Správny výber stykaču pre nočný prúd

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 04 Dec 2020, 18:03

Pekny predvikendovy vecer vsetkym,

rad by som trochu zjemnil ucet na elektriku a napadlo ma, ze by som nechal spinat ohrev len v pripade, ked je k dispozicii nizka tarifa. Prvy predpoklad-2tarifny elektromer mam a podla uzivania vidim odber aj VT aj NT.
Teda predpokladam, ze toto nam funguje...

Celkovo mame v ramci arealu 7 bojlerov s roznymi objemom, kazdy ma cca 1500w spiralu.
Je to roztrusene v niekolkych skrinkach, teda kazdy by mal komfort svojho spinacu. A teraz otazka na odbornikov - podla coho vybrat stykac? resp. vedeli by ste mi poslat link na konkretny? Lebo ako som tak studoval, tak tych parametrov ma kazdy pomerne dost a teda radsej si necham poradit.

Vopred dakujem!
0

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2242
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 70

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Jirka84 » 04 Dec 2020, 21:06

No, 7x 1,5kW (10,5kW) zapnout jedním stykačem odporovou zátěž, třeba 3fázovým, současně přes HDO signálem (nevím, v jakém "areálu") - při hlavním jističi pravděpodobně B25A/3 - i když rozložíš zátěž na jednotlivé fáze - (neuvedls jeho skutečnou hodnotu nebo jestli jde o více A či na víc elektroměrů, jaké jističe - přes hlavní pojistky - 50A či víc ?), pak budeš možná v problému . Pokud by to bylo opravdu jen na jeden hlavní jistič (25A), pak jedině aspoň "rozpůlit" časově 1/2 na 2/2 výkony podle priority odběru nebo..
Stykače jsou běžně k dostání na 40A/3 - 230V cívka.
Pro spínání signálem HDO nemají problém. Bohužel ty současné mají tak malé zhášecí komory pro výkonové kontakty, že bych si já nedal na jejich jmenovité hodnoty víc jak 50% proudovou zátěž.
Je celkem solidní výběr na DIN lišty podle ceny i spolehlivosti - (pořadí: Schneider Electric, Eaton, Doepke , Kanlux a další výrobci)
PS Pokud jde o více větví jističů, provozů atd., pak dej relevantní údaje místo věštecké koule...
0
Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava i pro známé

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Наверно, капиталисты только обслуживают, а мы - ремонтируем..

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5326
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 38

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 04 Dec 2020, 22:29

este je tu jedno riesenie, v pripade, ak vies potiahnut dalsi kabel. vela bojlerov ma pripojenie bud priamo hdo nulak, alebo maju kontakt, ktory im hovori, ci je vt, alebo nt. a hreju iba v nt.
tym by sa vyriesil problem kontaktov stykaca.

jirka, nemyslim, ze by bol pri zapnuti velky naraz. ja mam 12kw bojler a ked ho zapnem, tak ako prve ide cerpadlo, a az po 1-2 minutach sa zapina na 3-6-12kw. cize po zapnuti tam ide par w
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 04 Dec 2020, 22:31

Dakujem za odpoved Pani.
Vyzera to nasledovne-pripojka z ulice-elektromer-rozvody do dom1-vlastne istice, rozvod do dom2,obchod-vlastne istice ,rozvod do dom3,chata1,chata2,pracovna-vlastne istice.
Myslim teda tak, ze za jednym elektromerom je niekolko separatnych skriniek. Teda predpokladam, ze kazdy bojler by musel mat svoj stykac nakolko to neviem dat na jednu vetvu. Moja zjednodusena predstava ako lajka bola, ze za / pred istic na ktorom mam bojler dam stykac,ktory sa postara o zbytok.
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5326
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Bydlisko: Poprad
Vek: 38

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 04 Dec 2020, 22:39

teoreticky mozes, aj ked dnesne bojlery su plne elektroniky a neviem ci by im caste vypinanie/zapinanie neprekazalo.
este je tu moznost dat casovace, a nastavit +- casy kedy je nt. sice to nebude 100 percent, ale nejake to euro sa usetri.
Ja mam napr tarif 20h nt, 4 hod vt a aj tie 4hodiny su rozdelene po 1 hod. pocas dna. takze mne sa viac oplati ho mat zapnuty stale, aj tak pocas vt ide len obcas
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 04 Dec 2020, 22:53

Toto su take "lacaky" , kde elektronika zacina a konci termostatom. Tu som sa spoliehal na termostat, ze on zapne len vtedy ked sa znizi teplota. A zopne ci ma alebo nema privod prudu-predpokladajme ze to je bimetalicky termostat co pracuje bez prudu. Teda bojler bude zohrievat ak 1. Stykac zapne nizku tarifu a zaroven 2. Termostat zopne kontakt. Ak bude nizka tarifa a termostat zhodnoti,ze netreba ohrievat-nic sa neudeje.
0

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2242
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 70

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Jirka84 » 05 Dec 2020, 10:46

Takže:
...z ulice-elektromer-rozvody (A) do dom1-vlastne istice, rozvod (B) do dom2,obchod-vlastne istice ,rozvod (C) do dom3,chata1,chata2,pracovna-vlastne istice ( možná D,E,F - podle počtu rozvodnic a bojlerů).
Myslim teda tak, ze za jednym elektromerom je niekolko separatnych skriniek...


si proto dovoluji zeptat se ještě na dvě podstatné věci, a to:

1. tarif na bojlery máš asi klasický = 8i hodinový (dělený podle distribuce na denní+noční hod. - dnes už běžné) ?,
2. kabel od elektroměrového rozvaděče pro HDO nemáš do jednotlivých objektů (rozvodnic) ? .

Jde minimálně celkem o A,B,C objekty (případně možná i o D,E,F).
Není-li separátní kabel od HDO, znamenalo by to natahnout kabel CYKY 3 (nebo 5)J x 1,5 do každého podružného rozvaděče, kde za každý jistič k danému bojleru (jednofázovému) se zapojí stykač (stačí 230V/25A jednofázový - třeba Z-SCH230/1/25-20 ), který bude ovládaný N vodičem od HDO. Doporučuji najít stejnou fázi , která ovládá i ten HDO, pak také rozložit zapojení jističů bojlerů podle stejné priority odběru vody na jednotlivé fáze. Přece jenom jedou jednotlivé objekty svým provozem (kuchyň, pračky,bojlery - lze využít NT, který jede pro všechny současně) , jako dosud i na NT/VT.
Snad to takto bude stačit pro běžný provoz všech objektů.

(PS separatne skrinky = podružný rozvaděč = rozvodnice)
0
Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava i pro známé

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Наверно, капиталисты только обслуживают, а мы - ремонтируем..

Používateľov profilový obrázok
burizon
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 553
Dátum registrácie: 07 Nov 2007, 00:00
Bydlisko: Vranov nad Topľou

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa burizon » 05 Dec 2020, 15:09

lajka je pes.
0

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 08 Dec 2020, 10:41

Jirko, dakujem.

1. Ano, mame tarifu vysoku/nizku. Zatial som nezistoval ako je to z casoveho hladiska, resp. kedy prepina
2. Otazke zrejme nerozumiem spravne-teda vysvetlim podrobnejsie.

Elektromer je pri vstupe do arealu a dalsie najblizsie stavenie s rozvodnicou mame cca 100m -Z rozvodnice s elektromerom na ulici nam ide priamo do rozvodnice na dom par metrov je sklad s obchodom etc.
Moj predpoklad/poprosim o opravu: Elektromer je 2 tarifny a posiela signal po 3 fazach na ovladanie zariadeni. Tento signal sa dostane do kazdej rozvodnice na okruhu pod elektromerom. Ja za istic, kde mam bojler dam stykac a ten sa s tym signalom vysporiada ako ma. Moja zjednodusena uvaha. Ak je zla, skuste ma prosim navigovat.

Ad Burizon: Ano :D, ale niejedy sa tak aj citim
0

Používateľov profilový obrázok
burizon
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 553
Dátum registrácie: 07 Nov 2007, 00:00
Bydlisko: Vranov nad Topľou

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa burizon » 08 Dec 2020, 11:16

Goyr, za mojich mladých čias sa ťahal z elektromerovej skrinky okrem prívodu do domu aj tzv.kábel HDO. Bol to obyčajný trojžilový 1,5mm kábel. A ten kábel potom spínal stykač na NN. Signal "šiel" z elektromera. Takže, ak nemáš natiahnutý taký kábel, máš smolu. Je ešte možnosť, že sa niečo zmenilo a funguje to inak, ja sa už roky elektrike nevenujem a doba napreduje tak rýchlo, že je to možné.
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2241
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 34

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa rudko » 08 Dec 2020, 11:28

Goyr napísal:
08 Dec 2020, 10:41
Jirko, dakujem.

1. Ano, mame tarifu vysoku/nizku. Zatial som nezistoval ako je to z casoveho hladiska, resp. kedy prepina
2. Otazke zrejme nerozumiem spravne-teda vysvetlim podrobnejsie.

Elektromer je pri vstupe do arealu a dalsie najblizsie stavenie s rozvodnicou mame cca 100m -Z rozvodnice s elektromerom na ulici nam ide priamo do rozvodnice na dom par metrov je sklad s obchodom etc.
Moj predpoklad/poprosim o opravu: Elektromer je 2 tarifny a posiela signal po 3 fazach na ovladanie zariadeni. Tento signal sa dostane do kazdej rozvodnice na okruhu pod elektromerom. Ja za istic, kde mam bojler dam stykac a ten sa s tym signalom vysporiada ako ma. Moja zjednodusena uvaha. Ak je zla, skuste ma prosim navigovat.

Ad Burizon: Ano :D, ale niejedy sa tak aj citim
Distribucna spolocnost posiela po el vedeni signal HDO ktory 2tarifny elektromer dokaze spracovat a na vystupe poskytne signal v podobe zopnuteho bezpotencialoveho kontaktu ktory sa dalej pouziva na spinanie zataze/stykacov. Preto v zasade potrebujes mat od elektromera vyvedeny este kabel na ovladanie stykacov. Ale, je moznost do kazdeho pozdruzneho rozvadzaca osadit prijimac HDO ktory dokaze tento signal vyhodnotit a nasledne daco zopnut. Toto ale treba riesit cez distribucku kde by ti mali vediet poskytnut technicke detaily ako podporovane typy a ich kodovanie. Pocitaj ale s tym ze cena bude kus vyssia.
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 08 Dec 2020, 12:19

Rudko dakujem, uz sa asi zacinam dostavat do obrazu.
Teda stykac priamo nevie reagovat na signal vedeny po sieti "pod" elektromerom,ale musi mat v rozvodnici prijmac na tento signal. Ak teda nieje vedeny separatny kabel o ktorom sa pisalo...
Vedel by si mi prosim poslat len orientacne link na takyto prijmac? Nech sa pozeram na spravne zariadenie...a ci vobec uvazovat nad touto cestou. Lebo ak by to bolo moc komplikovane,siel by som cestou casoveho rele na din. Rozumiem,ze technicke specifikacie uz musim riesit s nim skrz kodovanie.
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2241
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 34

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa rudko » 08 Dec 2020, 13:14

Skor nez zacnes riesit nakup informuj sa na distribucke ci je mozne nainstalovat vlastny prijimac hdo alebo ho je potrebne objednat u nich. Ja uz som par rokov mimo tento odbor takze neviem ake su teraz podmienky
dalsou cestou by mohlo byt bezdrotove riesenie. Kontakt na tvojom elektromere pouzit ako spinac nejakeho vysielaca do a v podruznych rozvadzacoch pouzit prijimace
napr:
vysielac: https://www.elkoep.sk/bezdrotovy-prevod ... ---rfsg-1m
prijimace: https://www.elkoep.sk/spinaci-bezdrotov ... y-rfsa-61m
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

Používateľov profilový obrázok
Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2242
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Bydlisko: kousek na sever od Olomouce
Vek: 70

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Jirka84 » 08 Dec 2020, 13:22

HDO je ovládaný distribucí, jak Ti psal i Rudko.
Pokud bys NEMĚL v elektroměrovém rozvaděči vedle elektroměru třeba takovýto či podobný "bazmek",
P1010327.JPG
(takový mám já "zdarma" za navýšený paušál na signály, 8+20 hod.tarif NT) pak by sis musel za své many koupit třeba (pro Tvoji verzi:Ja za istic, kde mam bojler dam stykac a ten sa s tym signalom vysporiada ako ma.:
https://www.abctech.cz/hdo-spinac-levne ... 38233.html
https://www.zbozi.cz/vyrobek/elko-ep-hd ... 4%8D%20HDO

nebo signálem po fázi do zásuvky k bojleru třeba vybrat:

https://search.seznam.cz/?q=sp%C3%ADna% ... n-HP&su=ke
a podle přijímané frekvence od distribuce nastavit. Pak si můžeš (raději přes stykač) zapojit potřebné spotřebiče a nemusí se tahat kilometry kabelů po areálu. Stejně můžeš využívat v čase NT jiné výkonové spotřebiče, které nemáš blokované přes HDO. Pokud bys měl rozsáhlý objekt, pak budeš muset kupovat zbytečně samostatné HDO 7x1552,-Kč a víc) a jejich cena je jinde než 100m cyky3Jx1,5.
O tom kabelu jsem psal úmyslně, protože jsem toho názoru, když už se musí "opravovat elektroinstalace", tak má daný elektrikář přemýšlet dopředu místo zákazníka a právě třeba i kvůli HDO , ať jde o jeden nebo i v dalších objektech pod jedním odečtem (elměrem).
Snad budeš na správné cestě, jak si vyřešit nedostatek elektrikáře, co prováděl u Tebe opravy :wink: .

PS Rudko, možná by mu sdělili kmitočet, pokud platí dvojtarif. Stejně bych rád, kdyby se podíval řádně do RE a zjistil skutečný stav spínaček. Viz moje staré "hodiny" ještě mají i rozsah kmitočtu krom kódových čísel na sobě...Navíc, naše distribučky občas mění spínací časy, tak dávám (po souhlasu se zákazníkem) signalizaci zapnutého VT (třeba do kuchyně), aby si mohli zvolit čas na práci s výkonovými spotřebiči.
0
Tady jsi taky doma
Pro radost
Zabava doma Kutná Hora ... Zábava i pro známé

..mladí nedělají vždy , co se jim říká..
Наверно, капиталисты только обслуживают, а мы - ремонтируем..

AbcdeF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 128
Dátum registrácie: 27 Máj 2015, 10:53
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa AbcdeF » 08 Dec 2020, 14:31

Ak si zákazníkom ZSE, presnejšie informácie o časoch VT/NT nájdeš tu:
https://www.zsdis.sk/Uvod/Online-sluzby ... kej-tarify
0

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 08 Dec 2020, 15:21

Hladal som lacne riesenie a nakoniec aby to malo asi zmysel financny, tak sa mi oplati dat casove rele na DIN.

Jirko-to by som musel kupit obe zariadenia? Teda to co vysiela od elektromeru + HDO spínač levného proudu na DIN lištu? Ci to za 1610czk uz robi celu ? Teda jedene vysielac + 7x spinac...podla poctu zariadeni.

Ano stranku o casoch som pozeral,ale nebolo mi jasne z mojho elektromeru ktore he HDO cislo$ tak som si zavolal na ZSE,ci mi vedia povedat na zaklade odberneho miesta vysoku a nizku tarifu...ano vedia,ale potrebuju hdo :)

Posielam foto elektromeru...pripadne viete ktore to maju byt tie 3 cisla?
Prílohy
IMG-20200915-WA0014.jpeg
0

AbcdeF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 128
Dátum registrácie: 27 Máj 2015, 10:53
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa AbcdeF » 08 Dec 2020, 16:42

S vysokou pravdepodobnosťou to MOO_149.
0

Používateľov profilový obrázok
Goyr
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 32
Dátum registrácie: 28 Okt 2020, 04:48
Bydlisko: Bratislava

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa Goyr » 08 Dec 2020, 17:25

AbcdeF,dik...tak som aj myslel.
0

zero1711
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 39
Dátum registrácie: 20 Sep 2020, 08:56

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa zero1711 » 08 Dec 2020, 18:55

Ja by som sa len chcel opýtať k téme, nedávno mi elektrikár tvrdil, že "po novom" už elektromer počas vysokého tarifu spína fázu ktorú stačí priviesť na cievku prepínacieho relé ktoré potom odpája "N" vodič z cievok stykačov pripojených na dané relé.
0

martin15
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 18 Nov 2014, 15:04
Bydlisko: PN
Vek: 23

Re: Správny výber stykaču pre nočný prúd

Príspevok od používateľa martin15 » 08 Dec 2020, 19:02

Tento typ elektromeru má zabudované HDO. Vodič N na ovládanie stýkača sa pripája na svorkovnicu pod zaplombovaným krytom.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok