Opticke vlakno - rozoberatelny spoj
Moderátori: mirosne, Moderátori
Opticke vlakno - rozoberatelny spoj
Zdravim,
V jednom zariadeni pouzivam opticke vlakno (priemer 1mm) na prenos svetla z LED diody. Teda ziadne data !
Potrebujem na toto vlakno dat rozoberatelnu spojku. Nasiel som nieco na https://www.lancomat.cz/opticke-spojky-c268/ ale nie som si isty ci je to vhodne.
Nepotrebujem nic perfekne (utlm ma nezaujima). Prenasam len svetlo.
Ma s tym niekto skusenosti a vie poradit ?
Diky
DS
V jednom zariadeni pouzivam opticke vlakno (priemer 1mm) na prenos svetla z LED diody. Teda ziadne data !
Potrebujem na toto vlakno dat rozoberatelnu spojku. Nasiel som nieco na https://www.lancomat.cz/opticke-spojky-c268/ ale nie som si isty ci je to vhodne.
Nepotrebujem nic perfekne (utlm ma nezaujima). Prenasam len svetlo.
Ma s tym niekto skusenosti a vie poradit ?
Diky
DS
0
Re: Opticke vlakno - rozoberatelny spoj
kúsok rúrky z obľúbeného materiálu s vnútorným priemerom 1 mm do ktorej konce vlákna zasunieš a prípadne môžeš poistiť zmršťovačkou
0
To som uz skusal. Fungovat fungujr. Horsie je to s rozoberatelnostou 
Potrebujem nieco co sa da lahko rozpojit-spojit.
Potrebujem nieco co sa da lahko rozpojit-spojit.
0
A co nieco taketo https://www.alza.sk/premiumcord-tos-opt ... 225632738~ z jednej aj druhej strany toslink.
0
To som uz pozeral. Bolo by to OK, keby tie konektory neboli take "velke" 
potrebujem mat takto flexibilnych 5 kablov a bol by problem ich umiestnit v priestore, ktory mam k dispozicii.
Diky
potrebujem mat takto flexibilnych 5 kablov a bol by problem ich umiestnit v priestore, ktory mam k dispozicii.
Diky
0
Tie konektory z odkazu ti nepomôžu. Spojky sú na klasické optiky aby sa tie koncovky dotkli vo vnútri, keď sa to tam zacvakne. Koncovka má viac ako 1mm.
Najlepšie asi naozaj tá trubička s 1mm vnútorným priemerom.
Najlepšie asi naozaj tá trubička s 1mm vnútorným priemerom.
0
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Pokiaľ nepožaduješ nejaké extra - prenosové charakterisky, tak tá zmršťovačka by aj asi vyhovela "ale" s väčšou svietivosťou vysielacej LED.. len ich treba trošku zladiť... Vysielacia LED by mala mať "rovnaké spektrum" na ktorý je prijímacia strana najcitlivejšia... "Zlom / zvar" konca/spoja optiky sa ti "málokedy" resp nikdy! nepodarí na "kolene" urobiť presne... a s "mašinou" na to určenou (za tisíce to asi robiť nebudeš) sa to tiež nemusí na prvý "šup" podariť... ( Asi preto si nechávajú "majstri" pár závitov v krabici optokáblu v rezerve...
A pokiaľ ti nevyhovie Toslink? či iný "jednoduchý spoj" Tak to bude o iných prachoch.
- na čo to prepojenie vôbec potrebuješ ?? ...
Možno by stačila dvojlinka, alebo viacžilový kábel - do pár desiatok (aj stoviek) metrov sa to dá "oštretiť" voči rušeniu....+ nejaký "priemyselný (alebo len audio) viacpinový konektor v metalike..
Alebo potom profi ukončenie - pokiaľ je to na "obrovské" vzdialenosti za nejakým prevodníkom to rozpojíš konektorom.. Optika sa nerobí na bežné pripájanie/odpájanie - teda s výnimkou Toslink technológie u Digi - zvukovom prenose... kde hrozí aj tak poškodenie svetelného spoja "pohybom" TOHO sklo-kábla" - a nie ešte pri priemere 1mm, kedy sklo už "dávno" nie je ohybné a na "malom" polomere praskne
Pokiaľ prezradíš účel použitia, Tak bude nápadov určite viac... možno si nejaký vhodný vyberieš...
Len príklad (ponuka čo som dostal vlani
) : Ťahať optiku medzi vstupnou bránou, "pred-garážovým" priestorom a samotnou garážovou bránou (do 6-7M).... Ako super "vychytávka" - bez debaty - po jednom sv. vlákne to ide všetko zrealizovať... Ale načo tam má ťahať optický kábel na "pár metrov" s nákladom xxx € , keď na to postačuje "dvojlinka" za pár šupov 
A pokiaľ ti nevyhovie Toslink? či iný "jednoduchý spoj" Tak to bude o iných prachoch.
- na čo to prepojenie vôbec potrebuješ ?? ...
Možno by stačila dvojlinka, alebo viacžilový kábel - do pár desiatok (aj stoviek) metrov sa to dá "oštretiť" voči rušeniu....+ nejaký "priemyselný (alebo len audio) viacpinový konektor v metalike..
Alebo potom profi ukončenie - pokiaľ je to na "obrovské" vzdialenosti za nejakým prevodníkom to rozpojíš konektorom.. Optika sa nerobí na bežné pripájanie/odpájanie - teda s výnimkou Toslink technológie u Digi - zvukovom prenose... kde hrozí aj tak poškodenie svetelného spoja "pohybom" TOHO sklo-kábla" - a nie ešte pri priemere 1mm, kedy sklo už "dávno" nie je ohybné a na "malom" polomere praskne
Pokiaľ prezradíš účel použitia, Tak bude nápadov určite viac... možno si nejaký vhodný vyberieš...
Len príklad (ponuka čo som dostal vlani
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Píše, že potrebuje iba svetlovod.
Na taký spoj možno tú trubičku napr. z prázdnej večnej tužky,ale nedávať zmršovačku,iba zafixovať izolačkou.
Máme málo info,ani tvoje oči.
Na taký spoj možno tú trubičku napr. z prázdnej večnej tužky,ale nedávať zmršovačku,iba zafixovať izolačkou.
Máme málo info,ani tvoje oči.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
co tak upravit molex konektor 1 alebo 2 pinovy s tym ze tam vlepis namiesto pinov opticke vlakno
napr nieco z toho
napr nieco z toho
1
1
Presne ako povedal 5ko. Potrebuje, dostat svetlo z LED z jedneho konca (skrine, miestnosti, budovy ....) na druhy koniec 
No a potrebujem to mat rozoberatelne (servis ....). To je vsetko. Ta trubicka mi pride ako najvhodnejsie riesenie. Skusim a uvidim.
No a potrebujem to mat rozoberatelne (servis ....). To je vsetko. Ta trubicka mi pride ako najvhodnejsie riesenie. Skusim a uvidim.
0
vhodna by bola silikonova hrubostenna trubicka, ktora ma dobru pruznost a prilnavost teda sa nevysmykne, neviem ake hrube je opticke vlakno,
0
Ja by som to dal do MC4 konektoru, pevny, ale rozoberatelny konektor a spoj by som vycentroval doprostred kovovej casti samca. Ked sa to zafixuje tavnou pistolou, moze to byt hockde v miestnosti pohodene, alebo aj na panely pristroja prichytene
0
veroudering sizni qoqishdi o toilalo oo latou olaga bumayad para sa laro sa isang makatarungang compensa el joc en una fira
na 1mm to je zbytocne velke a tazko sa to rozpaja,
skor si mislim tie microfit konektory , existuje kopec typov, alebo improvizovat napr taky obycajny jack 2.5 alebo tensi, vybrat stredny pin a pouzit zasuvku, zastrcku , pripadne cinch kablove, este mi napada mikro krimpovacie konektory teraz neviem typ co su na gsm anteny su srubovacie aj krimpovacie len riesit namiesto stredneho pinu optiku,
napr sma konektory si pohladaj to by aj vyzeralo profi
skor si mislim tie microfit konektory , existuje kopec typov, alebo improvizovat napr taky obycajny jack 2.5 alebo tensi, vybrat stredny pin a pouzit zasuvku, zastrcku , pripadne cinch kablove, este mi napada mikro krimpovacie konektory teraz neviem typ co su na gsm anteny su srubovacie aj krimpovacie len riesit namiesto stredneho pinu optiku,
napr sma konektory si pohladaj to by aj vyzeralo profi
0