Dialkove ovladanie zosilnovaca

Pochváľte sa ostatným čo zaujímave ste vyrobili alebo práve vyrábate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Dialkove ovladanie zosilnovaca

Príspevok od používateľa Kado » 04 Jún 2008, 20:11

Napad prisiel od uzivatela "borca", ktory potreboval vymysliet pohodlnejsie ovladanie zakladnych funkcii zosilnovaca. A tak, som zostrojil jednoduche zapojenie, kt. sluzi na mieste ako aj infra dialkove ovladanie zosilnovaca. Zakladne funkcie su: ovladanie zapnutia/vypnutia vykonnovych casti zosilnovaca, ovladanie funkcie umlcana, ovladanie prepinania styroch vstupov a samozrejme ovladanie hlasitosti pomocou motorom otacaneho hriadela potenciometra.
RIADIACA CAST:
Schema zapojenia riadiacej casti je na druhom obrazku. srdcom zapojenia je mikrokontroler ATtiny2313. Kmitocet krystalu je nutne dodrzat, pretoze od neho zavisi spravne dekodovanie povelov z infracerveneho ovladaca. Pomocou jednotlivych tranzistorov sa ovladaju pripojenie rele (alebo ine vykonove spinacie prvky), pomocou ktorych sa ovladaju signalove a vykonove casti zosilnovaca. Namiesto jednotlivych tranzistorov je mozne pouzit 8xDarlington z rady ULN. Typ prijimaca infarcerveneo signalu je nutne dodrzat. Ovladanie hlasitosti sa uskutocnuje pomocou dvoch signalov (volume_up, volume_down), ktore ovladaju jednosmerny motor, ktory otaca hriadelom potenciometra. Taketo potenciometre je mozne najst v starsich "hifi veziach", pripadne v roznych internetovych obchodoch s elektronikou.
V pripade nepouzitia lokalnej klavesnice, mozeme tlacidla S1 az S6 vynechat. Doska plosnych spojov nebola navrhnuta vzhladom nato, ze potencionalny zaujemca si moze navrhnut dps podla svojich predstav (v prilozenom baliku je schema nakreslena v Eagli)
Skomprimovany balik obsahuje vsetky podklady k stavbe (schema riadiacej casti, program pre mikrokontroler(mcu) v hex, obrazok nastavenia poistiek pre mcu)
POPIS OVLADANIA:
po prvom pripojeni napajania, sa do eeprom MCU zapisu pociatocne hodnoty cisla vstupu tj. je navoleny 1 vstup. Riadiaca cast je v rezime stand_by a caka na povel od IR ovladaca resp. lokalenj klavesnice. Zosilnovac sa zapina tlacidlom "ON/OFF", pricom po zapnuti sa nastavi cislo vstupu, kt. bolo navolene pred poslednym vypnutim resp. naposledy stlacenim cislom vstupu. Udaj o cisle vstupu sa uklada do EEPROM, takze po vypadku napajania mame zachovane naposledy navolene cislo vstupu. Funkcia mute sa ovlada tlacidlom "MUTE" a ma sluzit na umlcanie nf. signalu. Tlacidlami IN_1 az IN_4 sa ovladaju jednotlive vstupy, pricom vzdy moze byt aktivny iba jeden vstup. stlacanim a drzanim tlacidla "VOLUME_UP" alebo "VOLUME_DOWN" sa aktivuje prislusny ovladaci vodic, tj. po dobu drzania tlacidla, je na prislusnom vystupe log.1, pustenim tlacidla prechadza vystup do log.0. Tieto dva signaly ovladaju cez H mostik smer otacania js.motora, kt. je cez prevodovku spojeny s hriadelom potenciometra. Je zrejme, ze lokalna klavesnica neobsahuje tlacidla na ovladanie motora, pretoze potenciometer sa ovlada "rucnym otacanim"
DIALKOVE OVLADANIE:
schema infracerveneho ovladania je na prvom obrazku. Srdcom zapojenia je mcu ATtiny2313. Mcu je taktovany internym rc oscilatorom, kt.je nastaveny na @4Mhz a este podeleny 8krat, takze vysledna takt. frekvencia je @500kHz. Takto dosiahneme velmi maly odber prudu z baterie. Odber v idle mode (bez stlaceneho tlacidla) pri 3V je cca 250uA.
Ovladac vysiela kody v protokole RC5, ktory je pomerne rozsireny v oblasti spotrebnej elektroniky. Ovladac sa napaja dvomi AA bateriami. DPS nebola navrhnuta z rovnakych dovodov ako u riadiacej casti.
Namiesto popisovaneho infra ovladaca, je mozne pouzit aj komercne ovladace...napriklad v METRE som "vyhodne kupil" univerzalny ovladac WATSON URC 22B-6N...cena bola cca 150Sk. Spominany ovladac funguje aj v tomto zapojeni, pricom musi byt prepnuty do modu "SAT".
Ak sa niekomu doma povaluje ovladac od TV OVP Orava, moze ho vyuzit v tomto zapojeni, avsak tieto ovladace maju inu adresu, konkretne 0hex, takze nebudu spolupracovat s riadiacou castou (prikladam upraveny program riadiacej casti pre tieto ovladace).
Dalej prikladam balik potrebny k stavbe IR ovladaca (schema, hex subor, obrazok nastavenia poistiek pre mcu)
Prílohy
ovl_zos_OVP.rar
Program pre MCU riadiacej casti v pripade pouzitia ovladaca od TV OVP Orava
(881 Bajtov) 544 stiahnutí
IR_DO.RAR
podklady pre stavbu IR ovladaca
(173.9 KiB) 611 stiahnutí
schema ovladaca
schema ovladaca
OVL_ZOS.RAR
podklady pre riadiacu cast
(288.64 KiB) 575 stiahnutí
schema riadiacej casti
schema riadiacej casti
0
Naposledy upravil/-a Kado v 04 Jún 2008, 22:15, upravené celkom 1 krát.

Používateľov profilový obrázok
borec
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1547
Dátum registrácie: 11 Jan 2007, 00:00
Bydlisko: Turčianske Teplice
Vek: 30
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa borec » 04 Jún 2008, 20:53

uz to zacinam pomaly aj kompletovat... konecne :lol:
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 04 Jún 2008, 21:02

Super...ja som konecne spravil nieco s mcu AVR, ako vies povodna verzia bola s mcu AT89C2051...
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 05 Jún 2008, 20:44

Prikladam foto "vyhodne kupeneho" univerzalneho infra ovladaca s popisom...
funkcia tlacidiel na do je nasledovna: tlacidlami vol+ a vol- sa ovlada hlasitost, zelenym tlacidlom mute sa ovlada umlcanie, tlacidlami 1 a 4 aktivuje jeden zo styroch vstupov prepinaca a cervenym tlacidlom vypnutia sa zapina vypina cele zariadenie. Pred pouzitim ovladaca v popisovanom zapojeni treba prenut rezim "SAT"...inak riadiaca cast nebude reagovat na povely ovladaca...
foto "profesionalneho univerzal. ovladaca" :D
Prílohy
Watson.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
37Lukas37
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 507
Dátum registrácie: 31 Máj 2007, 00:00
Bydlisko: SL
Vek: 29

Príspevok od používateľa 37Lukas37 » 05 Jún 2008, 22:17

Pocujte, je to fakt super,ale nedalo by sa nieco jednoduchsie?? napr. ovladanie umlcania......ovladanie hlasitosti a vyp. zap.???to by uplne stacilo dik.
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 05 Jún 2008, 22:21

Jednoducho vynechaj co nepotrebujs z ovladacej casti (napr. ak nechces prepinac vstupv, tak vynechaj prislusne tranzistory a k nim prisluchajuce suciastky). mikrokontroler sa vynechat neda!
0

peto314
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 09 Dec 2006, 00:00
Bydlisko: Liptovský Hrádok
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peto314 » 05 Jún 2008, 22:24

ja by sa chcel spytat ci to ten procek ATTiny 2313 sa programuje nejakym programatorom ktory ho podporuje alebo sa to da tak ako napr ATMega16 priamo na paralelny port. pytam sa preto ze nie som si celkom isty
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 05 Jún 2008, 22:31

ANO, moze sa programovat cez LPT, napr pomocou programatora PonyProg, ktory je velmi jednoduchy http://www.lancos.com/prog.html
0

peto314
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 09 Dec 2006, 00:00
Bydlisko: Liptovský Hrádok
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peto314 » 05 Jún 2008, 22:37

ok dik a uz len jedna otazka v scheme ovl_zos_avr napr. pri ON/OFF su konektory X1-1 a X1-2 sa mozu zapojit napr. k napajaciemu zdroju zosilnovaca alebo kde?
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 05 Jún 2008, 23:05

na tento konektor mozes pripojit rele (aj na ostatne konektory), pricom kontakty rele spinaju napajaciu cast zosilnovaca..napr. pripajaju/odpajaju primar transformatora vykon. zosilnovaca k sieti...
0

Používateľov profilový obrázok
Ondro Piso
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 88
Dátum registrácie: 21 Okt 2007, 00:00
Bydlisko: Oravske Vesele
Vek: 39
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ondro Piso » 06 Jún 2008, 05:13

Caw. Chcel by som sa opitat, Ako si zadefinoval procaku kod RC5 aby vedel, ktore tlacidlo si stlacil. Pouzil si osciloskop a pozorovany pribeh si naprgal pomocou timru do procaku,alebo si ho proste naucil, ze ak zachyti neaky signal prirad ho tejto funkcii? Robim na podobnej veci,ale chcem pouzit audio processor. Riadenie cez I2C. POtrebujem poradit, ako by to bolo lepsie poriesit. Diiik.
0

Používateľov profilový obrázok
TAZ
Power user
Power user
Príspevky: 936
Dátum registrácie: 12 Feb 2008, 00:00
Bydlisko: Ostrava
Vek: 53
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TAZ » 06 Jún 2008, 08:30

RC5 je přesně definovaný kód a jsou k němu knihovny, pro jednotlivé procesory (AVR, PIC ....)
0
Elektrika je jak ženská, šáhneš kam nemáš a máš ji....

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 06 Jún 2008, 12:07

Ak robis s AVR, tak na stranke Atmel najdes sample pre dokodovanie RC5 pomocou avr. pouziva sa jeden casovac...Ak robis s x51 tak krasny popis dekodovania a rutiny su na www.mcu.cz
Tiez som robil dialkovo ovladany predzos. s audioprocesorom...konkretne TDA7318 a equalizer TDA7317, obidva IO su ovladane cez I2C...zobrazovanie udajov som riesil na LED display vzhladom na to, ze na klasickom 16x2 LCD som uz z 2 metrov nic nevidel. Riadiaci mcu bol sice AT89C51, ale to je uplne jedno...dialkove ovladanie bolo pouzite od TV OVP, konkretne RC5214. Ovladac este obsahoval koder RC5 s IO SAA3010. Takze sa dala jednoduchym zasohom do ovladaca zmenit "adresa zariadenia". Tym padom infra ovladanie neovplyvnovalo ostatne pristroje v miestnosti (TV OVP).
Hodil by som sem aj schemu s programom, ale nemam to vsetko zadokumentovane a kreslenie schem nanovo nie je cas. Povodne schemy boli kreslene este vo Ferdovi Mravencovi 3.5 a Formice 4.2
0

Používateľov profilový obrázok
Ondro Piso
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 88
Dátum registrácie: 21 Okt 2007, 00:00
Bydlisko: Oravske Vesele
Vek: 39
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ondro Piso » 06 Jún 2008, 19:25

BTW nemohol by si tu dat cast zdrojaku, ktora riesi RC5? Diik.
0

Používateľov profilový obrázok
TechnikMARQ
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 34
Dátum registrácie: 23 Máj 2007, 00:00
Kontaktovať používateľa:

hmmm

Príspevok od používateľa TechnikMARQ » 24 Jún 2008, 21:33

velmi pekna vecicka....autorovi davam plus....
0

Andrej
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 832
Dátum registrácie: 04 Dec 2007, 00:00
Bydlisko: GA/BA
Vek: 35

Príspevok od používateľa Andrej » 25 Jún 2008, 06:16

Myslim, ze kilecko ti neujde...Z mojho pohladu jednoznacne najlepsia konstrukcia...
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 25 Jún 2008, 22:17

OT: ...mozno si za to kupim dve piva :partyman:
0
Návrh zapojení s jednočipovými mikropočítačmi, tvorba programového vybavenia pre mikropočítače
http://www.jk-elektronika.info/index.html

predaj !!
http://svetelektro.com/modules.php?name ... 54#p549154

Používateľov profilový obrázok
TechnikMARQ
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 34
Dátum registrácie: 23 Máj 2007, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TechnikMARQ » 25 Jún 2008, 22:31

No co das dve pivka a este zasponzoruje slnko -urcite odmenu pocitis...
0

Používateľov profilový obrázok
TechnikMARQ
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 34
Dátum registrácie: 23 Máj 2007, 00:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TechnikMARQ » 25 Jún 2008, 22:36

No len na ten vysielac si mohol pouzit nejaky 8pin Atmel SI...hoci by si musel nejak poriesit nizky pocet portov....
0

Používateľov profilový obrázok
Kado
Power user
Power user
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: 02 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: PB
Vek: 37

Príspevok od používateľa Kado » 25 Jún 2008, 22:46

Attiny2313 bola zvolena pre dostatok v/v pinov, pomerne nizku cenu a dobru dostupnost...si zober, ze je tam pouzitych 8 tlacitok, dajme tomu, ze by som ich zapojil do matice, pricom by som potreboval 6 volnych pinov mcu+ este treba vystup na led (sice by sa dal pouzit jeden pin z matic. klavesnice)...takze to mame 6 v/v pinov...pricom nemam predstavu kolko maju pouzitelnych v/v pinov 8 pinove Attiny :?:
0
Návrh zapojení s jednočipovými mikropočítačmi, tvorba programového vybavenia pre mikropočítače
http://www.jk-elektronika.info/index.html

predaj !!
http://svetelektro.com/modules.php?name ... 54#p549154

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok