Rekonštrukcia rozvádzača
Moderátori: Drakoush, Moderátori
Rekonštrukcia rozvádzača
Dobrý deň,
plánujem dať prerobiť starý RH v rodinnom dome a v rámci vianočného "nič nerobenia" premýšľam ako je najlepšie rozdeliť obvody v dome.
V excely som si vyrobil prehľad a rozdelil obvody, tak aby pri zhodení akéhokoľvek RCD bola domácnosť stále schopná "normálne" fungovať. Vedeli by ste poradiť a zhodnotiť, či je to použitelné? Budem vďačný za akékoľvek podnety.
Nemám to ešte úplne domyslené. Vonkajšok pôjde určite na RCD. Miestnosti sú farebne rozdelené.
EDIT: Opravujem prílohu
plánujem dať prerobiť starý RH v rodinnom dome a v rámci vianočného "nič nerobenia" premýšľam ako je najlepšie rozdeliť obvody v dome.
V excely som si vyrobil prehľad a rozdelil obvody, tak aby pri zhodení akéhokoľvek RCD bola domácnosť stále schopná "normálne" fungovať. Vedeli by ste poradiť a zhodnotiť, či je to použitelné? Budem vďačný za akékoľvek podnety.
Nemám to ešte úplne domyslené. Vonkajšok pôjde určite na RCD. Miestnosti sú farebne rozdelené.
0
Naposledy upravil/-a ja.ma v 23 Dec 2024, 19:01, upravené celkom 1 krát.
Re: Rekonštrukcia rozvádzača
Urcite cez sviatky by som take nic nerobil a este aj v zime ... vsetky tie prve prispevky su v poslednom case drbnute 

1

- Jirka84
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
- Vek: 74
Nejde mi Tvůj obr otevřít - jaká je přípona? Jsi už cca 2 roky registrovaný ,tak čti pravidla...
Pak se možná i vyjádřím k tématu...
https://obo-construct.com/portal/home
Pak se možná i vyjádřím k tématu...
https://obo-construct.com/portal/home
0
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení
Noxové: ...mladí nedělají vždy , co se jim říká...

Určitě bych pračku - voda+elektrika+kovové šasi - (FA5) připojil na FI5 - podle barviček to máš v jedný místnosti. A pokud nechceš na společný RCD, tak na kombo chránič/jistič (FI6) B16A/0,03A.ja.ma napísal: ↑23 Dec 2024, 15:05Dobrý deň,
RH-navrh-01.jpg
Totéž myčka nádobí - tam bych to asi zkombinoval přes 3F RCD celou kuchňskou výbavu (varná deska, trouba, myčka, lednička). Nebo možná ledničku sólo na 1F RCD kombo B16A/0,03A.
Ven určitě buď předřadit 1F RCD kombo nebo 2x 1F RCD kombo B16A/0,03A a B10A/0,03A.
Nevím, jak je to na Slovensku, ale v u nás je RCD na zásuvky určené pro venkovní použití povinný.
0
- taphome
- Stály člen
- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 65
Naozaj rozprávka Maťka a Kubka.
1. "Vonkajšok pôjde určite na RCD" - v SR VŠETKO, alebo....
2. Miestnosti svetlo si rozpíš tak, aby ti nezhasol celý dom pri vypadku jednej fázy.
3. Indukcia 3x1F pripojená na jednej fáze za 1F FI?
4. Chladnička na rovnakom FI ako iné spotrebiče?
1. "Vonkajšok pôjde určite na RCD" - v SR VŠETKO, alebo....
2. Miestnosti svetlo si rozpíš tak, aby ti nezhasol celý dom pri vypadku jednej fázy.
3. Indukcia 3x1F pripojená na jednej fáze za 1F FI?
4. Chladnička na rovnakom FI ako iné spotrebiče?
0
- po4433
- Stály člen
- Dátum registrácie: 24 Júl 2011, 00:00
- Vek: 32
- Kontaktovať používateľa:
Asi bude najlepsie ked si od kazdeho kto ti poradil, vezmes nejake rady a na zaklade nich prekreslis svoju schemu. Ja ti zo skusenosti mozem poradit toto:
1. Chladnicku a mraznicku davam z pravidla na samostatne kombi istic/chranice a to preto aby ich neovplyvnivali uniky alebo skraty v skupine pod jednym RCD.
2. Hodnota RCD chranica bez nadprudovej ochrany by mala byt 1,5 násobok ističa zaním. Matematicky to vychádza 24A cize matematicky by mal stacit aj 25A chránič, ale trápiť ho takto hranicne, je riskantné. Preto dávam do skupiny obvodov rovno 40A.
3. Jednoznacne vsetky RCD typ A! Je to z dovodu unikov na DC. Co mas dnes skoro vsade kde je nejake elektronicke trafo. (Poskytnem super video od OEZ, ktore to krasne popisuje, ked bude zaujem)
4. Neviem aky mas rozpocet, ale cenovo je vyhodnejsie nakupit 4pol chranice (bez nadprudovej) a zanim nasekat 6 isticov. Kombinacia SV a zas. Skupiny si potom rozdelis tak aby v kazdej bol iny SV obvod, ako pisal kolega vyssie, aby ti stale svietila cast domu. Ja to delim do kriza. Cize v skupine kde su zasuvky danej izby, je SV uplne inde. Sice to zvacsi RH ale cenovo je lacnejsi vacsi rozvadzac, nez nakupovat 2polove RCD
4. Dalsi kolega poznamenal spravne, tiez viem ze v SR maju byt vsetky zasuvky pristupne pre laikov pod RCD.
5. Takisto zalezi kde mas privod a odvod k spotrebicom. Potom sa umiestnuje HL vypinac a prepetovka
6. VSETKO ZNACIT
kazdy vodic. To ti potom tebe alebo buducemu ele ulahci opravu, ak nejaka nastane, lebo nieje umenie pozapajat aby to teraz islo
ale aby to bolo opravitelne a prehladnejsie v buducnu
7. V popise mam stranky na rozvadzace, ktore bud prerabam, alebo vyrabam nové. Kludne mi napis, poradim.
1. Chladnicku a mraznicku davam z pravidla na samostatne kombi istic/chranice a to preto aby ich neovplyvnivali uniky alebo skraty v skupine pod jednym RCD.
2. Hodnota RCD chranica bez nadprudovej ochrany by mala byt 1,5 násobok ističa zaním. Matematicky to vychádza 24A cize matematicky by mal stacit aj 25A chránič, ale trápiť ho takto hranicne, je riskantné. Preto dávam do skupiny obvodov rovno 40A.
3. Jednoznacne vsetky RCD typ A! Je to z dovodu unikov na DC. Co mas dnes skoro vsade kde je nejake elektronicke trafo. (Poskytnem super video od OEZ, ktore to krasne popisuje, ked bude zaujem)
4. Neviem aky mas rozpocet, ale cenovo je vyhodnejsie nakupit 4pol chranice (bez nadprudovej) a zanim nasekat 6 isticov. Kombinacia SV a zas. Skupiny si potom rozdelis tak aby v kazdej bol iny SV obvod, ako pisal kolega vyssie, aby ti stale svietila cast domu. Ja to delim do kriza. Cize v skupine kde su zasuvky danej izby, je SV uplne inde. Sice to zvacsi RH ale cenovo je lacnejsi vacsi rozvadzac, nez nakupovat 2polove RCD
4. Dalsi kolega poznamenal spravne, tiez viem ze v SR maju byt vsetky zasuvky pristupne pre laikov pod RCD.
5. Takisto zalezi kde mas privod a odvod k spotrebicom. Potom sa umiestnuje HL vypinac a prepetovka
6. VSETKO ZNACIT

7. V popise mam stranky na rozvadzace, ktore bud prerabam, alebo vyrabam nové. Kludne mi napis, poradim.
2

Rozvadzače Michalovce
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088234500205
IG: https://www.instagram.com/rozvadzace.mi ... _source=qr
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088234500205
IG: https://www.instagram.com/rozvadzace.mi ... _source=qr
- Merak
- Moderator
- Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
- Vek: 45
k tým RCD by som len chcel dodať, že treba si pozrieť, aby bol napäťovo nezávislý a odporúčam už typ A, nie AC
1

život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Na chalupe mam brusku "Home made" s fr. menicom a zhadzuje mi prudovy ... prve co si pozriem ´ ci nieje este s AC ,... palec hore
. Ale to prerabanie teraz medzi sviatkami a v zime rozvadzaca v rodinnom dome je minimalne chore , robil som to a viem co to obnasa ´ vypinanie a zapinanie okruhov ´ pootvarane miestnosti a pod. a hlavne dlho svetlo , teraz o stvrtej uz tma a moze behat s baterkou . Ved mu to doma vysvetlia ´ ked im bude vypinat telku a svetla
.

0
- Merak
- Moderator
naposledy keď som riešil vybavovanie RCD s frekvenčným meničom, tak boli zamenené pracovné vodiče vo vidliciAmaterr napísal: ↑24 Dec 2024, 11:49Na chalupe mam brusku "Home made" s fr. menicom a zhadzuje mi prudovy ... prve co si pozriem ´ ci nieje este s AC ,... palec hore. Ale to prerabanie teraz medzi sviatkami a v zime rozvadzaca v rodinnom dome je minimalne chore , robil som to a viem co to obnasa ´ vypinanie a zapinanie okruhov ´ pootvarane miestnosti a pod. a hlavne dlho svetlo , teraz o stvrtej uz tma a moze behat s baterkou . Ved mu to doma vysvetlia ´ ked im bude vypinat telku a svetla
.
0
To som robil prve 
Ale sa este nevzdam ´ mam este menic a motor , skusim inu zostavu , vazne som zvedavy , ale najprv pozriem co je to zac , tu prudovu ...

Ale sa este nevzdam ´ mam este menic a motor , skusim inu zostavu , vazne som zvedavy , ale najprv pozriem co je to zac , tu prudovu ...
0
Ďakujem za príspevky. Nemám toľko času tráviť na internete ako by som chcel, tak len v skratke:
Chcem objasniť nedorozumenie
Moja pointa bola otvorit debatu na to ako rozdeliť obvody v dome. Ani tu, na svetelektro, som toho na túto tému moc nenašiel.
Marek,
Suhlasím. Pokiaľ viem tak napr. Eaton od začiatku tohto roka predáva už len A. To mam info od ich obchodáka - ako povedal on sám: AC už odzvonilo.
PS: Snáď večer budem mať viac času a detailne si to tu prečítam.
Chcem objasniť nedorozumenie
Rozhodne neplanujem teraz odpájať dom od elektriny... To ma celkom pobavilo

Moja pointa bola otvorit debatu na to ako rozdeliť obvody v dome. Ani tu, na svetelektro, som toho na túto tému moc nenašiel.
Marek,
Suhlasím. Pokiaľ viem tak napr. Eaton od začiatku tohto roka predáva už len A. To mam info od ich obchodáka - ako povedal on sám: AC už odzvonilo.
PS: Snáď večer budem mať viac času a detailne si to tu prečítam.
0
pozrel som si na chalupe ten prudovy , vyzera na ten "AC" , doma urcite A .. skusim ho v lete vymenit , uvidim , co to spravi ´ aj tak je mi to divne ´ v katalogu spominaju ze je pre striedavu zlozku AC a aj jedn.. A.. lenze je tam v ramiku len vlnovka ako len striedava a ... doma co mam tak ma striedavu a pulznu v ramiku ... 

0
- Jirka84
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
- Vek: 74
Snad VÁM všem bude konečně stačit tato malůvka místo věčného dohadování, který RCD co umí či neumí.. 
PS
doporučuji si řádně prohlídnout, případně nastudovat - platí především pro DOMÁCÍ VŠEUMĚLY...
co nemají čas hledat nebo chuť koupit třeba i normu...

PS

co nemají čas hledat nebo chuť koupit třeba i normu...
2

Naposledy upravil/-a Jirka84 v 27 Dec 2024, 21:13, upravené celkom 1 krát.
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...

- Merak
- Moderator
rozdelenie RCD je popísané aj v norme STN 33 2000-5-53
0
Tu nieje ziadne vecne ...
, na fotke je ramik len s vlnovkou ale v katalogu pre ten prudovy .. je pre striedavu aj jednosmernu a co mam doma tam je to logicke ´ v ramiku je vlnka a aj pulzny ... a v katalogu spominane A .. .zasa sme nie az vsetci tak blbi
, Ty domaci vseumelec 

1

- Merak
- Moderator
a o ktorom katalógu stále píšeš?
daj link
bo čo som ja našiel katalóg, tak presne tento je len typ AC, nie typ A
daj link
bo čo som ja našiel katalóg, tak presne tento je len typ AC, nie typ A
0
Preco stale ?
Pisal som iba raz ... otvoril sa mi prvy kde v riadku je aj A . Teda si verim a dufam , ze som ten menic opravil dobre a pri výmene ochrany to pojde , bol som v tom , ze v menici je nejaký zvod .
Ale co mam dosku doma na letovanie ,tak vsetko je tiez na ochrane , akoze ina siet .. tam je znacka jasna a asi som to doteraz neriesil , kedze nic nezhadzovalo , ten 6A je pre oddelovacie trafa . Je to zaujimave sa troska vratit aj do minulosti .. akoze som sa nezivil sekanim tehly a natahovanim kablov .. ked som si pozrel znacky a precital som si pulzujuci ... som si spomenul na ucitela zo strednej co nam tlkol do hlavy , ze je to tepavy prud s dorazom na Ť ..
Ach jaj ´ takto po ranu hned pracovať.

Ale co mam dosku doma na letovanie ,tak vsetko je tiez na ochrane , akoze ina siet .. tam je znacka jasna a asi som to doteraz neriesil , kedze nic nezhadzovalo , ten 6A je pre oddelovacie trafa . Je to zaujimave sa troska vratit aj do minulosti .. akoze som sa nezivil sekanim tehly a natahovanim kablov .. ked som si pozrel znacky a precital som si pulzujuci ... som si spomenul na ucitela zo strednej co nam tlkol do hlavy , ze je to tepavy prud s dorazom na Ť ..

Ach jaj ´ takto po ranu hned pracovať.
0
- Merak
- Moderator
čo sa týka tých špagiet, tých cestovín, toho IDEAL, tak typ A má v popiske za označením ešte písmenko A, typ AC ho nemá, preto ten tvoj je iba s vlnovkou
skôr vidím problém v tom samotnom RCD, že už môže byť starý a vybavuje už pri zníženej hodnote unikajúceho prúdu
skôr vidím problém v tom samotnom RCD, že už môže byť starý a vybavuje už pri zníženej hodnote unikajúceho prúdu
0
Ako vravis , mozno ma tych 10r... ja skor pisem na iPade a ked som klikol na Ideal , objavil sa prvy bez hlavicky a potom uz menu bolo AC a A ..ved to
, aj len ta vlnovka a popise troska viac:)

0
- Merak
- Moderator
ono keď máš ten frekvenčný menič a použiješ RCD typu AC namiesto A, tak skôr sa ti stane že ti ho nebude vybavovať správne, lebo tá jednosmerná zložka z FM posunie hranicu toho RCD vyššie
na konferenciách OEZ nosí taký kufrík, kde sa to dá odskúšať, tak preto asi skôr vadný RCD alebo ako som už vyššie písal, že môžu byť opačne zapojené pracovné vodiče na vstupe FM
na konferenciách OEZ nosí taký kufrík, kde sa to dá odskúšať, tak preto asi skôr vadný RCD alebo ako som už vyššie písal, že môžu byť opačne zapojené pracovné vodiče na vstupe FM
1

-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok