Tranzistorové zapaľovanie

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Sakasvili
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 15 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Tranzistorové zapaľovanie

Príspevok od používateľa Sakasvili » 22 Dec 2010, 11:21

Dostala sa mi do ruky táto schéma (viď foto).
Neviem koľkými rukami už prešla ale vyzerá že dosť veľa.
Potreboval by som vedieť náhrady súčiastok v tejto schéme, poprípade aj vylepšujúce zmeny obvodu. Ďakujem.

Chcem to namontovať na škodovku.
Prílohy
Tranzistorove zapalovanie.JPG
0
Naposledy upravil/-a mirosne v 16 Jan 2016, 08:50, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Doplnenie interpunkcie v názve
...ak sa nemýlim.

Používateľov profilový obrázok
Peťus
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3940
Dátum registrácie: 07 Mar 2009, 00:00
Bydlisko: Praha
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Peťus » 22 Dec 2010, 11:48

co zkusit vyhledavac amara na jirky.webz.cz
0
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, STM32, ESP8266, ESP32,...)

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9152
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Príspevok od používateľa breta1 » 22 Dec 2010, 12:27

Místo SU dej nějaký BU (BU508, 2520), ostatní běžně seženeš.
Myslím, že diody D1,D2 jsou zbytečné.
(trochu teorie i praktické návody jsem kdysi dal do AR 1979/5).
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10827
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Príspevok od používateľa Dolfi » 22 Dec 2010, 16:24

breta1 napísal: ... (trochu teorie i praktické návody jsem kdysi dal do AR 1979/5).
Konečne ! A týmto pekne zdravím pána Ing. Břetislava S. :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Sakasvili
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 15 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sakasvili » 22 Dec 2010, 17:02

Takže schému s AR1979 - A05 (str. 184 obr. 3) som prekreslil do eagla a nahradil niektoré súčiastky.

Potrebujem odobrenie:

1. Tým že som namiesto dvoch KZ775 dal dve 1N5384 som zvýšil napätie na indučke na 320V čím som zabezpečil aby pri prevode p=90 (dúfam že indučka v škodovke má takýto prevod) bolo na sekundári cca 29kV.
Je to v poriadku?

2. Sú náhrady všetkých súčiastok v poriadku (tip, hodnota, wattáž...)?

3. Neviem či má Tranzistor BU2520DF zosilnenie väčšie ako 18.
Aký prúd bude pri zosilnení tohoto tranzistora najvhodnejší (teda aká hodnota R5)?
Prílohy
Elektronicke zapalovani A05-1979.pdf
(353.13 KiB) 178 stiahnutí
Tranzistorove zapalovanie.png
Tranzistorove zapalovanie.sch
(13.43 KiB) 140 stiahnutí
0
...ak sa nemýlim.

miroL
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 484
Dátum registrácie: 28 Máj 2008, 00:00
Bydlisko: TRNAVA
Vek: 50

Príspevok od používateľa miroL » 22 Dec 2010, 17:36

Pozri si este tuto stranku, je to tu aj pekne vysvetlene.
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=416
Do coho to chces namontovat?
0

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9152
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Príspevok od používateľa breta1 » 22 Dec 2010, 17:41

Už je to dáááávno co jsem to navrhoval, dneska už je úplně jiná součástková základna.
Ten BU, o kterém jsem se zmínil, by tam asi nešel, má malý B, ale nějaký spínací tranzistor používaný v PC zdrojích by tam vyhovoval (např. 2SC4138).
Dnes bych asi experimentoval s nějakým FET (IRFP350 nebo jemu podobné).
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10827
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Príspevok od používateľa Dolfi » 22 Dec 2010, 23:12

Sakasvili napísal:Potrebujem odobrenie ...
Mne sa to osadenie trochu "pocitovo" nepáči. Tranzistory BU2520 majú pri 5 A zosilnenie okolo 10. No my sa snažíme ísť v spínacom režime. A tak by som budil koniec maximálne 1 : 5. A na to tranzistor T3 BC635 prúdovo sotva stačí. Radšej by som tam videl nejaký 5 - 6 A tranzistor ...

Potom R5 max. 0R1, R10 asi 12R/ 5 W. A myslím si, že R4 je zbytočne malý na 800 V tranzistor ... :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Sakasvili
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 15 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sakasvili » 23 Dec 2010, 00:06

Teda:
T3-BD243C
R5-0R1
R10-12R/5W
R4-???

Tak nejak si to myslel???
0
...ak sa nemýlim.

Používateľov profilový obrázok
rogi
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 326
Dátum registrácie: 23 Apr 2009, 00:00
Bydlisko: Ružindol

zapalovanie s amara

Príspevok od používateľa rogi » 23 Dec 2010, 07:17

prikladám jeden sken snad to niekomu pomôže, ak najdem schema dalšieho zapalovania čo som mal namontovane v Š130l dam to sem, fakt bolo super a motor išiel lepšie. Kvalita nič moc myslím toho skenu, a to kvôli tomu že som musel zmenit rozmer, :oops:
Prílohy
zapalovanie_0001a.jpg
a.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
rogi
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 326
Dátum registrácie: 23 Apr 2009, 00:00
Bydlisko: Ružindol

zapalovanie s amara

Príspevok od používateľa rogi » 23 Dec 2010, 12:52

zapalovanie ktore som mal v Š130l
Prílohy
94-10.pdf
(425.39 KiB) 375 stiahnutí
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10827
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Príspevok od používateľa Dolfi » 23 Dec 2010, 13:02

Však to je to isté zapojenie, no sú tam použité z veľkej časti Tesla tranzistory. No tá KF-ka ako budič je podľa mňa ešte horšie riešenie, ako to 1 A BC-čko ...

No tým nechcem tvrdiť, že to nebude fungovať aj takto, aj podľa tvojho pôvodného návrhu aj pri vyšších budiacich prúdoch, ako navrhujem ja ...

Totiž to otázka znie: Aký činný odpor a indukčnosť má primár použitej zapaľovacej cievky ? Kam až vystúpa prúd cez ňu počas zopnutia koncového tranzistora ? Dôjde k jej presýteniu a tým pádom sa uplatní aj nadprúdová ochrana pomocou T1 ?

Ak všetko ide v "lineárnom režime", (bez prúdových obmedzení), tak čo najmenší úbytok v saturácii na T4 a čo najväčší prúd cez zapaľovaciu cievku, naakumulujú najväčšiu energiu v nej na budúcu zapaľovaciu iskru ...

A ten odpor R4 ? Takto ním tečie asi 15 mA z budenia cez T3. Naviac, pomáha zvyšovať záverné napätie Uce T4, ktoré sa s jeho zmenšovaním postupne mení z Uceo (800 V) na Ucer (blížiac sa k 1 500 V).
Preto, ak tam dáme napríklad 10 x vyššiu hodnotu odporu R4, tak "presunieme" tých cca 13,5 mA do budenia T4 ...

(No otázka znie: Má takéto "šachovanie" so súčiastkami a ich hodnotami zmysel, ak to nepozrieme na osciloskope ...) ? :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Sakasvili
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 15 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sakasvili » 09 Mar 2011, 16:03

No konečne som vyrobil a namontoval zapaľovanie EK 2.3 ktoré mi poradil rogi.
Zapaľovanie funguje motor krásne beží, no otáčkomer mi nejde správne, ručička ukazuje pri cca 3000ot/min motora len 1000ot/min. V čom by mohol byť problém? Stretol sa stým už niekto?

//Automatické spojenie príspevkov. Pridané po 4 hodinách 19 minútach:

Po dlhšom premýšľaní som na to prišiel. :D
Ja pako som prehodil napájanie otáčkomeru so snímaním otáčok. :lol:
Už mi to ide úplne v pohode.

Po namontovaní zapaľovania EK 2.3 mi motor chytá rýchlejšie, ide lepšie do otáčok, uvidím aká bude spotreba.
Prílohy
Tranzistorové zapalování EK 2.3.pdf
(425.39 KiB) 282 stiahnutí
0
...ak sa nemýlim.

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10827
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Príspevok od používateľa Dolfi » 09 Mar 2011, 20:38

Sakasvili napísal:No konečne som vyrobil a namontoval zapaľovanie EK 2.3 ktoré mi poradil rogi.
Aký tranzistor si osadil na pozíciu T4 ...?
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Sakasvili
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 15 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sakasvili » 13 Mar 2011, 14:29

Sa mi vidí že tento: BU931 TO-3 z avelmaku http://www.avelmak.sk/index.php?lm=425& ... icle=11863
0
...ak sa nemýlim.

Používateľov profilový obrázok
destilator
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 76
Dátum registrácie: 15 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Bojnice

Príspevok od používateľa destilator » 13 Mar 2011, 14:54

ja som to zapalovanie z AR 10/94 tiez spravil. namontoval som ho do ARA a ide v pohode. ma tu vyhodu ze ked je slaba bateria a nevladze pretocit motor, tak na kluku to chyti aj pri 5V baterii. ale origos otackomer co tam bol, tak tiez prestal fungovat. ale neriesil som to. pre pripad ze by sa to po...lo tak tam mam prepinac, ktorym to prepnem do povodneho stavu.
Prílohy
DSC04595.JPG
0
Zložité to dokáže vyrobiť každý blbec

Používateľov profilový obrázok
Sakasvili
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 15 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Martin
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sakasvili » 13 Mar 2011, 15:15

Práve teraz ošetrujem plechy čo zakrývajú motor od spodu. Sú kompletne hrdzavé.

A vyvarujte sa čínskym náhradným dielom. Pred zimou minulého roku som menil manžety prevodky riadenie. Jednu manžetu som mal československú novú "na sklade" doma a druhú tú kratšiu som kúpil. samozrejme Vyrobené v Číne no a včera keď som robil nad jamou tie plechy zrazu vidím ako mi z tej čínskej manžety kvapká PP-čko. Tak som po nej pošmátral rukou a jeb zrazu som v nej mal celý prst, samozrejme že PPčko my celé vytieklo a môžem to robiť znovu.

Tu sú foto toho zapaľovania.
Prílohy
P3130080.JPG
P3130081.JPG
0
...ak sa nemýlim.

fiat650
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 59
Dátum registrácie: 17 Jan 2012, 16:36

Re: Tranzistorove zapalovanie

Príspevok od používateľa fiat650 » 17 Jan 2012, 16:48

Dobrý deň! Vlastním vymierajúci poľský Fiat a rád by som ho zachránil pred smrťou, ale nato by musel plniť svoju hlavnú funkciu - jazdiť. Mám problémy so zapaľovaním, paradoxne mi neopaluje kontakty prerušovača s typickym kraterom, ale vytvara sa na nich podivný biely fliačik. Po viacerych vymenach kladiviek som postavil toto http://www.jawa-50.cz/clanek/tuning-upr ... ovani.html tranzistorove zapaľovanie, ktoré jazdí bez problémov, avsak problém s obielením a nevodivosťou kladivka sa stále deje, avšak menej často, predtym to bolo na novom kladivku 1000km, na obrusenom(ked to pilnikujete rukou, samo, ze plocha je krivolaka a ucinna plocha nizsia) to haprovalo uz po 100km, s tranzistorom je interval 500km. Uvazujem preto nad instalaciou optoclenu tcst1103 http://www.vishay.com/docs/83764/tcst1103.pdf , ktorý sa dá u nás kúpiť za 1 Euro, čo nie je nijak hrozné. Chcem Vás týmto príspevkom poprosiť, pokial to dokážete, poraďte mi aké rezistory k danému optočlenu pridať aby fungoval s mojim zapalovaním? Chcem Vás ešte poprosiť aby ste mi neradili iné tranzistorové zapaľovania, lebo som si už s tým zapalkom užil a nemám chuť stavať niečo na blind, je kríza a každé Euro sa počíta. Ak teda niekto má znalosť a chuť, poteším sa, keď mi poradí. Prípadne, ak viete prečo mi v rozdeľovači belie kladivko, tiež sa nenahnevám :-) Veľa zdaru a vopred vďaka za všetky rady a pripomienky.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 10827
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 68

Re: Tranzistorove zapalovanie

Príspevok od používateľa Dolfi » 17 Jan 2012, 17:14

Tak v prerušovači, či rozdeľovači vzniká ten biely izolačný povlak ?

Inak, mám za to, že by cez prerušovač mal tiecť väčší prúd, ako asi 100 mA ! A cez KF-ko ťahať cez 1 A, (je to 600 mA tranzistor), je poriadne barbarstvo ... !
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

fery66
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1046
Dátum registrácie: 04 Okt 2009, 00:00

Re: Tranzistorove zapalovanie

Príspevok od používateľa fery66 » 17 Jan 2012, 17:47

V dávnej dobe, keď to bolo v "móde", som skúšal stavať rôzne elektronické zapaľovania. Suverénne najlepšie fungovalo zapaľovanie z ARA10/79. Týchto zapaľovaní som postavil niečo vyše 30 k plnej spokojnosti majiteľov. Jediná nevýhoda bola, že sa muselo navíjať trafo. :)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok