Premiestnenie zasuvky

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

nfko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Nov 2011, 17:09
Vek: 29

Premiestnenie zasuvky

Príspevok od používateľa nfko » 15 Jún 2025, 12:26

Zdravim pani, chcem Vas poprosit ci by ste mi nevedeli poradit ako najlepsie vyriesit napajanie klimatizacie na balkone. Kupil som byt kde to je vyriesene listou s kablom zapojenym do zasuvky. Taketo riesenie sa mi ale nepaci a chcel by som to spravit elegantnejsie. Taktiez tam mam 2 krabicky ktore su nevyuzite. V jednej bol kaoxial zo satelitu kedysi a v druhej 2linky do domaceho kina. Rozmyslam ci ich nezrusim nech to tam nespati. Je pravda, ale ze po stavbach som toho vela nenabehal, tak neviem aky je najlepsi postup. Staci to zahazdat lepidlom/sadrou a na vrch dat finalnu stierku alebo sa to robi inak?
Prílohy
20250615_121140.jpg
20250615_121133.jpg
0
Obrázok
Kto sa veľa pýta , veľa vie. :)
PS: ZOCHOVA ŤA POCHOVÁ :D

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: Premiestnenie zasuvky

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jún 2025, 13:51

- k tej zásuvke na klímu - pokiaľ nemieniš spraviť drážku do panelu a tam schovať kábel tak je škoda sa s tým nejako baviť.
- a tie prázdne krabice ? Odrež z polystyrénu koliečka (natesno) a napchaj ich dnu. Nechaj tak 0,5 cm priestoru na lepidlo to stačí... Veľa lepidla bude zbytočne dlho schnúť, alebo "stečie" - prípadne - do tej trošky lepidla primiešaj za lyžičku/dve sádry (prípadne aj omietkovinu, aby bolo "zrno") a keď to dobre zafilcuješ, ani vrchnú omietku nebudeš potrebovať - teda pokiaľ nejdeš ťahať novú na celú stenu...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 15 Jún 2025, 15:21

dostat take plastove zaslepky, ale neviem, ci na to drzi omietka.
Co sa tyka kabla na klimu, problem je ta lista, ci samotny kabel zo zasuvky. Lebo teoreticky vies dat tu listu prec a dnes su bezne obvodove listy ku podlaham, ktore maju aj drazku na kabel. tak by si len tu bielu listu dal prec a kabel potiahol dole a viedol v tej liste. Alebo sekat do panela, co mi pride zbytocne, ja by som tam dal nejaku skrinku, nech to nie je vidiet.
1
Obrázok 1
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Vek: 59

Príspevok od používateľa Milos66 » 15 Jún 2025, 17:51

Kde zadávateľ spomína panelový byt?
1
Obrázok 1
PC = Foobar2k = S.M.S.L SU-9 PRO = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g + HIFIMAN ARYA Organic.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jún 2025, 19:48

okrem starého "tehlového" mesta je kde iný materiál ako betón/panel :lol:
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Jún 2025, 20:19

Zaujimave , prave vcera som dokoncil sekanie ,dva dni a aj stierkovanie a malovanie , samozrejme panel . Uz ma otravovalo , chodit po celom byte a vsetko vytahovat , pred dovolenkou a odchodom trebars na dedinu . Do skrinky som dolozil 6A istic a natial ku chladnicke este jednu zasuvku , nuz bolo by to unavne vypisovat ako som to vsetko poprerabal. Vsetko navyse mam potiahnute v paneloch , iba jeden kabel do kuchyni zo skrinky 4x4 je v liste cez wecko na strope a premalovane , ani to nieje vidiet , skratim :) , robis to uz na roky , teda , ziadne listy a ani nic podobne a urcite nic do obkladu. Je tam vyhoda , nic nieje na stene zapratane , slusna vrtacka a dost makacky a prachu .. ja mam stierky , teda ziadna sadra , davam Rigips , aj dobre drzi a dobre sa da brusit , aj ked kych stvrdne treba dost casu ´ dve hodinky a drazku mas hotovu a je pravda ´ ze na chalupe je omietka , tam som komplet vsetko uz prerobil , a skusit tu omietku zarobit s Rigipsom , som este neskusal . Vyprobujem :)
0

Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Vek: 59

Príspevok od používateľa Milos66 » 15 Jún 2025, 20:23

mr.dred napísal:
15 Jún 2025, 19:48
okrem starého "tehlového" mesta je kde iný materiál ako betón/panel :lol:
Vo všetkých nových, ktoré sa postavili za posledných cca 20 rokov.
1
Obrázok 1
PC = Foobar2k = S.M.S.L SU-9 PRO = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g + HIFIMAN ARYA Organic.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jún 2025, 20:55

nejdem sa už viac miešať ...
Amaterr napísal - Cit: " teda ziadna sadra , davam Rigips" :roll: :roll: a to je čo?? Gips= sádra...
A v Rigipse sú pridané "inhibítory", aby to rýchlo netvrdlo a bolo to "vláčné"..
A s rigipsom som ani bežnú omietku či stavebné lepidlo tiež neskúsšal - lebo tie pridané látky len spomaľujú vytvrdzovací proces hmoty..
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Jún 2025, 21:04

Este , ze ta tu mame :) , islo mi hlavne o to , poznamenat , ze sa to da brusit …nuz ja by som radsej robil do tehly , ako do list na drevo … dcera sa kupila pred par rokmi domcek pod svajciarskymi alpami , ako si je to na mrtvom bode , tak som sa ponukol , ze nieco tam porobim , tak na dva -tri tyzdne .. skoda , ze je to tak daleko , myslim autom , 1300 km … do lietadla si vela toho nezoberiem .
Prílohy
IMG_0163.jpeg
IMG_0162.jpeg
0
Naposledy upravil/-a Amaterr v 15 Jún 2025, 21:13, upravené celkom 1 krát.

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jún 2025, 21:11

Amaterr napísal:
15 Jún 2025, 21:04
Este , ze ta tu mame
..Keď budeš mať urobené km² omietok rôznych druhov, tak budeš vedieť rozdiel...
Ale nič v zlom.... :agree:
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Jún 2025, 21:16

Kilometre som naozaj nespravil , nejaky moj domcek a moj bytik a nieco u detoch , ked sa tak radi stahuju , instalacie je skor moj konicek ako povolanie , aha bolo tam stvorcove , tak to nie , omietky urcite nie :), pre istotu , aby si ma opet neopravil .
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jún 2025, 21:24

myslel som kilometre² - nie jeden.. :agree:

A len dodám.. ja materiál na "vyrovnanie" stien v podobe sadrokartónu a následných vysprávok rigipsom či sádrových omietok nemusím... som stará škola..tak ma zabite :wink:
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Jún 2025, 21:45

Ved hej , stara skola je pekna vlastnost , ale neviem ako by si nasekal do stropu tolko lampiciek , aby ti neodisiel chrbat a oci , a vobec .. zeny si vedia presadit aj svoje , chces lampicky ? Daj si spravit , nemusel som sekat ja a ani neviem , ci by som to zvladol , ako vravi klasik , je ina doba a robotu si treba ulahcit … :) Ale zasady sa uz davno nenosia . Pred vyse 40r. za moj prvy alebo druhy zlepsovak som si kupil ten luster , vraj prototyp umelca , nuz a moja zasada , ten do kontajnera nepojde , kolko bojov som musel zvladnut , po mne potopa .
Prílohy
IMG_0168.jpeg
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jún 2025, 22:10

Ano máš pravdu.. všetky fičuriny predstáv našich polovičiek a architektov sú za tým sadráčom schované :lol:

Mám barák so stropmi z panelových prekladov.. - určite by som tam nechcel robiť "15 stropných svietidielok" :lol:
Ale aj ten sadroš sa dá na nejakú - teda aspoň na moju predstavu omietnuť napr. "škrabanou/ťahanou omietkou" - určite to nebude vyzerať "tak" umelo, ako brúsená... ale je to vec vkusu... :wink:
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 16 Jún 2025, 06:48

ked ta sused nad tebou vytopi , alebo ti do kuchyni drbne raketa , alebo lietadlo , mas to aj tak za rovnake peniaze .:)
0

nfko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Nov 2011, 17:09
Vek: 29

Príspevok od používateľa nfko » 16 Jún 2025, 09:12

Panel to nieje, je to tehla, dokonca myslím že to je pórobetón, takže by to malo ísť jak do masla. Len otázne je či len premiestniť zásuvku, alebo to zapojiť napriamo do svorkovnice pod omietku. Lišty práve nechcem riešiť keď už "prerábam" tak nech to spravím poriadne.. Máte nejaký fígeľ ako spraviť drážku v rohu? Krabičku by som umiestnil na ostenie vedľa balkónových dverí kde je vlastne vyvedený ten kábel.
0
Obrázok
Kto sa veľa pýta , veľa vie. :)
PS: ZOCHOVA ŤA POCHOVÁ :D

josek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Vek: 72

Príspevok od používateľa josek » 17 Jún 2025, 11:33

Amaterr napísal:
15 Jún 2025, 20:19
a natial ku chladnicke este jednu zasuvku , nuz bolo by to unavne vypisovat ako som to vsetko poprerabal. Vsetko navyse mam potiahnute v paneloch , ... , slusna vrtacka a dost makacky a prachu ..
Amaterr, ako robíš tie drážky a otvory pre vypínače/zásuvky do panela?
Práve sa mi vyskytol ten problém...
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 17 Jún 2025, 15:17

jednoducho . je na to korunka ... fí 68 / fí 72 .... dobrá príklepka a pomalšie otáčky a pevná ruka .
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 17 Jún 2025, 16:02

Ja,ak nechcem narobiť velký bordel v byte kvôli jednej zásuvke do panelu ,tak navŕtam v strede jednu väčšiu dieru a tenšie po obvode tesne vedla seba.
Potom stačí pŕiklepkou špicatym sekáčom vylamovať materiál od krajných dier smerom ku stredu,lebo tam sa lahšie uvolňuje,ako keby som sekal do plneho betónu.
Dredy vie, ako sa vŕtajú diery na odstrel v bani aj časovanie rozbušiek.Od stredu ku krajom...
Ak môzem robiť bordel a prášiť ako beduín,tak narežem diamantovým kotúčom s malým priemerom,aby som sa dostal s rezom čím hlbšié,v mieste hniezda pre zasuvku krížom krážom aspoň 6 cípu hviezdu,a potom tie trojuholniky vylúpem sekáčom.Ak zarežem aj mimo kruhu ,nevadí, lepsie drží sádra.
Do tehly je naozaj jednoduchšie a elegantnejšie vykrúžiť dieru diamantovým vykružovákom aj bez príklepu.
Dá sa kúpiť za par €,alebo požičať v obchodoch zo stavebninami.
Ale jednu dieru do tehly aj ručne,iba majzlíkom a kladivom urobim za 10 minút.
V rohu je použitie kotúča dosť problém .
Velký priemer reže zbytočne hlbokú drážku aj tam kde netreba.
Lepšie je použiť 115ku a isť na doraz až po príruby ,a hlbka drážky na jeden kabel stačí.Zarezať dva rezy nad sebou podla potreby kábla a potom vysekať stred.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Jún 2025, 21:27

nuz ja uz "dovolenkujem" a mam nervy , ci mrazak to prezije, mala Hilti a mensim vrtakom dirky a potom di sikma s vecsim , ja sa nikdy s takou robotou neponahlam , som dal pararelne druhy kabel na jeden istic a z tej istej fazy , ak tak moze byt istic zapnuty stale . Samozrejme , vsetky ostatnne zhodene .
Prílohy
IMG_1494.jpeg
0

Napísať odpoveď