Renault Clio II 1.2 8V - r.2002 - imobilizér

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Renault Clio II 1.2 8V - r.2002 - imobilizér

Príspevok od používateľa Victorio » 11 Sep 2025, 15:11

Zdravím,

Aktuálne mám problém s týmto autíčkom, ktoré 23 rokov poslušne slúži, ale posledný čas o sebe dáva dosť často vedieť .
Občas 1 - 2 x do roka sa vyskytol problém, že z ničoho nič odmietol naštartovať, prejavovalo sa to tak, že buď sa rozblikala kontrolka imobilizéru, alebo naopak ostala svietiť, ale štartér neroztočil. Vtedy ani čerpadlo nenabehlo.
Teraz je to problém každý deň, po x pokusoch nakoniec naštartuje napr. podľa rôznych "rád" z YT, ako zapnúť stierače :), otvoriť okná, a pod. ale niekedy to trvá aj pol hodinu kým poslúchne.

Čo som doteraz skontroloval :
relé vpredu všetky vybraté, rozobraté, prečistené , prebrúsené kontakty, otestované, zmontované
poistky skontrolované, bez korózie
kľúč zapaľovania, robia to oba ktoré mám, baterky v nich vymenené
snímač pre imobilizér, demontovaný, spoje prepájkované, cievka okolo kľúča ok, iba že by bola odpojená vnútri plastu, resp. tam mala/nemala kontakt, ale táto časť je nerozoberateľná
kostra batéria, šasi v poriadku, nerobí to žiadne nuansy zo svetlami, stieračmi atď čo by signalizovalo problém
baterka nová ,

Ostáva ešte veľa vecí, ale buď to robí tá elektronika pre snímač imobilizéru, lenže to neviem zistiť, niekedy sa zdalo že zareagovalo na schladenie (mraziacim sprejom), ale opakovaný test to nepotvrdil,

Alebo doska elektroniky UCH alebo tak nejak sa volá ktorá je nad ľavým kolenom, idú tam 3 široké konektory a tiež je tam jedno vonkajšie relé.
To sa mi práve rozoberať, vyberať nechce, pretože som videl aké akrobacie ku tomu treba absolvovať.

Čo by to mohlo byť ? Určite ten problém je u Clia a zrejme aj ostatných modelov častý, ale nenašiel som na 100% konkrétne že by to niekto vyriešil.

Ak už auto naštartuje, potom ide, ale ak sa odstaví na pol hodiny, alebo deň, tak sa nepravidelne objaví problém znova.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: Renault Clio II 1.2 8V - r.2002 - imobilizér

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Sep 2025, 17:54

Možno môj koment nebude úplne k veci, ale mojej Xsare sa po asi 18-tich rokoch začala diať takmer na vlas rovnaká choroba... Za studena nechcelo štartérom pretočiť a imo si signalizoval, ako chcel ... v servisoch u rôznych majstrov (aj v značkovom) nezistili nič! ... Až raz - v krušnej chvíli, keď zaparkovaným autom na ručáka nešlo pohnúť (do kopca) a samozrejme že nechcel naskočiť ... som za pomoci "spolujazdca" - dcéry, ktorá podržala kľúč v štartovacej polohe - drbol kľúčom na kolesá (nič vhodnejšie som v kufri nemal) po štartéri... a zrazu sa rozbehol... Štartér som dal vymeniť a odvtedy to šlo zase na brnknutie.... Závada bola určite v cievke štartéra - asi odhnitý spoj na konektore vo vnútri.... teplom / rozťažnosťou mat. sa to ešte nejako asi dotýkalo, ale po ochladnutí - nič... Rozobrať sa nedala - okraj zalisovaný a zaliaty...a výmenu samotnej cievky som neriešil, lebo demontáž / montáž a iné náležitosti k tomu - radšej som dal štartér vymeniť komplet za nový.
Vyskúšaj /odmeraj (stačí aj žiarovka na kábloch) - keď to nechce ísť, či sa na tej svorke (č.50) na cievke objavý pri pokuse naštartovať - napätie... Pokiaľ áno - diagnóza je jasná :wink: - vadná cievka štartéra...Alebo druhá možnosť, že cievka síce "cvakne" ale vnútorné hlavné kontakty zopínajúce obvod samotného štartéra sú opálené, alebo nemajú kontakt, čo sa po zohriatí môže zmeniť... lebo "pevné/statické/veľké" kontakty sú uložené v nejakom izolante a boh vie ešte aj v akom a teplom či "tlakom/ťahom " tých hrubých káblov sa ich
uloženie deformuje... Je to jednoduchá diagnostika za ktorú nič nedáš...a vylúčiš jeden dôležitý prvok...
Pokiaľ sa však napätie na cievku "neobjavý" - je to o inom... Možná je závada v spínacej skrinke, imobilizéri, riadiacej jednotke, káblovaní...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 11 Sep 2025, 19:25

xara tiez francuz oni su si podobni 😏 s chybami,
no starter som uz dnes pokukoval cinsu kontakty v poriadku,
urcite overim niekto to aj pisal na clio fore.
len zaujimave je ze ked to nejde tak nezabzuci ani benzinove cerpadlo, inak ked funguje tak cerpadlo vzdy na 2-3 sekundy bezi.
vlastne neviem ako starter funguje, ci az ta cievka, elektromagnet zopne silove kontakty motora startera alebo iba vysuva pastorok, musim to dostudovat, 🧐
ak vysunie pastorok a zaroven zopne starter mohlo by byt toto to zistim jednoducho meranim napatia.
dik za tip.

mne clio tak raz rocne uz davno robilo problemy v najnevhodnejsej chvili, 2000 km od domu na dialnici, v Rumunsku , atd alebo s plne nalozenym vozikom s cementom a sadrokartonom na najrusnejsej krizovatke v spicke kedy spravil dddddd, a zdochol, a potom ledva na dva valce ak sa podarilo nastartovat, to mozno robili roztavene konektory zadnych svetiel casty problem u renaultov
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Sep 2025, 19:42

Victorio napísal:
11 Sep 2025, 19:25
vlastne neviem ako starter funguje, ci az ta cievka, elektromagnet zopne silove kontakty motora startera alebo iba vysuva pastorok, musim to dostudovat,
ak vysunie pastorok a zaroven zopne starter mohlo by byt toto to zistim jednoducho meranim napatia.
dik za tip.
štartér tak v podstate funguje - dostane napätie na cievku/elektromagnet - ten zasúva pastorok s voľnobežkou - niektoré aj s "jemným" pootáčaním rotora štartéra jeho /pastorka" pre ľahšie zasunutie do ozubenia venca zotrvačníka motora a až na "doraze / na konci" výsuvu zapína hlavné vinutie štartéra, ktorý veniec roztočí...Pri dlhšom podržaní "štarovania" sa v podstate nič strašné nedeje - na to je tam tá voľnobežka... Ale keď sa po "plnom"výsuve pastorku nič nedeje, tak sú vadné hlavné kontatky..

Pre núdzové naštartovanie vtedy pomôže aj hocijaký "mocnejší" nástroj, ktorým prepojíš "silové" kontakty.. ale netreba sa zľaknúť... vie to celkom dobre prskať - prúdy sú tam vysoké... :lol:
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Sep 2025, 20:17

Victorio napísal:
11 Sep 2025, 19:25
len zaujimave je ze ked to nejde tak nezabzuci ani benzinove cerpadlo, inak ked funguje tak cerpadlo vzdy na 2-3 sekundy bezi.
To už môže byť záležitosť "rozumu" riadiacej jednotky....Môže to byť aj v rámci prvého testu pred štartom... Keď cievka na štartéri nevykazuje nejaký odpor, tak načo má RJ dať povel - dotlakovať palivo, keď štart sa aj tak nepodarí... Lebo cievka štartéra nemá obvod...
Ono pri tej "diagnostike" - so žiarovkou pripojenou na svorku (prerušenej) cievky a kostru by žiarovka mohla nejako suplovať "obvod" pre RJ (kľudne môžeš použiť aj 10-45W nie LED žiarovku - tá cievka má určite väčší odber) a potom by sa aj čerpadlo zaplo... ale pri povele "štart" by sa mala žiarovka rozsvietiť... a keď sa ani vtedy štartér neroztočí je chyba v ňom!
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 11 Sep 2025, 21:41

Dávno som "opravil" Clio kamarátke, tiež nechcel naštartovať - dal dolu klemu s akumulátora, počkal, vrátil, a hovorí že sa jej to viacej nestalo...
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Sep 2025, 22:49

Ilija napísal:
11 Sep 2025, 21:41
dal dolu klemu s akumulátora, počkal, vrátil
Aj "reset" niekedy pomôže...
Len u týchto nových automobilov ani nevieš čo môžeš očakávať pri odpojení /vybití batérie... čo všetko sa zablokuje, resp prejde do núdzového režimu.
Majú to veľmi dobre ošetrené, aby ti batériu vymenili len v servise a bez diagnostiky to ani nevedia spojazdniť... veď aj oni chcú žiť!! A zaplatíš...
Ale na všetko je liek.. a kutil si niekedy poradí... :wink:
1
Obrázok 1

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 12 Sep 2025, 06:38

0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 17 Sep 2025, 23:17

Po par dnoch Clio zase strajkuje, mam este otazku pred odpojenim baterie,
pozrel som IR kamerou teploty a na krokovom.motore ovladania klapky volnobehu sa mi nezda teplota, ktora stupa az ku cca 80-90st, od motora to nie je, vidno ze to cierne teleso motora resp servomotora je horucejsie ako kov okolo, je to ok ?
vinutia maju po 50ohm, takze podla AI vypoctu by to pri stratovom prude mohlo aj celkom dobre topit.
zrejme toto nema nic spolocne zo startovanim jedine ak by to skrat9valo Ecu
Prílohy
Xinf_250917_175549_063.jpg
IMG_20250917_175625.jpg
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 18 Sep 2025, 13:58

Asi by to malo vyhrievané, a je to ok.
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 18 Sep 2025, 14:23

Tak zatiaľ som odpojil batériu na 15 min, potom po pripojení som zapol zapaľovanie, ale bez štartovania, nech sa ECU nakalibruje (ak Clio z r.2002 takú funkcionalitu vôbec má), a po naštartovaní som nechal voľnobeh a potom som ho cca 4km prebehol, zdá sa, že je motor trocha živší, možno sa mi to len zdá, alebo pomohlo že sa klapky resetli a nastavili.
Teplota na tom krokovom motore je ale stále cca 75 stupňov.

Uvidime, či sa problém znova objaví, potom ale neviem, štartér sa mi nezdá, že by mal problém, lebo to by asi silnejšie cvakala cievka elektromagnetu na ňom, a to vtedy keď je problém nepočuť, počuť iba cvakanie relé.

Skôr asi tá elektronika pre imobilizér, alebo modul imobilizéru pri kľúči .

Otázka : ak vymením ten modul pri kľúči, bude poznať kľúč ? tj. kód je v tom module alebo v elektronike pod prístrojovkou ?
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 18 Sep 2025, 18:23

Clijo 2 je už vykopávka, vecsinou je pri kľúči len cievka a dáta idú do jednotky kde je uložený kód. Ale to sa pýtaj skôr na renault fóre.
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 18 Sep 2025, 20:12

mas pravdu , na renault forum som uz davno nebol.
pri kluci je cievka ale aj doska elektroniky s nejakym cipom, ten komunikuje s cipom v kluci.
a vykopavka, no niekedy to moze byt aj vyhoda ze nie je zatrepany elektronikou, este by som bral aj do zalohy nejakeho veterana, ktory nema nic na elektrinu, okrem startera a nejakej cievky, 🫤, Clio dobre sluzi 25 rokov, iba teraz nejak trucuje
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 20 Sep 2025, 15:56

čip ( ktorý by mal byť v kľúči ) musí byť spárovaný s RJ imobilizéru .... tak že , nestačí iba samotný čip vymeniť .
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 20 Sep 2025, 19:40

enigma, to mi je jasne, cip v kluci je ok, problem robia oba kluce, myslel som ten snimac s cievkou okolo zamku zapalovania kde je mala dps s nejakym cipom, predpokladam ze to je iba vysielac prijimac dat z kluca bezdrotovy, a data idu kablom do riadiacej jednotky.

ale aktualne sa zda ze odpojenie pripojenie accu pomohlo, cakam ci sa problem objavi znova,
ak ano demontujem tu riad.jednotku imobilizeru co je pod pristrojovkou a skontrolujem spoje
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 21 Sep 2025, 09:07

" ... Otázka : ak vymením ten modul pri kľúči, bude poznať kľúč ? tj. kód je v tom module alebo v elektronike pod prístrojovkou ?... "

môj post sa vsťahuje na túto tvoju otázku
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 21 Sep 2025, 14:17

enigma, nejak nerozumiem....
mam kluc, v ktorom je cip s kodom a cievka,
potom v aute zamok na ktorom je blok s okruhlou cievkou a malou dps, ktora sa stara o precitanir kodu z kluca tym, ze vybudo cievku ta zase vybudi cievku v kluci dpusti elektroniku kluca ktory vysle radiovy signal spat do modulu v aute.
a tu predpokladam, ze ten modul pri zamku zapalovania iba posle kod do centralnej jednotky.
Alebo myslis ze kod je ulozeny prave v tom module pri zamku ?
0

johny-h
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 30 Máj 2014, 16:48

Príspevok od používateľa johny-h » 21 Sep 2025, 15:11

veď si to immo vypni a maš sväty pokoj.
je v eprom v ecu motora, mala by to byť ecu Sirus 32N , ak je to 1,2 48
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Victorio » 21 Sep 2025, 15:30

aj to je moznost, ano 1.2 8v 43
iba aby to nebol celkom iny problem,
ale pockam ci sa chyba znova prejavi, zatial po odpojeni baterie sa sprava normalne, precistil som aj snimac nasavaneho vzduchu,
0

Napísať odpoveď