pripojka & par otazok

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

johny-h
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 30 Máj 2014, 16:48

pripojka & par otazok

Príspevok od používateľa johny-h » 08 Aug 2024, 19:59

ahojte
robia mi pripojku elektriny 220 jedna faza, tak mam zatim 2 otazky...

1. aky istič v chate kupiť,použiť... ? rozvod v chate bude minimalisticky ala jedna zasuvka na mikrovlnku a rychlovarnu.

2. aky merač spotreby? kedže elektromer bude umiestneny v spoločnej rozvodni vzdialenej 130m od pozemku, chcem mať na chate nejake svoje informativne meranie... nejaky merač,idealne aktualnej aj celkovej spotreby, buď na din lištu alebo do zasuvky zapojeny hneď za ističom.
nemusi byť ciachovany... len aby som mal nejaky prehľad...ale čim presnejši tym lepšie... mesačny odber predpokladam tak do 10 kwh. mohlo by byť aj niečo z Ali...
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: pripojka & par otazok

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Aug 2024, 20:34

Nie som "fundovaný" ale podľa normy viem, že zásuvkový rozvod je istený 16A ističom pre takéto zariadenia..To je k otázke č1.

A pokiaľ potrebuješ monitorovať zariadenia - aké majú ,ktoré odber či sumár za nejaké obdobie, alebo
skontrolovať/porovnať údaje na elektromeri distribučky , na to nepotrebuješ "ani" nejaké sofistikované zariadenie umiestnené niekde v rozvádzači za desiatky €. Na to ti stačí nejaký "merač" spotreby napr. Lidla zapichnutý v zásuvke....
Po sezóne z chaty odchádzam... zhodím istič... nič sa pár mesiacov nenameria - žiadna spotreba... ale distribúciu a prenájom meracieho zariadenia zaplatím tak či tak...
Tých pár kilowatow čo spotrebuješ počas sezóny na nejakej chatke či chalupe je P.R.D. do Šumavy .. Za tie ostatné poplatky zaplatíš podstatne viac... :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

johny-h
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa johny-h » 08 Aug 2024, 21:26

nezaujima ma norma,ale z fyzicko matematicko praktickeho hladiska aky istič akej hodnoty atd. použiť pri zapojeni mikrovlnky a rychlovarnej...
Ak mi na toto tu nik znaly neodpovie,tak ma to asi fakt šokne

ten "elektromer" myslim či nema niekto nejaky konkretne vyskušany... pripadne či neni jedno... či zaznamena aj to ak budem dlho dobo odoberať cez nejaky ešte neviem aky zdroj z vystupu 12V odoberať 5mA

a že za poplatky z DS zaplatim viac než za realny odber? no neviem.... "sousede" čo platia 8€ ročne a kosia elektrikou + rychlovarna + radio + bla bla bla
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Aug 2024, 22:33

johny-h napísal:
08 Aug 2024, 21:26
nezaujima ma norma,ale z fyzicko matematicko praktickeho hladiska aky istič akej hodnoty atd. použiť pri zapojeni mikrovlnky a rychlovarnej...
nerob si srandu... na "bežne" používané zásuvky je dimenzovaný rozvod na 16A ! neviem (e) o čo ti vôbe ide??? " Či cheš vedieť aj aké výrobca nosí ponožky" "Alebo sa douč to fyzicko matematicko praktické hladisko !!"
johny-h napísal:
ten "elektromer" myslim či nema niekto nejaky konkretne vyskušany..
..načo ti to vôbec je? Máš paranoju, že je na "Tvoj odber" ešte niekto iný napojený??? Distribučka vždy bude akceptovať len TO, čo je na "ich" meracom zariadení namerané.... že sa ti "napichne sused na šťavu" oni neriešia... to je iný druh sporu...

"a že za poplatky z DS zaplatim viac než za realny odber? no neviem.... "sousede" čo platia 8€ ročne a kosia elektrikou + rychlovarna + radio + bla bla bla"
Buď ťa niekto oblbuje, alebo na jedny "hodiny" je napojených xx účastníkov a náklady si rozpočítajú... Podľa mňa je "B" správne :wink:

V mnoho záhradkárskych oblastiach to tak funguje... platia "správcovi" pripojenom k elektrike 8€ ročne .. povedzme je ich 100... -za rok minú 600€ za elektriku + poplatky... a za 200€ si po vyúčtovaní spravia párty :lol:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

johny-h
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa johny-h » 08 Aug 2024, 23:09

mr.ded ako vždy (nič v zlom) snaži počtom prispevkov dostať do VN neba... a že paranoja je tu bežny jav,vie už asi každy...
tym padom si odpoviem sam....= istič kupim podľa toho čo mi povie mesiar ked mi dojdu párky... čiže asi najnižši a asi Ačko a zvyšok podla recenzii na Ali.... hold a tešilo ma... inač 12V DC a 1A = 12 wat.... neni zač....
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 09 Aug 2024, 01:23

Ten sarkazmus si si mohol odpustiť.Možno ten mäsiar bude revalifikovany elektrikár a povie ti, že Ačkový istič neexistuje,takže aspoň sa predsa niečo priučíš.
Ak sa niekto rozpíše obšírnejšie k problému, neznamená to , že chce machrovať,ale možno iba vystihnúť aj iné možností problému a jeho riešenia, takže to treba vnímať aj trochu s nadhľadom,a porozmýšľať,,co tím chtlěl autor říci,,
Zásuvkový obvod sa istí 16A ističom,bez ohľadu na to, či z nej bude odber 0,1 A, alebo 16A, takže prívod musí mať prierez 2,5mm2 .
Istí sa vedenie,nie spotrebič.!!!
Ten podružný merač na DIN lištu kúpiš v el.instalačnom obchode,ale je dosť drahý, takže musíš zavážiť,či ti to stojí zato,že raz za čas pozrieť stav na tom centrálnom merači,alebo musíš mať presný prehľad o vlastnej spotrebe.
Ale keďže to máte viacerí merané spoločne, záleží od toho,akú máte celkovú spotrebu,a akú sadzbu máte dohodnutú s elektrárňami.Či normálnu bytovú (DD2),alebo chaluparsku,(?)kedy je drahšia KWh,ale lacnejší mesačný poplatok za elmer.
Neviem či som ti odpovedal k veci,alebo som sa iba zaradil k zberateľom počtu príspevkov.😉
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

budvar10
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 09 Aug 2024, 07:45

1. K tomu niet veľmi čo dodať:
5ko napísal:
09 Aug 2024, 01:23
Zásuvkový obvod sa istí 16A ističom,bez ohľadu na to, či z nej bude odber 0,1 A, alebo 16A, takže prívod musí mať prierez 2,5mm2 .
Chceš tam mikrovlnku a rýchlovarku, tie určite potrebujú 16A.

2. Merák by som osobne radšej dal na DIN do rozvodnice k ističu. V tomto prípade by som sa Ali produktu vyhol. Stojí to 20-30e, podľa mňa to nie je veľa.
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 46

Príspevok od používateľa Merak » 09 Aug 2024, 07:52

johny-h napísal:
08 Aug 2024, 19:59
ahojte
robia mi pripojku elektriny 220 jedna faza, tak mam zatim 2 otazky...

1. aky istič v chate kupiť,použiť... ? rozvod v chate bude minimalisticky ala jedna zasuvka na mikrovlnku a rychlovarnu.
podľa projektu, pokiaľ stačí len jeden zásuvkový okruh, tak istič 16A s char. C
johny-h napísal:
08 Aug 2024, 19:59
2. aky merač spotreby? kedže elektromer bude umiestneny v spoločnej rozvodni vzdialenej 130m od pozemku, chcem mať na chate nejake svoje informativne meranie... nejaky merač,idealne aktualnej aj celkovej spotreby, buď na din lištu alebo do zasuvky zapojeny hneď za ističom.
nemusi byť ciachovany... len aby som mal nejaky prehľad...ale čim presnejši tym lepšie... mesačny odber predpokladam tak do 10 kwh. mohlo by byť aj niečo z Ali...
napríklad
https://www.hagard.sk/produkty/elektrom ... -1m-priamy
alebo
https://www.hagard.sk/produkty/elektrom ... priamy-mid
alebo
https://www.hagard.sk/produkty/elektrom ... -1m-priamy
johny-h napísal:
nik tuna nemá vešteckú guľu, ani nik znalý
treba napísať výkony a odbery jednotlivých spotrebičov

P.S.: norma by ťa mala zaujímať, aby to prešlo revíziou
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

johny-h
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa johny-h » 23 Aug 2024, 20:31

asi zase blba otazka ktora mi teraz "lieta v hlave" ale skusim...
aka je cena elektriny za kWh v sadzbe D1? podľa dakeho VSD PDF cenika mi vyšlo že 0,05€ aj z poplatkom za distribučne straty, čo sa mi zda dosť malo...
ak v tom ma niekto prehľad,budem rad ak napiše.
0

OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00

Príspevok od používateľa OHAJ » 07 Sep 2024, 08:56

Áno blbá, navyše uvádzaš starú tarifu, aspoň VSE má rozdelenie takéto:
VSE 2024 elektrina.jpg
Obrázok
0

OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00

Príspevok od používateľa OHAJ » 13 Sep 2024, 21:24

ZSE má v podstate to isté, len cenu uvádzajú normálne s DPH,
inak napísané 40€ zinkasujú za rok od každého i bez spotreby,
prosto zlodejina ako všetky poplatky na Slovensku:
ZSE ceny 2024.jpg
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 14 Sep 2024, 09:08

Myslím, že to ,že odberateľ neodoberie ani KWh za rok,nie je ich problém, ale dodávateľ sa musí o sieť starať,aby si tam tú elektrinu mal kedykoľvek.
Ak prípojku dlhodobo nepoužívaš dá sa prerušiť odber ,ale tiež to nie je zadarmo.
Ak si kúpiš dialničnú ročnú známku a potom ju využiješ 3x do roka, tiež to nie je problém diaľničnej spoločnosti.
Toľko k poplatkom.
1
Obrázok 1
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 14 Sep 2024, 11:38

Tych 40 eur platis za to, ze mas elektrinu stale k dispozicii. Rovnako to funguje aj napr. pri internete. Platis za to, ze ho mas kedykolvek doma. To, ci si raz za mesiac pozries email, alebo si tam pripojeny 24/7 nie je problem providera. On tie zariadenia musi mat stale zapnute a funkcne a servisovat ich. To nie je zadarmo.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

johny-h
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa johny-h » 22 Sep 2024, 17:18

deň pred podpisom zmluvy som zadal že cca 250kWh ročne... tak mi dali kvart. 4x po 15€...dufam že budu preplatky :D
ale kedy a kto namontuje elektromer to už sa nikde nepiše....hm
0

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00

Príspevok od používateľa elmoto » 21 Okt 2024, 23:03

Ty si strašne zvláštny človek.
Prílohy
Screenshot_2024-10-21-23-02-11-191_com.android.chrome.jpg