VU meter arduino.

Všetko čo súvisí so svetlom

Moderátori: mirosne, Moderátori

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3295
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

VU meter arduino.

Príspevok od používateľa marek181818 » 13 Jan 2021, 11:24

Ahojte.Nerobil som ešte s arduiniom, ale je čas to vyskúšať.Chcel by som si spraviť VU meter .Niečo ako je tu
https://www.youtube.com/watch?v=WchroCk ... =EasyMaker

Výsledný efekt nejak takto https://www.youtube.com/watch?v=buYCh1a ... el=Dazwell
len 2ks zatiaľ.

Ono chcem aby tie led bolo aj dobre vidieť z väčšej diaľky.No mám požiadavku aby to bolo vysoké caa 120-150cm.Ono tie pásy sú robené nejak takto :
30 LED / m ---- 9 W / meter
60 LED / m ---- 18 W / meter
74 LED / m ---- 22,2 W / meter
96 LED / m ---- 28,8 W / meter
144 LED / m ---- 43,2 W / meter

No len na jeden stĺpec chcem dať aspoň 4ks pásov vedľa seba.Autor píše že sa tam dá dať 200Led.Len neviem ako to myslí. Ono použil by som 144led/m+56leled teda na jeden pás 200lediek alebo 96led/m. 4 pásy by boli zapojené nejak takto-foto.Otázka bude to fungovať?
sound reactive vu meter.jpg
0
Môj bazárik, stačí otvoriť na link a následne na daný produkt.Neviem ako sem mám dať v inej forme priamo link na bazár, tak som to vymyslel takto.

PDF 1
PDF 2

Používateľov profilový obrázok
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1184
Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Martin

Re: VU meter arduino.

Príspevok od používateľa mac26 » 13 Jan 2021, 12:57

Len taka uvaha:
Ak chces pouzit ten 144led/m pas, pre tych 1.4m tu bude papat podla tej tvojej tabulky cca 60w na pas.
Kedze chces 4 vedla seba, bude to 240W. To je skoro 50A pri 5V. Chcel by som vidiet cim to chces napajat, a ake hrube kable budes tahat popri tom pase aby ti nieco svietilo aj na konci...
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3295
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: VU meter arduino.

Príspevok od používateľa marek181818 » 13 Jan 2021, 13:21

Je pravda že som nad tým to nerozmýšľal.Ono sú LED pásy aj na 12V .Ale ak by som riešil 5V zdroj sa kúpiť dá to je najmenej.No k danému pásu by som priviedol skôr zvlášť vodič pre napájanie.Napr nejaký 5 žilový kábel Tým na daný pás netreba nejak extra hrubé vodiče.Nejde to do izby ale do exteriéru. Ono ak silno svietiteb 144 LED pás tak by som nechal nie 4, ale len 2 pásy na jednu stranu Dal by som ich viac od seba ako medzeru.Len neviem či to fakt pôjde s toľkými LED.

Ešte som zabudol napájanie je tam napojené stálo, signálov arduino spína jednotlivé LED nie?Tak s napájaním by nemal byť problém potom.
0
Môj bazárik, stačí otvoriť na link a následne na daný produkt.Neviem ako sem mám dať v inej forme priamo link na bazár, tak som to vymyslel takto.

PDF 1
PDF 2

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2083
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 54
Kontaktovať používateľa:

Re: VU meter arduino.

Príspevok od používateľa peterple » 13 Jan 2021, 18:22

tých 200 led čo asi autor myslel je dané tým koľko má ten MCU voľnej RAM. Ak na jednu RGB LED počítaš 3 byte tak to je 200*3=600 byte. Kedže taký ATMEGA328 ma 2048 RAM tak to vyzerá že volné by tam ešte niečo malo byť. Ono ale to OOP programovanie na MCU k RAM moc šetrné nieje. takže to može aj byť pravda že to je limit. Hlavne ak zoberieme do úvahy, že aj tie algoritmy, čo tie efekty počítajú potrebujú nejakú RAM. S týmto sa dá všelijako vybabrať. Napr zvoliť mocnejší procesor s viac RAM. Alebo zefektívniť kódovanie. Kludne aj iba na 4 bity na jednu farbu. Pochybujem že pri tom blikotaní potrebuješ rozlíšenie 16milinonov farebných odtieňov.

Potom je to aj použitie uspornejších programovacích jazykov ako je čisté C alebo asm. Ale to nie je pre začínajúceho arduinistu.

Hej zapojiť to tak môžeš. Ale záleží aj na to na akú vzdialenosť to pôjde. TTL logika (5V) bola tak do 2m.
Neviem ako rýchlo tam fičia hodiny, ale aby si potom nebol prekvapený že pri dlhých kábloch to bude blbnúť. A to blbnutie bude mať rysy generálskeho efektu. (Čím viac prítomných generálov tým viac to blbne)
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 24

Re: VU meter arduino.

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 13 Jan 2021, 18:35

https://wp.josh.com/2014/05/13/ws2812- ... know-them/

Tu je celkom dobre spracované, čo tie ledky potrebujú.
0

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3295
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: VU meter arduino.

Príspevok od používateľa marek181818 » 13 Jan 2021, 18:38

Aha diky za info.No asi sa prikloním poom skôr na 96led/m nech to má r ezervu.Po uvážení nebudú 4pásy ale 2 vedľa seba. Čiže 2+2.No vzdialenosť som rátal tak,že arduino by bolo v strede teda škatuľlka kde by bolo tak pri mne.Lebo chcel som ovládať aj citlivosť mikrofónu+tlačítko.A od tadiaľ tie led pásy aj 6m na jednu stranu.Tak bude stačiť aj 2m , prípadne menej.No čo týka programovania do toho si netrúfam, ono skôr nahratie programu do arduina zvládnem hádam.
0
Môj bazárik, stačí otvoriť na link a následne na daný produkt.Neviem ako sem mám dať v inej forme priamo link na bazár, tak som to vymyslel takto.

PDF 1
PDF 2

marek181818
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3295
Dátum registrácie: 20 Mar 2013, 13:04
Bydlisko: Čaka
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: VU meter arduino.

Príspevok od používateľa marek181818 » 14 Jan 2021, 16:36

Tak dal som si nejak dokopy ako by to vyzeralo.Chcel by som mať rozpojiteľné.,ale uvidíme. Ono mohlo by to byť zapojené aj nejak takto ? Ono niektore veci som vyviedol priamo zo zdroja na pásy.A jedna vec mi nesedi ten sound modul na aliexprese má pracovné napätie 4-6V, ale do napájanie si to berie 3,3V
https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... ND++MODULE


https://www.aliexpress.com/item/3283185 ... hweb201603_

Original schéma
sound reactive vu meter.jpg
Moja
sound reactive vu meter.jpg
0
Môj bazárik, stačí otvoriť na link a následne na daný produkt.Neviem ako sem mám dať v inej forme priamo link na bazár, tak som to vymyslel takto.

PDF 1
PDF 2

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok