Spravne zapojenie lankovych kablov a pridanie istica

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00

Re: Spravne zapojenie lankovych kablov a pridanie istica

Príspevok od používateľa bibibo » 28 Máj 2024, 21:52

Chlape, prosim ta uz s tym prestan a zavolaj si projektanta. To nam chces povedat, ze pre bezne zasuvky, svetlo pouzivas kabel 4mm2 ? Tolko dristov som uz davno nevidel. 220V sa nepouziva uz viac ako 20 rokov, ale to svedci o tvojom prehlade v elektrotechnike. Vonku mas istic 90A a ty das pred zasuvku 63A. Naco pouzit zasuvku 125A a kabel 35mm2 ? Bezpecnostna rezerva * 2 ? To je co za rezervu ?
Toto keby mi niekto navrhol, tak ho niekam kopnem.
0

Samanko
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Máj 2013, 16:18

Príspevok od používateľa Samanko » 28 Máj 2024, 22:10

Ice123 si myslis aky si mudry a pritom si duty z toho jak bambus, vsak sa tie sracky ktore tu pises nedaju ani citat.

Ako lajk (lebo toto ty si) si najdi projektanta, po vypracovani projektu realizacnu firmu a revizneho technika. Cim menej tychto tvojich vymyslov ich tam nanutis robit tym bude vysledok lepsi.
16A zasuvku ti 2500W sportrebic roztopi iba ak to budes zapajat a volit komponenty ty alebo vedomostami tebe podobny lajk.
0
Revízny technik A2,B1.
“Strong people don't put others down... They lift them up.“ Michal P. Watson.

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Vek: 74

Príspevok od používateľa Jirka84 » 28 Máj 2024, 23:53

ICE123,
jestli jsi v oboru nebo ne, je mi jedno - dosud ses neprojevil svojí profesí, jestli v jiném podnikáš na IČ nebo s.r.o., je mi taky jedno, není mi ale jedno, když ve 45 letech nejsi schopný napsat hned v úvodu celý účel nápadu (krom učiva ze základní skoly ...v mojej 3.3V 10mA elektronike...), dát sem jedinou fotku stávajícího rozvaděče , jak provést svůj nápad a rozvádíš zde postupně, k čemu vlastně potřebuješ info v silnoproudém oboru, který není určený k bastlení, notabene s parametry uvedenými v prvotním "dotazu" a ještě k tomu se "otíráš" o (ne)schopnosti tvých známých "takyelektrikářů", aniž bys uvedl své vzdělání. Zasahuješ do VTZ podléhajícímu projektu, povinné nejen Výchozí revizi a dost možná
i prokazatelnému poučení případných osob pro BP na daných strojích.
Asi měly zůstat normy závazné i nadále právě i kvůli Tobě.
Jak jsem pro TEBE zmínil, jsem v oboru (silno i slabo proudém vč. výpočetní techniky) dost dlouho a prošel různými provozy a viděl mnohé havárie z nedostatků pečlivosti elektro prací, dotazy jsem uvedl úmyslně v pořadí důležitosti. Dosud jenom tlačíš své EGO podle mého skromného názoru a "podle sebe soudíš jiné" s tím "TVÝM KULATÝM" razítkem. Osobně jsem ho nevyžadoval, ale nikdy nepodceňoval projektanty a snažil se najít i s nimi kompromis mezi bezpečností a spolehlivostí v zapojení, jejich požadavky jako elektroprojektanta, revizním technikem ( který mimojiné jde jako první před prokurátora v případě problémů)
a závěrem případným "šetřením" zákazníka - v tomto pořadí.
PS Na "elektrika.cz" sis dotaz netroufl podal. Tam bys pohořel hned v úvodu.
Tvé rozhodnutí, jak si zbastlíš vlastní "fabriku".
2
Obrázok 2
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení

Noxové: ...mladí nedělají vždy , co se jim říká... :rock:

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 29 Máj 2024, 07:35

Na jednej strane je mozno problem najst normalneho elektrikara, na druhej strane, ked mu do toho takto mudrujes, tak sa nedivim ze odyde ja by som asi utekal.
1
Obrázok 1

ice123
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 10 Mar 2023, 10:41

Príspevok od používateľa ice123 » 29 Máj 2024, 17:53

Pride mi ze stale vysvetlujem to iste a vzdy su odpoved iba dalsie nadavky aky som neschopny. Ach jo, tak postupne sa pokusim odpovedat...

Ano nemam elektrotechnicke vzdelanie, nemam elektrikarske skusky ani revizacke skusky.

@bibibo Za mojich mladych dob to bolo 220V, viem ze v medzicase je to 230V, no tak sa hlboko ospravedlnujem ze mi to obcas ujde (a ano obcas urobim aj gramaticku chybu ak by ste mi chceli nabuduce nadavat aj za to).

@bibibo Ano na VSETKO pouzivam minimane 4mm2 - Zakazuje to nejaka norma? Zhorsujem tym nejako kvalitu instalacie, rozvodov, vydrz? Doteraz som to povazoval za bezpecne, ale ak vies o dovodoch preco je instalacia 4mm kablom horsia ako instalacia 1.5, 2, 2.5 kablom rad by som sa o nich dozvedel tiez.

@bibino Nikomu to moj postup nevnucujem ak je tam konkretna chyba tak sa rad poucim, ale nerozumiem co je tak neprijatelneho na tom mat rezervu v dimenzovani vedenia/zasuviek atd...

@bibino Nerozumiem co je zle na tom ze po 90A istici bude zapojeny 64A istic? Mozes mi to vysvetlit?

@Samanko Pisem svoje konkretne skusenosti s konkretnymi zauvkami. Tvoje mozno drzia lepsie, to nedokazem posudit. Tiez ked sa niekomu raz pokazi Ford uz ho nechce, pritom to nemusi nutne znamenat ze je to zle auto, moj slape ako hodinky... Osobne som vymienal 2 roztavene zasuvky, obe montovali ludia s elektrikarskymi skuskami. Na jednej bolo cerpadlo 2.6kW na druhej bola wapka 3 kW. Opravene zasuvky (mnou) sa zatial neroztopili. Rozdiel v zapojeni je ten ze 'ludia zo skuskami' pouzili bezsrubovu zasuvku v ktorej drotik drzi na zaklade dobrej vole. Ja som si odizoloval dost na to aby som vedel zohnut do 'oka' a to dal pod srubik.

@Jirka84 Pracujem ako 'dievca pre vsetko' v jednej malej firme, takze vybavujem vsetko co treba, od nefunkcnych odpadov, reklamacii, nastavovania strojov, po kontroly roznych statnych uradov... Kazdych X rokov sa tu robi revizia elektriny (kazde zariadenie/rozvod/bleskozvod ma iny cas revizie). Robieval to taky stary pohodovy pan ktory zomrel. Naposledy to robila taka firma ktora ani prstom nepohla ale huba im sla furt. Teraz mi poradili revizaci z ineho oboru lepsiu firmu ktora pripadne zavady opravi, sama si strazi terminy... tak to s nimi riesim, ale na tento rok to nevyzera, snad od buduceho, to by bolo super, mal by som o starost menej.

@Jirka84 Rozvod (existujuci) nepodlieha projektu (aspon tu na Slovensku) rozvod podlieha dokumentacii aktualneho stavu kde to zapojenie samozrejme dopisem, ano spravne by to mal dopisovat ten kto ma skusky, ale revizaci toleruju ked to dopisujem ja...

@Jirka84 Ano osoby obsluhujuce zariadenie musia byt poucene, mat skolenie, mat preukaz a neviem co dalsie. To nam zabezpecuje zase ina firma kde vedia ake preukazy ktory clovek musi mat (pretoze nieje v mojich schopnostiach sa biflovat vsetky zakony o administrative a kedze neznalost zakona neospravedlnuje tak mame firmu ktora to ma nabiflovane a stara sa aby sme to dodrzali), po akej dobe sa musia obnovovat atd... zijem v presvedceni ze tomu rozumeju a ze mame vsetky povolenia, skusky, preukazy, schvalenia a podobne. Zatial to cez kontroly prechadzalo tak dufam ze bude aj nadalej.

@Jirka84 Mas uplnu pravdu ze mam averziu voci ludom s "kulatym razitkom", proste sa tazko hladaju ty dobri. Pre mna ako bezneho cloveka je nepochopitelne ze revizak vidi zle zapojeny kabel a odmietne to opravit - ved ani ja ani on necheme aby sa tu niekto zabil a kedze kedze on vie ako to spravne ma byt tak by som ocakaval ze to opravi, samozrejme mu to zaplatim, ale on to aj tak odmietne opravit. Ako som pisal vzdy je to o ludoch a na vsetko okrem elektriny sme uz nasli takych super revizakov ze si sleduju terminy, vsetko opravia, otestuju, ked tak vymenia aby to splnalo poziadavky a potom vystavia reviziu. V elektrine dufam a pevne verim ze od buduceho roku to tiez tak bude.

@Jirka84 Na elektrika.cz som dotaz nedaval. Nic v zlom, ale prejdi si tie diskusie z toho uplne 'srsi' arogancia a nadradenost voci ludom ktory nemaju 'gulate razitko'.

@Jirka84 Rozvadzam to tu postupne na zaklade otazok, chapem ze by sa ti lepsie odpovedalo keby som hned na zaciatku dodal vsetko presne popisane, ale zacal som s tym co som v tej dobe uvazoval a povazoval za dolezite, na zaklade dotazov som pridaval dalsie informacie. Chapem ze sa ti to nepaci, ale teraz uz s tym nic neurobim a v case pisania prveho prispevku som to proste povazoval za dostatocnu informaciu.

@Jirka84 Moja averzia voci ludom z gulatym razitkom spolu s negativnymi skusenostami moze vyzerat ako pretlacanie vlastneho ega, ale pozri sa na tie 2 stranky tejto diskusie, jediny kto napisal prispevok k veci bol @ondistef + @mr.dred ohladom dutiniek a zapojenia do istica, ostatne boli iba vsetko nadavky na moju neschopnost.

@Jirka84 Neviem ako to suvisi s problemom, ale po absolvovani zakladnej skoly som pokracoval na gymnaziu a potom na matfyze (statnica z odborov: IT, databazy, kompilatory, software engineering okrem toho som studoval pocitacovu grafiku a kryptologiu, ale tam som na statnice nesiel pretoze v dobe ked som koncil dovolovali iba jednu hlavnu a maximalne 3 doplnkove statnice). Este pocas skoly som pracoval ako Databazovy programator, Architekt (databazovy) a nasledne ako projektovy manazer pre americku banku. Popri tom som ako penetracny tester pracoval na bezpecnostnych auditoch pre slovenske banky. Po skonceni skolu som pracoval 10r pre UK ako projektovy manazer (pre UK, CZ, SK, PL, HU, TR, MY) a potom 10r pre DE ako projektovy manazer (pre CZ, SK, DE, AT, UK, NL), v priemere som mal cca 300 az 600 ludi na projekte, oboje boli fantasticke zamestnania a velmi ma bavili, ale nakoniec som sa rozhodol vratit sa do rodnej krajiny kde sice pracujem za 1/5 platu ale kazde rano sa mozem pozerat na moj oblubeny kopec, prejst sa po zahrade... Proste iny svet, tazko to takto cez forum vysvetlit co vsetko a preco ma motivovalo sa vratit.

Prepacte ze som si dovolil sa nieco spytat bez toho aby som mal patricne vzdelanie a skusky z oboru.
0
Naposledy upravil/-a ice123 v 29 Máj 2024, 18:22, upravené celkom 1 krát.

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 29 Máj 2024, 18:16

Prepac , ze sa ti sem montujem ... presne taky "típek" robil v jednej firme v ZM , ja som niekolko rokov pre nich robil ... mal stredne a okrem elektroniky robil vsetko , ako ty , dievca pre vsetko ... a raz som ho nahovoril a pocitali kolko zarobi , za mesiac .. vyslo 3ojro na hodinu , kolko ich odrobil a perlicka na zaver ? Po 20r ho vyhodili z firmy , novy riaditel si tam zamestnal svagra .. este , ze priezviska sa im nezhodovali :) , Nuz ironia ti nechyba :)
1
Obrázok 1

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 29 Máj 2024, 19:19

Prosim ta, daj uz foto tych blbych rozvadzacov, odkrytovanych.
Vsak si tahaj 4mm2 na 16A, mozno mas pravdu, je to dlzka a ubytok nepusti..
Alebo to len predrazis a budu ta boliet palce a mozno ta zasuvka ani nieje urcena pre 4mm2 a si v rozpore..

Ked vies normy tak je ti jasne kam a co.
Ja uz mam cosi odskakane a ajtak vsetko neviem.
0

ice123
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa ice123 » 05 Jún 2024, 11:19

Foto rozvadzaca, musel som hladat, nie uplne aktualne, to biele bol elektromer, teraz su tam svorky (nieco taketo: https://www.inkom.sk/svorka-prepichovac ... es-cervena) obalene velkou gucou elektrikarskej pasky ktore spajaju kable ktore zostali rozpojene po demontazi elektromera. K tomu su tam dalsie 3 meracie trafa.

Istic vlavo dole je hlavny na celu budovu a prichadza z vonkajsej skrine kde je meranie, vpravo dole su istice do dalsich rozvadzacov, vpravo v strede tie svorkovnice pripajaju istice vpravo dole a dalsie rozvadzace ktore nemaju istic v tejto krabici.To s displejom vpravo hore patri k meracim transformatorom. Ten istic vpravo hore je novy pre posledne pridany rozvadzac.

Predstavoval som si to tak ze povolim srubik na istici vlavo dole, pridam kabel a ten si dotiahnem do normalneho noveho rozvadzaca...

A dopredu upozornujem ze do tejto skrine nikdy nesahal nikto kto nema gulate razitko (to len ak by ste chceli zase nadavat mne)! Jediny krat som si ja dovolil vypnut hlavny istic a dat dole kryt aby som urobil tuto fotku. Inak si to aj odkrytovavali ludia s gulatym razitkom. Dokonca aj do tej miestnosti kde je tato krabica je zakazany vstup.

Edit: Inak vcera som na vas a toto forum myslel, isiel som si pustit radio, ani tuk, zapojil som tam lampu, nefunguje... Hovorim si v duchu "To zase bude nejaka vyfi...dace" Zobral som srobovak (pretoze hypermoderna zasuvka bez srubikov), vypacil kryt, nasledne vypacil zasuvku a samozrejme cierny kabel vypadnuty z tej samosato-svorkovnice. Chcel som vymenit zasuvku, ale zistil som ze vyfi...dace je aj ta krabica v stene, pretoze uz nema dieru na srobiky na boku ako kazda normalna krabica, ale ma hore a dole take 'lyziny' do ktorych sa ta zasuvka zacvakava. Bol som fialovy od zlosti, zatlacil som teda cierny kablik spat a pomodlil sa aby to nikoho nezabilo ked najblizsie vyskoci.
Prílohy
Rozvadzac.jpg
0

OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Vek: 46

Príspevok od používateľa OHAJ » 05 Jún 2024, 20:39

Píšeš, že tam už nieje elektromer, tie meracie trafá tam máš na fotovoltaiku, či ?!
Tak potom tam je miesta habadej, predpokladám výmena svorkovníc sa nikomu nechce, mimochodom nemali by mať krytky :ignore: Všimni si aký máš prierez prívodu, nemá zmysel tam pchať väčší prierez, pri použití lanka samozrejme použiť káblové oko ... pre ilustráciu si pozri tu diskusiu: https://svetelektro.com/phpbb/?w3=dmlld ... FydD00MA==Obrázok
PS: dotkneš sa ta niekde fáze, svorkovnica hore pekne zakrytovaná, iba N-mostík je taký šmejd, ale vyrábajú sa i uzavreté.
0

ice123
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa ice123 » 06 Jún 2024, 14:03

Podla mna by to vobec nemalo byt takto robene, ale ja tomu nerozumiem :-)

Ja by som si to urcite takto doma nerobil. Priamo do tejto skrine to pridavat nechcem pretoze je to hnusne a nepaci sa mi to, navyse by som musel vrtat din listu na miesto kde bol elektromer a nechcem riskovat ze zelezne piliny napadaju niekam kam nemaju.

A kam pripojit ten novy kabel? Na vstupne alebo vystupne svorky hlavneho istica?

Dava sa vazelina alebo nedava? V sucastnosti som si ju nikde v rozvadzaci nevsimol.

Chapem ze logicky nedava zmysel pouzivat vacsi prierez ako je privod, ale ked zhori privod, tak vsecia su v pohode pretoze to bolo urobene oficialne. Ked zhori moj vytvor tak to je moja chyba pretoze to nemam orazitkovane. Navyse je proti mojmu presvedceniu pouzivat taketo tenke kabliky na tak velky vykon a verim ze jedneho dna sa to vymeni za nejaky normalny kabel.
0

OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Vek: 46

Príspevok od používateľa OHAJ » 06 Jún 2024, 22:58

Kámo, buď rád že to tam máš meď Cu; bo drvivá väčšina funguje na starom hliníku 4mm2 istenom na stĺpe 50A poistkami a keď dôjde k upáleniu PEN tiež takého chabého prierezu, môže to mať pre nich fatálne následky a nepomôže im veru ani prúďak integrovaný niekde v zásuvke !
Osobne by som sa pripájal za hlavný istič (výstup), kedže to budeš ťahať do podružného rozvádzača ...
Pasta býva akurát vo veľkých okách, čo mávajú ulamovacie skrutky (trhacie) na pritiahnutie vodiča v dutinke oka, inde som to nevidel; možno ešte veľké odpájače na nožové poisky. Obrázok
230V i tak prerazí prípadnú oxidovú vrstvu, to nemáš ako pri slaboprúdovej elektronike,
kde kvôli oxidácii mede sa kludne preruší obvod.
0

ice123
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa ice123 » 15 Aug 2024, 11:48

Doplnujem sam seba...

Vcera som to konecne dorobil. Pripojil som sa ZA hlavny istic, dal som medene (nie cinovane) konce lanka, zdvojil som zemniace listy a vypada to celkom robustne.

Len tak pre zaujimavost som si to omeral a mnou zapojene koncovky (vstup do mojho istica podradeneho hlavnemu isticu) bez gulateho razitka maju pri 40A odbere po cca hodine 35 stupnov (merane bezkontaktne takze dost nepresne). Cinove koncovky s gulatym razitkom maju 85 stupnov. Vsetko merane pri okolitej teplote 32 stupnov.

To mi nedalo a googlil som nejaky datasheet kde su max povolene prudy. Prekvapivo skoro nikto neuvadza maximalny prud. Co som nasiel tak 16mm2 cinove ukoncenia maju 9A.
Dotaz na vas co mate gulate razitko, mate nejaky datasheet kde by sa uvadzal aj max prud cinovych ukonceni? Ake pouzivate? Aky vyrobca? Na tych medenych mi vadi ze nemaju ten 'farebny limec' a tak by mi tie cinove ani nevadili, ale 9A je fakt dost malo (aj ked na cin pochopitelne - cca 10x mensia vodivost).

Dokazal by mi niekto vysvetlit (nie legislativne, ale fyzikalne) preco sa nepouzivaju medene? Ved cin ma o dost horsiu vodivost ako med a zaroven je med standardtny material vodicov. Preco tam davaju cin? V com je spoj med(vodic)-cin(koncovka) a cin(koncovka kabla)-svorka(istic, neviem aky je material svoriek) lepsi nez spoj med(vodic)-med(koncovka) a med(koncovka)-svorka(istic, neviem aky je material svoriek)
Prílohy
A700000007531666.pdf
Current Rating 9A
(323.17 KiB) 127 stiahnutí
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok