Nand flash RAM / ssd

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Nand flash RAM / ssd

Príspevok od používateľa Victorio » 01 Máj 2025, 08:05

zdravim, mam taky zapeklity problem, podozrenie na chybny pamatovy cip na MB.
ide o klavesy Korg Pa3x, ktore som uz opravoval, a teraz zase nejdu.
Ide o to ze po zapnuti bootuju z hdd, system by sa mal nacitat do internej nand flash 256 mb, a potom z nej bezi. bootovanie sa ale vzdy po 5 - 10 % zastavi. nie vzdy na rovnakom mieste, niekedy prejde aj 20%.
Neviem presne co vo faze bootovania robi, ci taha data z hdd alebo kontroluje audio komponenty, .
problem s hdd som vylucil, nainstaloval som OS na iny hdd a sprava sa to rovnako.
Otazka : moze sa spravat sériová nand flash takto ? Tj podobne ako ked hdd ma poskodene sektory...
0

Používateľov profilový obrázok
Mek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Re: Nand flash RAM / ssd

Príspevok od používateľa Mek » 02 Máj 2025, 08:46

Bezi z NAND flash?
Zvycajne to byva inak - firmware je ulozeny vo flash, a ten sa pri bootovani nacita do RAM a potom bezi z RAM.
Klavesy nemaju RAM? Ze by mohla byt chyba aj tam...
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Re: Nand flash RAM / ssd

Príspevok od používateľa Victorio » 02 Máj 2025, 13:01

Klávesy majú klasický HDD, na MB sú flash pamäti, je ich tam viac, ale ten ,kde je asi FW alebo sample je 256MB, a má tiez RAMku, špeciálnu pre Korg ktorá sa vkladá do slotu, a potom pod slotom sú z oboch strán PCB čipy, pravdepodoble v slote je iba rozšírenie základnej RAM.
Viem iba to, že ak sú klávesy dlhšie vypnuté , tak načítavanie trvá dlhšie, lebo načítava dáta z HDD, ale kde si to ukladá neviem.

RAM je ťažšie zohnateľná a dosť drahá na to aby som to iba vyskúšal, a aj bez RAMky sa to správa tak isto.

Akurát sa mi jedna vec nepozdáva, že zdroj, ktorý nabíja akumulátor Nimh 9.6V pustí do akumulátorov viac ako 14V, a to isté napätie potom ide na MB kde je z neho napájaná RAM pri standby režime. Predpokladám, že to napätie priamo na RAMku nejde, lebo by ju uškvarilo...
Dnes skúsim pripojiť druhý akupak (ktorý som si poskladal na otestovanie) aby som vylúčil problém s nabíjaním. Lebo nabíjať 9,6V NiMh 14timi voltami je asi trocha veľa...

Ešte doplním, že ten modul RAM je pre sample, kde si ich potiahne z HDD, ak sa z MB vymažú.
Ak tam nie je, tak by ich mal ťahať z HDD.
Ale NAND flash pamäť tam by sa mal nahrať OS resp. FW pri factory reštarte, resp. inštalácii, čo som z USB spravil viackrát, prebehlo to, len potom to už nechce nabootovať ., tak zrada môže byť niekde inde.

IMG_20240717_183013.jpg
IMG_20240717_183026.jpg
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok