Linux

Ak hľadáte nejaký softvér do PC prípadne ak s ním máte nejaký problém.

Moderátori: psichac, Moderátori

105nu70
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2017, 11:51

Re: Linux

Príspevok od používateľa 105nu70 » 29 Dec 2024, 14:15

A Virtualbox by nestačil?
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 29 Dec 2024, 14:45

akú FAT tabuľku má SD karta a do akého typu súboru sa zapisujú dáta?
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 29 Dec 2024, 14:45

Vytvor si instalacku Ubuntu spustitelnu z USB kluca, pri spusteni je moznost vyberu TRy Ubuntu. Nabehne ti linux, pozriet subory na sd karte by malo ist.
0

Petronas
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 28 Jan 2012, 18:13

Príspevok od používateľa Petronas » 29 Dec 2024, 15:45

105nu70 napísal:
29 Dec 2024, 14:15
A Virtualbox by nestačil?
Sorry, nikdy som s tym nerobil, ako funguje Virtualbox ?
0
veroudering sizni qoqishdi o toilalo oo latou olaga bumayad para sa laro sa isang makatarungang compensa el joc en una fira

Petronas
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Petronas » 29 Dec 2024, 15:53

Atlan napísal:
29 Dec 2024, 14:45
Vytvor si instalacku Ubuntu spustitelnu z USB kluca, pri spusteni je moznost vyberu TRy Ubuntu. Nabehne ti linux, pozriet subory na sd karte by malo ist.

Noo, taketo nieco by bolo idealne, "Linux portable" .
Takze pod beziacim Windowsom spustim z USB kluca Linux, ci hned pri bootovani musim spustit PC s Linux ?
0
veroudering sizni qoqishdi o toilalo oo latou olaga bumayad para sa laro sa isang makatarungang compensa el joc en una fira

105nu70
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2017, 11:51

Príspevok od používateľa 105nu70 » 29 Dec 2024, 15:59

Petronas napísal:
29 Dec 2024, 15:45
Sorry, nikdy som s tym nerobil, ako funguje Virtualbox ?
Je to emulátor PC. Nainštaluješ si Virtualbox, a v ňom urobíš virtuálny PC, (vyberieš si akú ma mať pamäť RAM veľkosť disku a pod.. ) a na neho normálne nainštaluješ operačný systém aký chceš, hoci aj Linux. Tvári sa to ako nejaký virtuálny počítač, ktorý si spustíš v okne rovno z windowsu a môžeš k nemu potom pripojiť hocičo, čo máš fyzicky pripojené k reálnemu PC. Je to veľmi jednoduché... som to zvládol aj ja a to som počítačový antitalent.
0

Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Vek: 43

Príspevok od používateľa Radus » 29 Dec 2024, 16:02

Skús do TC plugin Ext4. Niekedy davnejsie som to puzival, malo by ti to stacit...
0

Petronas
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Petronas » 29 Dec 2024, 16:20

OK, idem daco poprobovat, pre istotu na starom notebooku, bude to fachat na Windows 7 ?
0

Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Vek: 43

Príspevok od používateľa Radus » 29 Dec 2024, 16:22

Total commander? Kazdopadne :)
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Atlan » 29 Dec 2024, 16:28

Petronas napísal:
29 Dec 2024, 15:53
Atlan napísal:
29 Dec 2024, 14:45

Noo, taketo nieco by bolo idealne, "Linux portable" .
Takze pod beziacim Windowsom spustim z USB kluca Linux, ci hned pri bootovani musim spustit PC s Linux ?
Pri zapnuti PC vyberies spustenie PC z usb kluca. Na vytvorenie botovacieho usb pouzi napr program Rufus
0

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 29 Dec 2024, 16:40

Najprv proste skús prečítať kartu. Aký file systém to je? Je dosť možné, že to bude proste exFat a Win s tým problém nebude mať. Ak je to Linuxový ext2/3/4, existujú jednoduché programčeky, ktoré to prečítajú, napr. Ext2Read.
VirtualBox je trochu komplikovanejšie a potrebuješ na to aj výkon. Otázka je či ho máš, keď je to W7. Bude tam fungovať asi len nejaká stará verzia VirtualBoxu. Ale bol by to celkom úlet, mať na starom W7 pustený moderný Linux vo VirtualBoxe. Skôr sa to robí opačne.
0

Petronas
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Petronas » 29 Dec 2024, 21:00

A mam tu vysledok, poradil si s tym 3. notebook s Windows 10 Pro.
Nieco si sam stiahol hned po vlozeni karty, kartu rozdelil na 2 casti.
Cast E sa tvari ako prazdna, neukazuje ani jej velkost a stale ju chce formatovat.
Cast F ma par MB a obsahuje zopar vacsinou prazdnych foldrov a medzi nimi bol aj ten co som potreboval.
Viacej by ma tesilo, keby som vedel co sa vlastne udialo.....ale funguje to, tak je dobre

Dakujem za rady, hou-hou
0

basterdizer
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 19 Jún 2024, 06:40
Vek: 26
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa basterdizer » 31 Dec 2024, 21:30

Ahojte mám Ubuntu 24.04.1 LTS.
Windows ma vytáča už dlho. Čo update to problém, odinštalované a nefunkčné drivre, mohol som nastavovať a prepisovať registre akokoľvek, ale stále sa updaty sťahovali aj z dát cez LTE modul. V zime na telekomunikačnom stĺpe vytiahnem tablet (DELL latitude 7212), idem updatnuť software... a bola tam modrá obrazovka, skrátka na porazenie. Raz večer som nechal rozpracovaný projekt na mojom laptope a šiel som na 15min do sprchy, keď som sa vrátil skoro som skolaboval, keď som videl prebiehať windows update... Samozrejme projekt sa snažil uložiť ale pritom sa poškodil... A podobných vecí sa mi stalo veľa. Ich neustále vynucovanie prechodu na novšiu verziu ma tiež vytáča.

Vyskúšal som linux na jednom PC a po novom roku budem migrovať všetky zariadenia. Rýchlosť je neporovnatelná, spoľahlivosť tiež, alternatíva office je free a taktiež skoro všetky programy sú zadarmo. Prekvapil ma napríklad Qgis (softwer pre tvorbu máp) je to alternatíva plateného (mesačne) Arc map. Skrátka solídny software zadarmo a je ich naozaj kopec. Je to pre mňa nezvyk zatiaľ čo pri Windows sa takmer za každý software platí alebo odoberá nejaká forma predplatného pri Linuxe je takmer všetko zdarma.

Niektoré špecifické programy je doslova bolesť nainštalovať, takisto, ako nie každý hardware podporuje Linux, ale to je priatelná "Obeta" v porovnaní so spoľahlivosťou a efektivitou Linuxu.
2
Obrázok 2

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Vek: 28

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 31 Dec 2024, 22:12

Ozaj, čo sa dá skúsiť, keď wine nepomôže?
0

straciam
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
Vek: 39

Príspevok od používateľa straciam » 01 Jan 2025, 00:26

basterdizer napísal:
31 Dec 2024, 21:30
Ja pouzivam uz asi 5 rokov MX linux. ako pises, vsetko ide rychlo, stabilne, ziadne problemy ci uz s updateami alebo so samotnym pouzivanim. programy ktore potrebujem tu idu takmer vsetky (qcad, arduino ide,python, vpn, libreoffice, mpv...) a vsetko ide krasne rychlo bez otravnych hluposti.
Manzelke som tiez dal linux a na to co ona potrebuje (web, youtube, office) je to vyborna alternativa. naucila sa s tym robit celkom rychlo. Ludia sa toho boja, ale ked si uvedomim ake programy vlastne potrebujem, tak na to windows netreba.
maskrtnik01 napísal:
31 Dec 2024, 22:12
ked nepomoze wine, este je tu PlayOnLinux alebo virtualbox. co mi vadi, ze pod linuxom nejde napr. TIA alebo Festo CT ale to nie je az taky problem, kedze ide o velmi specificky sw.
1
Obrázok 1
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration

rogi
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 23 Apr 2009, 00:00

Príspevok od používateľa rogi » 01 Jan 2025, 05:25

basterdizer napísal:
31 Dec 2024, 21:30
Windows ma vytáča už dlho. Čo update to problém, odinštalované a nefunkčné drivre, mohol som nastavovať a prepisovať registre akokoľvek, ale stále sa updaty sťahovali aj z dát cez LTE
Je to pre mňa nezvyk zatiaľ čo pri Windows sa takmer za každý software platí alebo odoberá nejaká forma predplatného pri Linuxe je takmer všetko zdarma.

Niektoré špecifické programy je doslova bolesť nainštalovať, takisto, ako nie každý hardware podporuje Linux, ale to je priatelná "Obeta" v porovnaní so spoľahlivosťou a efektivitou Linuxu.
Tvoj príspevok znie ako reklama na Linux.
Zaujímavé, pokiaľ som nepotvrdil ako v Linuxe sa mi nič iné neinstalovalo vo Window od mrkvochvostu.
Nie je všetko "zadarmo" v Linuxe, vie tiež narobiť problém. Kvôli tomu mám aj Windows.
Mne sa zas vo Windows páči že ventilátor procesoru, nejde v kuse. Keď iba prehliadam net alebo nič zložité nerobím sa vypne úplne.
Každý má svoje dobré stránky aj zle.
0
viem iba základy s elektrotechniky, viem urobiť plošák foto cestou, osadiť súčiastkami, keď to nefunguje som v koncoch :( ale nie celkom :D
požívam tieto MM, DT9205B, PU500, PU140, najviac BM235, Siglent SDS 804X HD,

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 01 Jan 2025, 08:14

@basterdizer
Sťahovanie a inštalácia updatov vo Win sa dá nastaviť, aby to nerobil automaticky, prípadne aby to nerobil vôbec. Musíš byť ale admin. Win má také veci pozapínané vo výchdzom nastavení. To čo ťa privádzalo pri Win do šialenstva je asi tvoja vlastná nevedomosť.

Na druhej strane, Linux je dnes už veľmi užívateľský priateľský a bežné veci sú zadarmo. To je aj jeho ideológia. Absolútne nie je dôvod sa mu vyhýbať. Osobne odporúčam Linux Mint, ktorý je asi najviac zameraný na jednoduchého užívateľa a je to odnož Debian a Ubuntu, takže má s nimi veľa vecí spoločných.
rogi napísal:
01 Jan 2025, 05:25
Nie je všetko "zadarmo" v Linuxe, vie tiež narobiť problém. Kvôli tomu mám aj Windows.
Mne sa zas vo Windows páči že ventilátor procesoru, nejde v kuse.
Iste, Linux pre produkciu je potrebné platiť licenčný poplatok. Platia sa aj všeliaké advanced technológie, avšak také bežné používanie doma je free.
Samozrejme sú programy pre Win, ktoré nemajú verziu pre Lnx a opačne.
Toto s tým ventilátorom neviem, čo chceš povedať. Akože pod Lnx beží vkuse hlava-nehlava? Asi máš potom niečo zle ty u seba.
0

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 01 Jan 2025, 09:13

maskrtnik01 napísal:
31 Dec 2024, 22:12
Jablko?
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

rogi
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 23 Apr 2009, 00:00

Príspevok od používateľa rogi » 01 Jan 2025, 10:19

budvar10 napísal:
01 Jan 2025, 08:14

Toto s tým ventilátorom neviem, čo chceš povedať. Akože pod Lnx beží vkuse hlava-nehlava? Asi máš potom niečo zle ty u seba.

normalne funguje nebeži hlava nehlava, len sa nevypne uplne
0
viem iba základy s elektrotechniky, viem urobiť plošák foto cestou, osadiť súčiastkami, keď to nefunguje som v koncoch :( ale nie celkom :D
požívam tieto MM, DT9205B, PU500, PU140, najviac BM235, Siglent SDS 804X HD,

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Atlan » 01 Jan 2025, 11:46

A kedy Bill vyriesi nefunkcne prepinanie klavesnice? Prihlasis sa do win, a v ponuke sloveska klavesnica tak ze pise y tam kde ma byt z. Pozries nastavenie a tam svieti qwerty. A ked nahodou prepnes temu do zvyraznenej, tak uz nevies prepnuti spat. Pomoze len vymazanie a nove vytvorenie uctu. Fakt super system. Ked vidim ze to chce resartovat s update vmi rozmyslam co zase nepijde. Naposledy ma vytocil ked po uodate nesla BT mys, to potesi. Babraci su to a este platit za to chcu
0

Napísať odpoveď