Pripojenie nn rozvadzaca
Moderátori: Drakoush, Moderátori
- pixell
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 14 Feb 2012, 06:26
- Vek: 42
Pripojenie nn rozvadzaca
Ahojte dali sme firme navrhnut rozvadzac,kde je hlavny deon 630A. Z neho sa mali napojit dva kable 3x240+120mm2. Do jestvujucej rozvodne,kde bude odpinac s poistkamy 800A. Vprojekte od rozvodne je ale na pripojenie navrhnuty kabel 2xAyky 3x240+120mm2.Podla prudove zarazenia, ale 2x hlinikova 240 znesie 660A. Takze podla mna tam musi ist medena 240 tka nie hlinikova. Ci? Nemozem dat predsa kabel stavany na 660A a poistky na 800A.
0
Naposledy upravil/-a pixell v 10 Jún 2024, 18:10, upravené celkom 1 krát.
- pixell
- Pokročilý člen
Re: Pripojenie nn rozvadzaca
Dlzka vedenie je 15metrov. Kable budu ulozene vodorovne na perforovanom zlabe.
0
AYKY 3x240 da cca 300A (tu zalezi v com je kabel ulozeny), takze, ked das 3ks AYKY paralelne, mal by si byt OK.
pri hladani ekonomickeho riesenia je potrebne prepocitat kolko stoja:
- pre 3x AYKY: 1x poistkovy odpinac, poistky, zbernica pod odpinacom, kablove oka, prislusentstvo a praca
- pre 2x CYKY: 1x poistkovy odpinac oka v pripojovacom mieste budu dve pozicie na kablove oka a vsetko ostatne.
CYKY v tomto rozmere je sialene drahy, ale pri 15m mozno vyjde, ze komplet s pracou bude lacnejsi.
Paralelne kable su spolu pripojene na zbernici na kazdu fazu na jednu poistku. kable musia mat rovnaku dlzku.
m
pri hladani ekonomickeho riesenia je potrebne prepocitat kolko stoja:
- pre 3x AYKY: 1x poistkovy odpinac, poistky, zbernica pod odpinacom, kablove oka, prislusentstvo a praca
- pre 2x CYKY: 1x poistkovy odpinac oka v pripojovacom mieste budu dve pozicie na kablove oka a vsetko ostatne.
CYKY v tomto rozmere je sialene drahy, ale pri 15m mozno vyjde, ze komplet s pracou bude lacnejsi.
Paralelne kable su spolu pripojene na zbernici na kazdu fazu na jednu poistku. kable musia mat rovnaku dlzku.
m
0
Trošku nechápem tie 800A poistky pred 630A ističom.
Kľudne tam môže byť 630A poistky, prípadne ešte lepšia varianta, kde každý kábel je istený zvlášť poistkami 315A.
Potom ti tam vyjde aj selektivita, pri týchto výkonových ističoch to nie je problém.
Zároveň aj ušetríš za káble 1-AYKY-J 3x240+120 stojí 24,23 € / m s DPH a 1-CYKY-J 3x240+120 stojí 171,81 € / m s DPH.
To už volíš použiť 1-AYKY-J 4x240 a aj keby si ich dal rovno 3 paralelne, tak ťa to stále vyjde o dosť lacnejšie a zároveň budeš mať nižší úbytok napätia (straty).
Kľudne tam môže byť 630A poistky, prípadne ešte lepšia varianta, kde každý kábel je istený zvlášť poistkami 315A.
Potom ti tam vyjde aj selektivita, pri týchto výkonových ističoch to nie je problém.
Zároveň aj ušetríš za káble 1-AYKY-J 3x240+120 stojí 24,23 € / m s DPH a 1-CYKY-J 3x240+120 stojí 171,81 € / m s DPH.
To už volíš použiť 1-AYKY-J 4x240 a aj keby si ich dal rovno 3 paralelne, tak ťa to stále vyjde o dosť lacnejšie a zároveň budeš mať nižší úbytok napätia (straty).
- Prílohy
-
- istenie_1 odpinac.pdf
- (310.02 KiB) 62 stiahnutí
-
- Istenie_2x odpinac.pdf
- (310.76 KiB) 57 stiahnutí
0
- pixell
- Pokročilý člen
Tak teraz som z toho jelen,lebo takto nam to kazal robit nas revizak.To bol v podstate jeho navrh a na zaklade toho sa dala vyrobit rozvodna.Ta 2x Cyky 240 sa mi tiez moc nepaci, lebo sa narobime ako kone.Tak dik za pomoc ukazem to jemu co na to povie. Podla toho co pises by si dal teda 2x hlinikovu 240tku a namiesto poistiek 800A by stacili aj poistky 630A?
0
Kľudne budu stačiť aj 630A poistky. Tie poistky majú inú charakteristiku ako ističe, takže toho prenesú ešte viac a ako som aj hodil ten výstup zo Sichra, tak je to selektívne do 6 resp. 10kA.
To znamená, že by hrozilo vypadnutie poistiek ak by vznikol skrat s hodnotou vyššou ako je tých 6, resp. 10kA.
Ale tak tiež záleží od záťaže napojenej z toho nového rozvádzača, bude vyťažovaný na tých 630A?
To znamená, že by hrozilo vypadnutie poistiek ak by vznikol skrat s hodnotou vyššou ako je tých 6, resp. 10kA.
Ale tak tiež záleží od záťaže napojenej z toho nového rozvádzača, bude vyťažovaný na tých 630A?
1
1
max prudove zatazenie kabla si vzdy nechavame vypocitat projektantom. prostredie kde je kabel ulozeny ovplyvnuje max prudove zatazenie. nema zmysel do toho vnasat svoje idey. ako som pisal, podla tebou zadaneho pozadovaneho prenasaneho prudu si zvolis istenie kablovej trasy. takze ak potrebujes prenasat 800A potom poistky musia byt minimalne take aby ti to nevypli. ak mas v tomto jasno, potom si k prudu, dlzke trasy a miesta ulozenia (zem, stena, vzduch, v chranicke...) zvolis prierez vodica. tym, ze sa da normalne kupit max AYKY 240 tak sa budes drzat tohoto typu. akokolvek sa na to pozeras budes potrebovat 3x. vsetky tri vodice jednej fazy musia byt zapojene do jednej svorky na jednu poistku. ak poistkovy odpinac nema moznost pripevnit tri kablove oka, tak sa pripoji na vystup odpinaca zbernica alebo vhodny adapter. je mozne natiahnut aj samostane vodice AYKY240 (s ochrannym plastom), cim sa ti zjednodusi praca.
M
M
1
1
Pixell, áno na 630A deony sa bežne používa 2x AYKY-J 3x240+120 (zaťažiteľnosť na vzduchu: 676A, v zemi 728A), neviem čo chceš riešiť ...
0
- pixell
- Pokročilý člen
- Merak
- Moderator
- Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
- Vek: 44
tými poistkami to je istené proti skratu a tak, a proti preťaženiu je to istené tým 630A deónom
už som to takto párkrát videl spravené
už som to takto párkrát videl spravené
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
neviem kde OHAJ zobral prudovu zatazitelnost 240ky, ktoru uviedol. ale asi je to pre CYKY. AYKY 240 ulozeny v zlabe (chladeny vzduchom) ma max 330A a zakopany v zemi (chladeny zemou, ale bez chranicky) ma max. 359A.
ak je vystup z rozvadzaca chraneny deonom 630A, ostatne istiace prvky a aj kabel mozu byt navrhnute na tento prud. podla podkladov by ti malo stacit 2xAYKY240. v kazdom pripade je nutne oslovit projektanta, ktory ti navrhovane riesenie potvrdi. projektanti na to pouzivaju softvare, do ktoreho sa zadaju vsetky komponenty, prostredie a vypadne z toho protokol, ktorym sa da potom riadit.
M
ak je vystup z rozvadzaca chraneny deonom 630A, ostatne istiace prvky a aj kabel mozu byt navrhnute na tento prud. podla podkladov by ti malo stacit 2xAYKY240. v kazdom pripade je nutne oslovit projektanta, ktory ti navrhovane riesenie potvrdi. projektanti na to pouzivaju softvare, do ktoreho sa zadaju vsetky komponenty, prostredie a vypadne z toho protokol, ktorym sa da potom riadit.
M
1
1
- pixell
- Pokročilý člen
V podstate tomu chapem tak, ze pokial je deon 630A 50 KA . Mozem na jeho privod dat kabel ktory bude dimenzovany na tych 630A. A ten kabel teda mozem istit poistkami tiez 630A a to preto, ze poistky maju vyssiu skratovu odolnost, teda poistky maju 125 KA a preto bude vlastne selektivita vyhovovat.
0
Re: 2x 1-AYKY
Mich, to bolo uvedené pre dvojicu 2x, treba pozorne čítať, ale zrátal si to zhruba správne
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok