Reciever RF960

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

MacikTO
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 01 Jan 2013, 09:57

Reciever RF960

Príspevok od používateľa MacikTO » 11 Feb 2025, 21:37

Ahojte...známy ma tento reciever Philips FR 960 a nefunguje mu korektne manuálne ovládanie hlasitosti...niekedy funguje lineárne inokedy zasa ide do mínusu aj keď ovládanim sa pridáva hlasitost a niekedy nereaguje vôbec....ma niekto skúsenosti s opravou či sa vôbec ešte oplatí investovať do tohto 25ročného recieveru...ďakujem vopred za reakcie...
0

Používateľov profilový obrázok
balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Re: Reciever RF960

Príspevok od používateľa balu » 11 Feb 2025, 21:58

Tam bude praděpodobně rotační enkodér a bude mít špatné kontakty. Pokud jde rozebrat, mohlo by stačit vyčistit. Předpokládám, že sehnat jej jako náhradní díl asi nebude úplně jednoduché. Případně zkusit někde sehnat nefunkční receiver a vyndat jej odtud. Ale to jen hádám.

Mohl by jít i nahradit jiným, ale to už by vyžadovalo začné množství zručnosti - a nejenom v oblasti elektroniky.
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa MacikTO » 11 Feb 2025, 22:36

Nemám ten reciever u seba a preto len zisťujem či sa do toho pustiť resp.aby som nespôsobil jeho úplnú nefunkčnosť aj keď DO sa hlasitosť dá regulovať...voľakedy som stary potencioneter vystriekal kontoxom a bolo opravené a teraz aby človek laboroval rozoberal upravoval špekuloval ako to opraviť 😭
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Feb 2025, 05:58

Je tam určite encoder - možno nejakého takéhoto typu... dá sa rozobrať, vyčistiť, napružiť kontakty...alebo vymeniť.. Presný typ nie je v SM napísaný - len nejaké katalógové číslo (ROTARY ENCODER 24P 4822 273 10365).
Pokiaľ cez DO Volume funguje normálne, tak to bude tým enkodérom.
Prílohy
obrázok_2025-02-12_055832297.png
obrázok_2025-02-12_055832297.png (92.12 KiB) 364 zobrazení
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

MacikTO
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa MacikTO » 12 Feb 2025, 09:31

Ahoj odborník..ďakujem za reakciu.nemam skúsenosti s takouto opravou preto som sa chcel poradiť ...a pokiaľ to funguje na DO asi zbytočne do toho vŕtať keďže potom zháňať nový bude asi problém...ešte som premýšľal či by nepomohlo po oske pustiť do neho čistic kontaktov bez rozobratia či aj to by nepomohlo aby sa to nemuselo rozoberať...snáď máte s tým viac skúseností
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Feb 2025, 12:47

pokúsiť sa dostam tam "čistič" po oske je asi tá najhoršia alternatíva.. tam je najviac bordelu ...mazivo, nabrúsené čiastočky..
2
Obrázok 2

MacikTO
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa MacikTO » 12 Feb 2025, 15:30

Vychádzal som len z toho obrázku či by to tak nešlo...takze samotné vyčistenie mechanicky alebo výmenou iné riešenie nie je...ďakujem za reakcie
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Feb 2025, 15:54

Mohlo by byť ešte - čo ma napadlo jedno riešenie (ale nemám odskúšané)... pokúsiť sa dostať tenučkou ihlou medzi ten zelený a čierny komponent - niekde pomedzi vývody či inde na dostupnom mieste a "zaplaviť" vnútorný priestor (so striekačky - napr. z Fraxiparinu + ihla) nejakým "ošetrujúcim" prostriedkom na kontaky, alebo potenciometre.. Ale aj tak tomu trvácnosť nedávam.. Skôr či neskôr bude treba ten encoder vymeniť, lebo gombík na ovládanie je "obrovský" a obrovská je aj páka na jeho uložení... bude to vylágrované..
Až to dostaneš na stôl - opíš si písmenká encodera (objednaj nový) , a môžeš previesť takú "očistu" aby to bolo na čas funkčné... možno to vydrží aj do čias, kedy si "zákazník" kúpi niečo novšie :wink:
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa MacikTO » 12 Feb 2025, 16:07

Ide o tú rentabilitu či sa oplatí v tom sa vŕtať a špekulovať... Veď ono je to funkčné cez DO...takže len mechanicky to robí problém...a myslím že ani hodnota toho recieveru neni dneska už viac ako 50€...tak uvidím ako sa rozhodne
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Feb 2025, 16:56

To určite nie je... sú to "výbehové" typy.. v ponímaní výrobcu už v podstate po životnosti ! ... Ale nič nie je neopraviteľné/nenahraditeľné a aby to neslúžilo v určitom "ponímaní" ďaľších 10-20 liet..Aj tak na tom beží len Tuner na FM-ku - bežné miestne rádio ... či ako "domáce kino" - náhradou za "poskrúcaný" prejav reprodukcie hocijakého TV, alebo ako "pomerne" kvalitný zosilňovač k CD prehrávaču v spojení samozrejme s "dobrými" bedňami ..
Tiež som si pred rokmi (asi 7) zakúpil "za malú cenu" na inzerát výbehový Receiver+CD/MP player (Yamaha) + "malé" robené trojpásmovky za 120€... zostava bola fajn.. no potom som "dokúpil" Yamaha repráky 5-1 za 5x vyššiu ako bola pôvodná investícia a zvuk je úplne o inom.. To aj z poličiek padajú - keď som doma sám - vázičky svietniky a iné serepetičky :lol: :lol: Vysávač nemá šancu prehlušiť... :wink:

Tým som chcel povedať.. že tieto "OLD" zariadenia netreba "zahodiť"... pokiaľ nemá užívateľ nejaké špecifické nároky na konektivitu zariadenia v spojení BT či Internetu a samozrejme "pohodlnosťou obsluhy" ... ale všetko je v podstate riešiteľné v rámci ext. vstupu - čo tie aj "staré" poskytujú v dostatočnom množstve...
Nepáči sa mi napríklad - že cez receiver by mal byť pripojený TV, ako monitor - aby som si pusti napr. muziku z cd či iného "nosiča" v nejakom "menu"... Kvôli ovládaniu má ďaľší spotrebič niečo žrať ?? Ale načo ?? TV je TV...A zvuk - keď chcem tak si pustím cez ten receiver a reprosústavy - v podstate len ako zosilňovač... Lebo za ten brak, čo tam vysielajú by som ani svetlo na chodbe nezapálil :wink: Ďaľšie prepojenia medzi audio/video prehrávačmi sa síce zjednodušujú... ale komu ich treba? Kto má dnes z bežných zazobancov VCR... alebo DVD/BR prehrávač?
Asi nikto.. Veď sa im "hnije" ešte aj tú pásku či disk v nejakom zariadení vymeniť...O CD-čkách o 12-tich pesničkách ani nehovorím.. a tobôž nie o LP/SP (myslím vinil a gramofón) ... Všetko musí byť OnLine...cez internet prístupné.. Vtedy je to IN...
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa MacikTO » 12 Feb 2025, 18:10

Ja mám este jeden reciever Yamaha Aventage RX-A820 AV už rok v dielni a zhanam do neho dosku digital kde su vstupy HDMI resp. procesor ktorý bol teplotne zavislý a teplovzduškou ho bolo treba oživiť a nedari sa mi ju nikde zohnat a zbytok recievera mi je luto vyhodit..tak cakam ze mi ju niekto ponukne...nova doska cez servis stoji 350€ a za to už kupim nový reciever....
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58

Príspevok od používateľa ivan_01 » 12 Feb 2025, 18:12

problémom pri rotačných enkóderoch je vazelína, ktorá sa dostane na kontakty a potom to robí neplechu. Striekačkou s kontoxom tu vazelínu ešte viac nariediš a dostane sa aj tam, kde by sa za normalnyh okolností nedostala. Takže ak sa s tým chceš hrať, zosilňovač rozobrať, zložiť predný panel, vyletovať enkódery (maju len 3 nohy a dve packy úchytu), rozobrať, vyčistiť meander kódera a zložiť naspäť. Toto je jediný overený spôsob opravy. Keď to budeš mať otvorené, oprav všetky tri.
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa ivan_01 » 12 Feb 2025, 18:17

Yamahy trpeli na poruchy HDMI boardov bežne, rovnako ako niektoré rady Onkyo, a nieje to procesor, ale DTS dekóder. Dá sa urobiť reball, ale je problém zohnať prvovýrobu, čínske pajce stoja za prd, vydržia zhruba pol roka. Nové dosky sa nevyrábajú a skladovky sú drahé, pretože ich je málo. Keby vo výrobe na ten BGA čip nalepili chladič za 50 centov, šlo by to dodnes. Ale prečo, však ?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Feb 2025, 18:53

ivan_01 napísal:
12 Feb 2025, 18:17
Yamahy trpeli na poruchy HDMI boardov bežne, rovnako ako niektoré rady Onkyo
Poruchy HDMI - je úplne iná kapitola... Pri nesprávnej !!obsluhe!! - myslím tým pripájanie a odpájanie zariadení v zapnutom stave (na čo upozorňuje !! aj užívateľský manuál) je viac ako pravdepodobné že sa HDMI vstup odpálí.. Tak že či to boli Yamahy, Onkyo... či iné značky.. A TV od toho nevynímám.. na "blbuvzdornosť" to výrobcovia nedotiahli...Je tam SS naviazanie a akákoľvek anomália spôsobuje deštrukciu...
0

ivan_01
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa ivan_01 » 12 Feb 2025, 19:05

ako sa doska zdroja volá Power board, doska elektroniky v telke AV main board, v počítači motherboard, celá tá doska riadenia sa volá HDMI board a popisovaná porucha nesúvisí s HDMI káblami ako takými. Ale je pravda, čo popisuješ, zapájanie HDMI káblov za chodu, je častokrát pre tie zariadenia koniec
0

MacikTO
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa MacikTO » 12 Feb 2025, 19:36

Len problém je v tom že kvôli jednej doske ktorá prevyšuje cenu pomaly nového zariadenia strednej triedy a jej cena sa nemení už druhy rok , tak sa hromadí elektro odpad...mne osobne je ľúto ho vyhodiť a preto snáď sa mi ju podarí zohnať v rozumnej cene ....ak by ste vedeli o niekom kto by ju mohol mať na predaj tak mam záujem. :tonqe: ..Ako píše ivan_01samotný DTS dekóder. mám z Aliku len sa mi nepodarila jeho výmena a doska je zničená - prekovy a spoje sú potrhané...
A ešte raz Vám ďakujem za reakcie... mr.dred aj ivan_01 obaja ste podľa mňa odborníci na správnom mieste a mne ste už obaja veľa krát pomohli tak Vám patri moja vďaka.
0

Napísať odpoveď