Strata platnosti osvedčení par 21-24 vyhl. Č. 508/2009Z.z.
Moderátori: Merak, Moderátori
Re: Strata platnosti osvedčení par 21-24 vyhl. Č. 508/2009Z.z.
Čítal som to ..... a keďže mám vyhlášku vydanu po 1.januári 2014 tak mi plati .... chapem to správne ? Ináč vyhláška plati 2 roky alebo 5 ?
0
Ďakujem krásne za info ....
-- Spojený príspevok 24 Júl 2017, 06:18 --
-- Spojený príspevok 24 Júl 2017, 06:18 --
0
- Merak
- Moderator
- Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
- Vek: 45
osvedčenie podľa vyhlášky 508/2209 ti platí doživotne
len si musíš každých 5 rokov robiť AOP - aktualizačnú odbornú prednášku a spraviť si lekársku prehliadku vo vzťahu k práci
len si musíš každých 5 rokov robiť AOP - aktualizačnú odbornú prednášku a spraviť si lekársku prehliadku vo vzťahu k práci
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
tu prehliadku tiez kazdych 5 rokov?
0
- Merak
- Moderator
Áno, ja som si to teraz robil všetko naraz, aj nové osvedčenie na VN, aj aktualizáciu starých osvedčení, aj prehliadku.
0
Zdravím,
Prosím neukameňujte ma, ale chcel by som sa spýtať:
- vyprší mi platnosť osvedčenia 12/2017
- o doložení lekárskych prehliadok som sa dozvedel až teraz (samozrejme až keď mi má skončiť osvedčenie)
Je možné urobiť AOP a spätne doložiť lekárske prehliadky alebo si musím prejsť celým procesom odznova a získať nové osvedčenie?
ďakujem
Prosím neukameňujte ma, ale chcel by som sa spýtať:
- vyprší mi platnosť osvedčenia 12/2017
- o doložení lekárskych prehliadok som sa dozvedel až teraz (samozrejme až keď mi má skončiť osvedčenie)
Je možné urobiť AOP a spätne doložiť lekárske prehliadky alebo si musím prejsť celým procesom odznova a získať nové osvedčenie?
ďakujem
0
- Merak
- Moderator
Kedy si si robil naposledy lekársku prehliadku?
0
u svojho zamestnavatela mame pravidelne lekarske prehliadky (kazdy rok)
* len ich nemam dolozene k osvedceniu (ako som sa tu docital, ze ked sa nedolozia k roku 2014 tak aj aktualna straca platnost)... otazkou je ci to je take prisne alebo sa da lekarska prehliadka dolozit aj teraz a nasledne si urobit AOP
* len ich nemam dolozene k osvedceniu (ako som sa tu docital, ze ked sa nedolozia k roku 2014 tak aj aktualna straca platnost)... otazkou je ci to je take prisne alebo sa da lekarska prehliadka dolozit aj teraz a nasledne si urobit AOP
0
- Merak
- Moderator
Pravdu povedať, AOP je nezávislé od lekárskej prehliadky
0
Mylím, že pred absolvovaním AOP, musíš predložiť aj potvrdenie o lekárskej prehliadke o spôsobilosti na výkon činnosti na elektrotechnických zariadeniach ,len už neviem, ako staré môže byť,či tri mesiace, alebo aktuálne k dátumu ...?
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
- Merak
- Moderator
Pri AOP práveže nie.
0
5ko: našťastie netřeba lekársku prehliadku. V tomto prípade nejde o tých 10-35€, čo si lekár vypýta, ale o fakt, že po 50 skoro každý má dáky zdravotný problém a "doktor poctivec" ti nesmie dať zelenú, pokiaľ máš hypertenziu a z toho možné závrate a iné problémy....takže rady nás starších by sa dosť rýchlo preriedili. A potom si profesijne v ..... A ten, kto si do 50 nezvýšil kvalifikáciu, tak už si ju asi ani nebude a ku skúškam nepôjde a je mu to jedno.
Osobne prehliadky beriem viac ako buzeráciu pre živnostníkov, než pre klasických zamestnancov. Aj keď elektrikára, zamestnanca v HPP, som ja osobne musel preradiť z jeho zdravotných dôvodov na inú prácu a on nakoniec dobrovoľne odišiel. 2x infarkt, posilovač na srdci, artritida a doniesol potvrdenie, že nesmie mať bezpečnostnú pracovnú obuv, ale "lahkú obuv", ako kedysi na vojne....a chodil mi v papučiach do výroby, kde boli válce a iné ťažké predmety.
fetin: to, čo robí tvoj zamestnávateľ, musí byť zaznamenané do osobnej knihy BOZP u vášho bezpečáka, alebo organizácie, ktorá pre vás túto činnost vykonáva. Čiže všetko je O.K. V zmysle zákonníku práce a iných vyhlášok je za to zodpovedný tvoj zamestnávateľ v plnom rozsahu.
Pokiaľ si vo vzťahu zamestnanec-zamestnávateľ, tak buď on ti zabezpečí absolvovanie přednášky, alebo si ju urobíš sám, ale vieš si zase v zmysle zákonníka práce požiadať o preplatenie nákladov spojených so školením. Aj čas strávený na prednáške je časom pracovným!
AOP nie je závislá/spojená s lekárskou prehliadkou. (našťastie)
Ak by si si bol napísal aspoň okres, tak sa ťa dalo nasmerovať kde sa môžeš prihlásiť.
S tou kontrolou je to tak, že ak ti platnosť osvedčenia vyprší a "oni" ti zmanipulujú dátum, tak sa při kontrole môžu obávať straty licencie na vzdelávanie. Je zo závislé na odvahe a drzosti.....
Osobne prehliadky beriem viac ako buzeráciu pre živnostníkov, než pre klasických zamestnancov. Aj keď elektrikára, zamestnanca v HPP, som ja osobne musel preradiť z jeho zdravotných dôvodov na inú prácu a on nakoniec dobrovoľne odišiel. 2x infarkt, posilovač na srdci, artritida a doniesol potvrdenie, že nesmie mať bezpečnostnú pracovnú obuv, ale "lahkú obuv", ako kedysi na vojne....a chodil mi v papučiach do výroby, kde boli válce a iné ťažké predmety.
fetin: to, čo robí tvoj zamestnávateľ, musí byť zaznamenané do osobnej knihy BOZP u vášho bezpečáka, alebo organizácie, ktorá pre vás túto činnost vykonáva. Čiže všetko je O.K. V zmysle zákonníku práce a iných vyhlášok je za to zodpovedný tvoj zamestnávateľ v plnom rozsahu.
Pokiaľ si vo vzťahu zamestnanec-zamestnávateľ, tak buď on ti zabezpečí absolvovanie přednášky, alebo si ju urobíš sám, ale vieš si zase v zmysle zákonníka práce požiadať o preplatenie nákladov spojených so školením. Aj čas strávený na prednáške je časom pracovným!
AOP nie je závislá/spojená s lekárskou prehliadkou. (našťastie)
Ak by si si bol napísal aspoň okres, tak sa ťa dalo nasmerovať kde sa môžeš prihlásiť.
S tou kontrolou je to tak, že ak ti platnosť osvedčenia vyprší a "oni" ti zmanipulujú dátum, tak sa při kontrole môžu obávať straty licencie na vzdelávanie. Je zo závislé na odvahe a drzosti.....
ďakujem za odpovede, ale nejako som sa v nich stratil
- poslednú aktualizáciu osvedčenia som si robil v roku 2012
- tuším 2013 vyšla novela zákona, o povinnosti lekárskych prehliadok (ktorú museli všetci doložiť k platnému osvedčeniu k roku 2014), v prípade nedoloženia som sa dočítal, že aj aktuálne osvedčenia stratia platnosť...
čo to znamená v reáli? musím si urobiť teda nové 2dňové školenie + lekársku prehliadku, nie staršiu ako 6mesiacov aby som získal nové osvedčenie alebo môžem v kľude doložiť lekársku prehliadku z daného roka, keď vyšla novela zákona (keďže som do roku 2014 tak neučinil) a pokračovať v aktualizácii platného osvedčenia ktoré mi má vypršať 12/2017.
- záznamy lekárskych prehliadok mám u zamestnávateľa
- potrebujem zistiť či má zamestnávateľ vybaviť a) AOP alebo b) 2dňové školenie so skúškami na získanie nového osvedčenia
- poslednú aktualizáciu osvedčenia som si robil v roku 2012
- tuším 2013 vyšla novela zákona, o povinnosti lekárskych prehliadok (ktorú museli všetci doložiť k platnému osvedčeniu k roku 2014), v prípade nedoloženia som sa dočítal, že aj aktuálne osvedčenia stratia platnosť...
čo to znamená v reáli? musím si urobiť teda nové 2dňové školenie + lekársku prehliadku, nie staršiu ako 6mesiacov aby som získal nové osvedčenie alebo môžem v kľude doložiť lekársku prehliadku z daného roka, keď vyšla novela zákona (keďže som do roku 2014 tak neučinil) a pokračovať v aktualizácii platného osvedčenia ktoré mi má vypršať 12/2017.
- záznamy lekárskych prehliadok mám u zamestnávateľa
- potrebujem zistiť či má zamestnávateľ vybaviť a) AOP alebo b) 2dňové školenie so skúškami na získanie nového osvedčenia
0
- Merak
- Moderator
pravidelná lekárska prehliadka nemá nič spoločné s lekárskou prehliadkou vo vzťahu k práci, teda ak neboli tieto tvoje lekárske prehliadky špecializované na to, že si elektrikár s osvedčením, tak bohužiaľ, máš neplatné osvedčenie a musíš si to celé spraviť nanovo
niečo takéto
http://www.uvzsr.sk/docs/info/ppl/VZOR_ ... _pracu.pdf
niečo takéto
http://www.uvzsr.sk/docs/info/ppl/VZOR_ ... _pracu.pdf
0
fetin: Ak je pravda, že do 12/2017 máš platné osvedčenie, tak ti stačí AOP bez lekárskej prehliadky a to čo bolo predtím, nech ťa netrápi. V BA je AOP 13.9.2017 napr. a stojí cca 45€. Ty si zamestnanec, nie živnostník ako píšeš.
Pravidelná lekárska prehliadka ktorú vyžaduje zamestnávateľ a hradí ju zamestnávateľ je obsahovo zameraná vo vzťahu k pracovnému zaradeniu. To znamená, že moji elektrikári například chodili každý rok na kompletku a sekretárka, každé dva roky a mala kontrolu očného, lebo robila s PC. (ku gynekológovi po služobkách chodila na vlastný účet.... )
Všetko, čo sa povinne zapísalo do denníka BOZP bolo vo vzťahu k práci. Dokonca aj vstupná a výstupná prehliadka.
Chalani od chémie chodili každých 6 mesiacov (meď, H2SO4 a trojmocný chróm) a chalani od tlače kvôli toluénu a inej chémii na špecializované odbery a vyšetrenia každé 3 mesiace.
Pravidelná lekárska prehliadka ktorú vyžaduje zamestnávateľ a hradí ju zamestnávateľ je obsahovo zameraná vo vzťahu k pracovnému zaradeniu. To znamená, že moji elektrikári například chodili každý rok na kompletku a sekretárka, každé dva roky a mala kontrolu očného, lebo robila s PC. (ku gynekológovi po služobkách chodila na vlastný účet.... )
Všetko, čo sa povinne zapísalo do denníka BOZP bolo vo vzťahu k práci. Dokonca aj vstupná a výstupná prehliadka.
Chalani od chémie chodili každých 6 mesiacov (meď, H2SO4 a trojmocný chróm) a chalani od tlače kvôli toluénu a inej chémii na špecializované odbery a vyšetrenia každé 3 mesiace.
Prosím neukameňujte ma, mňa kameňuje život
chcem sa spýtať,v čom spočíva zdravotná prehliadka ? Respektíve, aká diagnóza by mi znemožnila robiť elektrikára 22 paragraf....
chcem sa spýtať,v čom spočíva zdravotná prehliadka ? Respektíve, aká diagnóza by mi znemožnila robiť elektrikára 22 paragraf....
0
" Bez vody si viem predstaviť život, ale bez internetu a počítača nie.."
- mam platne osvedcenie, posledna aktualizacia bola v Terno BA a ta mi plati do roku 12/2017
- uz som tam pisal pre istotu s tymto dotazom, zatial bez odpovede
ako si pisal som zamestnanec, len som nepochopil tej novele zakona vs predlozenie lekarskej prehliadky. konkretne ti co maju platne osvedcenia urobene pred rokom 1/2014 tak su povinny dolozit doklad o tejto prehliadke do konca roka 12/2014. Kto tak neurobil stava sa jeho osvedcenie neplatne.
- lekarsku prehliadku podla vzoru co je v prispevku vyssie mam resp. budem mat, takze je mozne ist klasika na AOP a dodatocne im dat doklad o prehliadke (z tej co vysla nova novela zakona, trebars z roku 2013) + novu lekarsku prehliadku kedze chcem iba aktualizovat osvedcenie?
ak sa neda dodatocne uz dolozit, tak to asi bude tak ako je to v prispevku vyssie co ma moc netesi :/
-- Spojený príspevok 05 Sep 2017, 17:23 --
- uz som tam pisal pre istotu s tymto dotazom, zatial bez odpovede
ako si pisal som zamestnanec, len som nepochopil tej novele zakona vs predlozenie lekarskej prehliadky. konkretne ti co maju platne osvedcenia urobene pred rokom 1/2014 tak su povinny dolozit doklad o tejto prehliadke do konca roka 12/2014. Kto tak neurobil stava sa jeho osvedcenie neplatne.
- lekarsku prehliadku podla vzoru co je v prispevku vyssie mam resp. budem mat, takze je mozne ist klasika na AOP a dodatocne im dat doklad o prehliadke (z tej co vysla nova novela zakona, trebars z roku 2013) + novu lekarsku prehliadku kedze chcem iba aktualizovat osvedcenie?
ak sa neda dodatocne uz dolozit, tak to asi bude tak ako je to v prispevku vyssie co ma moc netesi :/
-- Spojený príspevok 05 Sep 2017, 17:23 --
seroslepost, pretoze kvoli jednemu manikovi ktory inak zapojil kable ako mal s tou diagnazou tak musia mat vsetci povinne LPjuraj77 napísal:Prosím neukameňujte ma, mňa kameňuje život
0
juraj77: nikto ťa neukamenuje, cez internet sa nedá hodiť kameňom. (pozatiaľ iba virtuálne a to nebolí) Ak sa už cez net dá niečo hodiť, tak při pravom prednom repráku mám pohár na whisky.... Ďakujem a nazdravie.
Ale ak by si si otvoril prílohu hneď v úvodním príspevku a dočítal to na stranu č.2, tak by si vedel, čo oficiálne musí (má) lekár skontrolovať a posúdiť. ( to je kritika, nie kameňovanie.... )
Ale vo všeobecnosti sú to:
1. spontánne záchvaty, straty vedomia (spontánna synkopa), závraty, epilepsia, porucha eustachovej trubice = stabilita, rovnováha
2. potom to môžu byť aj očné vady (tupozrakosť, nadmerné dioptrie alebo porucha periférneho videnia) a iné drobnosti
Preto som napísal, že našťastie po skúškach pre AOP netřeba lekársky posudok.
Ale aj to sa časom bude meniť.
P.S.
U mňa elektrikár zapojil zle 12 žilový kábel preto, lebo nevedel, či je to žila č.6 alebo 9. Keď som mu povedal, že je tam čiarka u čísla, tak nevedel, či je nad, alebo pod. Tak som sa ho opýtal, či na čísle 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, a.t.ď. je čiarka nad, alebo pod. Odpoveď: AhÁÁÁ, takto som to do detailu neskúmal a nezamýšľal som sa nad označením...... preto je tam aj kontrola psychlóga a psychiatra. (par22, vek 41 rokov...)
Ale ak by si si otvoril prílohu hneď v úvodním príspevku a dočítal to na stranu č.2, tak by si vedel, čo oficiálne musí (má) lekár skontrolovať a posúdiť. ( to je kritika, nie kameňovanie.... )
Ale vo všeobecnosti sú to:
1. spontánne záchvaty, straty vedomia (spontánna synkopa), závraty, epilepsia, porucha eustachovej trubice = stabilita, rovnováha
2. potom to môžu byť aj očné vady (tupozrakosť, nadmerné dioptrie alebo porucha periférneho videnia) a iné drobnosti
Preto som napísal, že našťastie po skúškach pre AOP netřeba lekársky posudok.
Ale aj to sa časom bude meniť.
P.S.
U mňa elektrikár zapojil zle 12 žilový kábel preto, lebo nevedel, či je to žila č.6 alebo 9. Keď som mu povedal, že je tam čiarka u čísla, tak nevedel, či je nad, alebo pod. Tak som sa ho opýtal, či na čísle 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, a.t.ď. je čiarka nad, alebo pod. Odpoveď: AhÁÁÁ, takto som to do detailu neskúmal a nezamýšľal som sa nad označením...... preto je tam aj kontrola psychlóga a psychiatra. (par22, vek 41 rokov...)
- eurobastler
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 19 Apr 2009, 00:00
- Vek: 35
5 rokov som pracoval mimo odboru, vyhlaska 508 mi prepadla. Tento rok som si ju v marci urobil nanovo. Revizny technik, ktory pracuje pre nasu firmu mi tvrdi, ze som povinny sa podrobit lekarskej prehliadke vo vztahu k praci najneskor do konca tohoto roka. Na stranke slovenskeho elektrotechnickeho zvazu som nasiel nasledovnu informaciu:
Osvedcenie bolo vydane v marci 2019, posledna lekarska preventivna prehliadka bola takisto v marci 2019.
Dokedy som povinny sa podrobit lekarskej prehliadke vo vztahu k praci?
Staci do marca 2014?
Kód: Vybrať všetko
Držitelia osvedčení, sú povinní podrobiť sa lekárskej preventívnej prehliadke vo vzťahu k práci, ktorou sa posudzuje jej zdravotná spôsobilosť na prácu potrebnú na vykonávanie tejto činnosti, do piatich rokov odo dňa:
vydania osvedčenia,
vykonania predchádzajúcej lekárskej preventívnej prehliadky.
Dokedy som povinny sa podrobit lekarskej prehliadke vo vztahu k praci?
Staci do marca 2014?
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 14 Odpovedí
- 1985 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa elmoto