Zdravím,
plánujem nechať kompletne prerobiť elektroinštaláciu v trojizbovom byte pri celkovej rekonštrukcii. Momentálne mám hlavný istič 1f B25, ale chcel by som to zmeniť na 3f B20 – to mi príde ako najideálnejšie riešenie. Viem však, že s väčším istením prídu aj vyššie mesačné poplatky:
Porovnanie....................... mesačne............... ročne........ za 10 rokov
3f B16 vs. 1f B25 6,72 € – 3,50 € = 3,22 € 38,64 € 386,40 €
3f B20 vs. 1f B25 8,40 € – 3,50 € = 4,90 € 58,80 € 588,00 €
3f B20 vs. 3f B16 8,40 € – 6,72 € = 1,68 € 20,16 € 201,60 €
Aby som platil čo najmenej, rozmýšľam, či môžem požiadať len o 3f B16. Ako je to potom so selektivitou? Varná doska ide väčšinou na 2 fázy. Máte niekto skúsenosť s B16 v trojizbovom byte? Alebo sa neoplatí špekulovať a rovno ísť do B20?
Byt bude prenajímaný, počítam s bežnými spotrebičmi – práčka, mikrovlnka, rúra, atď.
Mohli by sme to prebrať aj pre ostatných do budúcna. Ďakujem
Novinky od 01.07.2025: Ako správne zvoliť 3-fázový istič do bytu
Moderátori: Drakoush, Moderátori
-
arnoldclassic
- Okoloidúci

- Dátum registrácie: 01 Mar 2022, 20:57
- pablox
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
- Vek: 34
- Kontaktovať používateľa:
Re: Novinky od 01.07.2025: Ako správne zvoliť 3-fázový istič do bytu
V 3-izbovom byte mám na prívode 1f 25A a sme 4 členná rodina, v byte máme všetky dnešné spotrebiče vrátane umývačky, sušičky, varnej dosky, vstavanej rúry atď. (bez plynu) a za 9 rokov sa mi stalo len raz, že som zhodil istič pri súbehu, inak nikdy.
Čo by som určite ale spravil, potiahni si 5 žilový prívod do bytu a osaď rozvádzač s dostatočnou rezervou. Ak by si v budúcnosti potreboval prejsť na 3f, kábel budeš mať a v rozvádzači sa spraví úprava 1f-3f (preto dostatočná rezerva). Ja som potiahol 5x6mm2 + CY 16mm2 ZŽ.
Ako píšem, 3f som doteraz nepotreboval a nepredpokladám, že budem.
Čo by som určite ale spravil, potiahni si 5 žilový prívod do bytu a osaď rozvádzač s dostatočnou rezervou. Ak by si v budúcnosti potreboval prejsť na 3f, kábel budeš mať a v rozvádzači sa spraví úprava 1f-3f (preto dostatočná rezerva). Ja som potiahol 5x6mm2 + CY 16mm2 ZŽ.
Ako píšem, 3f som doteraz nepotreboval a nepredpokladám, že budem.
1
1
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net
73, OM6ANM
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net
73, OM6ANM
-
arnoldclassic
- Okoloidúci

- Dátum registrácie: 01 Mar 2022, 20:57
Ďakujem, niečo z praxe som potreboval, lebo všetci píšu „projektant ti navrhne“, ale väčšinou dajú štandardný projekt pre trojizbový byt s rezervou a vybavené.
Na 95 % je pri dvojizbovom alebo trojizbovom byte nárazová spotreba rovnaká. Jediné, čo mení hlavný istič z B16 na B20, je varná doska a to, aký typ bude použitý, a tiež selektivita ističov, aby nemuseli chodiť na chodbu v prípade výpadku.
Na 95 % je pri dvojizbovom alebo trojizbovom byte nárazová spotreba rovnaká. Jediné, čo mení hlavný istič z B16 na B20, je varná doska a to, aký typ bude použitý, a tiež selektivita ističov, aby nemuseli chodiť na chodbu v prípade výpadku.
0
neuveritelne
20 min pisem a vsetko sa mi stratilo , ked som zacal davat foto , uz sa mi to cele nechce , teda daj tam tri fazy neviem ci tam nepridu tri dievky a budu si chciet fenovat naraz vlasy a naraz caj .:)Ja som to prerabal pred vyse 20 rokmi a zo stupacky som sa dostal sikmo do chodby .Distribucka mi sama ponukla slabsi istic , vraj aby som neplatil vela , pred 20r . som tam mal bakelitak 3x25 A
To bol tak davno , dal som tam 4x4mm a v skrinke som dal mostik pre prudove … a stymi vlasmi nekecam , kolega sa stazoval ´ ze ked su baby v kupelni ´ vsetko sa robi na etapy … istice lietali
´ vraj baby pojdu z domu a bude pokoj 
To bol tak davno , dal som tam 4x4mm a v skrinke som dal mostik pre prudove … a stymi vlasmi nekecam , kolega sa stazoval ´ ze ked su baby v kupelni ´ vsetko sa robi na etapy … istice lietali
0
- boraicho
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
- Vek: 36
- Kontaktovať používateľa:
3x16 stači.
ja nechapém jednej veci, a to ľudom. prečo si myslia že ked daju 16A istič a prekročia 16A tak im ho zhodí? krucipísek nezhodí. na to aby zhodilo istič, musi byť tá hodnota jemne prekročena hodinu tuším, atd dalej, čím viac amper tým rychlejšie ho zhodí. ja použivam na 11kW (2x25A) prietokač, iba 16A istič, a čuduj sa svete nezhadzuje ho to. jasne použiva sa iba sekundy. ale aj pri varení, kto potrebuje pri vareni hodinu vkuse 8kW?
(pred rokom mi kamoš volal, kupoval do bytu indukčnu varnu dosku (myslím že na 2 fázy to bola), a že aku silnu ma kupiť, 5kW alebo 7kW, lebo v obchode mu radili 5kW lebo pri 7kW už by musel meniť ističe v byte , hovorim mu že hovadina, kupuj 7kW a nič nemeň. Dal na mňa a po roku uživania je vysmiaty všetko funguje, nič nezhadzuje.)
ja nechapém jednej veci, a to ľudom. prečo si myslia že ked daju 16A istič a prekročia 16A tak im ho zhodí? krucipísek nezhodí. na to aby zhodilo istič, musi byť tá hodnota jemne prekročena hodinu tuším, atd dalej, čím viac amper tým rychlejšie ho zhodí. ja použivam na 11kW (2x25A) prietokač, iba 16A istič, a čuduj sa svete nezhadzuje ho to. jasne použiva sa iba sekundy. ale aj pri varení, kto potrebuje pri vareni hodinu vkuse 8kW?
(pred rokom mi kamoš volal, kupoval do bytu indukčnu varnu dosku (myslím že na 2 fázy to bola), a že aku silnu ma kupiť, 5kW alebo 7kW, lebo v obchode mu radili 5kW lebo pri 7kW už by musel meniť ističe v byte , hovorim mu že hovadina, kupuj 7kW a nič nemeň. Dal na mňa a po roku uživania je vysmiaty všetko funguje, nič nezhadzuje.)
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
-
pocitujlasku
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
- Vek: 42
Ja som mal kolegu, ktory do bytu premyslal nad 3x 40A isticmi. Tak som sa ho len opytal, ci tam planuje tazit bitcoiny
ze nie, ale boji sa, ze ked sa zapne indukcna, rychlovarna a vysavac, tak mu vyhodi istic.
Ja som mal v dome 3x25A a to mam indukcnu, bezne spotrebice a 12Kw bojler na vodu a kurenie. Za rok nevyrazilo istic ani raz a to casto islo viac veci naraz.
Takze do byt 3x16A az 3x20A uplne staci
Ja som mal v dome 3x25A a to mam indukcnu, bezne spotrebice a 12Kw bojler na vodu a kurenie. Za rok nevyrazilo istic ani raz a to casto islo viac veci naraz.
Takze do byt 3x16A az 3x20A uplne staci
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
- taphome
- Stály člen

- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 65
arnoldklassic: urobil si si peknú tabuľku. Ale ešte si ju doplň o reálnu cenu kWh pre jednotlivé ističe (rezervovaná kapacita) a vynásob si to tvojou poslednou ročnou spotrebou. Potom uvidíš, koľko reálne ušetríš a či vôbec to má zmysel. (hlavne, ak ideš ten byt prenajímať!)
P.S. Prepočet na 10rokov to je strašný alibizmus, nevieš čo tu v tejto pakárni bude za rok.
P.S. Prepočet na 10rokov to je strašný alibizmus, nevieš čo tu v tejto pakárni bude za rok.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 0 Odpovedí
- 2663 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa Jirka84
-