Blikajúce LED svetlá

Všetko čo súvisí so svetlom

Moderátori: mirosne, Moderátori

tade
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 18 Feb 2021, 16:12

Blikajúce LED svetlá

Príspevok od používateľa tade » 10 Júl 2024, 11:44

Ahojte,
Nedávno som inštaloval Wattrouter MX na reguláciu prebytkov z fotovoltiky. Reguluje to cez 3 SSR relátka, na každú fázu jedno relé. Keďže relátka spínajú v nule, je v sieti veľký flikr a pri spínaní blikajú LEDky. Chcem sa opýtať ako to odfiltrovať. Dočítal so m sa a bolo mi poradené zapojiť pred svetla kondenzátor alebo spolu s ním usmerňovací mostík. Viete mi poradiť prosím? Svetiel je okolo 15 a veľmi sa nedajú rozoberať. Prikladám fotku jedného z nich.
Ďakujem
Prílohy
IMG20240710071305.jpg
IMG20240710071313.jpg
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11738
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: Blikajúce LED svetlá

Príspevok od používateľa Dolfi » 10 Júl 2024, 12:59

"Chcem sa opýtať ako to odfiltrovať."

Predpokladám, že svetlá blikajú hlavne, keď to beží na menič. Zdá sa, že ten je mäkký, (pomaly reguluje napätie), ktoré potom kolíše. LED žiarovky nemajú prečo mať stabilizované napájacie napätie, tak si menia intenzitu svetla, podľa aktuálnej hodnoty napájacieho napätia. S tým asi nič moc nespravíš !

Ochranný odpor !!!, mostík, veľký filtračný kondenzátor, to môžu zlepšiť. Ak to napätie stabilizuješ, môže to byť ešte lepšie. Samozrejme, UPS-ka s dvojitou konverziou to (asi) úplne odstráni.

Fóliový kondenzátor, paralelne k napájaniu, tomu asi nepomôže.
0
Naposledy upravil/-a Dolfi v 10 Júl 2024, 14:07, upravené celkom 1 krát.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 526
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Blikajúce LED svetlá

Príspevok od používateľa kapor » 10 Júl 2024, 13:54

Spínanie v nule je práve z dôvodov, aby v sieti nevznikali prechodové javy s následným rušením a zrejme nebude dôvodom blikania LED. To začali poblikovať až po inštalácii Wattroutera ?
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11738
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: Blikajúce LED svetlá

Príspevok od používateľa Dolfi » 10 Júl 2024, 14:18

LED svetlá nemajú prečo poblikávať kvôli rušeniu, je tam predsa mostík a (možno) filtračný kondenzátor. Ale poblikávajú kvôli kolísaniu napätia.

Však nech tam dá nejakú klasickú žiarovku, (radšej slabšiu, ktorá nemá tak nažeravené vlákno), a pozoruje zmenu jasu. U žiarovky predsa nejaké harmonické nemajú čo rušiť !
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 526
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Blikajúce LED svetlá

Príspevok od používateľa kapor » 10 Júl 2024, 14:26

Napísal som, že spínanie v nule nebude dôvod pre blikanie
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

tade
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 18 Feb 2021, 16:12

Re: Blikajúce LED svetlá

Príspevok od používateľa tade » 10 Júl 2024, 14:31

Áno robí to iba keď reguluje čiže keď sú z FVE prebytky. Ak vypnem regulovanie blikať to prestane presne v tom okamihu ako dám zapísať konfiguráciu. Problém je že mám ten WR 2 krát pretože máme 2 odberné miesta vedľa seba a tým pádom aj 2 10kW FVE. Na tej jednej som si blikanie všimol iba pri niektorých žiarovkách ale v dielni bliká všetko až na pár svetiel. Tie asi budú mať vyriešenie lepšie usmernenie na DC.
https://www.yorix.cz/cz/greenbono/gbo-aku.htm#flicker na tejto stránke je flikr popísaný podrobnejšie. Je to síce iné zariadenie ale pracuje rovnako.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok