Reverz motora z viac miest

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Feneon
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2014, 10:58

Reverz motora z viac miest

Príspevok od používateľa Feneon » 16 Júl 2025, 19:47

Zdravím. Mám takú logickú hádanku. Potrebujem spúšťať a reverzovať 3f motor z viac miest. Je to pre reťazový dopravník. Samozrejme musí tam byť krížová ochrana, teda nesmú zopnúť oba stykače ak sa súčasne stlačia protichodne tlačidla na ovládačoch. Teda na jednom konci chlapík stlačí "dopredu" a druhý chlapík na druhom konci stlačí "dozadu", obaja súčastne. Je snáď jasné prečo. Viem to urobiť z dvoch miest, ale z troch to také jednoduché nieje a to potrebujem. Takže ak niekoho niečo napadne, budem rád.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: Reverz motora z viac miest

Príspevok od používateľa mr.dred » 16 Júl 2025, 20:34

Logicky mi z toho vyplýva, že ovládanie z viacerých miest musí v prvom rade podliehať podmienkam a dohovoru obsluhy... ja predsa nemôžem "viz major" žiadať od dopravníka aby plynule išiel dopredu, keď na inom konci došlo k nejakej kolízii a treba čo i len cuknúť späť! Môže to byť pre iného obsluhujúceho nebezpečné... Reverz dopravníka podľa mňa môže byť len po celkovom ODSTAVENÍ napríklad aj Havarijným tlačidlom.. ale musia byť o tom nutnom reverze upovedomí všetci zúčastnený pracovníci !... a v určitom predstihu.. Robil som v bani, kde reťazové dopravníky svojim výkonom nemali zľutovania.. pri nesprávnej manipulácii či obsluhe dokázali "divy"..
A čo sa týka ovládania z viac, ako dvoch miest - čo máš v podstate "vyriešené" - ide len zablokovanie ďaľšieho stykača/spúšťača... Najprv musíš dosiahnuť dosiahnuť kľudový stav - čiže nejaký reset - vypnúť motor..
Potom môžeš vzájomne ovplyvňovať cez rozpínacie kontakty príslušného "stykača" blokovanie ostatných obslužných staníc..A v následnosti na to pri každom STOP či havarijnom tlačidle aj zrušiť zadanú funkciu chodu .. Vyzerá to možno zložito, ale logika zapojenia nie je až taká ťažká... treba porozmýšľať kedy čo a ako.. Nedal si podrobné info, tak ani nečakaj priame riešenie... :agree:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Feneon
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Feneon » 16 Júl 2025, 22:01

Nutnosť vypnutia chodu pred prepnutím "naopak" vychádza zo samotného krížového blokovania stykačov. Teda rozopinací kontakt jedného stykača odpája cievku druhého stykača. Dopravník nieje tak veľký, všetci pracovníci na seba vidia. Netreba riešiť či to tak môže alebo nemôže byť. Taka bola požiadavka a to treba splniť. Dá sa to, samozrejme. Každé zapínacie tlačidlo musí mať + dva vypínacie kontakty ktorými budú blokované protichodné tlačidla na ostatných dvoch ovládačoch. Akurát je to krkolomne zapojenie s množstvom vodičov do ovládačov. Chcelo by to niečo elegantnejšie. Poradím si, len musím nájsť vhodné 3polové tlačidla s NO NC NC ...
Pôvodne to mal riešiť automatizér ktorý to mal zakomponovať do už existujúceho PLCčka ktoré riadi ďalšie dopravníky, len po dvoch týždňoch to "odborník" vzdal.
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 16 Júl 2025, 22:08

Dred ma pravdu , tiez som pripajal jeden dopravnik s Lenze , bol tam manual aj auto z enkoderu ´ najprv Stop , potom zmena s reverz na vypustenie produktu a naslene Start so sirenkou a samozrejme obsluha len z dvoch miest , jeden zakrical , odober a a ten co odoberal , musel prepnut a opetovne s vystrahou start
0

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 55
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 16 Júl 2025, 22:27

napriklad:
Naskenovaný obrázek 001.jpg
2
Obrázok 2
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 16 Júl 2025, 23:35

Tak Pudro.
Môžeš ísť na ovládanie s bezkonkurenčne miest- stop tlačidlo spájaš na rad, a start (jeden a druhý smer) paralelne...
0

Feneon
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Feneon » 17 Júl 2025, 20:16

purdo -toto je jasné a jednoduché a dávam like za zrozumitelné nakreslenie. Ale, zase, je tu problém že existuje riziko že budú na dvoch ovladačoch stlačené v ten istý moment protichodné tlačidlá a v tom najhoršiom prípade by iba na moment došlo k zopnutiu oboch stykačov a ku skratu. Nemôžem sa spoliehať že sa to nestane alebo dúfať že jeden zo stykačov bude rýchlejší. Ale ďakujem
0

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 17 Júl 2025, 20:58

Ty vieš vôbec co robis?
Nerozmyslam, len.. keď sa stlacia protichodné tlačidlá, tak to neblokovaný kontakt stykaca? asi hy som tam dal nejake casove,ktoré by urobilo puzu medzi reverzom..
0

purdo
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 17 Júl 2025, 21:04

Feneon napísal:
17 Júl 2025, 20:16
purdo -toto je jasné a jednoduché a dávam like za zrozumitelné nakreslenie. Ale, zase, je tu problém že existuje riziko že budú na dvoch ovladačoch stlačené v ten istý moment protichodné tlačidlá a v tom najhoršiom prípade by iba na moment došlo k zopnutiu oboch stykačov a ku skratu. Nemôžem sa spoliehať že sa to nestane alebo dúfať že jeden zo stykačov bude rýchlejší. Ale ďakujem
... tak tu je vyssi level, kde nic takeho nehrozi:
Naskenovaný obrázek 002.jpg
keby to nestacilo, daju sa doplnit casove rele a pripadne aj akusticka signalizacia pred rozbehom.
2
Obrázok 2

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 17 Júl 2025, 22:15

Daj si to niekomu pospojovať kto sa rozumie do toho. Pudro ti to nakreslil najjasnejšie, a najjednoduchšie, samím tým aj najistejšie ako sa to dá!
Sú aj stykače určené presne na reverziu motora, dva, a ešte aj mechanycky spojené vnútri, ale toto ti úplne stačí.
0

Feneon
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Feneon » 18 Júl 2025, 18:33

Myslím že purdo ako jediný vynaložil skutočnú snahu a dopracoval sa k relevantnému riešeniu. :potlesk: Ďakujem. Je to presne to, k čomu som sa dopracoval aj ja a presne tak to aj zrealizujem.
Chlapci čo radi vypisujú a nečítajú s pochopením by si mali brať príklad.
Keď už tu nikto spomenul špeciálne relé (stykač) na to určené, bol by som rád ak by ste mi predstavili konkrétny typ. Ale prosím nechoďte na mňa s niečim ako Schneider Electric LC2K0610B7. To si dokážem nájsť aj sám. Skôr by ma pre budúcnosť zaujímalo nejaké relé pre reverz motora s doriešenou ovládacou logikou. Ďakujem
0

purdo
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 18 Júl 2025, 18:45

Feneon

Dakujem a som rad ak to pomohlo k vyrieseniu problemu :thumbup:
0

pajky
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 19 Júl 2025, 21:19

Prudo..good, ale nektntroval som to....
Zadavatel.... riešiš dosť stupidnu vec a sam toho na svojej pozícii niesi schopny.
Mal by si mu kúpiť fľašku..
1
Obrázok 1

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Júl 2025, 22:17

Pomerne davno som si zadovazil male PLC Mitsubichi FX .. a ked este fungoval Ulozto.sk aj GX Developer , na Ali.. som si kupil aj kablik a mal velke plany , ze sa budem ucit s GX Developer a zadaval si rozne priklady na zapojenie , co som davno vedel zo Simatiku som aj zabudol ,… ak do buducnosti budes riesit nieco podobne a si mlady :) , zadovas si nieco male , lacnejsie , nejake Logo a trap sa .. ak si myslis , ze sa ti to bude este niekedy hodit .
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 20 Júl 2025, 12:04

https://www.elektronetshop.de/product/s ... gIkBvD_BwE
Ja som sa v demagoch stretol s takymito , jeden druheho mechanicky blokoval
0

Feneon
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Feneon » 20 Júl 2025, 20:06

Ach... je neskutočné ako sa táto stránka zmenila..., ako celá spoločnosť. Každý chce byť najmúdrejší a málo kto dokáže normálne spolupracovať. Úplne sa mi vracajú spomienky na dôvod prečo som to tu opustil. Nomen, že ťa to ešte baví sa tu trápiť. Ale želám pevné nervy a ďakujem. Neviem ako to tu chodí ponovom, ale ak je tu ešte nejaký moderátor, poprosím tému uzamknúť ak je to možné. Vďaka.
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 46

Príspevok od používateľa Merak » 21 Júl 2025, 08:12

Feneon napísal:
17 Júl 2025, 20:16
môžeš pridať ešte mechanickú blokáciu oboch stýkačov, to ti zaručí, že sa ti zopne práve iba jeden alebo ani jeden
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

purdo
Stály člen
Stály člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 21 Júl 2025, 14:06

Z praxe viem, ze pomocne kontakty stykacov spinaju i rozpinaju s predstihom nez silove kontakty. Takze by som mechanicku blokaciu neriesil.
Ten dopravnik asi nebude mat kilometer a po vypnuti sa hned zastavi.
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok