Fotovoltika pre rodinný dom

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Vek: 36
Kontaktovať používateľa:

Re: Fotovoltika pre rodinný dom

Príspevok od používateľa boraicho » 28 Okt 2024, 20:09

pajky napísal:
28 Okt 2024, 20:01
Ale aky mas teda objem bojlera?
Ja mam na streche 3,6kw panelov, spirala 2kw a na 65 stupnov to hreje zhruba 5h.
Tak ze to mas nahriate uz o 11tej...

Ale teda slnko mam az zhruba od 10tej.
Preco aky menic? Normalny ostrovny ide, az ked dokaze dodat tie 2kw.
"Bojlerova skladacka" tazi odkedy sa da i pri nizsom napati...
aha rozumiem.vdaka za vysvetlenie, suhlasim.
(no pri baterkach to je jedno)
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 28 Okt 2024, 20:11

U mna je max asi 70 stupnov. Dalej tam mam havarijny termostat, ten neviem na kolko je stupnov.

Pri baterkach to tiez nieje jedno, pretoze do blbeho bojlera nemienim znizovat ich cykly. Teda ich zivotnost.

Ale pouzivam ich, ale len na vykrytie nejakeho mraku, to jej zase tak neublizi..
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 29 Okt 2024, 09:29

Zamyslel sa niekto nad tým čo sa deje na samostatnej fotovoltaike len pre bojler bez bateriek ?

Príklad: Majme 3 kW v paneloch bez baterky a 2 kW bojler. V lete, ak dostatočne svieti slnko, je to v pohode. Nejaký lacný striedač, (trebárs aj modifikovaný sínus), zoberie 2 kW, prestrieda ich a pošle do bojlera. Zbytok odignoruje. No ale čo sa stane, ak ten výkon klesne, povedzme na 300 W ? MPPT regulátor celý ten výkon spracuje a pošle do baterky. No pri odporovej záťaži, (2 kW bojler), ten menič stiahne napätie z panelov, (ak vôbec menič bude schopný bežať), a pošle to do bojleru. A zrazu, v dobe minimálnej výroby, napríklad v zime, alebo pri zatiahnutej oblohe, bude z tých 300 W, povedzme 10 W. (Určite sa to dá spočítať/ presnejšie odhadnúť cez výkon z panelov, odpor špirály a pokles napätia na paneloch, ktoré sú prúdové zdroje. No priznám sa, nechce sa mi to !) :wink:

Takže záver: Ak chceme vyťažiť z fotovoltaiky pre ohrev bojlera maximum aj v zimných mesiacoch a pri zatiahnutej oblohe, nejaké akumulátory v zostave sú potrebné.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 29 Okt 2024, 10:22

Když nesvítí, tak nejen že neohřeješ bojler, ale ani nenabiješ baterky.
1
Obrázok 1

McSmekac
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Sep 2020, 20:10

Príspevok od používateľa McSmekac » 29 Okt 2024, 13:28

No baterky predražia celkovú inštaláciu fotovoltiky a tím pádom návratnosť je ďalej. To už potom poriadnu zostavu poriadny menič a baterky.
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 29 Okt 2024, 14:36

Ľudia, dokážete čítať s porozumením ? Zdá že nie: "Ak chceme vyťažiť z fotovoltaiky pre ohrev bojlera maximum aj v zimných mesiacoch a pri zatiahnutej oblohe, nejaké akumulátory v zostave sú potrebné."
Môj názor ! Inak si robte, čo chcete.

No čo už ! Degenerácia (bieleho ?) ľudského genomu úspešne pokračuje. Je to dané "zákonom času", to nezmeníš ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 29 Okt 2024, 15:34

Dolfi, dávat baterky k fotovoltaice jen na ohřev vody je ekonomická zhovadilost vzhledem k tomu, že pořizovací cena baterek je nejvyšší položkou v celém FV systému.
0

tienik
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 29 Jan 2014, 14:56
Vek: 45

Príspevok od používateľa tienik » 29 Okt 2024, 18:50

No, žiadny bojler neroztrhne, okrem prevádzkového má povinne aj havarijný pevne nastavený termostat + poistný ventil. Ak to nejaký samovrah nepoodpája, neni čo riešiť a čoho sa báť.
K obareniu - tiež nie je čo riešiť. Dnes, v časte bežnej dostupnosti zmiešavacích termostatických ventilov nevidím jediný dôvod aby bojler bol pripojený k rozvodom bez neho. Ja mám od čias keď deti boli malé nastavené cca 45 stupňov a pohoda - tým sa obariť nedá.
Vodný kameň, mám tak tvrdú vodu že každé 3 roky z bojlera vyberiem cca 20 l čistého vápnika. Bolo to zhruba rovnako keď som šiel na 60 ,alebo teraz keď idem na maximum. Tam +- liter fakt nie je rozdiel.
Krása ohrievania bolera priamo panelmi bola v tom, že to bolo čertovsky jednoduché a lacné. Suchému ohrievaciemu telesu v Dražickom bojleri je lautrt jedno či ide na AC, alebo DC. Zvyšok chcel len dobrú schému, AC napätie na ovladanie a DC stykač na vypínanie. Žiadny menič, optimalizátor, ani podobné šialenstvá - ten prebytok energie bol taký, že okrem tohoto základu nič iné nemalo zmysel riešiť.
Z offgridu a podobných svetoborných nápadov treba proste "vyrásť". Ak to má ušetriť reálne €, tak to musí byť lacné a spoľahlivé, nič iné. Za mňa v tomto okamihu na šetrenie nič iné ako ongrid zmysel vôbec nedáva.
0

McSmekac
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa McSmekac » 04 Nov 2024, 05:58

Ja som zabudol dodať že okrem 150l bojlera mám ešte 800l akumulačnú nádrž prepojenú s bojlerom, takže fotovoltika by mala kde ukladať energiu.
0

passion
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 11 Jún 2009, 00:00

Príspevok od používateľa passion » 04 Nov 2024, 07:56

Každý slušný bojlerový striedač pre FVE má MPPT. Do špirály pošle všetko to, čo sú panely schopné vyrobiť a špirála spracovať. Napríklad na Sitone210 je možnosť nastaviť aj maximálny výkon. Ak máš v paneloch viac W ako je špirála. Fungoval som na ňom asi 2 roky s rôznym počtom panelov s trochu upraveným SW (je opensource) a HW a parádička. Dať tam skrz to akumulátor, je naozaj zlý nápad. Ani nepoznám taký FVE TÚV striedač, ktorý toto umožňuje.
1
Obrázok 1

straciam
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
Vek: 39

Príspevok od používateľa straciam » 04 Nov 2024, 08:51

uz je to rok co mam v prevadzke siton210 a 2760w panely (6x460w). pouzivam to len na ohrev vody v bojleri.
bojler 120L, 2KW spirala. nejaky tatramat. uvedomujem si, ze nie je vyuzity ich plny potencial.
termostat mam digitalny, nastaveny na 90°C.
panely v lete davaju plny vykon (2kw) uz o 7-8hod. termostat vypina okolo 11hod. zvysok dna su panely odpojene.
cez zimu, panely davaju plny vykon az okolo 9-10hod.

pri zamracenych dnoch je vyroba velmi mala a aj v lete som mal dennu vyrobu okolo 1kw.
za rok takto tato zostava vyprodukovala 1,8MWh. samozrejme s baterkami by toho bolo omnoho viac.
musel by som pouzit iny striedac + baterky, co by prinajlepsom vyslo okolo 1000eur navyse.
ja som s takouto zostavou spokojny a na to, na co som to chcel, to funguje vyborne.
3
Obrázok 3
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 04 Nov 2024, 10:38

Ja mam blbe, ze tam nemam nejakeho sitona, ten by vytazoval co sa da do hocijakej spiraly...

Ja tam mam offgird menic a spiralu 2kw, cize ked nesvieti aspon 2kw, tak nekurim.
Preto budem musiet dat vyrobit spiralu 500w+1kw a prepinat ich podla dostupnej energie...
No a to zase potrva...
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 04 Nov 2024, 10:48

passion napísal:
04 Nov 2024, 07:56
Napríklad na Sitone210 je možnosť nastaviť aj maximálny výkon.
Tak toto je technicky správne riešenie. Existuje to aj ako profi výrobok ? (Nie každému sa totiž chce/ vie bastliť.)
0

pepo_6
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 24 Jan 2023, 10:19

Príspevok od používateľa pepo_6 » 04 Nov 2024, 11:03

Najjednoduhsi dostupny napr. :
https://www.tipa.sk/sk/solarny-invertor ... JhEALw_wcB

Ma dva vyvody na 230. Ked nema odber na pozicii 1 (vypne spirala), prehodi vykon na poziciu 2 (tam si das inu spiralu, napr akumulacku)
Pri starte ma trocha problem, parkrat sa precvaka Asi ma problem s pomalym narastanim napatia. Mozno to poliaci uz poriesili, pisali sme im o probleme cca pred rokom, plus posielal foto z osc.
V prevazdke u dvoch kamaratov + dalsi idem zapojit tento tyzden na jednu chatku, kde v podstate byvaju viac ako na byte.
Prílohy
image.png
0

straciam
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
Vek: 39

Príspevok od používateľa straciam » 04 Nov 2024, 13:19

Dolfi napísal:
04 Nov 2024, 10:48
passion napísal:
04 Nov 2024, 07:56
Napríklad na Sitone210 je možnosť nastaviť aj maximálny výkon.
Tak toto je technicky správne riešenie. Existuje to aj ako profi výrobok ? (Nie každému sa totiž chce/ vie bastliť.)
prave spominany eco solar boost (pro) je fabricky vyrobok ako nahrada za siton. Pro verzia ma aj displej ale co sa tam da nastavit neviem.
hotovy siton sa da kupit v skupine na facebooku. s wifi, pripadne s 2xzasuvkami.
0
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration

McSmekac
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa McSmekac » 05 Nov 2024, 09:19

pepo_6 napísal:
04 Nov 2024, 11:03
Najjednoduhsi dostupny napr. :
https://www.tipa.sk/sk/solarny-invertor ... JhEALw_wcB

Ma dva vyvody na 230. Ked nema odber na pozicii 1 (vypne spirala), prehodi vykon na poziciu 2 (tam si das inu spiralu, napr akumulacku)
Pri starte ma trocha problem, parkrat sa precvaka Asi ma problem s pomalym narastanim napatia. Mozno to poliaci uz poriesili, pisali sme im o probleme cca pred rokom, plus posielal foto z osc.
V prevazdke u dvoch kamaratov + dalsi idem zapojit tento tyzden na jednu chatku, kde v podstate byvaju viac ako na byte.
Tak nad takýmto niečim rozmýšlam aj ja jednoduchý regulátor kde budú napojené 2 špirály. Po nahriati bojlera prepne na druhú špirálu do akumulačnej nádoby.
1
Obrázok 1

jova
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Júl 2016, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jova » 05 Nov 2024, 12:49

Já to vyřešil tak, že jsem vyměnil původní termostat v bojleru za termostat s přepínacím kontaktem. Takže když se nahřeje horní spirála, přepne proud do další. Funguje ni to asi už 5tým rokem bez jakékoliv poruchy.
0

McSmekac
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa McSmekac » 06 Nov 2024, 06:42

jova napísal:
05 Nov 2024, 12:49
Já to vyřešil tak, že jsem vyměnil původní termostat v bojleru za termostat s přepínacím kontaktem. Takže když se nahřeje horní spirála, přepne proud do další. Funguje ni to asi už 5tým rokem bez jakékoliv poruchy.
A ako máš robenú fotovoltiku cez ten regulátor? Môžeš poslať nejaké zapojenie?
0

jova
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Júl 2016, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jova » 06 Nov 2024, 19:56

Já s fotovoltaikou začal koketovat před 4mi lety. Dostal jsem pár vyřazených panelů, opravil je a přes Siton je zapojil k 300l bojleru. Má dvě spirály, jednu cca v půlce (horní), druhou dole. Na té „horní“, jsem právě vyměnil ten termostat, takže po nahřátí vršku, mi to přepne na spodek bojleru. Schéma k tomu nemám, prostě z regulátoru vede kabel na termostat horního tělesa, od něj pak pokračuje na to spodní těleso. Když se horní část nahřeje, vypne jeho termostat, respektive přepne na to těleso spodní. K dnešnímu dnu mám na Sitonu natočených cca 8700kW. Celé je to ještě propojeno s etážovým kotlem a kotlem na plyn. Když je slunce, vodu ohřívá sluníčko, přes zimu mi vodu nahřívá dřevo, když je nejhůře, tak to přihřeje kdykoliv plyn. Za letošní rok se to stalo asi jen 2x. Více zde: http://www.jova1.cz/ostatni/ohrev_vody/ohrev_vody.html
Samozřejmě, že jsem se po takovém výsledku „namlsal“ a udělal si i solární elektrárnu na celý dům, ale to je jiná kapitola. To nahřívání bojlerů zůstalo tak jak je, nezměněné.
http://www.jova1.cz/ostatni/solarni_ele ... rarna.html
3
Obrázok 3

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok