Prosba o kontrolu schémy rozvádzača

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

jv3
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 11 Feb 2025, 17:56

Prosba o kontrolu schémy rozvádzača

Príspevok od používateľa jv3 » 11 Feb 2025, 18:35

Ahojte,

chcel by som poprosiť niekoho o kontrolu zapojenia rozvádzača(hlavne správnosť zapojenia 3F prúdového chrániča) pre moju garáž:
obrázok.png
Máme starý dom, ktorého elektroinštalácia na 100% nesplňuje aktuálne normy a odporúčania no chcel by som začať postupnú rekonštrukciou. Začal by som garážou, ktorú využívam ako dielňu a kde mam momentálne jednu zásuvku.

Ističe som zvolil typu C, keďže pri klimatizácii je to prakticky nevyhnutnosť a taktiež väčšina používaného náradia je indukčná zátaž a hlavne silnejšie zariadenia bez soft startu by mohli "vyhadzovať istič".

Pre 3F zariadenia som zvolil 5 pólovú zásuvku. Je to dnes už štandard? Alebo radšej použiť 4 pólovú? Myslím kvôli praktickosti, keďže zatiaľ všetky 3F spotrebiče čo som používal mali 4 pól. Edit: Dementujem že by som pripojil 4ty pol na N, pripojil by som na PE. No trochu mi nieje jasné v prípade 4 pólovej zásuvky kam sa pripája 4ty pól. Ja by som ho dal na N keďže v prípade zapojenia do hviezdy je to pracovný vodič. No na druhu stranu mi potom chýba PE ochrana a v prípade, že sa dostane prúd na neživú časť zariadenia, tak ten prúdový chránič si to podľa mňa "nevšimne".

Prosím o váš názor. ďakujem.
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 65

Re: Prosba o kontrolu schémy rozvádzača

Príspevok od používateľa taphome » 12 Feb 2025, 20:31

1. Každý, teda aj podružný rozvádzač musí mať svoj centrálny odpínač. Prúdový chránič NEMÁ funkciu odpínača ako takú. Treba tam ešte pred neho pridať komponent.

2. A potom je tu pojem selektivita istiaceho okruhu a tie C sú O.K., len pred nimi to musí byť vzaté taktiež do úvahy.

3. Akým kúzlom chceš zapojiť 4pólovú zásuvku za prúdový chránič?

4. Svetlo v garáži nemáš?
0

Ďuri12
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 10 Máj 2009, 00:00
Vek: 29

Príspevok od používateľa Ďuri12 » 12 Feb 2025, 21:15

1. Ak som to správne pochopil, Merak tvrdí niečo iné. Kto má teda pravdu?
Screenshot 2025-02-12 at 21-07-34 (1) Prerabka 2-izbak • SVETELEKTRO.png
3. Ak nepotrebuje N, aký je problém, keď bude mať zapojené iba fázy a PE?
0

trunek
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Máj 2007, 00:00

Príspevok od používateľa trunek » 12 Feb 2025, 21:53

RCD môžeš použiť aj ako vypínač tak ako to napísal aj Merak.
RCD si dal 25A. Ak máš predistenie 25A he to ok. Samotný RCD neplní funkciu ističa je to doplnková ochrana. Sú aj kombinované ale to si nekreslil. Ak by si mal prívod istený napr 32A to by už bolo zle.
0
učíme sa každý deň. Vidím to sám na sebe - ponuka výroby DPS http://svetelektro.com/Forum/ponukam-vy ... 25071.html

taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 65

Príspevok od používateľa taphome » 13 Feb 2025, 07:33

Ďuri12

1. Treba si prečítať technické podmienky výrobcu prúdvého chrániču....pred dvomi rokmi na školení cez organizáciu ktorú Merák zastupuje bolo jasne povedané niečo iné. Prúdový chránič totiž nie je vhodný na častejšie odpínanie počas prenosu prúdu/výkonu. A ak, tak už radšej kombinovaný chránič, ten má iné stykové plochy kontaktov.

1-1 ???zásuvky prístupné laikom/verejnosti majú byť chránené prúdovým chráničom do akého výkonu???

3. Problém nastane v momente, keď si pripojí predlžovák s "antoníčkom" kde sú aj zásuvky na 230VAC... ale rozhodne nie je problém doplniť jeden 3F istič a urobiť 4 žilovú inštaláciu a označením mimo prúdového chrániču. Opäť je to predsa koncové odberné miesto, nie predĺženie chráneného prívodu.
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 13 Feb 2025, 10:11

TAPHOME:

vieš prosím napísať na ktorom školení a kto to spomínal? či to bol niekto od nás zo Zväzu alebo nejaký konkrétny výrobca komponentov, lebo s týmto som sa stretol tiež, že aj Janko Meravý o tom hovoril na školeniach, len podľa normy STN 33 5000-5-53:2023 sú tie prúdové chrániče vhodné aj ako vypínače (poznámka: prístroj sa neodporúča na časté funkčné spínanie)
ale naozaj treba brať na zreteľ aj inštrukcie výrobcu

podľa STN 33 2000-4-41:2019 sa na RCD dávajú zásuvky do nominálneho prúdu 32A

na RCD možno zapojiť aj 4P 3f zásuvky, ale treba brať na zreteľ, že tam už nie je prítomný N vodič, teda zariadenia ako elektromotory, ktoré potrebujú k fungovaniu len fázy a teda len 3x 400V, nie 3x 230/400V
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

epto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23

Príspevok od používateľa epto » 13 Feb 2025, 13:28

na zasuvkove obvody je pouzity istic s C charakteristikou? Pokial sa tam nebude pripajat motor, nie je vhodnejsi B?
0

jv3
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa jv3 » 13 Feb 2025, 22:49

ďakujem za usmernenia.

Prvotný návrh bol, že celý garážový rozvádzač bude zapojený za 25A istič, ktorý bude umiestnený v hlavnom rozvádzači. Nakoniec som prehodnotil zapojenie a to tak, že rozvádzač bude zapojený na na hlavný istič(B32A) aby bolo možné v prípade potreby pridať 25A istič do rozvádzača(myslím napríklad na nabíjačku elektro-auta... alebo iné výkonné zariadenie, ktoré ma momentálne nenapadá :)

Kvôli zapojeniu priamo na B32 som použil prúdové chrániče s nominálnym prúdom 32A. Pridal som prúdový chránič pre svetelný obvod(niekde som sa dočítal, že je nutné použiť samostatný chránič pre svetelný okruh, aby v som prípade poruchy, na niektorom zo zariadení nemusel svietiť mobilom).

A kedže už nieje 3F prúdový chránič centrálnym vypínacim prvkom pridal som centrálny vypínač QM3.

Keďže pravdepodobnosť použitia 4P 3F zásuvky je vyššia, rozhodol som sa pridať aj túto zásuvku.
obrázok.png
Ešte mám jednu zásadnú otázku a to, či je nevyhnutné do každého podružného rozvádzača priviesť samostatný kábel z hlavného rozvádzača alebo je možné priviesť kábel od iného podružného rozvádzača.
Teda priviesť kábel z hlavného do podružného č.1 v ňom použiť svorkovnicu a znej ťahať kábel ďalej do podružného rozvádzača č.2.
0

jv3
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa jv3 » 13 Feb 2025, 22:51

epto napísal:
13 Feb 2025, 13:28
na zasuvkove obvody je pouzity istic s C charakteristikou? Pokial sa tam nebude pripajat motor, nie je vhodnejsi B?
Veď páve to, že v garáži používam väčšinou zariadenia s motorami. Bežne tam opracuvávam drevo na hrúbkovačke, alebo stolovej píle.
0

epto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23

Príspevok od používateľa epto » 14 Feb 2025, 08:43

No, ked pouzivas zariadenia s motormi tak OK.

Btw, v com to kreslis?
0

jv3
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa jv3 » 14 Feb 2025, 12:50

Kreslím to v QElectroTech... je to zdarma a je super pomocka na dokumentaciu k roznym obvodom. Trochu sa ale treba zorientovat v zozname vsetkych prvkov, ktoré je mozne pouzit v schemach.

EDIT: I ked si myslim, ze skuseny clovek co kresli schemy denne nebude mat problem sa zorientovat pomerne rychlo.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok