Blikanie LED

Všetko čo súvisí so svetlom

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
AlbertEinstein
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Mar 2012, 21:07
Vek: 29

Blikanie LED

Príspevok od používateľa AlbertEinstein » 04 Nov 2024, 19:35

Ahoj.

Kúpil som tento stmievač https://lampgigant.nl/led-dimmer-05-200 ... aat-q51253 do jedálne spolu so 4mi 5w stmievateľnými žiarovkami https://lampgigant.nl/dimbare-olucia-gu ... 00k-q47299 avšak pri maximálnom vytočení sa to rozbliká. V obývačke mám 2 tieto žiarovky na osvetlenie obrazov na stene + 3x 4,5W stmievateľné LED a tam to nerobí. Dimmer je od 0,5W do 200W. Nepomohlo ani nastavenie trimerom. Na podpore z predajne mi tvrdili že sú kompatibilné.

Ďakujem za všetky nápady, rady a postrehy.
0
Nikto nieje najmúdrejší a preto sú rady od druhých tiež dobré. Sám to vidím na sebe.
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Kontaktovať používateľa:

Re: Blikanie LED

Príspevok od používateľa purdo » 04 Nov 2024, 20:16

Takto sa chova triakova regulacia pri napajani kapacitnej zataze. V tomto pripade to robia usmernovacie kondenzatory v pouzitych LED-kach.
Pomoze paralelne pripojenie klasickej ziarovky (odporova zataz) na vystup k LED-kam, alebo vymena LED-iek, ci regulatora.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 04 Nov 2024, 20:24

LED potrebujú PWM alebo prúdovú reguláciu - v tomto prípade, keď že je to (zariadenie) ochotné bežať aj s bežnou wolfrámovou žiarovkou ide zrejme len o bežný triakový regulátor a tie nie sú moc s ani "dimable" LED - kami kompatibilné... na bežný LED-pás či LED žiarovkou" - ktorá nemá nejaký vstavaný čip či menič- a má len predradný odpor, by to ešte fungovať mohlo...tam to ešte ide...Ale v tých "Náhradách za klasické žiarovky =LED " kde je menič - elektronika zabezpečujúca potrebný svit aj pri nižšom či vyššom napätí to nemusí byť OK! Princíp napájania tých LED-žiaroviek je dôležitý...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

AlbertEinstein
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa AlbertEinstein » 04 Nov 2024, 21:06

Čím môžem nahradiť klasickú wolfrámku ? Nieje tam už miesto na klasickú žiarovku.
0
Nikto nieje najmúdrejší a preto sú rady od druhých tiež dobré. Sám to vidím na sebe.
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 04 Nov 2024, 21:18

Možno aj obyčajným 2W rezistorom :rolleyes: :rolleyes: - záleží od výkonových a priestorových požiadaviek...
..ale najvhodnejšia bude výmena svetelného zdroja!
Raz som takto zobral v podstate celú "sústavu napájania" do HM a výsledok bol, že len dva produkty "dimable" vyhoveli môjmu zadaniu.. už bol personál zo mňa na prášky :lol: :lol:
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 04 Nov 2024, 21:32, upravené celkom 2 krát.

AlbertEinstein
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa AlbertEinstein » 04 Nov 2024, 21:27

Ako som už písal. Sú to štyri 5w LED na pätici GU10 v 4 bodovom stropnom svietidle s maximom 35W. Konkrétne tento https://lampgigant.nl/moderne-plafondsp ... ena-q79592 a k tomu ten dimmer. Čo k tomu viac treba ?
0
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin

purdo
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa purdo » 04 Nov 2024, 21:40

https://danyk.cz/vypocty.html
do vzorca c.20 dosadis napetie 230 a pozadovany vykon. Hodnotu odporu ti to vypocita.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 04 Nov 2024, 22:38

AlbertEinstein napísal:
04 Nov 2024, 21:27
Sú to štyri 5w LED na pätici GU10
.. a Ty vieš čo je vnútri ?? asi nie, lebo to nebudeš v rámci záruky otvárať ... a predajca teda určite nie.. on ti predá hocičo/všetko - aj čln s rybárskou výbavou a prívesom k tomu ...Potrebuje predať či to Tebe bude fungovať, alebo nie...Jemu je to šumafuk....

Pripoj tú LED žiarovku - až máš možnosť na auto-transformátor a vyskúšaj (alebo daj si ju u niekoho odskúšať) či je vôbec schopná nejakej regulácie svitu v závislosti na veľkosti vstupného/napájacieho napätia...
..a druhá vec ..tomu triakovému regulátoru sa do tej malej záťaže a ovplyvnenej vysokou kapacitou (nejakým obvodom v žiarovke moc nechce)... nabije kondenzátory a "v podstate vysadí"... pri poklese napätia skúša zas - a vtedy to bliká... na wolfrámke to nevidno, lebo je vlákno žeravé, ale LED majú iný "rýchly" pomer medzi "tmou a svetlom" - a to už vidno...treba ten regulátor niečim "zaťažiť" ...
Ten 2 - 5 W odpor ti určite vojde aj do krabice kde je regulátor... schválne som neuviedol jeho ohmickú hodnotu...LEBO !! (stačí kalkulačka - keď už z pamäti nevieš počítať - a k tomu Ohmov zákon a jeho výpočty..)
0

AlbertEinstein
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa AlbertEinstein » 04 Nov 2024, 23:05

Asi som to popísal zle. Regulácia funguje. Žiarovky sa dajú regulovať od nuly až do cca 4/5 dráhy "bežca". Dovtedy sa to správa normálne a regulácia funguje ale po prekročení tejto hranice sa žiarovky rozblikajú. Preto som spomenul aj druhú miestnosť, pretože tam to funguje bez problému.
Počítať som ešte nezabudol aj keď som už pár rokov z tejto "brandže". Na 2Waty je to cca 27k a na 5W cca 11k.
0
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 04 Nov 2024, 23:21

A tie regulátory sú identické??
Možno by pomohla aj nejaká sériová tlmivka (toroid s pár závitmi) ..
0

AlbertEinstein
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa AlbertEinstein » 04 Nov 2024, 23:27

Všetko je identické. Akurát že v druhej miestnosti sú použité iba 2 tieto žiarovky, každá separátne v jednom svietidle a nasvetľujú obrazy. Ďalej tam sú ešte 3 ďalšie žiarovky v jednom stropnom svietidle. Inak sú žiarovky aj stmievače identické.
0
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin

ivan_01
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 24 Sep 2021, 14:58

Príspevok od používateľa ivan_01 » 05 Nov 2024, 15:34

použi limiter
Prílohy
22qyby86x8561.jpg
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 05 Nov 2024, 16:21

Ešte pripomienka... stmievače môžu byť síce identintické, ale vlastnosti sa môžu líšiť... skús ich medzi sebou zameniť a budeš mať jasno...
0

AlbertEinstein
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa AlbertEinstein » 05 Nov 2024, 18:00

To ma napadlo ako prvé. Zamenil som ale výsledok rovnaký.
0
FUNKTION 1 is number 1.
Maroš Makšin

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 05 Nov 2024, 18:25

Tie stmievateľné žiarovky-ledky potom asi nie sú úplne rovnaké... alebo je iný problém?!?
Možno ich množstvo... tým regulátorom sa možno moc nepáči "aj" kapacitná záťaž... dosiahnu nejakú úroveň napätia a vypnú - kým napätie nepoklesne .. na wolfrámke to nebolo registrovateľné, ale LED to vie "vypnúť" ..a blikne... Vieš čo je vo vnútri tých LED žiaroviek??
Možno je tam nejaký kapacitor na elimináciu "kmitania" svetla v rámci sieťového kmitočtu v spojení s regulátorom, ale čo keď kapacita je dosť vysoká, že pri pripojení viacerých LED žiaroviek už to tomu regulátoru vadí.. je dosť možné , že výrobca to má "odladené" na jedno/dva zdroje svetla.. a tretie?? S ním ani nepočítal...
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok