Zdroj s MP8040 - nabíjačka NiMh - kmitanie

Sekcia zameraná na servis elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Zdroj s MP8040 - nabíjačka NiMh - kmitanie

Príspevok od používateľa Victorio » 27 Máj 2025, 15:59

MP8040.png
Zdravím,

Riešim dlhšie tento zdroj, a nechápem jeho správanie. Slúži pre nabíjanie záložného NiMh accu 7,2V a zároveň napájanie RAM v standby režime.
Na vstup CHARGE_PWM tj. pin 1 (IN) ide signál z mikroprocesora, U1 cez rezistor 22R, podľa napájania procesora by tam malo byť 3,3V. Reálne je tam menšie napätie, ale o tom neskôr.

Ide o to, že podľa DS by sa výstup MP8040 mal otvoriť pri 2V, ale práve okolo toho napätia sa obvod divne rozkmitá a sám aj bez zaťaženia berie pár desiatok mA a signál je chaotický, kolíše to, a cievka L14 cvrliká.
Tak isto aj za cievkou je signál zvlnený,
Až pri napätí cca 2,5V sa ukľudní na pravouhlý pulzný signál, rovnako za cievkou už potom je to pekne rovné.
MP8040 som už menil 2x (nedopatrením som jeden odpálil, a pôvodný som nevedel či je alebo nie je ok.
Rovnako diódy vyzerajú ok, aj kondíky.

Je ok, že to spína až pri 2,5V ? Ak áno, potom bude vadný procesor , odkiaľ signál ide tak, že je 0, potom to stúpa po cca 1,7V a klesne na nulu a to sa deje dookola. Prípadne tam je napätie pod 2V a vtedy je to celé rozkmitané.

Ak budem musieť meniť procesor, otázne je, či je výrobcom naprogramovaný, alebo sa program nahráva z externého zdroja, HDD, flash, atď, tých je na MB viacero...
CY8C27.png
0

• Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok