Zapojenie HDO na stykac

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

marioff
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 23 Máj 2015, 22:40

Zapojenie HDO na stykac

Príspevok od používateľa marioff » 10 Aug 2025, 12:09

Ahojte,

potreboval by som pomoc / radu. Na elektromerovom rozvadzaci mam svorky 1 a 2, ktore predpokladam su vystupy z HDO.

Tie mam privedene do domu. Chcel by som detekovat kedy ide VT a NT. Kupil som si stykac OEZ RSI-20. Ten som napojil do svorky A1 fazu, a do svorky A2 vystup z HDO (svorka 1), ktory predpokladam ze je N.

Lenze po pripojeni stykaca fazou na A1 sa napatie objavi na svorke A2 (kde ma byt N), teda ten kabel HDO z elektromeroveho rozvadzaca je cely pod napatim. Ked napatie zo svorky odpojim, tak A1 nie je ohmicky spojena s A2.

Svorky 1 a 2 by mi mali zopnut zariadenie zigbee, ktory mi oznami ze stykac je zopnuty.

Co prosim robim zle, nieco nechapem? Alebo je stykac vadny?

Prosim o nejaku radu / pomoc, ak by bol niekto ochotny minut svoj cas na mna.

Dakujem
stykac1.jpg
stykac2.jpg
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Re: Zapojenie HDO na stykac

Príspevok od používateľa marioff » 11 Aug 2025, 11:55

Pripadne mi aspon poradit ako zapojit stykac, aby sa zapol pri VT (alebo NT)? Pripraja sa na tie svorky 1 a 2 v elektromerovom rozvadzaci? Je tam N, ktore sa pripoji na N pocas NT, resp. VT. Inak je odpojeny?

Dakujem
0

jova
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Júl 2016, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jova » 11 Aug 2025, 21:08

Zjisti si, jakou máš sazbu, podle toho vyhledej příslušné schéma a od toho se odpíchni.
Viz: https://www.google.com/search?client=fi ... 58&bih=726
0

Používateľov profilový obrázok
kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 12 Aug 2025, 07:01

No medzi svorkami A1-A2 je zapojená cievka stykača, takže ohmicky spojené sú. Len rádovo sú to kΩ. To že na svorke A2 je fáza (samozrejme nie tvrdá) je iba vtedy, keď je tarifa VT. Pri NT HDO pošle N, vtedy stykač zopne. Keď chceš niečo spínať pri VT vybral si si nevhodný stykač. Ak chceš niečo spínať iba pri VT, kúp si stykač rady RSI..02.... Ak chceš spínať niečo pri VT a niečo iné pri NT, kúp stykač rady RSI ..11...
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 12 Aug 2025, 11:37

Ja to potrebujem iba ako spinac ineho zariadenia (ktore vie detekovat zopnutie stykaca), ktore mi posle do smart domacnosti (Home assistant) stav zopnutia / rozopnutia stykaca, teda ci je akurat VT alebo NT. Ostastne zariadenia na zaklade stavu budem ovladat cez smart home.

Cize ak to chapem spravne, pri NT (alebo VT) sa spoji svorka na elektromeri s vodicom N (teda presnejsie PEN), a v opacnom stave sa zas svorka odpoji od N, a okruh je teda preruseni?

Dakujem
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa kapor » 12 Aug 2025, 11:45

Pri NT je stykač zopnutý pri VT vypnutý.
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 12 Aug 2025, 11:58

Takze potom mi to nefunguje. Mal som to zapojene skoro cely den, a stykac sa nezopol ani raz. Mam DD6, cize NT by malo byt az 22 hodin denne. Zapojil som ten vystup z elektromeroveho rozvadzaca do jednej svorky cievky, a na druhu svorku odistenu fazu a nic.

Ked pripojim na priamo na N listu, tak stikac funguje.
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 12 Aug 2025, 18:31

Stále mi nie je jasné aký máš elmer,,či a lebo ako už máš zapojený stykač HDO.
Pretože ak máš stykač už pripojený,stačí ti napojiť sa paralelne na jeho cievku a spínať pomocné relátko...
Výstupný kontakt N ,z HDO je plombovaný pod krytom svorkovnice,takže tam sa nedostaneš.
Ten stav VT/NT máš predsa na každom ovládanom spotrebiči,kotol,bojler,kúrenie....
Odpichni sa s najvhodnejšieho vývodu ,čiže ističa....
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Vek: 35

Príspevok od používateľa YellowJacket » 13 Aug 2025, 10:36

marioff napísal:
10 Aug 2025, 12:09
Lenze po pripojeni stykaca fazou na A1 sa napatie objavi na svorke A2 (kde ma byt N), teda ten kabel HDO z elektromeroveho rozvadzaca je cely pod napatim
Presne toto teraz riesim u kamarata - odpalil som takto dve rele, lebo na vstupe bolo 400V miesto 230. A prave preto, lebo na N HDO kontakte nebola zem, ale faza pri zmene tarifu ( aj ked neviem ako je mozne, ze v jednom stave je faza, v druhom zem. Ocakaval by som jeden stav "plavuci"/odpojeny ).
Jedna sa o stary rozvadzac, z cias davnych, minulych. Dostal som echo, ze kedysi sa odpajala faza, nie neutralny vodic. Je to podla vas realna moznost? Nechcem davat dole plombu v elektromeri len kvoli tomu, aby som sa na to pozrel, pretoze to nie je kamaratov rozvadzac, ale jeho starkej ( na ktoru je pripojeny docasne jeho rozvadzac ).
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 13 Aug 2025, 10:52

5ko napísal:
12 Aug 2025, 18:31
Stále mi nie je jasné aký máš elmer,,či a lebo ako už máš zapojený stykač HDO.
Pretože ak máš stykač už pripojený,stačí ti napojiť sa paralelne na jeho cievku a spínať pomocné relátko...
Výstupný kontakt N ,z HDO je plombovaný pod krytom svorkovnice,takže tam sa nedostaneš.
Ten stav VT/NT máš predsa na každom ovládanom spotrebiči,kotol,bojler,kúrenie....
Odpichni sa s najvhodnejšieho vývodu ,čiže ističa....
Mam Hasmu, ktoru som kupil ako hotovu na dvojtarif. Je tam istic B2 a za tym bolo relatko v patici, ale to je uz zaplombovane. Potom mam v neplombovanej casti dve svorky, kde som si zapojil 2 kable 1.5mm2, a dotiahol do domu. A to chcem pripojit na stykac, ktory to pomocou ineho rele posiela bezdrotovo do smart home systemu, a ten by mal riadit podla stavu VT / NT ostatne ovladace.

Lenze ani za cely den sa ziadny s tych kablov co som priviedol dnu z tych svoriek nespoji s N. Takze asi zle zapojenie, neviem.
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 13 Aug 2025, 10:52

YellowJacket napísal:
13 Aug 2025, 10:36
marioff napísal:
10 Aug 2025, 12:09
Lenze po pripojeni stykaca fazou na A1 sa napatie objavi na svorke A2 (kde ma byt N), teda ten kabel HDO z elektromeroveho rozvadzaca je cely pod napatim
Presne toto teraz riesim u kamarata - odpalil som takto dve rele, lebo na vstupe bolo 400V miesto 230. A prave preto, lebo na N HDO kontakte nebola zem, ale faza pri zmene tarifu ( aj ked neviem ako je mozne, ze v jednom stave je faza, v druhom zem. Ocakaval by som jeden stav "plavuci"/odpojeny ).
Jedna sa o stary rozvadzac, z cias davnych, minulych. Dostal som echo, ze kedysi sa odpajala faza, nie neutralny vodic. Je to podla vas realna moznost? Nechcem davat dole plombu v elektromeri len kvoli tomu, aby som sa na to pozrel, pretoze to nie je kamaratov rozvadzac, ale jeho starkej ( na ktoru je pripojeny docasne jeho rozvadzac ).
Ano, moze tam byt aj faza, videl som to v starej bytovke zo starsim rozvadzacom.
0

5ko
Power user
Power user

Príspevok od používateľa 5ko » 13 Aug 2025, 12:19

Podstatná otázka : si elektrikár alebo IT?
1
Obrázok 1
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa kapor » 13 Aug 2025, 14:26

Toto je triviálna záležitosť a človek aspoň trochu znalý by sem takúto tému nezavesil.
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 13 Aug 2025, 14:54

Sledujem tu to chvíľu... ale na základné zmeranie - čo/kam by mi stačila asi aj stará vadaska (alebo aj tá staršia bakelitová) Či? ..už veda a zapojenia sú v nejakom rozpore ? ... :lol:
Prílohy
obrázok_2025-08-13_144939071.png
obrázok_2025-08-13_144939071.png (58.68 KiB) 2923 zobrazení
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 13 Aug 2025, 16:03

Sa priznam , nuz kukam ako puk :) , a IT-ckar urcite nie , prisli kolegovia pre radu a za pet minut vsetko pochopili , samozrejme zaklady uz mali , s tou vadaskou to nie je az tak “ruzove” , ak stym nevie na novych chranicov robit , … doniesol som si do Svajcu dve uplne nove , ze ich tam potom necham , ked som zatkovi predviedol ako sa stym da zhodit prudovy , uplne onemel a chcem podotknut , ze vzdelanie na to ma .. mozno raz bude zabezpecovat tunel aj kusok od nas , ale ja sa toho urcite nedockam .
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 13 Aug 2025, 17:03

5ko napísal:
13 Aug 2025, 12:19
Podstatná otázka : si elektrikár alebo IT?
Ak myslis mna, tak ano, som vyuceny elektrikar, ale nezivim sa tym. Teraz naposledy som napriklad robil komplet 3 izb byt a rodinny dom a pri revizii ani jedna jedina vytka, tak blby zas nie som. Ale nemozem vediet vsetko, nikto nevie vsetko.
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 13 Aug 2025, 17:07

kapor napísal:
13 Aug 2025, 14:26
Toto je triviálna záležitosť a človek aspoň trochu znalý by sem takúto tému nezavesil.
Tak potom je zvlastne, ze tak trivialna zalezitost a poradil si teoreticky asi jediny. Kazdopadne je problem pod plombou v elektromerovej skriny, a to som nemal ako vediet. Ten problem urobil profi ELEKTRIKAR (co ma byt aspon trochu znaly) ktory sa tym zivi. Takze tolko k tomu, ked sa uz ideme urazat.
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 13 Aug 2025, 17:15

Jasne , len ci ten profi ti vymenil , resp dal novu plombu .
Ale doba sa meni , tiez som volakedy potreboval nieco na plombovanej casti a musel som cakat mesiace a urychlil som to s flaskou a to uz nepoviem , ze si odo mna vyzobral kombinacky , vraj take velke a paradne este nevidel. :)
0

marioff
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa marioff » 13 Aug 2025, 17:18

Ano, to bol clovek z distribucky, ktory ma pripajal.
0

5ko
Power user
Power user

Príspevok od používateľa 5ko » 13 Aug 2025, 18:09

V mojej otazke nebola žiadna urážka,iba reakcia,na doposial prečítané,takže následné reakcie boli iba možno trochu ,,doplňujúce,, .Nikto nemôže vedieť všetko, ale z formulácií tvojich otázok a odpovedí nevyznievalo jasne, aké máš znalosti z oboru.
Často sa tu stretávame s týmto problémom,takže je ťažko radiť ,ak nevieme ,či sa jedná o elektrikára,ktorý sa len nevie spravne vyjadriť,alebo obkladač,ktorý niečo od kamošov pochytil ../a niekedy vie viac ako ten s papierom/

Tiež sa neživím montážou elektro ,ale aby som zapojil jeden ,dva drôty do rozvodu s obvodmi ovládanymi cez HDO to nepotrebujem.Veď nie je zaplombovaný aj druhý koniec drôtu,ktorý ide zo stykača.Preto som ti navrhol to paralelné pripojenie priamo na spotrebič.Na zistenie času prepnutia tarifov stací pripojiť obyčajnú žiarovku,alebo bzučiaķ na upozornenie,a potom už vysleduješ,kam môžeš tvoj ,,vysielač,, pripojiť.
Ale ak dobre chapem,tak tebe elektrikar vymenil elmer za dvojtarif,vyviedol ti nejaké dva drôty na svorky a zabudol ti vysvetliť čo je čo.
Pre elektrikara je to brnkačka na pol hodinu, ak máš tužku a papier,stačilo nakresliť aspoň približne ako je to tam pozapájané a dokázali by sme rýchlejšie pochopiť o čo ide a poradiť.
Alebo aspoň označiť schemu ,ktorá zodpovedá tomu čo ti postol Jova.
Ak som dobre pochopil(pretože sa informácie zapľňanim temy stracajú a zamotávajú),tak problém je v tom,že možno máš HDO výstup Fázu a nie Nulák.

Volakedy sa ovladalacezHDO fáza,
Teraz sa ovlada Nulak.
Pomocné relatko je napájané z L1 cez 2 A istič a jeho druhý koniec je k Nuláku spínaný cez kontakt HDO v elmeri .Je teda logické,že na A2 relatka je fáza,ale nič sa nedeje,až dokial tam neprivedieš N a vtedy relé zopne.

Ak teda HDO zopne a na svorke A2 sa objaví faza,(L1) cez cievku,je logické,že ak na A2 privedieš(v mylnej domienke ) fazu L2,(namiesto nulaku),tak sa na cievke objaví 400V a ta zhorí,prip.vyhodí istič.
Ak treba,nakreslím ti to .
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok