Ideme zase zahradnicit na SE.
![Biggrin :biggrin:](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Mam vela cervenych a ciernych ribezli (5 + 4 kg). Idem z toho spravit vino. Mate stym niekto skusenosti? Uz som precital xy navodov a vsade sa to trosku lisi.
Mam len 3 otazky.
OT1. Je lepsie ribezle rozpucit a cele aj so semienkami a supkami to nechat vykvasit dokonca, alebo nechat kvasit len par dni so supkami a semienkami a potom to precedit a naliat do demizonu a nechat kvasit, alebo to hned po rozpuceni oddelit a kvasit len cistu stavu?
OT2. Ktore vino lepsie chuti, len cisto cervene ribezle, len cisto cierne ribezle alebo mix cervene a cierne a v akom pomere?
OT3. Niekto pise ze hned na zaciatku dat vsetok cukor (dat tam vodu kvoli kyslosti a vytiahnut to na 21brix), iny zase ze je lepsie ten vypocitany cukor tam dat na 2-3x. Ake mate s tym skusenosti? Co je lesie alebo to je jedno?
Len pre info: Cervene maju cukarnatost 14brix a su troska kysele a cierne 19 brix a su sladke a aromaticke.
Ostatne uz viem ako, ale ak mate ine rady, kludne napiste.
Dakujem.