Zníženie intenzity LED podsvietenia LCD televízora

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 28

Zníženie intenzity LED podsvietenia LCD televízora

Príspevok od používateľa Edgar » 03 Máj 2025, 02:18

Zdravím. Menil som už druhýkrát podsvietenie na televízore Hyundai HL32111. Pásy po prvej výmene vydržali niečo cez 2 roky takže za 10€ asi dobrá investícia. Akurát teraz som ich vymenil znova za tie isté (kúpil som obe sady v rozostupe asi 1 mesiac a od rovnakého výrobcu) a tieto nové svietia proste silno, silnejšie než tamtie predošlé, aj keď tamtie boli nové. Aj čierna plocha (bez obrazu) je v tme už sivá. Otravuje to hlavne pri pozeraní iných pomerov strán než 16:9, lebo aj pruhy okolo obrazu sú sivé. Pásy svietia tiež viac do modra, ale to som doladil nastavením teploty farieb na teplé. Na tom až tak nezáleží. Intenzitu podsvietenia na televízore mám už nastavenú na minimum. Rozmýšľal som dať do série s LED pásmi odpor, ale je tam prúdový zdroj takže okrem tepelnej straty by to nemalo žiadny efekt. Samozrejme je ešte možnosť dorobiť tam ešte jeden úplne iný zdroj čisto pre LEDky a ním nastaviť jednu intenzitu na pevno. Ale to už je pre mňa trochu fušerina lebo nebude sa to dať nastavovať z nastavení televízora. Alebo vyrobiť vlastné pásy na 12V a dať tam stmievač s RF diaľkovým... Ale to je ďalšia fušerina :D Riešil to už niekto, prípadne má niekto nejaké iné nápady?
Samozrejme nemusíte mi písať že si mám kúpiť nový televízor. Na tomto mi vyhovuje obraz a aj veľa novších lacných televízorov ho má prekvapivo horší...
0

rakato11
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Apr 2015, 20:04
Vek: 68

Re: Zníženie intenzity LED podsvietenia LCD televízora

Príspevok od používateľa rakato11 » 03 Máj 2025, 04:45

Já když měním v televizoru podsvícení tak vždy na LED driveri upravuji (snižuji) proud LED diodami což ve Tvém případě by mělo pomoci.
(kúpil som obe sady v rozostupe asi 1 mesiac a od rovnakého výrobcu) a tieto nové svietia proste silno, silnejšie než tamtie predošlé, aj keď tamtie boli nové.
Pokud jsou obě sady stejného označení i tak bych změřil zda jsou LED diody na obou sadách na stejné napětí, myslím tím zda jedny nejsou na 3V a druhé na 6V ale to by určitě ochrana toho LED driveru vyhodnotila a vypla.
Napiš označení desky zdroje, dej sem také fotky toho zdroje z obou stran a hlavně jaký je tam IO toho driveru pro LED podsvícení.
0
Udržuj si odstup od lidí, kteří nepřiznají, že něco udělali špatně a vždy se snaží, aby ses cítil tak, že všechno je Tvá chyba.

Mek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Re: Zníženie intenzity LED podsvietenia LCD televízora

Príspevok od používateľa Mek » 03 Máj 2025, 21:52

Ano, zvykne sa znizovat prud vymenou rezistorov, ale to zavisi od konkretnej dosky a zapojenia.
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok