Iskrenie v inej miestnosti než je zapojený spotrebič

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

jnl
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 30 Okt 2024, 20:15

Iskrenie v inej miestnosti než je zapojený spotrebič

Príspevok od používateľa jnl » 30 Okt 2024, 20:48

Máme problém so zásuvkou, ktorá iskrila. Podobná téma sa síce rozoberá všade, ale toto je iný prípad a nevieme, čím to môže byť, pýtam sa aspoň tu, kam ma doviedlo vyhľadávanie, než sem prišiel elektrikár (čo je trochu komplikované, ale je mi jasné, že je to nutné, ale nedá sa to hneď a to ja, žiaľ, nemám možnosť ovplyvniť). Bývame tu dlhé roky a nikdy predtým sa nič také nestalo, ani Google mi nenašiel podobné skúsenosti. Oco má základné vedomosti, ale nie el. vzdelanie, rozoberal zásuvky a nevidel tam žiaden viditeľný problém, sú dotiahnuté atď.
Bývame v paneláku, v byte sú asi 3 zásuvky (relevantné pre tento problém, s inými sme nezbadali komplikácie), ktoré majú spoločný istič. Dve sú v izbe A (a tam sú iba tie, jedna z nich je za skriňou), v izbe B je tá tretie (a ďalšie, ktoré už sú pod iným ističom). V izbe A bol zapojený a zapnutý spotrebič v jednej z nich a začala pri jeho používaní iskriť úplne iná zásuvka v izbe B, v ktorej nebolo nič zapojené. Dialo sa to neskôr aj s iným spotrebičom. Iskrila dlhšie, nie iba pri zapojení, ale celý čas, keď bol spotrebič zapnutý. (Teda až do môjho kriku, nech to vypne.) Prvý spotrebič mal vysokú spotrebu, oco usudzoval, že to je divné, ale asi to bolo tým, ale neskôr sa to stalo zase (aj napriek sľubu, že už sa to nebude používať.) Ako je možné, že iskrila úplne iná zásuvka, ktorá má s tou používanou spoločný iba istič a je v úplne inej miestnosti (nie je to ani len v spoločnej stene)? Mám z toho veľké obavy, viem, že to môže byť riziko a treba to riešiť odborne.
0

Používateľov profilový obrázok
cool-zool
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Vek: 55

Re: Iskrenie v inej miestnosti než je zapojený spotrebič

Príspevok od používateľa cool-zool » 30 Okt 2024, 21:22

Pokial su vsetky zasuvky na jednom okruhu (istici), a v starej panelakovej instalacii to je uplne bezny stav (nie normalny)... Treba prekontrolovat cele vedenie a podotahovat vsetky spoje ktore sa tu nachadzaju a nie iba fazove (vlavo), ale aj nulakove (vpravo) a nie iba v zasuvkach ale aj v krabiciach pod omietkou!!!! Tiez skontrolovat tie hlinikove droty, ci nie su niekde (mozno aj pod zasuvkou) zlomene!!!
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Príspevok od používateľa 5ko » 30 Okt 2024, 22:45

Treba v tej poslednej zásuvke zapnúť nejaký silnejší spotrebič,a kontrolovať,čo sa deje v tej iskriacej zásuvke, prípadne opatrne izolovaným predmetom pohýbať s drotmi, či nie je niektorý zlomený.
V podstate sú tie zásuvky zapojené podobne,ako žiarovky na vianočnom stromčeku ,ibaže do každej prichádzajú dva,resp.tri drôty.Ak je v niektorej niektorý drôt prerušený,nefungujú tie ostatné ktoré sú za ňou.Ak je v nej len zlý spoj, môže tam iskriť,ak sa zapojí spotrebič do niektorej zásuvky ZA tou vadnou.
0
Naposledy upravil/-a 5ko v 31 Okt 2024, 07:47, upravené celkom 1 krát.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

cool-zool
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Vek: 55

Príspevok od používateľa cool-zool » 31 Okt 2024, 05:34

Este raz, aby som odpovedal konkretne na otazku :,, ako je to mozne....?,,
Uplne jednoducho a to prave preto ze su vsetky tie zasuvky v jednom okruhu (na jednom istici)!!! Nemyslis si hadam ze kazda jedna zasuvka ma priame droty do rozvadzaca??? Nie to sa tak nerobi, a v tych starych panelakovych zapojeniach je bezne ze od istica ide iba jeden drot do prvej zasuvky v poradi, kde sa nasledne prepoji s drotom ktory je potiahnuty do druhej zasuvky a s tade zase do dalsej zasuvky (hoc aj v inej izbe)... No a ked je niekde slaby spoj medzi jednotlivymi prepojmi (drotmi) tak potom sa stava ze ked nieco pripojis do vzdialenejsej zasuvky tak tam kde je prepoj zly (slaby) tak to iskri (a to moze byt aj v inej izbe)...
Tvoj priklad : v izbe,, B,, je v poradi prva zasuvka od istica, odkial je prepoj do dalsej zasuvky ktora je v izbe,, A,, ako druha a odtial prepoj do dalsej zasuvky v izbe,, A,, za skrinou ako tretia... No a ak je v prvej zasuvke slaby prepoj, alebo zlomeny drot (v nejakej svorkovnicovej krabicke pod omietkou) a ty chces v poradi z druhej, alebo tretej zasuvky odoberat prud nejakym spotrebicom, tak ten prud od istica, cez prvu zasuvku (krabicku), prechadza k pripojenemu spotrebicu a tam je zly kontakt, tak potom to iskri, hreje sa, moze obhoriet izolacia a zapalit sa!!!
0

pajky
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00

Príspevok od používateľa pajky » 31 Okt 2024, 17:41

Dpc, snad otvorim tu iskruacu zasuvku a vidim co iskri...
Podotahovat vsetky spoje v celom baraku.
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 31 Okt 2024, 18:37

cool-zool napísal:
31 Okt 2024, 05:34
Este raz, aby som odpovedal konkretne na otazku :,, ako je to mozne....?,,
:agree: popísal si to obšírnejšie, ako keby som to popísal Ja :agree: Asi do toho VN - neba pôjdeme spolu :lol: :lol:
pajky napísal:
31 Okt 2024, 17:41
Dpc, snad otvorim tu iskruacu zasuvku a vidim co iskri...
Podotahovat vsetky spoje v celom baraku.
.. len skús zvoliť iný časový postup práce...
Pri podobnej "závade" sme skontrolovali a pouťahovali všetky spoje po zásuvkách a krabiciach v baráku medzitým sa zotmelo a nakoniec bol problém v HDS a pri sviečke sa to zle robilo :lol: :lol: ... o čelovke či inom bat. osvetlení sme vtedy ani nesnívali :wink: Ale podarilo sa :rolleyes:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Vek: 45

Príspevok od používateľa OHAJ » 31 Okt 2024, 21:30

jnl napísal:
30 Okt 2024, 20:48
V izbe A bol zapojený a zapnutý spotrebič v jednej z nich a začala pri jeho používaní iskriť úplne iná zásuvka v izbe B
V predchádajúcej zásuvke, ak je dobre dotiahnutá, nemá čo iskriť ... buďto su total skorodované konce dr´ôtov alebo strhané závity alebo pretrhnutá hlina, čo prosto musíš vidieť, veď to obhorí a očernie ... to isté platí i pri nejakom zvode z fázy na zem, či už spečeným hmyzom alebo farebným povlakom. Osobne si skontroluj nulák !
0

5ko
Power user
Power user

Príspevok od používateľa 5ko » 01 Nov 2024, 00:45

My sa tu trápime s vysvetľovaním,
a on možno už,,doiskril,,😉
1
Obrázok 1
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 01 Nov 2024, 01:07

Prepáčte za OT
5ko napísal:
01 Nov 2024, 00:45
a on možno už,,doiskril
.. ALE JA by som chcel iskriť teraz !! :lol: :lol:
ďaľšia súvislosť TU
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

5ko
Power user
Power user

Príspevok od používateľa 5ko » 01 Nov 2024, 02:03

Nedávno som videl podobnú rúčku tuším v Lidli,ale to bolo asi na princípe prerušovania elektromagnetu ,a gravírovanie tvrdým hrotom do materiálu.
Ale niekedy som videl v nejakom časopise to popisovače pero, ktoré vyiskrovalo popis na kovové predmety tak, že jeden pol bol na popisovanom predmete a druhý bol hrot popisovača.Nieco na spôsob vadasky s cievkou a prerušovacim kontaktom.,
Amatérr ideš,iste to nájdeš v tvojom archíve.

Sorry za OT,ale zviedol ma ten dredyho link.😉
0
Naposledy upravil/-a 5ko v 17 Nov 2024, 08:52, upravené celkom 1 krát.

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 01 Nov 2024, 10:48

Peťko , toto si myslel ?
popisova__119.png
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 48

Príspevok od používateľa misocko » 01 Nov 2024, 11:59

Niektorý ľudia by si mali uvedomiť že majú nulové technické citenie aj zručnosti (niečo ako ja a granatika, nemám problem napisať šyršy a vôbec mi to nepríde divné), a nehrabať sa v ničom technickom, obzvlašť nie elektrike. Potom samozrejme človeka ani nenapadne dať dole kryt zasuvky a pozrieť čo iskry. Asi si myslia že elektrina vyleti cez nezakritovanu zasuvku von a zabije ich na diaľku.
OT. Minule som kolegovi v robote nabijal baterku do motorky dielenským zdrojom, a keď som to zapajal, ešte aj elektrikar cuvol, všetci sa bali že to vybuchne 😀. Zdroj som predtym nastavil na 14,3V a 1A....
0

jnl
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 30 Okt 2024, 20:15

Príspevok od používateľa jnl » 17 Nov 2024, 04:12

Až teraz čítam väčšinu odpovedí, neumrela som :) a daný istič je od mojej otázky našťastie konečne trvale vypnutý, kým nebude možné, aby sa na to prišiel pozrieť (a vyriešiť to) elektrikár. Mňa sem len doviedol Google, ale nemám dosť vedomostí v tejto oblasti (max, aby som nezapojila celú domácnosť do jednej predlžovačky alebo podobnú tuposť, ale zase nie na hrabanie sa v tom) a oco o tom síce vie teoreticky a vie sa na to fyzicky pozrieť, ale nemá na to patričné vzdelanie a nevedel, tak že nech skúsim zistiť na nete. Pýtala som sa potom aj známych, čo chodili na elektrotechnickú SŠ (ale ani jeden z nich sa v tej oblasti potom nezamestnal a tiež tam mali trochu iný odbor), ale tí tiež nevedeli, len vraveli, že to je divné, s ničím takým sa nestretli a treba zavolať elektrikára.
No ale čo sa toho veď dpc videnia týka, tak oco sa na to práveže pozeral v rozobratom stave a nevidel tam ako laik žiaden problém, ani spáleninu, ani uvoľnené, ani mŕtve myši (ktoré v jednej boli, keď sme sa sem presťahovali 8O ), ani nič také, čo by naznačovalo nejaký problém (ani v tých ostatných zásuvkách, ktorých sa to týka), preto som sa pýtala. Ale teda iskrilo to riadne, keď sa to vtedy stalo so silnejším spotrebičom, nebola som k tomu ani otočená a zbadala som to na základe toho svetla z toho a skoro som sa dosr
0

5ko
Power user
Power user

Príspevok od používateľa 5ko » 17 Nov 2024, 08:31

Aaaach ,a už sme doma-baba🤣,keby sme to tušili,tak určite štylizujeme odpovede ináč 😄.Mohla si aspoň napísať o aký typ bytu sa jedná,lebo od panelakovych máme schémy inštalácie a vieme ako sú
zokruhované zásuvky ,takže by sa ľahšie radilo.Idealne by bolo keby si vedela ktorá zasuvka je prvá od ističa,ktorá ďalšia.. a kolká v poradí je tá problemová,a ktoré zásuvky sú zapojené za ňou.Podla tvojho popisu je priebežná ,lebo v nej iskrí,keď sa zapojí spotrebič do tej ďalšej ktorá je za ňou.

Určite máš fén.
Tak povyťahuj všetky spotrebiče zo zasuviek nahoď ten istič, zapínaj ho postupne do každej zásuvky a pomykaj s vidlicou.Uvidiš či tá zásuvka funguje.Ak je tam niekde zlý kontakt, alebo zlomený drôt,tak to tam zaiskrí,ale nezlakni sa,cez kryt ti to neublíži.Ale možno nájdeš príčinu. Bolo by dobré zistiť,ktorá je posledná v okruhu.Neviem ,či si trúfneš,odšroubovať kryt zo zásuvky a iba sa pozrieť koľko drotikov je zapojených pod skrutkami.Ak sú pod každou dva drôty,tak je priebežná ,lebo kábel pokračuje z nej do ďalšej zásuvky.Ak nájdeš takú,kde je pod skrutkou len jeden drôtik,tak je posledná.Do tej zapoj nejaký najvýkonnejší spotrebič,čo má napísané na štítku najviac Wattov a sleduj čo sa deje v tej problémovej.Ak sa v nej bude iskriť,pravdepodobne bude blbnúť aj ten zapnutý spotrebič, takže je v nej buď zlý kontakt ,alebo zlomený drôt v izolácii,a bude aj opálený.Ale nepúšťaj sa do toho sama,na to už fakt musí prísť elektrikár.Keby si mala bydlisko v nicku, možno je niekto z nás nablízku.

Ale keď píšeš že sa v nej tak zablyslo,určite bude už kryt z vnútra opálený, takže ju bude treba odborne vymeniť.

Možno som to písal zbytočne obšírne,ale môže sa to hodiť niekomu inému.
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok