čínske diaľkové ovládanie žeriava

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Re: čínske diaľkové ovládanie žeriava

Príspevok od používateľa Victorio » 01 Okt 2025, 23:27

ok, tu učňovku si musim dorobiť 😁

ale vazne mna tieto veci takisto zaujimaju lebo by som chcel spravit vytah na podkrovie, ale tie urob si sam riesenia na nete vyzeraju naozaj nebezpecne, ziadna ochrana vstupu, kabina atd, co je koledovanie si o uraz.
zavesit plosinu s clovekom celkom vaha min.150kg az 200kg na lano supermarketoveho navijaku je odvaha.
aj ked stitok hovori ze nosnosť 1000kg, ak si dobre pamatam lana sa dimenzovali na 10nasobok ?
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 65

Príspevok od používateľa taphome » 02 Okt 2025, 07:21

Victorio: výťah O.K. opäť treba poznať aj mechaniku, aby sa k nej dala našiť elektronika

1. preto som sa zastavil nad slovami podlaha a plošina, to sú dva rôzne pohyby
2. pre výťah je to rovnaká schéma, len je tam viac bezpečnostných prvkov, pokiaľ je to pevne namontovaný kolajnicový pojazd

Ja mám tiež niečo zbastlené. A to podlahovú plošinu, ktorá sa presúva šikminou cez 9 schodov. Potreboval som dočasnú plošinu pre invalidný vozík a keď som videl cenu za výrobok na mieru, tak ma skoro mrdlo.

Zobral som ozubené hrebene ktoré sa používajú na posuvných bránach a vytvoril som pojazd dvojitý (hrebeň hore aj dole) a to na každej strane. Motor pre posuvné brány má v sebe už kompletnú elektroniku a sú systémy do 600kg. Je tam šnekový prevod, brzda. A pre vlastné bezpečie a pohodlie som použil DC motor. Tým pádom minimálne jedna jazda je zálohovaný akumulátorom.

Rám je hliník, prifil pre fotovoltiku. Pevný, ale odlahčený na manipuláciu. Motor je z vrchu plošiny a prívod 230VAC je tak isto z vrchu mimo mechanické časti. a.t.ď.

Samozrejme drahšie riešenie ako si z odpadu zbastliť rám, starý motor a spoliehať sa, že tie stykač sú O.K.

Už som zavrel firmu a som v dôchodku, ale okrem par.24, A/B/do 10kV som mal platný par. na zdvíhacie plošiny, invalidné plošiny a brány nad rozmer XXX. Takže som toho aj zo strany nehôd a úrazov videl dosť. Preto som opatrný a bránim sa takýmto partizánskym prácam.

P.S. a áno, mám to pripojené na vlastnej domácej automatizácii pre dvojitú kontrolu a bezpečnosť.
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 02 Okt 2025, 08:15

taphome, to s tym pohonom pre branu ma zaujalo, pred par dnami som riesil ako vynosit par vriec 25kg na povalu po sikmych strmych schodoch ze si tam taky "schodolez" vyrobim,
a presne som uvazoval aj o pohone pre branu, takze ako vidim da sa to.
a druhy variant, mam doma demontovany stolickovy vytah komplet kreslo, hrebene, ma to bateriu, aj komplet elektroniku, dialkove , len to nejak vymyslieť mechanicky, bud ako plosinu ktora pojde po kolajnici na schodoch,
ale uvazoval som co tak pouzit taky pohon na vytah, kde motor by pohanal bubon s lanom pre kabinu , otazka je ci by to utiahol po sikmej ploche kreslo unesie urcite viac ako 100kg.
ale nechcem uz provokovat bezpečnostné veci....
0

Používateľov profilový obrázok
taphome
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
Vek: 65

Príspevok od používateľa taphome » 02 Okt 2025, 09:49

Ja som vychádzal aj zo sedačky na schody. Tá má inú šírku pojazdu a aj stabilitu a zaťaženie.
Ale stoličkové systémy sú na 120kg a viac živej váhy, takže dimenzovanie je X5 až X10. Toho by som sa nebál.

Motor na bránu s prevodom, brzdou, elektronikou pre fotobunky a diaľkovým ovládaním je hotová vec a za nie veľké peniaze. Len pojazd si treba upraviť na vlastné potreby.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok