blikajuce svetla

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Andrej152
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 977
Dátum registrácie: 29 Júl 2013, 12:49
Bydlisko: prešov
Vek: 19

blikajuce svetla

Príspevok od používateľa Andrej152 » 12 Jan 2021, 19:13

ahojte, potrebujem poradit...

byvame v RD kde na zaciatku ulice bola pekaren. Vzdy vecer nam teda poblikovlali svetla stylom ze bolo vidno kedy mali pece zapnute a kedy nie. Teda blikanie som vzdy pripisoval pekarni, ktora ale po x rokoch skoncila a problem s poblikovanim ostal... pred cca mesiacom vzdy vecer ked mam zapnute svetla si vsimnem ze zrazu raz za asi 10 minut cca 1 minutu blikaju svetla ako ked niekto zvara a je to dost viditelne. nieje to len v lustri (halogen) je to aj v lampe v zasuvke aj v inej izbe ci uz v lampe alebo zasuvke - cize vyzera byt problem na vsetkych fazach. Privod mame 3x25 a instalacia med robena cca 20r dozadu

dnes mi kus rupli nervy tak som do zasuvky pichol multimeter a dal som ho na najvyzsiu rychlost (tusim 120 merani / sekunda ) a datalog min/avg/max.
Po cca polhodine : Umax = 244,48V Uavg = 240,70V Umin = 228,25V. S tym, ze dlhodobo si drzi napetie v sieti hodnotu 239-241V a zrazu pridu spicky 243 s kolisanim aj na 237V a taketo pady az na 228V. V case merania bola zapnuta TV, ntb a chladnicka ( neviem ci ale bezala ) , cize minmalna zataz z mojej strany. Spotrebice jak ohrievac rura a pod. nerobia doma ziadne problemy a teda neviem kde hladat chybu.

Viem ze sa moze jednat o chybu na strane VSD - zly privod, nieco neutiahnute pripadne ten problem ma cela ulica, alebo aj z mojej strany nieco uvolne co iskri hoc 3kW zataz nerobi tomu problemy.

urcite chcem sa pozriet do rozvadzaca v dome a vse podotahovat (hoc v zasuvkach su sruby na kamen dotiahnute ) ale vzhladom na jeho zapustenie a krasnu farbu okolo to je kus zlozite, a dostal som radu dotiahnut vsetko pristupne v hlavnom elektromeri vonku kde zevraj svorkovnica nieje zablombovana..

instalacie sa nebojim, §21 mam na dosah a planujem ist vyzsie, len prosim o radu nakolko instalacie niesu moj primarny odbor a nerobim ich kazdy den, resp aspon neriesim taketo zahadne problemy
vdaka :thanks:
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3627
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Bydlisko: Hlohovec
Vek: 44

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa misocko » 12 Jan 2021, 19:38

ked to blika , pomeraj co najblizsie pri hodinach. Ak pulzuje napetie aj tam , zavolaj si distribucku -pozor tolerancia je myslim 240 +-10% (myslim)
ked to na vstupe neblika, chyba je u teba
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10816
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa Dolfi » 12 Jan 2021, 19:39

Šalamúnska otázka. Nemôže to poblikávanie, (já som to zaregistroval ako opakujúcu sa sériu impulzov s krátkou prestávkou), spôsobovať HDO signál, (hromadné diaľkové ovládanie), ktorý je nasuperponovaný na sieťových 50 Hz ?
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Andrej152
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 977
Dátum registrácie: 29 Júl 2013, 12:49
Bydlisko: prešov
Vek: 19

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa Andrej152 » 12 Jan 2021, 19:41

ok, nejako skusim teda merat co najblizsie hoc nemam sainu ako budem tam drzat hroty meraku dobru polhodinu v mraze :D

ano tolerancia je +-10% ale nejedna sa o nejaky dlhodoby priemer ? vztahuje aj na take obrovske skoky v priebehu par sekund ?
0

Používateľov profilový obrázok
Andrej152
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 977
Dátum registrácie: 29 Júl 2013, 12:49
Bydlisko: prešov
Vek: 19

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa Andrej152 » 12 Jan 2021, 21:08

Dolfi napísal:
12 Jan 2021, 19:39
Šalamúnska otázka. Nemôže to poblikávanie, (já som to zaregistroval ako opakujúcu sa sériu impulzov s krátkou prestávkou), spôsobovať HDO signál, (hromadné diaľkové ovládanie), ktorý je nasuperponovaný na sieťových 50 Hz ?
fiha, toto by ma nenapadlo.
ja to registrujem viac menej iba v case okolo piatej hodiny, inak ani nie.
o akom case prichadzaju impulzy HDO?
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10816
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa Dolfi » 12 Jan 2021, 22:47

Impulzy prichádzajú asi vtedy, keď začína byť nadbytok energie v sieti, čiže večer a v noci. U zákazníkov s priamym vykurovaním elektrinou, rozvodné závody cez HDO prerušujú odber v odberovej špičke. (Viac informácií sa určite dá nájsť aj na internete.)

Mňa by skôr zaujímalo, aká je úroveň HDO signálu u koncového zákazníka a ako je vyfiltrovaný (oddelený) z 50 Hz napätia, keď frekvencia HDO signálu je rôzna v jednotlivých oblastiach, (aby sa navzájom nerušili), a je asi od necelých 200 Hz až asi do 1 000Hz.

Inak prepáč, že som ti vliezol do vlákna ! Radšej už budem ticho ! :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Andrej152
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 977
Dátum registrácie: 29 Júl 2013, 12:49
Bydlisko: prešov
Vek: 19

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa Andrej152 » 13 Jan 2021, 00:28

ved v pohode :)
zaujimave, ako by to mohlo suvisiet z kolisanim resp. poklesmi v sieti
silne uvazujem pripojit na 230V osciloskop cez nejaky transformator nech vidim co sa realne deje ci to kmita alebo kde bude problem. ale neviem velmi ako by som to mohol triggernut ked na jeden pokles cakam 10 minut * 60 sekund * 50hz :biggrin:

kazdopadne ano musim vylucit chybu u mna hoc pochybujem ked pri zatazi niesu problemy a problemy len vidim na ziarovke...
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4289
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 55

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa mr.dred » 13 Jan 2021, 01:27

Tuším že to bolo niekedy predvlani ... zápasil som s podobným problémom nepravidelného "poblikávania" na jednej fáze... nakoniec bol vadný hlavný trojfázový istič v rozvádzači.
0
Snažme sa žiť tak, aby ešte aj majster v krematóriu povedal - Odmerajte mu tep, on si z nás určite robí prdel...

technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 867
Dátum registrácie: 28 Jún 2018, 10:40
Bydlisko: BA / W
Vek: 61
Kontaktovať používateľa:

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa technikus110 » 13 Jan 2021, 04:26

Nemá niekto na okolí fotovoltiku? Niektoré striedače (SMA, Kostal) si pinkajú do siete svoje testovacie impulzy, pokiaľ pracujú na hrane vypnutia. To by vysvetľovalo aj zo zvýšenie napätia na pár sekúnd. Ale to by si pociťoval ráno a aj poobede.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4289
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 55

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa mr.dred » 13 Jan 2021, 05:43

Myslíš že by mali niekto fotovolt už za čias tej pekárne ?
To má dlhodobý problém...
0
Snažme sa žiť tak, aby ešte aj majster v krematóriu povedal - Odmerajte mu tep, on si z nás určite robí prdel...

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9138
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa breta1 » 13 Jan 2021, 10:41

Kdysi jsme řešili v práci občasné blikání - šlo o desítky zářivek ve velkých sálech (někdo to blikání vnímal intenzivně, někdo vůbec). Řešilo se to roky, nikdo nevěděl nebo s tím nechtěl nic mít.
Zjistil jsem tehdy, že je to prokazatelně od HDO - na osciloskopu jsem přes celé stínítko nastavil jednu periodu sinusovky 50Hz a v okamžiku kdy světlo blikalo, bylo krásně vidět zvlnění náběžné hrany sinusovky.

Nakonec se musely dát všude elektronické předřadníky k zářivkám, pak byl pokoj.
Takže zkus tam připojit osciloskop a při blikání světla pozoruj sinusovku.
0

Používateľov profilový obrázok
OHAJ
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 466
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Bydlisko: OHAJ
Vek: 41

Re: blikajuce svetla

Príspevok od používateľa OHAJ » 13 Jan 2021, 16:22

Odstranenie blikania klasických žiarivk.trubíc sa robí zapojením žiarivkového dvojčaťa :idea: :idea:
viewtopic.php?f=8&t=44808
Obrázok
Odstranenie blikania LED sa dá tiež kondenzátorom okolo 10uF/450V= ale až za diód.mostíkom
Obrázok
Filter na HDO by sa rátal ťažko, kedže v rôznych lokalitách používajú rozne medziharmonické od 150Hz až po 1kHz, ale rušenie kludne môže robiť i iskrenie niekde v sieti, ktoré ruší vo väčšom spektre ...
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok