Príspevok
od používateľa taphome » 02 Okt 2025, 07:21
Victorio: výťah O.K. opäť treba poznať aj mechaniku, aby sa k nej dala našiť elektronika
1. preto som sa zastavil nad slovami podlaha a plošina, to sú dva rôzne pohyby
2. pre výťah je to rovnaká schéma, len je tam viac bezpečnostných prvkov, pokiaľ je to pevne namontovaný kolajnicový pojazd
Ja mám tiež niečo zbastlené. A to podlahovú plošinu, ktorá sa presúva šikminou cez 9 schodov. Potreboval som dočasnú plošinu pre invalidný vozík a keď som videl cenu za výrobok na mieru, tak ma skoro mrdlo.
Zobral som ozubené hrebene ktoré sa používajú na posuvných bránach a vytvoril som pojazd dvojitý (hrebeň hore aj dole) a to na každej strane. Motor pre posuvné brány má v sebe už kompletnú elektroniku a sú systémy do 600kg. Je tam šnekový prevod, brzda. A pre vlastné bezpečie a pohodlie som použil DC motor. Tým pádom minimálne jedna jazda je zálohovaný akumulátorom.
Rám je hliník, prifil pre fotovoltiku. Pevný, ale odlahčený na manipuláciu. Motor je z vrchu plošiny a prívod 230VAC je tak isto z vrchu mimo mechanické časti. a.t.ď.
Samozrejme drahšie riešenie ako si z odpadu zbastliť rám, starý motor a spoliehať sa, že tie stykač sú O.K.
Už som zavrel firmu a som v dôchodku, ale okrem par.24, A/B/do 10kV som mal platný par. na zdvíhacie plošiny, invalidné plošiny a brány nad rozmer XXX. Takže som toho aj zo strany nehôd a úrazov videl dosť. Preto som opatrný a bránim sa takýmto partizánskym prácam.
P.S. a áno, mám to pripojené na vlastnej domácej automatizácii pre dvojitú kontrolu a bezpečnosť.