Smart žiarovka sa opakovane kazí na rovnakom mieste

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Re: Smart žiarovka sa opakovane kazí na rovnakom mieste

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 24 Sep 2025, 13:21

Jirka84: nech je akokolvek, stale je tu jeden zasadny problem. Odchadza iba jedna ziarovka. Aby by bol problem s napatim v sieti, tak to by postupne odchadzali vsetky, kedze su napajane z jedneho miesta.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Používateľov profilový obrázok
laci
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Nov 2008, 00:00

Príspevok od používateľa laci » 24 Sep 2025, 14:05

Keď som mal žiarovku vymontovanú, bolo cítiť vzduch vychádzajúc z otvoru v sadroše pre žiarovku.

A ked vymontujes aj ostatne, aj tam citit vzduch, tak isto stejnako ?
0

Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Vek: 74

Príspevok od používateľa Jirka84 » 24 Sep 2025, 14:36

pocitujlasku, beru na vědomí napětí. Dosah wifi = nezajímá = cca 15m.
Než jsem reagoval, snažil jsem si prostudovat TD i původ výroby, stejně tak prostředí i teplotu, napětí jak popsals, - obyč. ledky nad linkou se jednou rozblikaly, po zařazení jediné klasické žárovky byl klid...
hledám v paměti, ale vrtá mi hlavou koupelna...
= umístění, prostor na sádrošem, větrání - průvan, připojení "někde" od neznámo jaké svorkovnice(zkus pomocí zrcátka do otvoru zjistit je-li acidur nebo čokoláda či wago a případně pod ní odvrtat prostor na kontrolu spojů) - umístění této konkrétní kde? nad vanou či umyvadlem, u dveří?
Setkal jsem se i s tím vadným R uvnitř pouzdra díky netěsnosti plastové baňky, které by pak bylo horkotěžko IP20 jako samotná patice - není náhodou lehce opálená nedokonalým spojem?
0
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení

Noxové: ...mladí nedělají vždy , co se jim říká... :rock:

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 24 Sep 2025, 14:47

Ja by som to zvýšenému napätiu moc nepripisoval...

Čo tak skúsiť rovnakú žiarovku, ale od iného výrobcu ? Čo keď ide o nejakú "nepodarenú" sériu... Skúšal si ich "vyčenčovať" ? Novú dať na inú pozíciu a starú prehodiť do toho svietidla?

Raz som dostal 10 ks (pakel) E27 8W LED žiaroviek - Philips... V priebehu 2 rokov pošli všetky (v "sopúchu" nad šporheltom - ako že digestor - a to sú tam iné extrémy !!) - reklamovať nebolo prečo, bol to podarúnok a ani bloček som nemal .
Predtým tam bola nejaká úsporka (dvojtrubka) asi 8 rokov - vymenená kvôli už slabej svietivosti (taká bola zadr_baná) a dlho sa "rozsvecovala" do plna :lol: :lol:
Teraz je tam už 4.rok nejaká akciovka od V-Tec... :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

hal_sk
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 25 Júl 2009, 00:00

Príspevok od používateľa hal_sk » 24 Sep 2025, 18:42

Ďakujem všetkým za nápady. Medzitým mi odišla ďalšia žiarovka v kúpeľni, ale na inej pozícii. Ešte mám v zásobe 2 náhradné žiarovky. Keď miniem aj tie, zvážim prechod na iného výrobcu, aj keď som sa tomu chcel vyhnúť, lebo mám domáci server v ktorom mi beží program na ovládanie týchto Shelly zariadení v celej domácnosti, takže by som to asi musel prerobiť aby to spolupracovalo aj s iným zariadením.
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 25 Sep 2025, 19:22

Ak máš na tej vetve zapojených viac rovnakých žiaroviek,nemohol by si ich prerobiť na spoločné ovladanie tak,ze by prijimácí modul bol mimo vlhkého prostredia a spinal by iba obyčajné žiarovky vo vlhkom prostredí?
Načo máš x žiaroviek v rovnakej miestnosti každú ovládanú zvlášť cez aplikáciu? Stojí ti to za tie komplikácie?
Jednoduchšie je vziať do ruky mobil,naťukať do aplikácie,,túto žiarovku chcem zapnúť ,, ako lakťom ťuknúťdo obyčajného sprostého vypínača a vybavené.
3
Obrázok 3
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

hal_sk
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa hal_sk » 25 Sep 2025, 20:26

5ko napísal:
25 Sep 2025, 19:22
Ak máš na tej vetve zapojených viac rovnakých žiaroviek,nemohol by si ich prerobiť na spoločné ovladanie tak,ze by prijimácí modul bol mimo vlhkého prostredia a spinal by iba obyčajné žiarovky vo vlhkom prostredí?
Načo máš x žiaroviek v rovnakej miestnosti každú ovládanú zvlášť cez aplikáciu? Stojí ti to za tie komplikácie?
Jednoduchšie je vziať do ruky mobil,naťukať do aplikácie,,túto žiarovku chcem zapnúť ,, ako lakťom ťuknúťdo obyčajného sprostého vypínača a vybavené.
Vo vypínači je wifi relé, ktoré pošle stav vypínača do servera a ten následne zapne / vypne vybrané žiarovky a nastavý im farbu a intenzitu svietenia podľa toho koľko je hodín.
Shelly predáva aj samostatný modul na ovládanie svetiel bez samotného svetla, ale ten je na LED pásiky. A ja mám kruhové otvory v strope - nevhodné pre LED pásiky.
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 26 Sep 2025, 05:21

Hm, a ak je svetlo vypnuté, a ja sa napríklad veľmi ponáhľam na hajzel, asi tam budem sedieť v tme, ohľadom že nestihnem ťukať po tel...?
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 26 Sep 2025, 08:35

Tiez som bol nadsenec smart rieseni a nakoniec to dopadlo tak, ze zaklad mam klasiku, vypinace+led svetla a smart su ako doplnok, napr. osvetlenie schodov, obrazov, nocne svetlo, aby som nemusel zapinat v noci velke svetlo, ked idem na zachod, teplomery... proste ked by to padlo, stale viem fungovat normalne.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

hal_sk
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa hal_sk » 26 Sep 2025, 09:49

Ilija napísal:
26 Sep 2025, 05:21
Hm, a ak je svetlo vypnuté, a ja sa napríklad veľmi ponáhľam na hajzel, asi tam budem sedieť v tme, ohľadom že nestihnem ťukať po tel...?
Nerozumiem otázke. Ale vysvetlím, ako by fungoval hajzeľ:
Wifi relé modul je umiestnený v krabičke za klasickým vypínačom a je zapojený takto:

Obrázok

Modul je nastavený tak (režim sa dá zmeniť), že necháva smart žiarovku stále pod prúdom (aby bola stále pripojená wifi) a sníma sa zmena stavov klasického vypínača.

Zapnutie svetla by následne prebehlo takto:
  1. Prepnem klasický vypínač do polohy zapnutý
  2. Wifi relé modul pošle signál na server o tom, že sa vypínač prepol do zapnutej polohy
  3. Server vyhodnotí signál a pošle signál žiarovke, aby sa zapla (žiarovka je stále pod prúdom, aj keď nemusí svietiť)
Ja cez mobil nič nezapínam, ani nemám nainštalovanú apku zatiaľ.
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 26 Sep 2025, 10:57

Veď hej,da sa aj ľavou rukou škrabať na pravom uchu,ale načo je to dobré komplikovať si život.
Keď ti padne server,všetko ti vypadne a kým prídeš na to čo to spôsobuje,rozoberieš polovicu inštalácie , môžeš šťukať vypinačom donemoty , ajtak budeš potme lebo žiarovka sa nezapne.
1
Obrázok 1
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Sep 2025, 11:18

Ono to funguje trochu ináč... shely je doplnková funkcia pre fičuriny... Miestny vypínač je vždy prístupný ovládaniu k záklanej funkcii.
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 26 Sep 2025, 12:24

Ako uz tu bolo spomenute , nie je nad loket , ked su ruky plne … Tiez som mal s mobilom ale vratil som to Alze , otravovalo ma to , ale stakymto ovladacom je to pohodlne , zapnem vypinacom a potom co potrebujem . Boli problemy na pultoch, odchadzali svietidla a doporucili znizit napetie , dali sme tam toroidy , autotrafo ma vystup 170VAC a tusim prud okolo 4A , niekto spocital ze lampicky su naozaj drahe , problematicka vymena a znizenim napetia sa vela na svietivosti nestratilo … ale doma je to urcite zbytocne , aj ked Ledkam by to pomohlo.
Prílohy
IMG_0198.jpeg
0

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 26 Sep 2025, 13:03

Kým si nedopadol ako jeden údržbár u nás - doma si prerobil elektriku a po dokončení stien (omietky) zistil, že si zabudol na svetlá osadiť vypínače. Rozumej - z rozvádzača natiahol kábel ROVNO k svetlu, bez medzizastávky k vypínaču. A tak si zapína svetlá v dome v každej izbe diaľkovým (do objímky ide trvalé napájanie a má tam diaľkovo ovládanú žiarovku) :D
0
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

73, OM6ANM

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Sep 2025, 13:45

Tiež mám pár takých RF diaľkáčov doma použitých. Vypínač na stene, alebo pri spotrebiči je ale vždy "master"!
U tých diaľkáčov - teda aspoň tie moje z čajny majú nevýhodu/výhodu v tom, že po pripojení na sieť sa aktivuje a zostane zapnutý... (pri viac kanáloch sa aktivuje ten prvý "A" - po ďaľšom výpadku (vypnutí zapnutí "B" ..."C"... prípadne až A+B+C+....).. Výhoda je v tom, že "vypínačom" si vieš základný "mód" svietenia navoliť aj bez DO, akurát si poblikáš jak na didžine... Ale nevýhoda v tom, že po prvom pripojení "fázy" sa vždy niečo rozvieti... Odídeš na dva týždne na dofču, zabudneš vypnúť ten "master" a bude napr. 10 dní svietiť svetlo v obývačke - do ďaľšieho výpadku energie od SSE - kedy sa to posunie.... Ale zase to môže mať aj "odstrašujúci" efekt pre kmínôf, ktorý si môžu myslieť, že keď sa tam svieti - tak niekto je doma! :lol: Pamätám nejaké zapojenie v amáre, ktoré v podstate takýto stav simulovalo.... postupne sa rozsvedcovali a zhasínali svetlá v baráku, aby si kmín myslel že tam niekto je.. a neuskutočnil svoj nekalý čin :lol: :lol:
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok