Headphone amplifier LME49600

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

nalimko33
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4426
Dátum registrácie: 29 Dec 2008, 00:00
Bydlisko: Košeca
Vek: 48

Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa nalimko33 » 12 Dec 2011, 12:24

Na základe článku A. Krausa v AR7/08 str. 25-29 a z podnetu nemenovaného člena fóra vznikol tento projekt, s cieľom návrhu a následnej hromadnej výroby DPS k slúchatkovému zosilňovaču tých najlepších možných parametrov.
Opis zapojenia je uvedený v spomínanom amáre – v tomto projekte bol pôvodný zdroj nahradený odskúšaným zapojením zdroja ZT15VA (používaného k Dispre). Výkonové tranzistory sú v puzdre TO220, použitý chladič má výšku 35mm.
Koncepcia je nasledovná:
- transformátor Talema 15VA, 2x115V, 2x15V/500mA
http://shop.fkt.cz/transformator-talema ... 5+dp42383/
http://www.profi-elektronika.cz/transfo ... /50-42383/
- potenciometer Alps 2x10kG
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=5595
- výstupný konektor Neutric NRJ3HF-1
http://www.neutrik.com/en/audio/plugs-a ... s/nrj3hf-1
- krabica Hammond
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=59981
- vstupné konektory Cinch
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=60606
- sieťový konektor
http://www.gme.sk/sk/4300-0096-p806-086.html
- sieťový vypínač
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=428
- filtračné kondenzátory
RD1E478M1631MBB
http://www.tme.eu/html/SK/elektrolytick ... pelny.html
- chladiče na tranzistory majú výšku 35mm

Konektor s označením LED slúži na napájanie indikácie zapnutia zosilňovača, prípadne je z neho možné napájať LED podsvietenie hmatníka potenciometra.
Kondenzátory C100-105 sú „nepovinné“. Usmerňovacie diódy predpokladám fast recovery (FR302 a pod.).

Momentálne sa projekt nachádza v prevej fáze – odladenie topológie navrhnutej DPS. Ďalším krokom bude kontrolné osadenie najdôležitejších komponentov na „cvičnú“ DPS a odskúšanie mechanického prevedenia v krabici. Transformátory sú už na ceste, ostáva objednať krabice, potenciometre a konektory.
Po odladení celej konštrukcie zorganizujem groupbuy na DPS – predpokladám dve farebné verzie masky (čierna a červená).

V prípade záujmu o spoluprácu na tomto projekte sú v prílohe súbory s náhľadom na DPS – zdrojové súbory nezverejním.
Uvítam všetky pripomienky ohľadne topológie mnou navrhnutej DPS (prosím nezasierať vlákno somarinami).

EDIT: upravené podklady sú ďalej....
0
Naposledy upravil/-a nalimko33 v 02 Mar 2012, 13:21, upravené celkom 3 krát.
SHARP MZ-811

anonym4

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa anonym4 » 12 Dec 2011, 12:31

Rád sa podujmem na tomto projekte ! Akurát dodám, že trafo úplne stačí aj na 10VA (s takým to mám postavené, a nieśu žiadne problémy), predsa len 15VA uz je zbytočnost kedže výkon na výstupe bude max. 2x0,5W a viac ako 250mA na vetvu sa ani nemôže odoberať, tých 250mA je limit tych OZ...

Ešte by som navrhoval jednu úpravu, na ktorú som prišiel pri testovaní môjho headampu (verzia od Alana Krausa) a určite by celému zapojeniu len prospela.

Za prvé osadiť to novším typom bufferov LME49610TS ! (majú väčší kľudák, širšie pásmo a celkovo lepšie parametre ako LME49600, kukni DS.)
Za druhé rozdeliť OZ na dva mono, kvôli tomu že jeden OZ bude na audio a druhý sa bude starať čisto len o servo...Totiž neosvedčila sa mi dvojitá verzia OZ, pri velmi rýchlych OZ nefungovalo korektne DC servo.

Teda navrhujem jeden bude nejaky špičkový audio mono OZ, a druhý nejaký lacnejší ale presný a bude mať na starosti len DC servo, takto to bude mať celkovo najlepšie parametre a stabilitu...

Veľmi rýchle OZ na vstupe nepracovali korektne (LT1364) a podobné rýchle typy by mali určite problém...A zase nejaké NE5532 a podobne OZ tam nemá zmysel dávať, to by strácalo logiku.

Toto sú mnou overené veci :wink:

neznamy

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa neznamy » 12 Dec 2011, 12:49

jednoznačne oddeliť DC servo a vstupný operák , väčšina precíznych operákov je v single prevedení , dal by sa tam použiť aj teda taký čo v dual ťažko zoženieš ... Tomáš ma predbehol v tom návrhu, na DC servo nebudeš potrebovať taky superdrahý operák , tam stačí aj niečo bežne dostupné


ALPS by sa dal kúpiť aj z ebayu , tam by vyšiel na nejakých 8E kus čo už je značný rozdiel , prípadne použiť mini verziu a implemenovať na dosku


netrebalo by osetrit vstupy toho bazmeku VF filtrom a aspon jednosmerne oddelit kondenzatorom?

anonym4

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa anonym4 » 12 Dec 2011, 13:32

Potom by to strácalo ideu neskreslovania signálu a širky pásma...

Idea je prostá: žiadny kondík v ceste signálu,rýchle OZ s veľkou šírkou pásma...

Používateľov profilový obrázok
platon.rado
Power user
Power user
Príspevky: 4705
Dátum registrácie: 20 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Brusno okr.Banská Bystrica
Vek: 44
Kontaktovať používateľa:

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa platon.rado » 12 Dec 2011, 13:46

No super som rád že sa takto rozbehla debata a dúfam že zosík dotiahneme do víťazného konca.Od Alana Krausa som nemal možnosť porovnať iné IO aké boli uvedené v schéme.Milan už samozrejme kúpil IO LME 49600.Takže sa môže vyriešiť iba to DC servo.Každý si už sám môže osadiť namiesto 49600 lepší resp. novšým LME49610TS.Ako uviedol Tomáš.Neviem či sa musia alebo nemusia ešte robiť nejaké kompenzácie.To viete vy.Hralo to bohovsky už stým 49600.V kvalite je na míle ďaleko od Headampu od pána Buntu.
0
Najlepšie reprosústavy nie sú tie,ktoré nám najviac dajú,ale tie ktoré nám najmenej stratia.

LukasX

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa LukasX » 12 Dec 2011, 13:59

Ale Rado aké kupovanie. Všetky tieto obvody od Nationalu si môžeš zadovážiť ako vzorky a to zadarmo!

anonym4

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa anonym4 » 12 Dec 2011, 14:01

LME49610TS je rovnaká ako LME49600, netreba robiť žiadne úpravy...Dokonca je možné použiť aj buffer od Texas Instruments s označením BUF634, ktorý má rovnaké vývody, avšak trošku iné parametre trebalo by poskúšať, pomerať, popočúvať...

http://www.ti.com/litv/pdf/sbos030

Používateľov profilový obrázok
platon.rado
Power user
Power user
Príspevky: 4705
Dátum registrácie: 20 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Brusno okr.Banská Bystrica
Vek: 44
Kontaktovať používateľa:

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa platon.rado » 12 Dec 2011, 14:26

Ano Lukáš ved to aj tak spravil.Zle som to napísal.Môžme sa potom dohodnúť aj o popisoch ktoré by som dal spraviť švagrovi na vodnom lúči.Kto by chcel.

Tu je ešte raz tá krabica s hammondu PDF.Bola by v čiernej farbe.Aspoň u mňa.

http://www.sos.sk/a_info/resource/i/ham ... 5n2201.pdf
0
Naposledy upravil/-a platon.rado v 12 Dec 2011, 14:32, upravené celkom 2 krát.
Najlepšie reprosústavy nie sú tie,ktoré nám najviac dajú,ale tie ktoré nám najmenej stratia.

neznamy

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa neznamy » 12 Dec 2011, 14:30

to by bolo fajn , ako by to cenovo vychádzalo ?

Používateľov profilový obrázok
trunek
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1775
Dátum registrácie: 17 Máj 2007, 00:00
Bydlisko: ZM

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa trunek » 12 Dec 2011, 14:33

Bol by som za taký spôsob, aby sa kúpila škatuľa (kľudne to zaplatím aj ja) a DPS nechať urobiť presne takú šírkú, aby pekne vošla do drážok v škatulke a tak isto na presný doraz z predu a zo zadu. Nebude tak treba absolutne žiadny šrób na uchytenie celej DPS. Kĺudne môźe byť 2mm hrubá. Na šírku 10cm sa neprehne asni s 200W trafom. Tam by problém nebol. Jednoduchá inštalácia a prípadná demotáž.

Ohľadom DC sertva. Keď tam má byť všetko super (počńúc vystupnými konektormi, výstupnými, topológia, súčiastky, napájanie, zdroj..) tak som aj za oddelené DC servo. Určite iba pomôže, keďže tu niektorý písali o vlastných skúsenostiach. Keď mám teda vyhodiť nie malé peniaze, tak to dotiahnuť
0
učíme sa každý deň. Vidím to sám na sebe - ponuka výroby DPS http://svetelektro.com/Forum/ponukam-vy ... 25071.html

anonym4

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa anonym4 » 12 Dec 2011, 14:38

tým väčším DPS by sa vyriešilo viacero vecí, dali by sa tam pekne vtesnať dva mono operáky, oddialiť zdroje (trafo) od analógovej časti...Jednoduchá montáž/demontáž pri napr. výmene operákov a podobne...

Používateľov profilový obrázok
platon.rado
Power user
Power user
Príspevky: 4705
Dátum registrácie: 20 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Brusno okr.Banská Bystrica
Vek: 44
Kontaktovať používateľa:

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa platon.rado » 12 Dec 2011, 14:45

Tak tak, aby sa tam nemusel dávať žiaden distančný stĺpik.A nebolo by potom aj miesto pre ďalšie cesty od vstupu na ALPS ???Je to asi k.. dávať sig.cesty vedla zdroja.Podla toho kolko by tam ostalo miesta.4ím menej káblov tým lepšie nie.Káble by boli iba cinch PCB cca 3-4cm.
0
Najlepšie reprosústavy nie sú tie,ktoré nám najviac dajú,ale tie ktoré nám najmenej stratia.

Používateľov profilový obrázok
Thales
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13834
Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: White Hill, Prague
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa Thales » 12 Dec 2011, 14:57

Ha! Zase se něco pěkného děje!
Přidávám se k připomínkám které zde již padly, DPS podrobněji prozkoumám později. Nemohla by regulace hlasitosti být na samostatné DPS kdyby se třeba někomu stýskalo po fyziologii? Samostatná DPS vhodně propojená nebo ještě lépe poťák posunutý na okraj desky, která by byla řešená jako odlamovací, by mohla vhodně zajistit jistou variabilitu.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí

Používateľov profilový obrázok
platon.rado
Power user
Power user
Príspevky: 4705
Dátum registrácie: 20 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Brusno okr.Banská Bystrica
Vek: 44
Kontaktovať používateľa:

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa platon.rado » 12 Dec 2011, 15:00

Nepozdáva sa mi to.Na čo trepať fyziológiu.
0
Najlepšie reprosústavy nie sú tie,ktoré nám najviac dajú,ale tie ktoré nám najmenej stratia.

Používateľov profilový obrázok
Thales
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 13834
Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: White Hill, Prague
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa Thales » 12 Dec 2011, 15:13

Byl to jen návrh.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí

neznamy

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa neznamy » 12 Dec 2011, 15:26

Tomáš ma z*ebal za to že som chcel dať do cesty kondík na JS oddelenie a ty navrhneš fyziológiu ? to nemyslíš vážne

Používateľov profilový obrázok
trunek
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1775
Dátum registrácie: 17 Máj 2007, 00:00
Bydlisko: ZM

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa trunek » 12 Dec 2011, 16:14

Pokiaĺ viem, tak fiziológia upravuje najmä spektrum na nižších hlasitoctiach. To na slúchatkačí asi nebude. Kto si dá slúchatká a počúva ich tak, źe ledva počuje hlas? Osobne v tomto zapojení fiziológiu nepotrebujem, ale ohľadom presného rozmeru DPS na zasunutie padol pozitívny ohlast, tak okrem samostatného operáku ešte ten rozmer a nemám výhrady.
0
učíme sa každý deň. Vidím to sám na sebe - ponuka výroby DPS http://svetelektro.com/Forum/ponukam-vy ... 25071.html

anonym4

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa anonym4 » 12 Dec 2011, 16:54

počkáme na Milanove vyjadrenie, ale bol by som rád keby sa najskôr vyriešilo schématické zapojenie a topológia a nakoniec rozmery dps, rozmiestnenie prvkov ako poťáku, jacku, typ konektorov a podobné veci...

nalimko33
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4426
Dátum registrácie: 29 Dec 2008, 00:00
Bydlisko: Košeca
Vek: 48

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa nalimko33 » 12 Dec 2011, 18:03

Tomáš:
ad trafo – max. prúd jedným buffrom je 250mA. sú dva, teda 500mA. 30Vx0,5A=15VA – nie je čo riešiť...
pokiaľ nie je fyzický rozdiel medzi LME49600 a jeho novšou verziou LME49610TS tak problém vlastne nie je...
dať DC servo do samostatného puzdra OZ je výzva – uvidím ako sa to podarí dať na DPS – predpokladám že LF411 bude stačiť. ako hlavný OZ by sa mohol použiť LME49721 alebo LME49990.
Martin:
pôvod toho Alpsu neriešim – tie odkazy sú tam iba preto, aby bolo jasné s akým puzdrom počítam...

pokiaľ ide o samotnú DPS a jej rozmery – nie som žiaden diletant a každý kto si vytlačí aspoň jeden obrázok z prílohy pochopí, že počítam s krabicou Hammond 1455N2201. takže žiadne skrutky, žiadne dištančné stĺpiky – kde ste k tomu prišli???
DPS na svojom mieste bude držaný jedinou matkou – Neutrik na prednom panely
http://www.neutrik.com/en/audio/plugs-a ... nrj-nut-ms

RadoM:
Doska MUSÍ byť hrubá 1,5mm – Hammond nepustí. potom nie je nutné riešiť žiadne prehýbanie!

zhrnutie:
- rozmer DPS NESMIE byť väčší ako 100x220mm
- prívodný kábel bude mať teda min. 220mm
- trafo 15VA
- Alps priamo na doske
- výstupný Neutrik tak isto na doske

idem to teda skúsiť prekopať na verziu so samostatným DC servom
0
SHARP MZ-811

anonym4

Re: Headphone amplifier LME49600

Príspevok od používateľa anonym4 » 12 Dec 2011, 18:18

S tým trafom je to ok, ako to ty píšeš, ja som uvažoval trošku ináč ako ty a použil som 10VA nakoľko viem, že tie buffery reálne nedosiahnu ani 100mA na jeden kus...
s vhodným operákom do DC serva sa bude treba pohrať...Na audio už mám vychytané kúsky, ale to až potom keď to bude hotové :)

Ku plošáku, treba blokovacie kondy dať čo najbližšie k tým OZ ako to len pôjde a cesty sa snažiť spraviť čo najkratšie...potom to bude viac než dobré, bude to ppc...

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok