Obsadenie pamäte

Ak hľadáte nejaký softvér do PC prípadne ak s ním máte nejaký problém.

Moderátori: psichac, Moderátori

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Obsadenie pamäte

Príspevok od používateľa Dolfi » 26 Nov 2025, 16:29

Zdravím softvérových machrov !

Mám Win10 a Firefox. Nemám nič spustené a obsadenie pamäte v správcovi úloh je aj cez 50%, (z mojich úbohých 4 GB). Občas "šibne" aj procesoru a ide takmer na 100% a začne to sekať, akože procesor nestíha. Nenaváža sa mi niekto do počítača ? V čom môže byť problém ? (Antivírus nemám, len OS občas čosi vypľuje, že vírusy nenašiel.)
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: Obsadenie pamäte

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Nov 2025, 17:10

Mám teraz "zase" na starom čreve - na skúšku osvedčenú W7 a Operu prehliadač (Fire Fox je asi to isté) - poslednej štácie... Všetko je OK - pokiaľ neprejdem z aktívneho okna/záložky na nejaké neaktívne - Hneď príde hláška, že okno/záložka bola "uspatá" kvôli šetreniu pamäte (mám iba 3GB)... kým sa to obnový, to nejakú dobu trvá... ale v aktívnom okne je to na možnosti pripojenia "v aktívnom" režime celkom svižné....
Keď to pozriem v systéme tak výpis obsadenia pamäte je "okúzlujúci"... procák beží na nejakých 2/3% a pamäť zaberá hlavne Opera.exe ... 500mega+ ďaľších 24 procesov - a to mám otvorených iba 5 záložiek v prehliadači.... síce "spia" ale sú tam už natiahnuté....
Príklad:
obrázok_2025-11-26_171019672.png
Tiež bežím bez antiviráka.. Netreba mi... predtým, keď to bol "jediný" PC, tak som frčal na Kasperskom - na tú dobu (10 liet na zad) to bolo v pohode... stíhal.. Dnes by bolo treba iný HW... ale na dielňové veci mi to stačí.. zálohy sú inde, kde sa hacker nedostane (mimo PC na polici) tak ani neriešim....A keď idem zálohovať - odpojím net - na manuála - vytiahnem kábel .. :lol:
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 26 Nov 2025, 17:24, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

laci
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Nov 2008, 00:00

Príspevok od používateľa laci » 26 Nov 2025, 17:19

Skus dat iny browser, je to fork firefoxu pre stary zeleza.....

https://github.com/Feodor2/Mypal68/releases
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Nov 2025, 17:42

laci a aký prehliadač by si odporúčal?? Veď všetky dnešné - sú neskutočne "nenažrané" na pamäť... Lebo stránky sú vytvorené nie na "funkčnosť", ale najmä na reklamu.... Keď som na Opere začínal, bola to nejaká hlboko pod ver. 75... Ale aj tá 75-ka išla ešte v pohode bez filtrovania reklíám - teraz tam mám Verziu: 95.0.4635.90 a o zabratí pamäte je to úplne iný level!! Nepovolíš aspoň základnú reklamu či cookies, tak sa nikam nedoklikáš.. Tvorcovia stránok sú v tomto neúprosný.... Veď je to ich chleba!! :roll:
Tu na SE mám reklamy zakázané... je to ešte celkom OK, ale inde sa bez reklamy "zadarmo" ani nedostaneš... :wink:
0

budvar10
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 26 Nov 2025, 18:49

Tak tu veľa nevymyslíš. Odporúčam firefox alebo chrome, ale aj opera je podľa mňa OK. To môže byť niečo iné.

Tvoj problém môže byť, že ti swapuje, t.j. ukladá RAMku na disk. Preto to môže byť pomalé.
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Nov 2025, 19:18

Chvíľu som mal "darovaný" SSD disk na systéme v tom starom "čreve"... Štart/uspanie/vypnutie systému bol síce rýchlejší, ale v spojitosti s behom s Operou som nejaké urýchlenie nespozoroval..... Bolo to v závislosti na pripojení k netu.. Ale SSD (ADATA) sa porúčal - tak že zase klasika HDD... štart/uspanie/ vypnutie je o niečo dlhšie, ale na prehliadači v aktívnej stránke je bez výrazného spomalenia...
0

budvar10
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa budvar10 » 26 Nov 2025, 19:54

Ťažko takto radiť na diaľku.
Treba odpozorovať, ako sa správa CPU, RAM, HDD a NET, keď k tomu dôjde. Dobrá je utilitka Process Explorer od Sysinternals, ak ešte zoženieš na W7.
Často pomôže vyčistiť púrehliadač od cookies a histórie.
Na reklamy používam AdBlock. Neviem, či je aj pre Operu. Funguje parádne, sem tam sa stane pri upgrade browsera, že to hapruje, kým to nedajú dokopy.
Cookies je riadné svinstvo. Ešte ani neodsúhlasíš a už to tam máš. Stáči, že napr. omylom klikneš a aj keď rýchlo zavrieš, už tam niečo je.
Dobré je používať privátny mód. Asi všetky prehliadače to majú.
Otázka je, či to je prehliadačom alebo niečo v RAM.
Ak je CPU nízke, aj tak niečo môže napr. vytlačiť procesy opery do swapu. Zase ak s SSD to bolo to isté, no neviem.
Ešte existuje RAMMap od Sysinternals. To je ale trochu asi zložitejšie na pochopenie.
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 26 Nov 2025, 20:14

Process explorer bezi aj na 10tkach. na 11tkach som ho zatial neskusal.
budvar10: cookies je to najmenej, co zerie vykon, je to obycajny kus textu, ktory sa presuva medzi browserom a serverom. Mna skor vytacaju tie stovky kb javascriptu, lebo aj na primitivnu stranku potrebujes mat vsetko animovane a plne zbytocnosti, ktore len zeru vykon.

W7 a 4Gb ram, to v dnesnej dobe je na web na hranici pouzitelnosti.
1
Obrázok 1
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

budvar10
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa budvar10 » 26 Nov 2025, 20:24

Process Explorer je na všetky Win od XP, avšak sú rôzne verzie. Na XP beží tuším max. nejaká v13.
4GB je na W7 v pohode, musí byť, dokonca aj na novšie Win. Bežne také používam a bez problémov, ak len surfuješ. Veď browser má tam do 1GB.
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 26 Nov 2025, 21:41

browser si berie tolko, kolko ma. na sedmickach si u mna bral bezne aj 3GB (celkovo som mal 8)
Lenze s tym 1gb to mas riadnu brzdu, najma na tych modernych dynamickych js renderovanych strankach.
0

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 29

Príspevok od používateľa Edgar » 27 Nov 2025, 04:05

mr.dred napísal:
26 Nov 2025, 17:42
stránky sú vytvorené nie na "funkčnosť", ale najmä na reklamu
Nemyslím si že ide až tak o reklamu, ale o to že stránky už vôbec nie sú len statické HTML+CSS ako v minulosti... Sú to webové aplikácie bežiace v JavaScripte... Mám 4 roky starý počítač (i5-11400, 32 GB RAM, RTX 3060) a napr. Facebook stránka už na môj vkus seká. A využitie okolo 10 GB RAM čisto pri otvorenom prehliadači je vlastne celkom bežné. Tieto stroje čo tu riešite vy, to už je pre mňa dobrý archaizmus a masochizmus zároveň :D
1
Obrázok 1

Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Vek: 43

Príspevok od používateľa Radus » 27 Nov 2025, 07:06

Dolfi, ak by si chcel, môžem ti poslať shell script kotrý používame v práci na optimalizáciu 10tky, odinštaluje kopec somarín, telemetriu a podobne. Ale aj store...to som potom zvykol dávať ručne nazad ak k tomu prišlo. Tak isto potom povypínanie všelijakých efektov a animácii tiež pomôže. Na slabšej mašine mám tiež 10tku a keď sa spustili aktualizácie tak som ju mohol postaviť na deň do kúta nech sa spamätá :)
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 27 Nov 2025, 07:48

Edgar: to sekanie fb, to nie je ani tak pocitacom, ja bezne pozeram na 10 rocnom stroji. Skor sa tam taha milion javascriptov z roznych serverov a to casto trva aj par sekund. Mna napr. vytaca na mobile, ze nedokazem vypnut, ak na fb komentujem, ten zoznam navrhov mien ludi, ktorych mam v zozname. Maju to dost blbo urobene, ze sa mi pri pisani zacne postupne pisanie spomalovat, ako sa neustale dotazuje na zoznam az obcas, hlavne, ked pisem nieco dlhsie sa cela stranka resetne a strati sa nielen to, co som mal rozpisane, ale aj ten prispevok, na ktory reagujem a ktory mi uz druhy krat neukaze na hlavnej stranke.
1
Obrázok 1

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Edgar » 27 Nov 2025, 08:34

pocitujlasku: Máš pravdu, niekedy to nie je výkonom, ale bohužiaľ si všímam že pri tom "seknutí" sa na 0,5-1s zvýšia otáčky ventilátora CPU a ak nechám otvoreného správcu úloh, je tam na grafe spätne vidieť že 1 jadro išlo už v tom čase "seknutia" na maximum... Samozrejme to sú veci ktoré veľa ľudí ani nezaznamená. Ale pamätám si že keď bol ten počítač nový tak toto nerobilo, preto som si to teraz všimol... Teplotou CPU to nie je, ten má teraz v zime okolo 30°C, v lete stále pod 40°C. Ono po prechode na Windows 11 sa z toho počítača celkovo stala zdochlina, takže možno preto sa mi to deje, ale to je na inú nekonečnú tému.
0

Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Vek: 43

Príspevok od používateľa Radus » 27 Nov 2025, 09:30

...tak isto 11stku osekávame, používame nato Debolat. Treba povypínať čo sa dá, aj tak tam toho ešte veľa ostane....
0

epto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23

Príspevok od používateľa epto » 27 Nov 2025, 10:16

najlepsie riesenie je rozsirit RAM ak sa to da.
Mal som 4GB na malom notebooku, po starte Win zosral polovicu - cca 2GB.
Na inom kompe bolo 8GB RAM a Win po spusteni zozral tiez polovicu - 4GB. Na kompe zo !16GB win berie cca 7GB a na PC s 32GB RAM si win vezme cca 12GB.
RAM je na to aby sa vyuzivala, nie na to aby bola " prazdna" .
Win si vezme tolko kolko potrebuje vzhladom na celkovu dostupnu pamat. Ak je jej via, vezme si viac.
Problemy nastavaju aj jej jej malo (4GB). Vtedy swapuje na disku a to je vyrazne pomalsie (aj u SSD).

Ak sa da, rozsir RAM na 8GB.
1
Obrázok 1

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 27 Nov 2025, 10:24

Radus napísal:
27 Nov 2025, 07:06
Dolfi, ak by si chcel, môžem ti poslať shell script kotrý používame v práci na optimalizáciu 10tky ...
Poslať môžeš, ale bude to zbytočné. Já si nedovolím spustiť nič, lebo tomu absolútne nerozumiem ! A nemám chuť potom počúvať syna, že nemá čas na reinštaláciou takej stariny ... :wink:

Samozrejme, RAM-ku by som rozšíril, keby sa dali kúpiť DDR2 4 GB moduly.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 27 Nov 2025, 10:43

Dolfi: napis presne aky mas notas, ja tu mam par pamatovych modulov do notasu, ci nahodou nenajdem nieco pouzitelne.
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 27 Nov 2025, 11:53

Nemám notebook, ale desktop. A mikro ATX MB má len dva pamäťové sloty DDR2.
0

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Edgar » 27 Nov 2025, 12:07

Dolfi napísal:
27 Nov 2025, 10:24
keby sa dali kúpiť DDR2 4 GB moduly.
Inak len pre info, aj ak ich zoženieš... Tak u DDR2 bol 4GB modul dosť často problém, lebo nepodporovali to všetky počítače.
Ale hlavne sa už dá za normálnu cenu zohnať aj starší mini PC už s DDR4, kde bude rozdiel asi tak 100-násobný. Potom nainštalovať Windows 10 LTSC s oficiálnou podporou do 2032 a máš svätý pokoj od všetkého.
0

Napísať odpoveď