dve fazy medzi schodistakmi
Moderátori: Drakoush, Moderátori
dve fazy medzi schodistakmi
Mam nasledujucu situaciu. Domaci pan sekal drazku na novy kabel v starom dome. V nejakej casti domu je nova a v nejakej stara instalacia. Nadabil na trubku a povazoval to za mrtve, tak to z muriva vysekol (nie cele, ale asi 2m trubky + droty (pokial mu to neprekazalo v sekani)).
Neskor vecer zistil, ze mu nefunguje svetlo na chodbe a schodisti. Ano bol to prepoj medzi existujucimi schodistakmi.
Instalacia je to hodne stara, kedze vodice su izolovane nejakou textiliou (platno) a trubky su z kovoveho materialu (nieco makke ako hlinik ... neviem).
Neostavalo mi nic ine, len droty spojit. Najprv som zistil odkial je privod. Do obidvoch vypinacov prichadzali 3 droty. Z toho plynie, ze niekde je privodna faza (a zdruheho vypinaca ide na lampy). Kedze kabel bol seknuty a ja som nameral fazu vo vypinaci A, tak som ho odpojil.
Tam kde boli vodice preseknute, som si ich odizoloval. Vo vypinaci A som fazu pripojil a tam kde boli vodice seknute som meral na ktory vodic faza prichadza. Fazu som nameral na dvoch vodicoch.
Ako je to mozne ??
Dalej som sa tym nezapodieval. Vodice medzi vypinacami isli urcite cez nejake skatulky, lebo vo vypinaci A boli len modre cyky vodice, vo vypinaci B hnede cyky a medzi boli predpokladam ocelove s textilnou izolaciou.
Vodice som nakoniec pomocou kablovej spojky spojil a vo vypinaci B som prehadzoval vodice az pokial obidva schodistaky fungovali spravne.
Schemu som nakreslil len podla toho ako si myslim ze je to zapojene. Netusim ako ide vystupna faza z vypinaca B do lamp a neviem odkial ide do lamp PE a N, ale to nebolo mojou ulohou
Neskor vecer zistil, ze mu nefunguje svetlo na chodbe a schodisti. Ano bol to prepoj medzi existujucimi schodistakmi.
Instalacia je to hodne stara, kedze vodice su izolovane nejakou textiliou (platno) a trubky su z kovoveho materialu (nieco makke ako hlinik ... neviem).
Neostavalo mi nic ine, len droty spojit. Najprv som zistil odkial je privod. Do obidvoch vypinacov prichadzali 3 droty. Z toho plynie, ze niekde je privodna faza (a zdruheho vypinaca ide na lampy). Kedze kabel bol seknuty a ja som nameral fazu vo vypinaci A, tak som ho odpojil.
Tam kde boli vodice preseknute, som si ich odizoloval. Vo vypinaci A som fazu pripojil a tam kde boli vodice seknute som meral na ktory vodic faza prichadza. Fazu som nameral na dvoch vodicoch.
Ako je to mozne ??
Dalej som sa tym nezapodieval. Vodice medzi vypinacami isli urcite cez nejake skatulky, lebo vo vypinaci A boli len modre cyky vodice, vo vypinaci B hnede cyky a medzi boli predpokladam ocelove s textilnou izolaciou.
Vodice som nakoniec pomocou kablovej spojky spojil a vo vypinaci B som prehadzoval vodice az pokial obidva schodistaky fungovali spravne.
Schemu som nakreslil len podla toho ako si myslim ze je to zapojene. Netusim ako ide vystupna faza z vypinaca B do lamp a neviem odkial ide do lamp PE a N, ale to nebolo mojou ulohou
0
Re: dve fazy medzi schodistakmi
Nakreslené to máš dobre . Tá druhá fáza sa tam iba naindukovala od súbežného vodiča.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Meral som to skusackou SN-2, samozrejme nie proti zemi, len cisto fazu. Tak potom je to OK, thx
0
Mna by len zaujimalo s coho vychadzal ze ta trubka je mrtva? vobec si to nemeral isiel na slepo?
Nemyslim to v zlom iba sa pytam
Nemyslim to v zlom iba sa pytam
0
Lebo to sekal pred nim ten trubkostenorubač ,nie elektrikár
1

Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
"dve fazy medzi schodistakmi" .. ty tam ALE nemáš dve fázy... máš len "jednu fázu" po dvoch vodičoch - tretí je "lampový". Meranie dutnavkou nie je relevantné - lebo kapacita vedenia... Musíš zvoliť iný "spôsob" merania..
Na troch vodičoch je to pár kombinácií, ako to zmerať.
Schému si nakreslil - je OK...porozmýšľaj, ako to pomerať - stačila by žiarovka na káblikoch, alebo vadaska..
Na troch vodičoch je to pár kombinácií, ako to zmerať.
Schému si nakreslil - je OK...porozmýšľaj, ako to pomerať - stačila by žiarovka na káblikoch, alebo vadaska..

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Aha ok beriem spat,no tych skor trubosekacov poznam aj ja,ked mi zasekali kabel v kupelni,pytal som sa dotycneho si videl ze tam bola chranicka? on aj hej ale nikto mi nic nepovedal ta som zasekal a isiel dalej,a ja uz som mal pomaly odovzdat byt s hotovou instalaciou,som myslel ze mu dam 2/3 po pyscisku zeby sa prebral takze som musel potiahnut na novo este dobre ze som siel pod sadrokartonovymi konstrukciami

0
Presne tak. Elektriku mu niekto robi zadarmo, tak som ho aspon nechal sekat.
Ale OK je to vyriesene, uzatvaram.
0