Zaťaženie nuláka v 3F obvode

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

odaros
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Aug 2014, 19:15

Re: Zaťaženie nuláka v 3F obvode

Príspevok od používateľa odaros » 05 Nov 2022, 20:10

Pekne vysvetlené :

Kód: Vybrať všetko

https://www.youtube.com/watch?v=YZMAHz5SB6w
0

Lobogo1
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 21 Júl 2019, 20:05

Príspevok od používateľa Lobogo1 » 15 Nov 2025, 19:51

Caute, prepacte za ozivenie statej temy, ale kedze ma caka v byte zapojenie indukcnej dosky plus rury na jeden kabel 5x2.5. Mam otazku, predstava asi bola ze 1f, 2f + N pojde varna doska a 3f + N pojde na ruru.
Ked som sa nad tym zamyslel nevidel som v tom problem. Ale ktosi ma vystrasil tretou harmonickou a pretazenim N vodica. Dajte mi jednoduchu odpoved ci mozem kludne spat.
Bude take zapojenie OK ci nejaky problem hrozi?
Dakujem
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 15 Nov 2025, 21:36

Samozrejme že je ok
1
Obrázok 1

jogo
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 02 Dec 2024, 14:05

Príspevok od používateľa jogo » 15 Nov 2025, 21:40

Ahoj.
Uplne v klude.
Rura na pecenie ako taka je cisto odporova zataz cos fi=1
varna doska pokial nie je vyslovene cisty suvix, disponuje PFC aktivnym, cize cos fi velmi blizko 1. navyse na vstupe su viacvstupove LC filtrem takže dobre potlačia vznikajuce harmonicke pri spinani cievok.
Drviva vacsina dosiek je vo verzii 2fazovych, ak aj maju svorkovnicu na 3tiu fazu tak je obvykle nezapojena. Organizacia je platne na lavej strane su na jednej fazy na pravej na druhej.
Ak by si mal 5 platnovu dosku tak tam je už organizacia ina, zapaja ca aj 3ria faza.
obecne vsak varna doska do prikonu 7200W je na dve fazy 11 000W využiva aj tretiu fazu.
navyše malokedy sa stava že ideš na všetky 4ry platne plus rura, a ak aj hej prud N vodičom nevystupna na taku hodnotu aby mohlo dojst k jeho vyhoreniu
2
Obrázok 1 Obrázok 1

Lobogo1
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 21 Júl 2019, 20:05

Príspevok od používateľa Lobogo1 » 16 Nov 2025, 08:34

Dakujem za ukludnenie, ano uvazujeme nad standard doskou, zase nevarime tak vela len ma tie reci zneistili.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 16 Nov 2025, 11:19

Viem že sa tu opýtam na "možno nejakú bezvýznamnú vec (chujovinu) o tom zaťažení nuláku" - ale ako je to napríklad s jeho oteplením? .. A následným poškodením po prehriatí... Trojfázová sústava mi je jasná... ale ten NULÁk je pri odporovej záťaži 3x230V - napríklad pri konvenčnom osvetlení či nejakých telelných žiaričoch využívaný viac, ako samostatný L vodič... Moja (blbá) úvaha - pripojenie na jednu fázu - nie je problém..tam je L rovnocenná s N... ale už pri 2 x L (3 x L) voči N - už je ten N vodič asi viac zaťažený - nie prúdovo, ale časovo - a minimálne tým že "nestíha" pri maxime "ochladnúť"... Vo vektore je fázový vodič zaťažený na 1/3 a ten nulák je mimo "združeného fázového" zapojenia - 2, alebo 3x takú dobu zaťažený aj keď prúdy neprekročí...
Vychádzam z toho, že napríklad v hale bolo xy žiaroviek - rozdelených na 3 fázy a nulák bol evidentne tepelne degradovaný / vyhriaty ... S podobným prípadom som sa stretol aj u kamaráta... V HDS bol NULÁK cca 30cm od svorky vstup / výstup bez izolácie - bola spálená - a určite prechodovým odporom... Jasné že som sa do toho nehrabal - opravil to fundovaný... Ale aspoň sme zistili nebezpečný stav!
Neviem či som to správne popísal, možno mi majstri porozumeli.. :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

jogo
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa jogo » 16 Nov 2025, 14:27

Ved prave to je čaro 3f sustavy a posunuti faz o prave 120stupnov....
to že vyhorel Nulak alebo bol vyhriaty bolo preto lebo zariadenia ktore boli pripojene na dany privod hoci boli aj rozdelenena všetky 3 fazy tak mali nizsi ucinnik ako 1. a to byva problem hlavne aj u serverovni, kde su PC zdroje kde je vyslovene kapacitna zataz sustavy. treba na to prihliadať pri navrhu riešenia. ale u bežneho riešenia sa nepočíta z velmi nizkymi učinnikmi.
jednoducho aj pre lajka vysvetlenie prudu nulovym vodičom v 3f sustave:
1
Obrázok 1

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 46

Príspevok od používateľa Merak » 16 Nov 2025, 22:18

Lobogo1 napísal:
15 Nov 2025, 19:51
Caute, prepacte za ozivenie statej temy, ale kedze ma caka v byte zapojenie indukcnej dosky plus rury na jeden kabel 5x2.5. Mam otazku, predstava asi bola ze 1f, 2f + N pojde varna doska a 3f + N pojde na ruru.
Ked som sa nad tym zamyslel nevidel som v tom problem. Ale ktosi ma vystrasil tretou harmonickou a pretazenim N vodica. Dajte mi jednoduchu odpoved ci mozem kludne spat.
Bude take zapojenie OK ci nejaky problem hrozi?
Dakujem
nemusíte sa toho aleže absolútne báť, indukčná varná doska nie je poskladaná zo starých neónových žiariviek
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 28

Príspevok od používateľa Edgar » 16 Nov 2025, 22:25

jogo napísal:
16 Nov 2025, 14:27
to byva problem hlavne aj u serverovni, kde su PC zdroje kde je vyslovene kapacitna zataz sustavy
Nehádam sa, nerobím s tým, ale toto muselo byť veľmi dávno, pretože odkedy existuje certifikácia 80 PLUS, zdroj musí mať cosφ ≧ 0,90 a to už bolo 20 rokov dozadu, dnes už je to dokonca aj v bežnom mainstreame...

obrázok.png
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 16 Nov 2025, 22:42

jogo napísal:
16 Nov 2025, 14:27
Ved prave to je čaro 3f sustavy a posunuti faz o prave 120stupnov....
to že vyhorel Nulak alebo bol vyhriaty bolo preto lebo zariadenia ktore boli pripojene na dany privod hoci boli aj rozdelenena všetky 3 fazy tak mali nizsi ucinnik ako 1. a to byva problem hlavne aj u serverovni, kde su PC zdroje kde je vyslovene kapacitna zataz sustavy. treba na to prihliadať pri navrhu riešenia. ale u bežneho riešenia sa nepočíta z velmi nizkymi učinnikmi.
jednoducho aj pre lajka vysvetlenie prudu nulovym vodičom v 3f sustave:
čo sa týka tých PC zdrojov v serverovniach, dovolím si nesúhlasiť
20 rokov robím servisného technika v oblasti datacentier a serverovní a robím merania na výstupoch z UPS, ktoré idú priamo na datasály s týmito PC zdrojmi a ešte ani raz som takéto hodnoty na neutrálnych vodičoch nenameral
1
Obrázok 1

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 16 Nov 2025, 23:07

pre istotu prikladám dvojo meraní z počítačových záťaží
Prílohy
506653198_10234040002519139_2086201802488212586_n.jpg
507564431_10234041374553439_8970409204502024979_n.jpg
1
Obrázok 1

niki31
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2010, 00:00
Vek: 50

Príspevok od používateľa niki31 » 13 Dec 2025, 07:56

Väčšina indukčných dosiek čo som videl, bola riešená ako dva samostatné moduly. Každý z nich je pripojený na 230V. Preto je tam možnosť pripojenia ako 1f, 2f aj 3f. Pri 3f sa jedna faza nepoužíva. Pri 2f sú meniče paralelne. Nulák vždy vidí plný prúd. Fázové vodiče si prúd rozdelia.
0
Niki31

jogo
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa jogo » 13 Dec 2025, 10:26

Este raz. Bezna inducka ma prikon 7200w t.j. 3600w na fazu. Tym ze je 120Stupninovy posuv napati sledu faz tak sa aj pri plnom vykone v danom okamihu vzdy pri vektorovom sucte prud vracajuci Nulakom rovna takmer prudu jeden faze! Zasadne pisem takmer pretoze aj ked je tam filter moze nastat deformita ci posun, ktory sposobi to ze ten prud bude trochu viac. Obvykle je to vsak do 1,1x nasobok fazoveho prudu.

Takze nie, nulak nevidi 2x fazovy prud!
0

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 55
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 13 Dec 2025, 11:18

3phase.jpg

Zakladny jednoduchy vzorec pre prud nulakom je: In=Iu+Iv-Iw
Je si vsak treba uvedomit, ze sa jedna o striedavu sustavu a preto i pri rovnomernom zatazeni vsetkych troch fazi bude v dany casovy okamzik, prud v kazdej fazi vzdy rozdielny!
Pre okamzitu hodnotu napetia v dany casovy okamzik plati vzorec:
Um.jpg
a podla vzorca: I=U/R sa potom vypocita okamzity prud
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 14 Dec 2025, 20:39

jogo napísal:
13 Dec 2025, 10:26
Este raz. Bezna inducka ma prikon 7200w t.j. 3600w na fazu. Tym ze je 120Stupninovy posuv napati sledu faz tak sa aj pri plnom vykone v danom okamihu vzdy pri vektorovom sucte prud vracajuci Nulakom rovna takmer prudu jeden faze! Zasadne pisem takmer pretoze aj ked je tam filter moze nastat deformita ci posun, ktory sposobi to ze ten prud bude trochu viac. Obvykle je to vsak do 1,1x nasobok fazoveho prudu.

Takze nie, nulak nevidi 2x fazovy prud!
pokiaľ mi prvou a aj druhou fázou tečie prúd 16A a uhol medzi týmito dvoma fázami je 120°, tak výsledný prúd tečúci neutrálnym vodičom je 8A
pokiaľ neuvažujeme vyššie harmonické prúdu
0

Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Vek: 74

Príspevok od používateľa Jirka84 » 15 Dec 2025, 08:54

Poslední dobou se rozmáhá nešvar používání CYKY 3J x 1,5 i pro zásuvkové obvody s jištěním B16A
nebo dokonce C16A na fázi z důvodu "... kabel je v omítce" a 18A snese (nebo taky z důvodu šetření).
Toto může platit JEN pro odporovou zátěž. Při kombinované zátěži, kterou nejen v domácnostech kabel mívá dost častěji, proto nejen norma určuje pro jednotlivé vodiče 2,5mm2 (bez ohledu na vektorové poměry nebo harmonické proudy). Platí pro jističe s charakteristikou B (nebo C)16A.
Můžeme se bavit i hlavním kabelu a jeho zkratové odolnosti , jeho jištění atd. , protože občas taky čtu , že "stačí" jenom 4mm2..." na B25A hl. jistič...
PS pro varné desky já osobně dávám standard kabel s průřezem vodičů 4mm2 (CYKY 5Jx4). Nikdy nevím, co kuchařka vymyslí, kolik plotýnek bude mít současně v provozu... :wink:
0
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení

Noxové: ...mladí nedělají vždy , co se jim říká... :rock:

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Dec 2025, 11:15

To ale neprislo od nas , ale od EU … svajciarsky ing. Elektro / projektant v zeleznicnej doprave /, VS robil v Spanielsku , mi ukazoval aj tabulky roznych zatazeni pre rozne vodice , podla pokladky . Ked som pisal “ moje “ tabulky , standart co mna ucili , povedal , ze tak robili komunisti :) .
0

jogo
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa jogo » 15 Dec 2025, 12:57

to je vsetko sice fajn, kludne može byt aj 1,5mm pre vyššie zatazenie ako 10A, ALE musi vyjst poruchova slucka! takže ten kto to tvrdi musi povedat aj B. a opat tu je priestor na to aby sa zacalo nadavat na EU....
Lebo ten vo vie vo co go, tak ten vie, a ten co nevie, tak bude nadavat.....
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Dec 2025, 13:05

Mas to nejak pomylene , nik nenadava na EU … a nieje tu ziadny priestor :) Aby si mi rozumel , mne je jedno , ci si ty budes natahovat kable v garazi 1,5 mm na 16A istic , ze mas smycku v poriadku , ja si dam 2,5 mm . :)
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Príspevok od používateľa Dolfi » 15 Dec 2025, 13:33

Merak napísal:
14 Dec 2025, 20:39
... pokiaľ mi prvou a aj druhou fázou tečie prúd 16A a uhol medzi týmito dvoma fázami je 120°, tak výsledný prúd tečúci neutrálnym vodičom je 8A
pokiaľ neuvažujeme vyššie harmonické prúdu ...
To nie je pravda ! Vektorový súčet dvoch 16 A prúdov, posunutých o 120°, je 16 A !
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok