Chybná auto nabíjačka?
Moderátori: mirosne, Moderátori
Re: Chybná auto nabíjačka?
"Plashack" podle fotky máš tzv.mokrou baterii dolívací na její nabíjení stačí obyčejná nabíječka s charakteristikou W, o které psal i mr.dred, zkus ji vybít proudem 0.1C na hodnotu 2V na článek a pak nabíjet opět 0.1C nabíječkou s uvedenou charakteristikou tak až klesne proud na určitou hodnotu a již se nebude snižovat měla by být baterie nabita, po nabití by mělo být svorkové napětí 14.6V - 14.8V. Pokud by šlo o bezúdržbovou baterii ať gelovou nebo AGM tak tam se nesmí překročit napětí při nabíjení u gelové to je 14.4V a u AGM pak 14.6V tyto se nabíjejí podle charakteristiky U a I jednoduše řečeno začíná se podle charakteristiky U a při dosažení napětí u gelové 14.4V se přechází na nabíjení podle charakteristiky I. To znamená že napětí se již NESMÍ ZVYŠOVAT nad hodnotu a pouze se reguluje nabíjecí proud. U baterie AGM to je napětí 14.6V a opět se již nesmí napětí zvyšovat, pokud by napětí při nabíjení v automobilu nebo motorce překročilo tuto hodnotu o 0.5V nad uvedená napětí 14.4V a 14.6V tak se snižuje kapacita baterie postupně o 60% během dvou let a baterii klesá kapacita.
0
Teraz v zime riesit baterku zo skutra ? Nuz je to jednoduche , pozrel by som vyrazeny datum na baterke , ak by mala viac ako sest rokov dal do OLO a na jar kupil novu , alebo ju odlozil niekde na zimu do tepla a na jar ju skusil .Ale na zazrak uz by som necakal .
0
Asi ste ma zle pochopili, je jedno co nabijam a ci pouzivam skutra v zime aj ked ano sem tam ho pouzivam aj v zime na kratke prejazdy kym nie je sneh a cesty to dovolia tak ako to robia Nemci ci Francuzi. O to nejde zakladna otazka bola ci je chybna nabijacka ktoru som nudzovo pouzil mam aj ine ale v susednej dedine na chalupe. A ako viete cloveka nieco zerie o to viac ak to nefunguje tak ako ma. Bateria je klasicka asi dvojrocna /dva letne sezony/ len poplasne odobera prud aj ked nejazdim a neprida tomu ani chlad. Nabil som ju inou a drzi. Chcel som radu ci sa da nastavit vypinacie napetie na tomto type nabijacky ked mi to tak skoro signalizovalo plne nabitu bateriu. Ale aj tak dakujem ...
0
nie, neda. Včetko je v programe procesora, čokoľvek naviac (potenciometer) by predražovalo výrobu.
0
-
Dolfi
- Power user

- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
Nabíjačka je v poriadku pre dobrú baterku. Pri nej je nabíjacie napätie v rozsahu povedzme do tých 14,4 V a baterka sa určite nabije takmer na 100%.
No ak baterka je zosulfatizovaná, tak klesá jej kapacita, (kratšie nabíjanie) a posúva sa jej nabíjacie napätie hore, (v danom rozsahu nabíjacieho napätia danej nabíjačky, opäť kratšie nabíjanie). Nakoľko tá nabíjačka je "inteligentná", tak je nežiaduce, aby "neinteligentná" obsluha šiahala do jej nastavenia. Ona je v pohode, na dobrú baterku. Odchádzajúcu baterku, nezvládne.
Klasická Pb baterka je v pohode, ak je na nej naprázdno napätie 12,6 V a vyššie. Ak napätie klesne pod 12,6 V, tak začne baterka degradovať, začnú sa v nej vytvárať kryštáliky sulfátu. Jediná cesta, ako spomaliť degradáciu Pb akumulátora, je ho buď stále kontrolovať, dobíjať a nedovoliť klesnúť pod 12,6 V, alebo ho pripojiť na malú "udržiavaciu" nabíjačku, ktorej ale napätie nevystúpi povedzme nad 13,5 V. Tá tvoja "udržiavacia" nabíjačka, ktorá dokázala baterku "rozvariť", určite je totálne nevhodná na to, (baterku vyvarí a tým ju zničí).
No ak baterka je zosulfatizovaná, tak klesá jej kapacita, (kratšie nabíjanie) a posúva sa jej nabíjacie napätie hore, (v danom rozsahu nabíjacieho napätia danej nabíjačky, opäť kratšie nabíjanie). Nakoľko tá nabíjačka je "inteligentná", tak je nežiaduce, aby "neinteligentná" obsluha šiahala do jej nastavenia. Ona je v pohode, na dobrú baterku. Odchádzajúcu baterku, nezvládne.
Klasická Pb baterka je v pohode, ak je na nej naprázdno napätie 12,6 V a vyššie. Ak napätie klesne pod 12,6 V, tak začne baterka degradovať, začnú sa v nej vytvárať kryštáliky sulfátu. Jediná cesta, ako spomaliť degradáciu Pb akumulátora, je ho buď stále kontrolovať, dobíjať a nedovoliť klesnúť pod 12,6 V, alebo ho pripojiť na malú "udržiavaciu" nabíjačku, ktorej ale napätie nevystúpi povedzme nad 13,5 V. Tá tvoja "udržiavacia" nabíjačka, ktorá dokázala baterku "rozvariť", určite je totálne nevhodná na to, (baterku vyvarí a tým ju zničí).
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
nasiel som nieco na YT no moja je iny typ a az tak nie som zdatny aby som to nasiel sam
https://www.youtube.com/watch?v=mfP8Ure_DG8&t=508s
https://www.youtube.com/watch?v=mfP8Ure_DG8&t=508s
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok