Emulátor ŠTART&STOP princíp

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 29

Emulátor ŠTART&STOP princíp

Príspevok od používateľa Edgar » 15 Jan 2025, 12:08

Ahojte. Toto bude čisto len zo zaujímavosti ale kúpil som modul na automatické vypínanie ŠTART&STOP po naštartovaní. Ešte to nemám zapojené, ale malo by to fungovať tak, že po naštartovaní simuluje stlačenie tlačidla deaktivácie. Vie niekto, na základe čoho to funguje? Z tých 3 vodičov budú asi 2 na napájanie a 1 na výstup ktorý simuluje stlačenie toho tlačidla, ale neviem ako funguje ten samotný obvod. Integráč označenie nemá.
Zapojenie nepotrebujem, je to na konektoroch ktoré sa zapájajú medzi auto a tlačidlo.
Prílohy
IMG_8522.jpeg
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Re: Emulátor ŠTART&STOP princíp

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 15 Jan 2025, 12:28

podla mna uplne primitivny sposob. Sleduje palubne napatie - to po nastartovani stupne. a dajme tomu po 1-2 sekundach posle impulz, ako keby stlacenie tlacidla. A potom uz len caka na pokles napatia, aby presiel opat na zaciatok.
Edit: schvalne, skus to pripojit na regulovatelny zdroj, zvysuj napatie od cca 10-14V a sleduj vystup, ci tam neprebehne nejaky impulz.
Kedze to je len na napajani, tak jediny sposob, ako zistit nastartovany motor je sledovanie napatie
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

breta1
Power user
Power user
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00

Príspevok od používateľa breta1 » 15 Jan 2025, 13:07

Není to jediný způsob.
Další je vyhodnotit zvlnění napětí, způsobené dobíjením alternátoru- typicky to dělá modul pro aktivaci denního svícení
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 15 Jan 2025, 13:23

Som ta dlhsie nevidel ´ verim ´ ze nic vazne :)
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 15 Jan 2025, 13:42

breta1 napísal:
15 Jan 2025, 13:07
Není to jediný způsob.
Další je vyhodnotit zvlnění napětí, způsobené dobíjením alternátoru- typicky to dělá modul pro aktivaci denního svícení
Pochybujem ze zvlnenie na 6f alternatore pripojenom na baterku je meratelne.
0

gfox
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2013, 20:16
Vek: 55

Príspevok od používateľa gfox » 15 Jan 2025, 14:45

Napätie na obvod príde až po zapnutí kľúčika. Takže za nejaký čas po pripojení napätia urobí impulz.
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Jan 2025, 16:57

Ono ten princíp štart/stop asi nie je len taký jednuduchý, ako sa na prvý pohľad zdá...Jeho funkciu si určite striehne riadiaca jednotka podľa "módu" v akom sa nachádza..
Mám na aute bezkľúčový prístupový systém (pri kľúčovom je to veľmi podobné, akurát že nikam nemusím pchať kľúč/kartu - stačí mať DO vo vrecku a byť vo vnútri auta) a tých módov je tam 4 či 5... Tlačítko zrejme vytvorí len "ošetrený" impulz (prípadne sériu imp.) pre inializáciu RJ, ale čo to ďalej urobí je na rozhodnutí RJ v závislosti od ostatných zabezpečovacích prvkov.... čiže nejaké sledovanie pokleskov v napájaní, či vytvorení impulzu pri pripojení napájania mi nepripadá logické... To tlačítko asi len generuje impulz po stlačení... rozhodnutie, či sa motor môže naštartovať, alebo vypnúť je na RJ.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 29

Príspevok od používateľa Edgar » 15 Jan 2025, 17:32

Ďakujem za odpovede. Idem na to postupne.
pocitujlasku napísal:
15 Jan 2025, 12:28
podla mna uplne primitivny sposob
Akože ono to asi ani nemusí sledovať napätie, teraz by som si možno vymýšľal, ale myslím že deaktivácia ŠTART&STOP sa dá stlačiť aj pri vypnutom motore, teda pred štartom. Ale možno nie, asi som to ani neskúšal. Potom to samozrejme musí sledovať napätie. Mňa skôr zaujímalo čo konkrétne sú to za súčiastky, keď mali potrebu použiť zase neoznačený IO :D Či to nemôže byť aj nejaké MCU.
breta1 napísal:
15 Jan 2025, 13:07
Asi závisí aj od konkrétneho modulu. S modulmi na denné svietenie mám skúsenosti iba také, že to sleduje len úroveň napätia + hysterézia. Napríklad ak motor zdochne, svetlá ostanú svietiť, ale ak motor vypnem kľúčom a znova zapnem (modul sa "resetuje"), už nebudú svietiť. Ale to je zase na inú tému.
gfox napísal:
15 Jan 2025, 14:45
Napätie na obvod príde až po zapnutí kľúčika. Takže za nejaký čas po pripojení napätia urobí impulz.
A toto je podľa mňa nepraktické. Ak sa naozaj ŠTART&STOP nedá aktivovať bez naštartovaného motora, potom by stačilo že budem mať dlhší čas zapnuté zapaľovanie bez naštartovania a už by to nefungovalo.
mr.dred napísal:
15 Jan 2025, 16:57
Ono ten princíp štart/stop asi nie je len taký jednuduchý, ako sa na prvý pohľad zdá...
Máš samozrejme pravdu, ja som to ani nepopísal dostatočne presne. Ten modul simuluje stlačenie manuálnej deaktivácie ŠTART&STOP a tá je nadradená všetkému.
Je to toto tlačidlo:
obrázok.png
0

Lennox
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Sep 2019, 22:51

Príspevok od používateľa Lennox » 15 Jan 2025, 17:35

Pred 10. rokmi som vyrobil toto jednoduché zariadenie na simuláciu stlačenia tlačítka SS. Odvtedy som toto isté zapojenie nainštaloval do všetkých svojich áut a všade to dodnes funguje bez problémov. Nefantazíroval by so tu nad tým aký sofistikovaný je SS systém. Jednoducho keď to tlačítko zatlačíš je jedno či to spravíš prstom alebo týmto obvodom vždy sa to vyhodnotí ako stlačenie a systém sa deaktivuje. Dokonca teraz na najnovšom aute čo mám som to vyriešil najtechnologickejšie a to, že som zaprel gombík v stlačenej polohe kúskom papiera a SS je vypnuté nastálo. Skús to, za to nič nedáš možno trvalé stlačenie bude fungovať aj u teba. U mňa to funguje na Rextone aj na ženinom Evoque.
1
Obrázok 1

gfox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa gfox » 15 Jan 2025, 17:44

Takým podobným obvodom som to tiež vyriešil vo forde tranzit. Ale napríklad citroen má vypínanie cez menu na dotykovej obrazovke. Tu mám v pláne preskúmať či by to nešlo cez canbus.
0

budvar10
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 15 Jan 2025, 17:46

Nepíšeš aké máš auto, ale START/STOP sa dá asi u väčšiny áut deaktivovať len pri zapnutom zapaľovaní. Ja to tak mám na Tiguane a aj Škoda to tak má, a pravdepodobne Audi tiež.
Takže to asi bude aj fungovať ako píše Lennox a gfox: jeden oneskorený impulz po zapnutí.
Jednoduchý test pripoj to na napätie a uvidíš, čo sa udeje. S tým si mal vlastne začať.
1
Obrázok 1

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 15 Jan 2025, 19:51

Možno trošku mimo, ale, keď auto má tlačítko, a keď by náhodou na pedále spojky, alebo brzdy bol jeden voľný NO kontakt, tak by sa tak dalo, alebo zobrať signál pre rele so stop svetla, a ten prepojí tlačítko SS.... Hm?
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 15 Jan 2025, 21:45

mr.dred: tento obvod neriesi logiku, on proste len simuluje stlacenie tlacidla na deaktivaciu. Lebo standardne vo vela autach sa aktivuje po nastartovani, aj ked si to predtym vypol. Napr. i20 ma tak riesenu klimu. ked je ofuk prednych skiel, tak stale po nastartovani je zapnuta, aj ked si ju predtym vypol.

Ilija: ale to by mu na striedacku zapinalo/vypinalo ten system. Ty ho totiz jednym tlacidlom zapinas aj vypinas.

Edgar: podla mna mcu je na to zbytocny luxus, to kludne bude stacit jeden KO, prip. 555 a tranzistorovy komparator. alebo jeden OZ + oneskorovaci impulz vies vyrobit aj tranzistorom.
1
Obrázok 1

gfox
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa gfox » 15 Jan 2025, 22:40

podla mna mcu je na to zbytocny luxus, to kludne bude stacit jeden KO, prip. 555 a tranzistorovy komparator. alebo jeden OZ + oneskorovaci impulz vies vyrobit aj tranzistorom.
0
Možno je to luxus, ale lacný luxus. napríklad za 60centov https://www.tme.eu/sk/details/pic10f200 ... echnology/
1
Obrázok 1

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 15 Jan 2025, 23:25

dost pravdepodobne, ze toto nie je iba primitivny oneskorovac zopnutia tlacitka ale asi bude mat viac funkcii napr aby nevyslal impulz viackrat za sebou v kratkom case a pod. Na toto by stacilo menej suciastok, jedine ze v CN ich maju tolko ze ich nemaju kam montovat 😁
pre simulaciu pulzu zvolenej dlzky a s oneskorenim mam kupene take mini moduly asi 10x10mm, so zakvapnutym cipom a stacia dva rezistory na casovania.
tu sice treba aby to zvladlo napajacie napatia od mozno 6v do 15v, a ak ten cip je cosi ako 555ka alebo obdoba io ktory generuje reset pulz po zapnuti cpu.
skus to zapnut a daj info co to vlastne robi,
1
Obrázok 1

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 15 Jan 2025, 23:32

nasiel som takyto popis ak by to niekto chcel skumat , je to gugelpreklad....😄:

Výsledkom je, že po spustení je štart-stop štandardne zakázaný, ale môžete ho kedykoľvek zapnúť stlačením tlačidla.Táto doska si nepamätá poslednú pozíciu, ale iba prevracia logiku.
upd: Ukazuje sa, že ak podržíte tlačidlo 6+ sekúnd, doska sa prepne do pamäťového režimu a pri štarte zvolí poslednú pozíciu. Ďakujem jawagreen za tip .
Všetko som robil pri vypnutom aute, neodpájal batériu a nepribudli žiadne chyby z inštalácie. Ak viete, ako na to, bude to fungovať v priebehu niekoľkých minút. Tie. Ak má niekto auto v záruke, tak pred návštevou OD jednoducho všetko vráti na sklad.
0

zhuleny
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 01 Dec 2011, 12:48

Príspevok od používateľa zhuleny » 16 Jan 2025, 05:59

Zaujimalo by ma ako sa to pripaja, ale co ak zisti ze svieti osvetlenie SS a po cca 3 sekundach sa zatvari ze stlaci tlacidlo.
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 16 Jan 2025, 08:25

Pocitujlasku- máš pravdu, o tom som nerozmýšľal...
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 16 Jan 2025, 09:09

gfox: ano, a cinan to bude mat este lacnejsie. Uz ide len o to, co aktualne zozenie lacnejsie. Len v pripade MCU mi pride, ze je tam zbytocne vela suciastok. :) aj ked tie tranzistory, to bude podla mna len prevodnik medzi 12V a mcu logikou.
1
Obrázok 1

straciam
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
Vek: 40

Príspevok od používateľa straciam » 16 Jan 2025, 15:58

posielam moj "emulator" start-stop systemu.
je to v podstate ustrizok zo starej platobnej karty zaseknuty v tlacidle. pri aktivnom S&G systeme som kartou stlacil a zaroven zaaretoval tlacidlo-system deaktivovalo. po nastartovani uz drzi start-stop system automaticky vypnuty. samozrejme ze to nemusi fungovat u vsetkych znaciek (mam hyundai). na hyundai sa to da riesit aj odpojenim snimaca napetia na baterke (tenky kablik z plusoveho polu baterky) vypne sa cely system ISG tj aj inteligentne dobijanie.
na dacii(2013-?) napr. stacil odpojit konektor spinaca otvorenia prednej kapoty.
Prílohy
IMG_20250116_155334.jpg
0
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok