Rozvadzac

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Oxiggen
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 04 Júl 2009, 00:00

Rozvadzac

Príspevok od používateľa Oxiggen » 01 Aug 2024, 14:38

Zdravim,

staviam dom a mam projekt elektroinstalacie, ktory mi dal projektant, avsak na vela veci som poprichadzal este popri stavbe. Som elektrotechnik ale zial sa momentalne venujem skor IT ako elektrike a ak tak len slaboprudove veci. Robim si elektroinstalaciu na dome sam (mam na to a opravennie) no kedze som sa nedrzal uplne projektu (dam ho prerobit len teraz nemam cas na to) a musim uz zapojit rozvadzac spavil som si navrh sam( ano nemam tam dostatocnu rezervu, viem bohuzial uz sa mi neche rozvadzac vytrhavat zo steny a davat vacsi.. ). Prosim kolegov o reviziu ci som tam nespravil daku fatal chybu alebo je to uplne nezmysel, kedze niesom updatovany v ramci noriem, nieco som pozrel na nete ale kedze sa v tejto oblasti nepohybujem dennodne potrebujem pomoct. Dakujem za nazory a pripomienky vazim si kazdu kritiku.

Obrázok

tu je pdf verzia https://fileport.io/AbQvn2AXZV5b
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Re: Rozvadzac

Príspevok od používateľa Merak » 02 Aug 2024, 05:26

- malý rozvádzač
- prívod v TN-S, no prepoj medzi N a PE svorkovou na vstupe a k tomu TN-C prepäťovka
- priveľa okruhov na jednom RCD a mix 1f a 3f okruhov pod spoločnými RCD 1f okruhy by som dal na 1f RCD
- zariadenia, ktoré nemusia byť pod RCD by som dal mimo RCD
- na vstupe istič, odporúčam dať samostatný vypínač, istič je pred elektromerom
1
Obrázok 1
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00

Príspevok od používateľa bibibo » 02 Aug 2024, 10:22

Merak, tiez riesim novy dom a zapojenie rozvadzaca. Mozes mi povedat ktore zariadenia nemusia byt pod RCD ? Mam za to, ze vsetky svetla a zasuvky do 32A musia byt pod RCD.
0

Oxiggen
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 04 Júl 2009, 00:00

Príspevok od používateľa Oxiggen » 02 Aug 2024, 17:06

Dakujem Marek,
este par otazok doplnujucich.

Co sa tyka rezervy docital som sa ze treba 20percent, bohuzial nesplnam, toto ma najviac stve lebo uz ho mam v stene. Je to zavada pre ktoru sa nedava kladna revizia ?

- naozaj mam tam modry z privodu to je chyba to som si nevsimol je to TN-C, prechod na TN-S az na vstupe v rozvadzaci

- viem ze pod RCD netreba obvody s jednym spotrebicom, dal som to ze pre istotu 😃 tak dam mimo: - pracku
- susicku
- na indukciu som pocul rozne nazory ale v podstate aj ta moze ist mimo
- nabijacka
- rekuperacia
- umyvacka
pre TC vyrobca urcuje Bckovy tak tam musi byt
niesom si isty v pripade garazovej brany(pohon sekcnych dveri) aka je prax v tomto pripade ?

- Ano dakujem ten vypinac na vstupe som si neuvedomil.
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 03 Aug 2024, 04:25

- viem ze pod RCD netreba obvody s jednym spotrebičov - treba všetko, čo sa pripája cez zásuvku, aj samostatné spotrebiče, aj svetlá
Netreba dávať cez RCD spotrebiče na priamo zapojené - varná doska, kotol - pokiaľ to nepredpisuje výrobca v inštalačnom návode

Čo sa týka rezervy v rozvádzači, tak nie je to chyba, kvôli ktorej by to neprešlo revíziou, je to chyba projektovania.
0

YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Vek: 34

Príspevok od používateľa YellowJacket » 03 Aug 2024, 10:08

Ak nevadi, pridal by som otazku ohladom RCD - co v pripade klimatizacie? Vonkajsia jednotka je napriamo, nie cez zasuvku, ale je polohou pristupna na dotyk ( dom, nie byt ). Nie je vhodne, aby bola chranena aj prudovym chranicom, hoci len kombinovanym s isticom?
0

tienik
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 29 Jan 2014, 14:56
Vek: 44

Príspevok od používateľa tienik » 03 Aug 2024, 11:53

Oxiggen napísal:
01 Aug 2024, 14:38
Zdravim,

staviam dom a mam projekt elektroinstalacie, ktory mi dal projektant, avsak na vela veci som poprichadzal este popri stavbe. Som elektrotechnik ale zial sa momentalne venujem skor IT ako elektrike a ak tak len slaboprudove veci. Robim si elektroinstalaciu na dome sam (mam na to a opravennie) no kedze som sa nedrzal uplne projektu (dam ho prerobit len teraz nemam cas na to) a musim uz zapojit rozvadzac spavil som si navrh sam( ano nemam tam dostatocnu rezervu, viem bohuzial uz sa mi neche rozvadzac vytrhavat zo steny a davat vacsi.. ). Prosim kolegov o reviziu ci som tam nespravil daku fatal chybu alebo je to uplne nezmysel, kedze niesom updatovany v ramci noriem, nieco som pozrel na nete ale kedze sa v tejto oblasti nepohybujem dennodne potrebujem pomoct. Dakujem za nazory a pripomienky vazim si kazdu kritiku.

Obrázok

tu je pdf verzia https://fileport.io/AbQvn2AXZV5b
Ako už bolo písané, určite chýba cca 30% rezerva. Len tak od oka pri takomto osadení možno nebude vychádzať výpočet oteplenia a z toho niet východiska.
Za jeden spoločný chránič zásadne nedávam viac ako 6 1F ističov.
Svetelné obvody sa mi osvedčilo dávať na samostatné ističochrániče - aby sa čo naviac zachovala funkčnosť pri poruche.
No a roky už robím rozvádzače z X+N ističmi. Najmä ak je to za prúdovým chráničom, odpojenie N vodiča môže byť veľkou pomocou pri lokalizácii poruchy.
1
Obrázok 1

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 04 Aug 2024, 23:37

YellowJacket napísal:
03 Aug 2024, 10:08
Ak nevadi, pridal by som otazku ohladom RCD - co v pripade klimatizacie? Vonkajsia jednotka je napriamo, nie cez zasuvku, ale je polohou pristupna na dotyk ( dom, nie byt ). Nie je vhodne, aby bola chranena aj prudovym chranicom, hoci len kombinovanym s isticom?
skôr by som riešil doplnkovú ochranu pospájaním
1
Obrázok 1

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 04 Aug 2024, 23:38

bibibo napísal:
02 Aug 2024, 10:22
Merak, tiez riesim novy dom a zapojenie rozvadzaca. Mozes mi povedat ktore zariadenia nemusia byt pod RCD ? Mam za to, ze vsetky svetla a zasuvky do 32A musia byt pod RCD.
zariadenia, ktoré sú pripojené napriamo mimo zásuvky, pokiaľ to ovšem nepredpisuje samotný výrobca v inštalačnom návode
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 04 Aug 2024, 23:39

a pri prúdových chráničoch si dávajte pozor, musia vyhovovať špecifikácii normy STN 33 2000-5-53
ľudovo povedané, musia byť napäťovo nezávislé
1
Obrázok 1

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 05 Aug 2024, 05:53

Ked vypane klima svet sa nezruti kludne daj cez chranic.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok