom ovládaní cez nejaký procesor ?...
Niekoľko rôznych čínskych "stavebníc koncákov" s TPA3116 som mal možnosť odskúšať na "projektoch" a pri "normálnom" zapojení potenciometra hlasitosti na vstupe ! - to nikdy nemalo snahu pri minime výrazne (vôbec) šumieť..
V prvom rade - je to koncepcia, ktorá bude zrejme ovládaná nejakým "šuvixovým audioprocesorom" (lebo ovládanie je len cez DO - multiplex do toho...) a ešte aj hlasitosť - ktorá by mala riadiť len samotný koniec, bude zaintegrovaná niekde v tom procesore...
Spomeňte si na patálie so šumom u integráčov, čo sa snažila Tesla kedysi nasúkať do rôznych TeslaHiFi zariadení (A273D, A274D) - Jedným sa riadilo zosilnenie a stereo váha...druhým korekcie... koľko bordelu z toho liezlo... A to boli založené na "analógu" !
Koľko bordelu do toho koncáku nalezie pri jeho " v podstate" plnom vybudení a digitálnom ovládaní cez nejaký procesor ?...
Niekoľko rôznych čínskych "stavebníc koncákov" s TPA3116 som mal možnosť odskúšať na "projektoch" a pri "normálnom" zapojení potenciometra hlasitosti na vstupe ! - to nikdy nemalo snahu pri minime výrazne (vôbec) šumieť..
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
aj ja mam podozrenie na multiplexor, resp. prepinac vstupov, totiz pri prepnuti na AUX tj analog to divne sumi, nesumi, akoby reagovala automaticka reg. hlasitosti, a odtial to moze prerazat na vystup.
keby som sa v tom mohol "vrtat", tak by som odpojil vstup koncaku a potvrdilo/vyvratilo by sa to.
neviem ako to je riesene, su tam dva cipy koncaku, a vystupy su 3, P,L, a Subwoofer, ak je cip stereo, potom jeden kanal bude neobsadeny alebo spojeny.
Ale uz to neriesim, nech to kolega predava kupi si nieco kvalitnejsie
keby som sa v tom mohol "vrtat", tak by som odpojil vstup koncaku a potvrdilo/vyvratilo by sa to.
neviem ako to je riesene, su tam dva cipy koncaku, a vystupy su 3, P,L, a Subwoofer, ak je cip stereo, potom jeden kanal bude neobsadeny alebo spojeny.
Ale uz to neriesim, nech to kolega predava kupi si nieco kvalitnejsie
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
To je celkom v pohode a logické... L/P kanály zvláda ten "jeden" čip a "sub" je v mostíku na druhom čipe (2-1)... ale oba majú svoje zosilnenie, ktoré nie je "ošetrené" práve tým "vstupným" potenciometrom. Všetok signál/nesignál/šum - prichádzajú na vstupy do tých koncákov v "MAX." úrovni... je to daň za jednoduchosť....
Miesto potenciometra je nejaký "N"- kodér ..miesto analógových korekcií sú nejaké ďaľšie nastavenia v procesore...
Keby frčal procesor v nejakom "základnom režime (určenom výrobcom) " že odstup signál/šum bude mať nejakú prijateľnú úroveň a za ním sa bude regulovať výstupná úroveň, tak to bude mať celkom prijateľnú charakteristiku, ale v tomto prípade to zrejme nehrozí... boli navrhnuté/použité koncové stupne bežnej "triedy",ktoré fungujú "dostatočne", ale ovládanie vstupnej časti zkurwili, ako sa len dalo, len aby to bolo čo najlacnejšie...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
asi tak, ten čip musí zvládať kopec vecí, vrátane HDMI, korekcii, BT , tak ani nečudo že sa tam to rušenie prenáša.
na osciloskope mi to ukázalo nejaký taký signál : sorry za obrázok, ale nefotil som to ani, frekvencia ťažko určiť možno 800kHz - 1Mhz, asi trocha veľa na vzorkovaciu frekvenciu,skôr od oscilátora, alebo možno to chytá aj niečo z vonku.
skúšal som napájať ak klasickým zdrojom s transformátorom, aby som vylúčil vplyv impulz.zdroja.
Tá krabička stála cez 80€, takže to nie je celkom málo....
na osciloskope mi to ukázalo nejaký taký signál : sorry za obrázok, ale nefotil som to ani, frekvencia ťažko určiť možno 800kHz - 1Mhz, asi trocha veľa na vzorkovaciu frekvenciu,skôr od oscilátora, alebo možno to chytá aj niečo z vonku.
skúšal som napájať ak klasickým zdrojom s transformátorom, aby som vylúčil vplyv impulz.zdroja.
Tá krabička stála cez 80€, takže to nie je celkom málo....
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok