Napätie na PE vodiči

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

kajo873
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2008, 00:00
Vek: 37
Kontaktovať používateľa:

Napätie na PE vodiči

Príspevok od používateľa kajo873 » 11 Okt 2024, 09:16

Ahojte.
Sused staval malý domček, má novú prípojku a elektroinštaláciu. Po čase mu prišli pripojiť majstri klimatizáciu na vývod ktorý má na to určený. Po pripojení zistili že kovové časti vonkajšej jednotky kopú. Keď vonkajšiu jednotku pripojili na kábel zo zásuvky (iný okruh) tak klíma nekope.

Skúšal som pátrať kde by mohla byť chyba. Keď je kábel odpojený od klímy tak medzi PE a L nameriam 130V. V rozvádzači som objavil PE vodič toho vývodu. Keď som ho odpojil od PE svorkovnice, a istič vývodu bol pustený tak som aj tam nameral tých 130V, keď som istič vypol, tak som nameral nulu.
PE svorkovnica v rozvádzači je ok, medzi L a ňou nie je napätie.

Kde by mohol byť problém? Indukcia v kábli? Ale keď je pripojený PE vodič kábla na svorkovnicu tak by tam nemalo byť to napätie. Alebo bude niekde prerušený?
Prečo nezareaguje prúdový chránič?

Ďakujem.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Re: Napätie na PE vodiči

Príspevok od používateľa misocko » 11 Okt 2024, 09:23

PE vodič je niekde prerušeny. Žiadna indukcia.
Prečo sa ako neelektrikar hrabeš v niečom čo môže niekoho zabiť?
0

kajo873
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kajo873 » 11 Okt 2024, 09:27

@misocko za prvú časť tvojej odpovede ďakujem. Druhú si si mohol kusnúť do prsta a nenapísať. Súdiš niekoho čo je, kto je, podľa tvojich domienok od počítača? Presne som čakal takúto reakciu odborníka...
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 11 Okt 2024, 10:16

Zbytočne sa urážaš. Ak máš aspoň základné vedomosti v tomto smere, nepísal by si to sem, už by to bolo dávno vyriešené. Ak nie, nechaj to na elektrikára.
2
Obrázok 1 Obrázok 1
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

kajo873
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kajo873 » 11 Okt 2024, 10:18

@kapor niečo k téme? Odborník ďalší.
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Vek: 28

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 11 Okt 2024, 10:28

Kajo, uvedomuješ si, že elektrina zabíja? Alebo zrovna dneska v Petržalke hasiči jeden rozvádzač hasili.
0

kajo873
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kajo873 » 11 Okt 2024, 10:29

@maskrtnik01 nie, len šteklí.. ďalší odborník mimo témy.
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 11 Okt 2024, 10:40

Nič poriadne si nenapísal. Je prípojka TN-C, alebo TN-C-S ? Kde je bod rozdelenia? Kde a ako si zistil že PE a N sú galvanicky spojené (iba v mieste rozdelenia).... Zmeral si, že medzi PE a N nie je žiadne napätie ....atď....
1
Obrázok 1
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

kajo873
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kajo873 » 11 Okt 2024, 11:00

@kapor Ďakujem. Prípojka je TN-C. Od elektromerovej skrine je vedený hliníkový kábel 4x16. Bod rozdelenia na TN-S je v Hlavnom rozvádzači v domčeku. Bod rozdelenia je uzemnený na HUS. Nemal som pri sebe prístroj na meranie izolačného odporu ten budem mať až cez výkend. Ako som písal PE vodič som odpojil od svorkovnice (druhý koniec kábla nie je zapojený v klíme), čiže vtedy sa dalo informatívne overiť multimetrom, že N a PE nie sú galvanicky spojené. Napätie som nameral len medzi PE a L. Medzi PE a N nie.
0

istic
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 23 Aug 2023, 19:34

Príspevok od používateľa istic » 11 Okt 2024, 17:12

Skus medzi vsetkymi vodicmi medzi sebou zmeriat klasickym multimetrom teda prepipat ich medzi sebou ci niesu v skrate,mal som uz raz to iste v byte ze stavbari prerazili kabel mi to dodrbali a musel som znovu tahat novy privod ...A najlepsie je to zmerat daneho vodica izolacny stav samozrejme s prislusnym na to urcenym pristrojom najlepsie reviznym,,,,tam uvidis presne co sa deje
1
Obrázok 1

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 11 Okt 2024, 17:23

Tak jsem si přečetl tohle vlákno a nestačím se divit.
I velmi průměrně znalý elektrikář by tohle vyřešil na místě během krátké doby a nemusel by dávat dotaz na fóru.
kajo873, ač nemá potřebné znalosti je ještě arogantní.
1
Obrázok 1

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 11 Okt 2024, 17:38

istic napísal:
11 Okt 2024, 17:12
Skus medzi vsetkymi vodicmi medzi sebou zmeriat klasickym multimetrom teda prepipat ich medzi sebou ci niesu v skrate,mal som uz raz to iste v byte ze stavbari prerazili kabel mi to dodrbali a musel som znovu tahat novy privod ...

aj mne to urobili v kúpelni . musel som kuchyňu napojiť na svetlo ( zásuvky ) . čo robili neviem , nebol som doma .... ale miesto kde je prerazený je za dlaždicami .... a ja dlaždice nebudem búrať .... môže to byť aj takto ... čo sa tam použije raz za čas mixer ... nie je neviem aká záťaž , aby to vyhodilo poistku ....
ale povedal som ... odteraz žiaden majster mi nebude v byte , bez mojej prítomnosti . obkladač nedal dlaždice aspoň jeden rad poza vaňu , na vaňu nedali držiaky na stenu ... vaňa vedľa steny chodí hore dole skoro cm ....
a tým pádom ju neviem poriadne a trvalo utesniť . lepím tam tesniacu pásku .....ktorá niečo vydrži .... ale časom sa začne odliepkať a tým pádom zateká poza vaňu ......
1
Obrázok 1

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 11 Okt 2024, 18:02

v prvom rade by som premeral samotný kábel ktorým je napájaná klimatizácia, kľudne môže byť od výroby chybný, nestalo by sa to po prvý raz, niečo podobné som riešil na kábli CYKY-J 5x35
1
Obrázok 1
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Okt 2024, 13:45

Ako napísal Merak... nezmeriaš ! - nevieš čo je vadné!!
Tiež sa mi stalo že nový kábel mal vo vnútri poškodenú - lepšie povedané - zle vyrobenú izoláciu a "pípák" ho hodnotil, ako dobrý.... Odhalil ho až "megmet"..
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

kajo873
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kajo873 » 15 Okt 2024, 16:04

@jezevec arogantne sa správam len ku tím ktorí sa k umne chovajú rovnako arogantne, povýšenecky. Nebaví ma ustupovať kreténom, aj keď verím tomu môžu byť múdri, mať skúsenosti a môžu toho veľa vedieť, mimochodom preto som tu aj písal lebo som očakával normálnu radu.. S ostatnými slušnými normálnymi ľuďmi ktorí na mňa neútočia nechovajú sa povýšenecky nemám problém. Mimochodom podľa čoho súdiš aké ja mám vzdelanie.

Ostatným ľudom s konštruktívnymi návrhmi ďakujem za rady.

Problém bol v tom že ten "odborník" ktorí robil tú elektroinštaláciu a dal si na to aj revíziu, okrem ostatných chýb ktoré som po ňom opravoval, tuto konkrétne nezapojil PE. Tak sa mi to aj javilo, ale v rýchlosti (musel som syna viezť na tréning) som neobjavil, kde nebol zapojený. Keď som sa na to v kľude pozrel, objavil som, že pod ističmi bol ten vodič kábla nadpojený vago svorkou, a ten kúsok nadpojeného ZŽ vodiča nezapojil na PE svorkovnicu, bol tam za ističmi stočený.

Ešte raz, ďakujem za rady.
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Príspevok od používateľa misocko » 15 Okt 2024, 18:54

nikto tu neutočil na Tvoje vzdelanie
bolo len povedané a aj jemne podpriemerne znalý elektrikár by sa nepýtal tu na fóre čo je zle keď má šťavu na PE vodiči.
takže záver: Tvoje znalosti v elektro su podpriemerné (nezaleži ake maš vzdelanie) a si arogantný.
0

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 15 Okt 2024, 19:13

Kľud, zbytočne to tu dramatizujete. Problém sa vyriešil a to je myslím hlavné. Netreba sa osočovať.
Vzdelanie, znalosti... profík so vzdelaním a s razítkom nepripojil drôt, takže asi tak.
1
Obrázok 1

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Vek: 28

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 15 Okt 2024, 20:06

Ja by som chcel ešte dodať, mohol si(kajo) hneď napísať, že si elektrikár - potom by som tak nereagoval. Skús pochopiť druhú stranu, neraz sa laici pýtajú, ako sa hrabať v elektrine. A vtedy je najsprávnejšia rada nijako.
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok