Regulátor
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00
Regulátor
Vedel by mi niekto vysvetliť ako funguje toto zapojenie ?
Ja to vidím asi takto:
P1, R2 a R1 nám tvorí nejaký odporový delič pre tranzistory
P1 - nastavujem dobu oneskorenia (od 0) otvorenia tyristora
C1, C2 a C3 - nabitím týchto kondenzátorov na určitú úroveň to preleze cez trazistory
Nerozumiem zapojeniu tranzistorov a R3. Taktiež neviem či správne chápem C1 až C3.
Vie to niekto presnejšie vysvetliť ?
Ja to vidím asi takto:
P1, R2 a R1 nám tvorí nejaký odporový delič pre tranzistory
P1 - nastavujem dobu oneskorenia (od 0) otvorenia tyristora
C1, C2 a C3 - nabitím týchto kondenzátorov na určitú úroveň to preleze cez trazistory
Nerozumiem zapojeniu tranzistorov a R3. Taktiež neviem či správne chápem C1 až C3.
Vie to niekto presnejšie vysvetliť ?
0
Re: Regulátor
Tie tranzistory sú náhrada UJT tranzistora. Keď presiahneš istú hodnotu napätia na vstupe (kolektor T1), tranzistory by sa mali skokovo otvoriť a poslať spínací impulz do G tyristora cez emitor T2. ALE JE TAM CHYBA ! chýba delič ktorý poskituje referenčnú hodnotu pri ktorej sa UJT otvorí a zároveň slúži ako zdroj pre riadiaci impulz do G http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... chemat.png http://www.amapro.cz/datove_zdroje/ar/k ... r1_189.php
a R3 je tam na PRD
a R3 je tam na PRD
Tie tranzistory sú skôr náhrada diaku, tvoria iba dvojpól. A pomocou R3 sa dá upraviť napätie pre zopnutie.
Reťazec P1+R2/C1/R1/C2+C3 je fázovací článok, pomocou ktorého sa dá časovo posúvať okamih zopnutia tyristoru aj za vrchol sinusovky v polperióde. Tak sa dá nastaviť malá hodnota výkonu na záťaži - na M.
Reťazec P1+R2/C1/R1/C2+C3 je fázovací článok, pomocou ktorého sa dá časovo posúvať okamih zopnutia tyristoru aj za vrchol sinusovky v polperióde. Tak sa dá nastaviť malá hodnota výkonu na záťaži - na M.
0
Je to naozaj nahradne zapojenie pre UJT tranzistor , generator pily , spravne zapojenie je napr v PE6/ 98
-
- Pokročilý člen
Je pravda, že medzi emitorom T2 a zemou je ešte zapojený kondenzátor. S pochopením som sa inšpiroval týmto http://www.belza.cz/files1/tyreg.htm, ale tam sú tranzistory inak zapojené. Taktiež tam píšu o kondenzátore C1, ktorý sa dobija na určité napätie a ak ho dosiahne, tak sa tranzistory otvoria. V mojej schéme je ktorý ten kondenzátor, ktorý sa postupne dobíja ?
0
Hej, pomýlil som sa. Keby mal T1 prehodený kolektor s emitorom, vtedy by sa to správalo ako polovica diaku, ale to som prehliadol.
0
bibibo
To zapojení na začátku je tvůj návrh?
Když ne, dej sem link, odkud to máš.
Podle mě je to blbost.
To zapojení na začátku je tvůj návrh?
Když ne, dej sem link, odkud to máš.
Podle mě je to blbost.
0
-
- Pokročilý člen
Nie je to moj navrh. Je to stavebnica tusim od firmy Jabel. Predava to napriklad GME
0
-
- Pokročilý člen
Tak som to zlozil a pripojil som ziarovku 60W. Ked som to zapojil, tak zacal dymiet odpor R4. Preco ?
0
- danhard
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 15 Apr 2009, 00:00
- Vek: 69
Protoze mas asi C5 spatny.
Castecene to tak umi i samotny T1 v inverznim rezimu, coz se pouziva pri konstrukci nejprimitivnejsich relaxacnich generatoru.
T1 pracuje v inverznin rezimu, prechod T1 be se chova v zavernem smeru jako zenerka a pri tom napeti se to zacne otvirat a sepne to.pin napísal:Hej, pomýlil som sa. Keby mal T1 prehodený kolektor s emitorom, vtedy by sa to správalo ako polovica diaku, ale to som prehliadol.
Castecene to tak umi i samotny T1 v inverznim rezimu, coz se pouziva pri konstrukci nejprimitivnejsich relaxacnich generatoru.
0
-
- Pokročilý člen
To ano, moze sa vytopit, ale to je teraz jedno. Viac ma zaujima preco ten odpor dymi. Nie je to tou ziarovkou ? Mozno keby tam bol motor, tak by nedymel.
0
Kapacita C5 je zbytočne veľká, taký RC člen by som použil pri komutatorovom motore cca 500W, pri žiarovke je to k ničomu. Normálne ho dočasne vyhoď a skús ako to bude fungovať...
Ak to chceš používať na žiarovky, stačí RC člen 22 až 100 nF + 47 až 100 ohm.
Ak to chceš pre motor do cca 500W tak v pohode 100nF + 10ohm -tam už by som išiel s kapacitou vyššie 220, 330 nF + 22 až 68 ohm/min 2W
Ak to chceš používať na žiarovky, stačí RC člen 22 až 100 nF + 47 až 100 ohm.
Ak to chceš pre motor do cca 500W tak v pohode 100nF + 10ohm -tam už by som išiel s kapacitou vyššie 220, 330 nF + 22 až 68 ohm/min 2W
-
- Pokročilý člen
Odpor tam mám 47ohm . Vyhodil som RC člen a samozrejme to funguje bez problémov. Nemal som zatiaľ možnosť to pripojiť na vŕtačku. Žeby sa ten odpor prehrieval kôli odporovej záťaži ?
0
- danhard
- Ultimate člen
Panebože ty jsi hovado ! že je tam 47R je snad jasné ze schematu, ale jakou watáž ten odpor má jasné není a ani se to od tebe asi bez mučení nedozvím
A jakýpak somzřejmě ? když nevíš na co to tam je a funguje to i bez toho, tak to není nic samozřejmé, ale náhoda, že to není k funkci zrovna potřeba.
To zrovna můžeš vyhodit C1, C2, a zkratovat R2 a bude to fungovat zrovna tak, tady ale smozřejmě, protože jsou tam ty součástky zbytečný
A jakýpak somzřejmě ? když nevíš na co to tam je a funguje to i bez toho, tak to není nic samozřejmé, ale náhoda, že to není k funkci zrovna potřeba.
To zrovna můžeš vyhodit C1, C2, a zkratovat R2 a bude to fungovat zrovna tak, tady ale smozřejmě, protože jsou tam ty součástky zbytečný
0
-
- Pokročilý člen
danhard, nemusíš sa hneď rozčulovať. Neviem koľko má watov. Je to originál stavebnica a mám také dve. V oboch sú rovnaké. Možno to má 2W.
0
Mal by si skontrolovať aj tie ohmy, či si nezamenil hodnoty 47 a 4K7. Lebo ak je ten C5 0,47uF, potom na 47 ohm vznikne strata 55 mW, ale na 4K7 by to bolo 3,6 W, a to by už dymiť mohlo.
0
- danhard
- Ultimate člen
Pokud je ten regulator zavreny a zarovka nesviti, tak tece tim kondem a odporem jalovy proud kondu 34mA a na 47R odporu je ztrata 55mW.
Pokud by byl odpor vetsi, tak bude i vetsi vykonova ztrata na nem.
Pokud je ten regulator otevreny na 1/2 periody, tak se kondenzator 0.47uF nabiji na spickovou hodnotu 324V a cela tato energie 0,0247Ws se vybije pri sepnuti tyristoru do odporu v kazde pulvlne, takze 100x za vterinu a na 47R odporu je 2,47W.
Na velikosti odporu v tomto pripade tolik nezalezi, pokud casova konstanta RC (tady 22us) bude radove kratsi nez opakovani toho deje 10ms, tak se prenese do odporu ta energie cela.
Pokud by byl odpor vetsi, tak bude i vetsi vykonova ztrata na nem.
Pokud je ten regulator otevreny na 1/2 periody, tak se kondenzator 0.47uF nabiji na spickovou hodnotu 324V a cela tato energie 0,0247Ws se vybije pri sepnuti tyristoru do odporu v kazde pulvlne, takze 100x za vterinu a na 47R odporu je 2,47W.
Na velikosti odporu v tomto pripade tolik nezalezi, pokud casova konstanta RC (tady 22us) bude radove kratsi nez opakovani toho deje 10ms, tak se prenese do odporu ta energie cela.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok