Klíma topí, svetla blikajú , problem

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Vek: 36
Kontaktovať používateľa:

Klíma topí, svetla blikajú , problem

Príspevok od používateľa boraicho » 06 Sep 2025, 23:40

zdar.
Nemá niekto skúsenosť? Mám nasledujuci problem.
Mám chatu , kde v podstate bývam. je to iba jedna miestnosť 5x10m
vnutri mám 3kusov LED svetla, 30€ kus, nejake samsungy. chcel som lepšie svetla a som spokojný.
pred mesiacom som namontoval klímu 5kW AUX Q-Smart kôli kúreniu.
PROBLEM: ked začne klima kúriť svetla začnu mihotať, ked pridam na výkone, začnu silno mihotať až je to veľmi obťažujuce. A čo bude robiť ked to pojde na plný výkon v zime, si ani zatiaľ neviem predstaviť.

celá chata je pripojená na offgrid FVE, 6kW menič. rozmýšľam čo s tým? stretol sa s tým niekto? je možné to nejak vyriešiť?
(mam a viem namontovať prudove rele, ak začne klima kuriť tak rele zopne stykač ktorý prehodí svetla na verejnu sieť, ale.... to by som nechcel.)
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 46

Re: Klíma topí, svetla blikajú , problem

Príspevok od používateľa Merak » 07 Sep 2025, 00:47

akým spôsobom klíma kúri?
má výhrevné teleso na vyhrievanie alebo kúri kompresorom, teda reverzným chladením?
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 07 Sep 2025, 01:30

Zapnem starú rakúsku teplovzdušnú pištol - 2800W (hocikde) a tiež pri určitom "regulovanom" výkone mi poblikávajú všetky LED svetlá v dome a "nepravidelne" (na klasických žiarovkách to nevidno!)!! ..." Že by bola závada na PE "? od neďalekého trafa distribučky.. ale s iným zariadením problém nie je ... aj fázové napätia sedia ... aj "nulák" je OK! (meral mi to revízák) ... ale tá teplovzduška je niečim zvláštna... pritom je tam len bežný triakový regulátor... :rolleyes:
Tiež mám AUX "jednu" klímu - síce nie Q-smart ale ani pri kúrení nie je problém... vo vnútornej jednotke nejaký ohrev nie je , čiže ide zrejme na reverz - neskúmal som .. a medzi chladením a kúrením má podľa papierov len minimálny rozdiel v spotrebe...
... ťažko určiť diagnózu... generátor v elektrárni je neskutočne "tvrdý" zdroj oproti nejakému miestnemu meniču z FV... skús sa napojiť priamo na sieť - či to bude robiť....
Alebo si na samotné osvetlenie daj ešte druhý menič ...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Vek: 55
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 07 Sep 2025, 05:35

Merak to uz naznacil otazkou. Klima bude kurit urcite reverzne a indukcna zataz na vystupe "mekeho striedaca" urobi zaruceny bordel v sieti.
Navyse sa LED ziarovky vyrabaju so zdrojom, ktory ma za usmernovacom elyt s kapacitou "tak akurat" a ziadny filter, tak ich rozhodi aj fazova regulacia v tvrdej sieti.
Mozno by pomohla kompenzacia ucinnika.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 07 Sep 2025, 07:40

Najprv musíš merať napetie vo všetkých podmienkách. Možno sú niektoré spoje vo vedení zlé. Ale Led svetlá sú určite na hovno.
0

passion
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 11 Jún 2009, 00:00

Príspevok od používateľa passion » 07 Sep 2025, 08:45

Robí to striedač v ostrove a len čiastočný výkon tepelka. Mám to podobne, akurát s iným plynulo regulovaným spotrebičom. Práveže keď v zmine pôjde naplno, svetla prestanú mihotať - plný odber na fáze. Pravdepodobne s tým neurobíš nič. Možno zásah do svetla a zvýšiť hodnotu filtračného kondenzátora.
0

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 07 Sep 2025, 10:34

Merak napísal:
07 Sep 2025, 00:47
akým spôsobom klíma kúri?
má výhrevné teleso na vyhrievanie alebo kúri kompresorom, teda reverzným chladením?
Určite kompresorom :D
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 07 Sep 2025, 23:37

Rozobral som svetlo a na výstupe je 150uF/80V , pripojil som 470uF , trošičku zmiernilo, + dalsich 470uF, zase trošičku zmiernilo, takže tuto cesta nevedie, a blikaju všetky svetla v budove.
zaujímave je že to robi iba ked klima kuri, a aj to nie vždy, až niekedy ked začne zoslabovať výkon, ked dosahuje požadovanu teplotu, a pri chladeni to nebilka vobec.
na výstupe čiže priamo na LED je zvlnenie, ale to zvlnenie tam je aj ked je svetlo prepnute na verejnú sieť uplne rovnake. vid fotku.
jedine rozdiel je že sa nehýbe amplituda, ale celá vlnovka sa trasie. (vidno na fotke take dvojite čiary) takže musim hľadať, riešenie na strane 230V.
sinus na meniči vyzerá byť pekný bez rušenia

napada ma, že pred každe svetlo dám usmernovač s kapacitou xxxuF/350V. žeby nebolo napajanie z 230V ale z usmerneneho 230V . čo myslite?
Prílohy
1757280560544.jpg
1757280560550.jpg
0
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

passion
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 11 Jún 2009, 00:00

Príspevok od používateľa passion » 07 Sep 2025, 23:54

Zvýšenie fiiltrácie som myslel na vstupe LED zdroja, nie výstupe. Teda neviem aký tam máš zdroj, ale predpokladal som z 230V usmernenie, filtrácia a následný prúdový impulzák.
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 08 Sep 2025, 08:17

to boraicho:
LED svetlá majú dosť širokú škálu napájacieho napätia, tak z nejakého kolísania to asi nebude. Skúsil by som pred svietidlo zaradiť nejaký filter, niečo ako na obrázku. Ale tiež je to výstrel naslepo. Ak by fungovalo to tvoje riešenie s usmernením 230, dal by som do filtra kondíky na 400V.
filter.png
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok