Fotovoltika pre rodinný dom

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
McSmekac
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 16 Sep 2020, 20:10

Fotovoltika pre rodinný dom

Príspevok od používateľa McSmekac » 22 Okt 2024, 13:20

Zdravím Vás

Chcel by som sa spýtať ako je to s fotovoltikou pre rodinný dom legálnou cestou bez posielania do siete. Všade čítam že sa dá max 10kW. Platí to aj keď je to čisto Off Grid? Premýšlal som že či by mohla byť napríklad jedna fotovoltika Off Grid iba čisto na el. boiler (špirály) napríklad 3kW a časom druhá hybridná fotovoltika bez posielania do siete 10kW. Dokopy 13kW.
Dá sa to?

Ďakujem
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Re: Fotovoltika pre rodinný dom

Príspevok od používateľa jezevec » 22 Okt 2024, 16:04

V Česku platí od letošního roku max. velikost FVE 50kWp bez licence. Nevím jak je to na Slovensku.
Ještě doplním, dělat dělenou FV jak zamýšlíš, je ekonomický nesmysl.
0
Naposledy upravil/-a jezevec v 22 Okt 2024, 16:38, upravené celkom 1 krát.

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 22 Okt 2024, 16:23

Podľa mňa, ak nemáš nič spoločné s rozvodnou sieťou, tak si môžeš postaviť čo chceš. Nie som si istý ako je to legislatívne so zastavaním pozemku z hľadiska stavebného úradu. No na streche (a podobne) môžeš si robiť čo chceš.

Neviem, či má zmysel stavať samostatnú fotovoltaiku na bojler a druhú na bežné použitie. Existujú inteligentné "vyťažovače", ktoré možno pre ohrev bojlera budú výhodnejšie.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

tienik
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 29 Jan 2014, 14:56
Vek: 44

Príspevok od používateľa tienik » 22 Okt 2024, 16:48

McSmekac napísal:
22 Okt 2024, 13:20
Zdravím Vás

Chcel by som sa spýtať ako je to s fotovoltikou pre rodinný dom legálnou cestou bez posielania do siete. Všade čítam že sa dá max 10kW. Platí to aj keď je to čisto Off Grid? Premýšlal som že či by mohla byť napríklad jedna fotovoltika Off Grid iba čisto na el. boiler (špirály) napríklad 3kW a časom druhá hybridná fotovoltika bez posielania do siete 10kW. Dokopy 13kW.
Dá sa to?

Ďakujem
Aký je na toto rozumný dôvod? V časoch mojích pokusov - ešte pred "módnou vlnou" FVE som pokusne 6x285W panelmi ohrieval bojler. V lete skončil ešte pred 11:00 a potom bolo všetko až do večera vypnuté. To jest panely tam boli úplne zbytočne.
Prečo práve offgrid? Technicky ako tak návratné v dnešnej dobe vychádzajú ongridy. Ak ideme do bateriek - tak to väčšinou končí ďaleko za 10 rokmi návratnosti.
A posledná otázka, koľko je tvoja ročná spotreba? Ono to dáva zmysel len pre "žravejšie" domácnosti. Určite nie pre spotrebu len na svietenie a dva televízory.
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa jezevec » 22 Okt 2024, 17:23

S tou baterkou ti budu odporovat, mám FV dva a půl roku a ročně mi to ušetří 40 000kč.
Vlastní spotřeba cca 6MWh ročně, panely 5,4kWp, baterka 11kWh, virtuální baterie. Pořizovací náklady 250 000kč po odečtení dotace.
Návratnost si spočítáš sám.
Hraniční spotřeba je podle mě cca 3MWh za rok, při nižší spotřebě to už přestává být rentabilní.
2
Obrázok 2

McSmekac
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa McSmekac » 23 Okt 2024, 13:20

Dolfi napísal:
22 Okt 2024, 16:23
Podľa mňa, ak nemáš nič spoločné s rozvodnou sieťou, tak si môžeš postaviť čo chceš. Nie som si istý ako je to legislatívne so zastavaním pozemku z hľadiska stavebného úradu. No na streche (a podobne) môžeš si robiť čo chceš.

Neviem, či má zmysel stavať samostatnú fotovoltaiku na bojler a druhú na bežné použitie. Existujú inteligentné "vyťažovače", ktoré možno pre ohrev bojlera budú výhodnejšie.
No chcel by som to preto že potreboval by som iba na ohrev vody a v budúcnosti keby boli peniaze navyše tak spraviť aj do svojej siete. Zatiaľ mám v zálohe plyn ale chcel by som prejsť s varením na indukciu, ohrev vody fv+ elektrina a v zime kúrim drevom do podlahovky. V budúcnosti bude možná TČ ale to sú len také plány. Neviem čo sa bude diať pre ľudí čo majú svoje meniče pripojené na sieť či distribučky neznevýhodnia nejak ľudí čo majú FV kedže im uniká zisk.
0

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 23 Okt 2024, 14:04

Myslím si, že pripojených zákazníkov aj tak pomaly znevýhodňujú.

Já sa neuveriteľne čudujem, že je u nás taká "tvrdošijná" podpora fotovoltaiky. Som presvedčený, že keby energetici mohli, tak by to všetko vyhádzali. Musieť dupľovať obnoviteľné zdroje zálohovými zdrojmi, musí stáť obrovské peniaze. Napokon, však je to vidieť aj na cenách el. energie.

Keby som já tvoril legislatívu, tak by som všetkým tým "vykukom" pripojením k rozvodnej sieti nariadil povinnú inštaláciu takej veľkej batérie, ktorá by musela pobrať všetku vyrobenú energiu z fotovoltaiky. A dokonca by povinne museli vykrývať odberové špičky v sieti. A prípadne by mohli nabíjať baterku pri prebytkoch v sieti a dodávať pri špičkových odberoch v sieti. (Dá sa podporiť cenotvorbou.) To by potom malo zmysel a mohlo by byť veľkým prínosom pre stabilizáciu siete. :wink:
1
Obrázok 1
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa jezevec » 23 Okt 2024, 16:53

Dolfi, nějak v tom tvém příspěvku vidím čirou závist.
0

straciam
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 06 Jan 2009, 00:00
Vek: 39

Príspevok od používateľa straciam » 23 Okt 2024, 17:57

Dolfi napísal:
23 Okt 2024, 14:04
Som presvedčený, že keby energetici mohli, tak by to všetko vyhádzali.
...
A dokonca by povinne museli vykrývať odberové špičky v sieti.
trochu si na to "kapnul". :-) ono sa to skutocne deje.
0
Ponukam vysokokvalitnu 3D tlac na SLA tlaciarni Anycubic Photon.
No password, no problem.
Ins-piration

Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Príspevok od používateľa Merak » 23 Okt 2024, 19:27

ono tie fotovoltiky tak trochu spôsobujú v tej distribučnej sieti nemalé problémy
bol som riešiť problém u známeho, ktorý má RD pripojený jednou fázou
a vďaka trom susedom, ktorí majú FVE s 1f meničmi dodávajúcimi energiu do siete (jeden dodával na prvú fázu a dvaja dodávali na tretiu fázu) a on mal na tej druhej fáze sústavne nízke napätie, museli sme ho na stĺpe zapojiť a tretiu fázu
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Vek: 36
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 24 Okt 2024, 11:24

McSmekac napísal:
23 Okt 2024, 13:20

No chcel by som to preto že potreboval by som iba na ohrev vody a v budúcnosti keby boli peniaze navyše tak spraviť aj do svojej siete.
menič off grid 6kW stoji 300€ prečo nepripojiť FVE na svoju sieť hned ale davať blbosti typu "Iba bojler" ?
je to off-gird takže na sieť sa to nepripaja
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Dolfi
Power user
Power user

Príspevok od používateľa Dolfi » 24 Okt 2024, 12:32

jezevec napísal:
23 Okt 2024, 16:53
Dolfi, nějak v tom tvém příspěvku vidím čirou závist.
Nechcem byť sprostý, tak sa radšej nevyjadrím. (Radil som ta niekam inam, no korigujem svoj názor.) :wink:
0

Jirka84
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
Vek: 73

Re: Fotovoltaika pre rodinný dom

Príspevok od používateľa Jirka84 » 24 Okt 2024, 12:36

McSmekac napísal:
Zdravím Vás

Dá sa to?

Ďakujem
V jiném vláknu jsem psal o své FVE tady .
Momentálně jedu stále (bez st.dotace), pouze ze své střechy už od 1/2 března.
Díky velmi zamračeným a deštivým několika dnům v průběhu roku dodnes jsem spotřeboval
z DS pouze cca 150kWh ! dodnes. Sluníčko mi darovalo zatím k včerejšímu odečtu skoro 2MWh.
V příštím roku v březnu Ti dodám celkovou úsporu (nebo ztrátu , co zaplatím do ČEZu - paušály bohužel platit musíme všichni).
Mám 3fázovou výrobu (8kW) tím i spotřebu pro domácnost bez přetoků, přepínám na DS jen , když nemám v baterkách železnou rezervu (25-30%) pro náhlé výpadky sítě. Až přijdou z čezu odečítat,
tak jsem zvědavý na jejich reakci.

PS poprav si Název
Prílohy
obrazek.png
obrazek.png (565 Bajtov) 1336 zobrazení
0
LAIK se DIVÍ, odborní žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení
Zábava pro naše polovičky - Církvice (Čáslav = ČR)
..mladí nedělají vždy , co se jim říká... :rock:

pajky
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 24 Okt 2024, 19:20

tienik napísal:
22 Okt 2024, 16:48
McSmekac napísal:
Zdravím Vás

Dá sa to?

Ďakujem
Aký je na toto rozumný dôvod? V časoch mojích pokusov - ešte pred "módnou vlnou" FVE som pokusne 6x285W panelmi ohrieval bojler. V lete skončil ešte pred 11:00 a potom bolo všetko až do večera vypnuté. To jest panely tam boli úplne zbytočne.
Prečo práve offgrid? Technicky ako tak návratné v dnešnej dobe vychádzajú ongridy. Ak ideme do bateriek - tak to väčšinou končí ďaleko za 10 rokmi návratnosti.
A posledná otázka, koľko je tvoja ročná spotreba? Ono to dáva zmysel len pre "žravejšie" domácnosti. Určite nie pre spotrebu len na svietenie a dva televízory.
Prosim ta, aky si mal bojler a na kolko si ho hrial?
S akym menicom?
0

McSmekac
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa McSmekac » 28 Okt 2024, 05:57

boraicho napísal:
24 Okt 2024, 11:24
McSmekac napísal:

No chcel by som to preto že potreboval by som iba na ohrev vody a v budúcnosti keby boli peniaze navyše tak spraviť aj do svojej siete.
menič off grid 6kW stoji 300€ prečo nepripojiť FVE na svoju sieť hned ale davať blbosti typu "Iba bojler" ?
Kde stojí menič 300e?
0

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 28 Okt 2024, 17:58

pajky napísal:
24 Okt 2024, 19:20
tienik napísal:
22 Okt 2024, 16:48
McSmekac napísal:
Zdravím Vás

Dá sa to?

Ďakujem
Prosim ta, aky si mal bojler a na kolko si ho hrial?
S akym menicom?
neni jedno aka teplota? ved bojler dam na plne pecky a nech hreje , aspoň ja to tak robim, ničomu to nevadi.
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 28 Okt 2024, 17:58

McSmekac napísal:
28 Okt 2024, 05:57
boraicho napísal:
24 Okt 2024, 11:24
McSmekac napísal:

Kde stojí menič 300e?
už aj menej a už aj novšie modely, ja mam rovno dva lebo mam dva stringy
Prílohy
1730133931066.jpg
0
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 28 Okt 2024, 18:57

boraicho napísal:
28 Okt 2024, 17:58
neni jedno aka teplota? ved bojler dam na plne pecky a nech hreje , aspoň ja to tak robim, ničomu to nevadi.
Ou nemyslím, že je to jedno. Voda ti môže aj zovrieť v bojleri a roztrhnúť ho. Ani bezpečnostný ventil
nepomôže. Už teplota 70st, môže spôsobiť obarenie, ak si niekto nedá pozor a pustí z kohútika. Takisto vodný kameň sa začne viac tvoriť. Zase nízka teplota umožní množenie a rast baktérií.
Treba ohrievať tak akurát.
0

pajky
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 28 Okt 2024, 20:01

Ale aky mas teda objem bojlera?
Ja mam na streche 3,6kw panelov, spirala 2kw a na 65 stupnov to hreje zhruba 5h.
Tak ze to mas nahriate uz o 11tej...

Ale teda slnko mam az zhruba od 10tej.
Preco aky menic? Normalny ostrovny ide, az ked dokaze dodat tie 2kw.
"Bojlerova skladacka" tazi odkedy sa da i pri nizsom napati...
0

boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa boraicho » 28 Okt 2024, 20:07

budvar10 napísal:
28 Okt 2024, 18:57
boraicho napísal:
28 Okt 2024, 17:58
Ou nemyslím, že je to jedno. Voda ti môže aj zovrieť v bojleri a roztrhnúť ho. Ani bezpečnostný ventil
nepomôže. Už teplota 70st, môže spôsobiť obarenie, ak si niekto nedá pozor a pustí z kohútika. Takisto vodný kameň sa začne viac tvoriť. Zase nízka teplota umožní množenie a rast baktérií.
Treba ohrievať tak akurát.
akože ked nastavim na termostate na MAX tak to znamena 100°C?
0
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok